cebula - 11518 przepisów (strona:275/768)

Pasztet pomidorowy 136

pomysłu na kolację ... Spróbowałam więc odtworzyć smak w wersji zdrowszej. Mała zjadła ze smakiem :) 200 g mięsa gulaszowego drobiowego 150 g wątróbki drobiowej 100 g serc drobiowych cebula ząbek czosnku 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki margaryny ( masła dla nie alergików ) olej rzepakowy czerwona słodka papryka sól i pieprz Serca ugotować. Następnie odciąć górne części a pozostałe pokroić. Cebulkę(...)drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. Dodać mięso drobiowe i wątróbkę. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Podsmażyć do zrumienienia mięsa. Dodać koncentrat pomidorowy i ugotowane serduszka. Smażyć do odparowania. Ciepły pasztet przełożyć do miksera, dodać margarynę i zmiksować na gładką masę. Miseczkę wyłóż folią spożywczą i wyłóż warstwą pasztetu.  Odstaw

Atlas Smaków
Pizza i mini-calzone z kabanosami 152

oliwek 300 ml ciepłej wody 500 g maki pszennej Farsz do mini-calzone: 2 kabanosy wieprzowe Tarczyński konserwowa czerwona papryka 6-8 szt. zielonych oliwek 3 ząbki czosnku mała cebula 70 g pokruszonego sera feta 100 g tartego żółtego sera pieprz Sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego pół szklanki wody łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki suszonego czosnku łyżka oliwy(...)ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do podwojenia objętości. Przygotowujemy farsz.  Paprykę kroimy w drobną kosteczkę, odsączamy dokładnie na sicie. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na oliwie do zrumienienia. Kabanosy i oliwki kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki sosu pomidorowego. W ciasto uderzamy pięścią

Atlas Smaków
Gulasz z kiełbasy i papryki 120

pętki kiełbasy kurpiowskiej, pokrojonej w plasterki 1 cukinia, pokrojona w półplasterki 1 czerwona cebula, posiekana w piórka 1 puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku, posiekane w cienkie plasterki 2 papryki, oczyszczone i pokrojone w kostkę 3/4 lampki czerwonego wytrawnego wina łyżeczka suszonego oregano liść laurowy olej rzepakowy sól i pieprz do smaku ser feta do posypania Na patelni rozgrzewamy olej(...)wrzucamy kiełbasę i podsmażamy do zrumienienia. Odsączamy na papierowym ręczniku. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, nie rumienimy. Wlewamy wino i gotujemy kilka minut do prawie całkowitego zredukowania płynu. Dodajemy liść laurowy i paprykę. Krotko podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory i cukinię, dolewamy pół szklanki wody i gotujemy 20 min. Pod koniec gotowania dodajemy kiełbasę, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Przed

Atlas Smaków
Sos grzybowy ze świeżych grzybów 185

może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięs, kasz, kopytek, makaronów, klusek śląskich ...  A grzyby pozostają jędrne i smaczne! ok 1/2 kg oczyszczonych leśnych grzybów 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane w plasterki 3 łyżki masła 1 łyżka oleju 3 łyżki kwaśnej śmietany ( można użyć również śmietanki 30 % lub jogurtu greckiego ) 1/3 szklanki bulionu warzywnego sól(...)pieprz natka pietruszki Grzyby dokładnie oczyszczamy nożykiem lub ewent. szybko myjemy w zimnej wodzie. Grzyby kroimy - kapelusze i nóżki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Podsmażamy cebulę, aż do uzyskania przezroczystości, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze ok 2 min. Wlewamy bulion i gotujemy parę minut do redukcji płynu. Dodajemy resztę masła i olej, rozgrzewamy i dodajemy posiekane grzyby. Gotujemy

Atlas Smaków
Szwedzkie klopsiki 144

Klopsiki: 2 i 1/2 kromki chleba, dokładnie rozdrobnionego 450 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 1 łyżka mleka 3,2% łyżeczka cukru pudru 1/2 cebuli 2 łyżki masła olej rzepakowy sól i czarny pieprz Sos: 2 czubate łyżki mąki łyżka masła 400 ml bulionu wołowego Do miski włożyć rozdrobniony chleb, zalać bulionem, odstawić na 5 minut. Na patelnię wrzucić drobno pokrojoną(...)cebulę, smażyć do zrumienienia. Okruszki chleba odsączyć i przełożyc do miski. Do chleba dodać mięso oraz resztę składników, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę, uformować w dłoni kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i obsmażyć klopsiki na złoto. Zdjąć z patelni. Rozpuścić na niej kolejną łyżkę masła, dodać mąkę - rozprowadzić je dokładnie, zalać

