Pyszna surówka do obiadu Składniki - 2 cukinie ok 30 cm - 1 cebula - 1 pęczek kopru - 6 ogórków kiszonych - 1 sos sałatkowy koperkowy - 2 łyżki majonezu Sposób przygotowania 1. - cukinie zetrzeć na średniej tarce dobrze odcisnąć wytworzony sok .Dodać starte ogórki na grubej tarce ,pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany koperek Doprawić wszystko sosem sałatkowym na koniec dodać
W królestwie smaków BeatyJesienna smaczna surówka do obiadu Składniki - 400 g dyni - 4 ogórki kiszone - 1/2 papryki - 1 cebula - 3 łyżki majonezu - 1 łyżka siekanego kopru - 1 sos sałatkowy zioła ogrodowe Sposób przygotowania 1. - Dynię obrać wyjąć pestki zetrzeć na drobnej tarce dobrze odcisnąć z powstałej wody - Zetrzeć ogórki i paprykę na grubej tarce Pokroić cebulę
W królestwie smaków BeatyRobię dużo surówek na zimę oto jedna z moich propozycji ze starej kolekcji przepisów mojej mamy Składniki - 2 kg kolorowej cukinii (młodej z małymi pestkami ) - 6 cebul - 6 papryk - sól - zalewa - 1 szklanka cukru - 1 szkl octu - 1/2 szkl oleju Sposób przygotowania 1. - cukinię paprykę pokroić w kostkę cebulę w pióra posolić według uznania - Zalewę wszystkie składniki zalewy
W królestwie smaków Beatypyszne rolady o pysznym aromacie leśnych grzybów i boczku Składniki - 1,2 kg szynki wieprzowej - 1 cebula - 30 dkg wędzonego boczku surowego - 2 duże ząbki czosnku - 3 łyżki czubate mielonych grzybów suszonych - sól - pieprz - 4 kulki ziele angielskie - 2 liść laurowy - kilka kulek kolendry - tymianek szczypta - musztarda - mąka - olej - maggi Sposób przygotowania 1. - Z szynki odkroić 6 plastrów mięsa roztłuc(...)tłuczkiem każdy plaster posolić posypać pieprzem i posmarować 1 łyżeczką musztardy 2. - R esztę mięsa zmielić przez maszynkę razem z cebula i czosnkiem dodać sól pieprz utłuczoną w moździerzu kolendrę tymianek i 1 czubatą łyżkę grzybów mielonych razem dobrze wymieszać - Dać farsz na plastry mięsa zwinąć rolady boczek kroić jeden raz aby nie przeciąć
W królestwie smaków Beatywedług swoich gustów smakowych Przyznam że kostkę w sklepie nigdy już nie kupię ta wyszła pachnąca ziołami a nie chemią a moja zupa smakuje rewelacyjnie Składniki - 2 cebule - 1 por - 3 ząbki duże czosnku - 4 marchewki średnie - 3 pietruszki - 1 seler mały - kilka gałązek rozmarynu - kilka gałązek tymianku - kilka gałązek oregano - 3 małe odnogi lubczyku - 3 liście pietruszki(...)łyżeczki płaskiej kurkumy - 1 łyżeczka przecieru - 15 płaskich łyżeczek soli - 5 kulki ziela angielskiego - 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu - 6 łyżek oliwy z oliwek - 100 ml wody Sposób przygotowania 1. - Cebulę por posiekać (ja siekałam kolejno warzywa w malakserze Można też trzeć na tarce ale dłużej schodzi ) - wlać na patelnię o grubym dnie olej podusić ebulę
W królestwie smaków Beatybyłam jeszcze mała Składniki - 2 konserwy rybne w oleju - 4 ugotowane jajka - 2 ogórki kiszone - 1 cebule - 2 łyżki majonezu - natka pietruszki - pieprz sól do smaku Sposób przygotowania 1. - Konserwy otworzyć i odcedzić z oleju - ogórki jajka i cebule pokroić w kostkę
W królestwie smaków Beatychrzanu i żurku Składniki - 1 kość wędzona z schabu - 2 skrzydełka - kawałek selera - 1 marchew mała - 1 pietruszka mała - 3 ziemniaki - 1 kg bobu - 3 kawałki białej kiełbasy - 1 cebula - 1 kubek jogurtu duży - kilka łyżek cytryny - 3 łyżki ostrego sosu chrzanowego wasabi - 1 ząbek czosnku - olej - sól - pieprz grubo mielony - majeranek Sposób przygotowania 1. - Wędzoną kość i skrzydełka zalać(...)połowę bobu dodać do zupy - cebulę obrać pokroić na większe kawałki podsmażyć na oleju dodać pokrojoną
W królestwie smaków BeatyWspaniały obiadek Składniki - 4 skrzydełka - 1/2 brokuła - 1 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - 2 garście mrożonego groszku - pęczek koperku - sól - pieprz - 1 małą cebulę - 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania 1. - Skrzydełka włożyć do garnka zalać ok 2.5 l wody dodać pokrojoną marchewkę seler i pietruszkę czosnek i cebulę gotować na wolnym ogniu tak jak rosół Doprawić solą