Atlas Smaków
Sałatka z tuńczykiem na krakersach 346

Inspiracja: klik 27 sztuk słonych prostokątnych krakersów 2 plastry żółtego sera pół cebuli puszka tuńczyka w oleju 3 jajka 5 łyżek majonezu pieprz  szczypiorek  Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Białka drobno siekamy i mieszamy z 2 łyżkami majonezu, doprawiamy pieprzem. Żółtka rozdrabniamy widelcem. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach(...)mieszamy z 3 łyżkami majonezu. Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju. Cebulę siekamy drobno, dodajemy do tuńczyka, mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Na talerzu układamy prostokąt z dziewięciu krakersów, nakładamy warstwę serową i wyrównujemy łyżką. Przykrywamy warstwą krakersów, nakładamy masę rybną, układamy kolejną warstwę krakersów i przykrywamy warstwą z białek i majonezu. Wierzch posypujemy rozkruszonymi żółtkami i posiekanym szczypiorkiem. Odstawiamy do lodówki

Atlas Smaków
Gołąbki zapiekane 148

które znajdziecie przepis tutaj  mogę jeść non stop. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Składniki: 1 duża główka kapusty 1 kg mięsa mielonego 300 g ryżu 1 cebula 2 łyżki oleju 2 puszki pomidorów 1 szklanka wody 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła klarowanego bazylia sól pieprz     Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć kapustę do garnka(...)liście. Z każdego liścia ściąć zgrubienie, dzięki czemu łatwiej będzie nam zwijać gołąbki. Farsz Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor po czym dodać do mięsa. Doprawić solą majerankiem  i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsno-ryżową nakładać

O kuchni z uczuciem
Spaghetti na specjalne zamówienie młodego człowieka 117

zabraliśmy ze sobą całego ogródka ;) Składniki : ok. 200 g makaronu typu spaghetti nr 6 słoik przecieru pomidorowego 8 liści bazylii 3 gałązki pietruszki naciowej prosta kiełbaska jałowcowa cebula sól pieprz parmezan ewentualnie: czarne oliwki ewentualnie: łyżeczka cukru Makaron ugotować al dente w ok. dwukrotnie większej ilości osolonej wody. W czasie gotowania wody i makaronu przygotować sos: Do rondla wlać słoik(...)przecieru pomidorowego. Dorzucić pokrojoną na drobno cebulę i gotować. Pokroić kiełbaskę i dorzucić do przecieru. Gdy makaron będzie prawie ugotowany, odcedzić i dodać go do sosu. Dorzucić rozdrobnioną w palcach bazylię oraz łodyżki pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem  i ewentualnie cukrem. Wymieszać. Dodać ewentualnie oliwki (to dodatek dla dorosłego). Wykładać makaron na talerze. Posypać startym parmezanem i rozdrobnioną

Weekendy w domu i ogrodzie
Krem z cukinii, Uczta Babette 221

Zupa jest bardzo delikatna i aksamitnie kremowa. Przygotowanie ekspresowe. Podaj z grzankami chlebowymi i zieleniną. Smacznego! Składniki: 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy ½ cebuli 2 ząbki czosnku 1 większa cukinia (użyłam żółtej) 2 większe ziemniaki (najlepiej odmiana sałatkowa) 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego lubczyk kurkuma sól, pieprz Rozgrzej w garnku masło i oliwę i zeszklij drobno posiekane cebulę

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasta z makreli i groszku 160