W królestwie smaków BeatyAromatyczny bigosik z młodej kapusty i swojskich suszonych pomidorów pyszne połączenie Składniki - 1,5 główki młodej kapusty - 1 marchewka - 2 cebule z szczypiorkiem - mała puszka przecieru pomidorowego - 2 kawałki kiełbasy - 1 smażony cząber z królika lub dowolne mięso które zostało np z obiadu - 1 szklanka suszonych pomidorów - sól pieprz - tymianek - gałka muszkatołowa - kumin - kurkuma - pęczek koperku - 1 łyżka masła(...)Sposób przygotowania 1. Kapustę posiekać do kapusty zatrzeć marchewkę ma dużych oczkach i pokroić cebulę wraz z szczypiorkiem zalać niewielką ilością wody Gotować prawie do miękkości i do odparowała wody 2. Na patelni rozpuścić masło dodać pokrojoną kiełbasę i mięso podsmażyć wszystko razem 3. Do odparowanej kapusty dodać przecier sól pieprz szczyptę kuminu gałki muszkatołowej
W królestwie smaków BeatyPyszna wiosenna zupka w moim wydaniu Składniki 2 cebule z szczypiorkiem pęczek botwinki 2 marchewki pęczek koperku pęczek natki pietruszki 3 ziemniaki 1 szklanki śmietany sok z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru bulion warzywny sól pieprz Sposób przygotowania 1. - Z botwinki odkroić większe buraczki i zachować je - Liście oraz mniejsze buraczki pokroić(...)paski tak samo pokroić cebule koperek pietruszkę i marchewki a ziemniaki w kostkę Zalać wszystko bulionem gotować aż warzywa zmiękną. 2. - Odłożone buraczki czosnek potrzeć na małej tarce - Do zupy dodać śmietanę zgotować doprawić solą pieprzem - Dodać starte buraczki z czosnkiem cytrynę cukier wszystko razem wymieszać nie gotować już bo straci kolor
W królestwie smaków BeatyPyszne placki o pięknym aromacie Składniki - 8 ziemniaków średnich - 1 marchew - 1 jajko - 2 czubate łyżki mąki - 1 gałązkę lubczyku - szczypior z 1 cebuli - 1 ząbek czosnku - sól - pieprz - olej do smażenia Sposób przygotowania 1. - Ziemniaki i marchewkę obrać zetrzeć na drobnej tarce posolić odcisnąć powstały sok do szklanki - Dodać zmiażdżony czosnek posiekany lubczyk i szczypior(...)cebuli doprawić solą pieprzem - Dodać mąkę i skrobię która osadzi się na dnie szklanki wszystko razem wymieszać doprawić smażyć na oleju - Podawać z śmietaną lub dowolnym sosem
W królestwie smaków Beatystosunkowo krótki, korzystajmy z niego póki trwa!;) Dzisiaj proponuję zupę z bobem i ziemniakami . Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 0,25 selera, 0,5 pora, liść kapusty, 1 duża cebula, 0,5 kg bobu, 0,5kg ziemniaków, łyżka masła, 2 ząbki czosnku, koperek, 100g śmietany 12% lub 18%, 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego, sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy bulion. Marchewkę(...)płuczemy, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kiedy wystygnie obieramy. Czosnek obieramy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła. Dodajemy bób. Kiedy delikatnie się zeszli dodajemy do bulionu. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, a następnie dodajemy do zupy. Śmietanę umieszczamy w kubeczku z letnią wodą, po trochu dodając do zupy
Kuchnia Pełna Pasjijest "dużo" ? :D Koniec końców dałam go tyle ile poleciła mi mama i sałatka wyszła idealnie ;) Polecam! :) Składniki: 2,5 kg cukinii 250ml octu 10% 250g cukru 250g cebuli 0,5kg marchewki dużo kopru- dodałam 8-9 baldachimów sól- do smaku- dodałam garść soli Cukinię, cebulę i obraną marchew kroimy w plasterki. Umieszczamy wszystko w dość dużej misce, mając
Czerwona Porzeczkaspecjał. Składniki: na 10-12 osób 1,5 kg cienkiej kiełbasy np podwawelskiej 1- 1,5 kg boczku, najlepiej chudego główka kapusty 10 marchwi 6 dużych cebul 5 pietruszek 2 kg ziemniaków pęczek natki pietruszki Wykonanie: Kiełbasę kroimy w półplasterki, boczek w plastry. Obieramy warzywa. Cebulę kroimy w półplasterki, ziemniaki , marchew i pietruszkę w krążki.Natkę pietruszki siekamy
Z Majeczką w kuchnimięsem. Podane składniki będą odpowiednie na syty obiad dla dwóch osób. Bakłażan faszerowany czerwoną soczewicą: 2 bardzo duże bakłażany 1 puszka lub kartonik krojonych pomidorów (390 g) 1 duża cebula 1 niepełna szklanka czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub chili 2 łyżki oliwy(...)warzyw łyżeczką i odkładamy. Soczewicę płuczemy na sitku, a następnie gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 15-20 minut (najlepiej do miękkości, czas gotowania zależy od świeżości suszonej soczewicy). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy ugotowaną i odlaną soczewicę oraz pomidory. Kmin i kolendrę rozgniatamy w moździerzu i dodajemy do soczewicy
Poezja smaku