Składniki: 1 spora makrela wędzona cebula dymka pół puszki groszku zielonego jajko na twardo pół cytryny pieprzu 1/3 kostki masla Wykonanie cebulę kroimy w piórka, dodajemy groszek. Oczyszczoną makrelę rozdrabniamy skrapiamy wszystko sokiem z cytryny i pieprzymy. Dodajemy maslo i wszystko razem miksujemy 20 sekund Odstawiamy do lodówki ,na 20-30 minut do polączenia smaków-u mnie jedli od razu.Smarowali

w mojej kuchni
Klopsiki z marchewką i groszkiem 241

SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego ząbek czosnku jajko bułka odciśnieta w mleku gałka muszkatałowa bułka tarta mąka sól 4 łyżki oleju z oliwy papryczka chili marchew cebula zielony groszek listek laurowy ziarenka pieprzu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wymieszać dokładnie ze sobą mięso mielone, jajko, bułkę odciśniętą w mleku, kilka łyżek bułki tartej, sól, szczyptę gałki muszkatałowej, ząbek czosnku przekrojony na pół. Wyjąć(...)mięso było zbyt miękkie i nie lepiło sie, należy podsypać troche bułki tartej. W międzyczasie, w szerokim garnku lub na głębokiej patelni podsmażyć na oleju z oliwy drobno pokrojoną cebulę, marchew, papyczkę chili, pieprz, listek laurowy a następnie zalać około 500 ml wrzącej wody. Dosolić do smaku i delikatnie dodać wszystkie obsmażone pulpety. Gotować około 30 minut, w razie potrzeby

zielonacukinka
Bo(m)bowe kotleciki bobowe - wegańskie :) 150

jakieś pół godziny, może mniej. Jesli lubisz bób to możesz spróbowacć jak smakuje w trochę innej wersji :) Składniki: 1 op. bobu  1/2 pęczka świezego koperku 1 mała cebula 1 duży ząbek czsnku 2 łyżeczki przyprawy do fasoli (Dary Natury) - można pominąć łyżeczka mielonej kolendry łyżka suszonej natki pietruszki - może być świeża, ja akurat nie miałam 2 łyżeczki tymianku(...)łyżeczki lubczyku suszonego 2 łyżki ziaren lnu złocistego sól do smaku olej do smażenia - użyłam kokosowego (tylko taki miłam;) Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać i poddusić w rondelku (ja dusiłam bez oleju) Bób i koperek zmiksować na w miarę gładka masę (nie ma to być pasta, ale masa musi być na tyle gładka, by dała się formować w kotlety

pyszne zdrowości
Karkówka pieczona w piekarniku po meksykańsku 442

wyszło pyszne, miękkie i soczyste. Ostrrrrre, rozgrzewające i mocno pikantne danie obiadowe. Oczywiście z ostrości można w łatwy sposób zrezygnować pomijając przyprawy i papryczkę chilli. :-)  500g karkówki 3 cebule 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 3 papryczki chilli 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 100ml wody 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki ostrej(...)solimy do smaku. Dokładnie mieszamy. Pieczarki kroimy w plastry.Cebulę kroimy w krążki. 3. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: 1/2 porcji karkówki, 1/2 porcji kukurydzy, 1/2 porcji fasoli, 1/2 cebuli, 1/2 sosu pomidorowego i ponownie tak samo by powstały dwie warstwy.  4. Karkówkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około

Szefowa kuchni
Risotto pomidorowe 232

ilość). Jeśli macie ochotę na pomidorowe szaleństwo, to warto wypróbować to danie. Risotto pomidorowe (dla 4-ech osób): 1,5 szklanki ryżu do risotto 4 szklanki bulionu warzywnego 4 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (ja użyłam z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii) 400 g krojonych pomidorów z puszki (użyłam Pelati) 8 pomidorów(...)sól morska, świeżo mielony pieprz świeża bazylia + pomidorki do dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1,5 szklanki ryżu do risotto 4 szklanki bulionu warzywnego 4 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (ja użyłam z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii) 400 g krojonych pomidorów z puszki (użyłam Pelati) 8 pomidorów

Poezja smaku
Zapiekanka warzywna z kiełbasą 192

wykorzystywać resztki z lodówki. Do tej zapiekanki potrzebna Wam będzie koniecznie kiełbasa surowa. Ja dałam polską surową, ale możecie zrobić z białą surową lub metką. Składniki: 1 duża czerwona cebula 3 kiełbasy polskie surowe 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 duże pomidory 2 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki płatków chilli sól pieprz 3 łyżki oliwy listki bazylii(...)Wykonanie: Cebulę, pomidory i paprykę pokroić  w duże kawałki i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Kiełbasę wyciągnąć z osłonki i porobić z niej pulpety wielkości  jajka i rozłożyć na warzywach. Dodać rozmaryn, posypać oregano, płatkami chilli,solą i pieprzem. Polać całość oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 40 minut. Po wyjęciu  zapiekankę posypać

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania