Wspaniały obiadek Składniki - 4 skrzydełka - 1/2 brokuła - 1 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - 2 garście mrożonego groszku - pęczek koperku - sól - pieprz - 1 małą cebulę - 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania 1. - Skrzydełka włożyć do garnka zalać ok 2.5 l wody dodać pokrojoną marchewkę seler i pietruszkę czosnek i cebulę gotować na wolnym ogniu tak jak rosół Doprawić solą
W królestwie smaków BeatyAromatyczny bigosik z młodej kapusty i swojskich suszonych pomidorów pyszne połączenie Składniki - 1,5 główki młodej kapusty - 1 marchewka - 2 cebule z szczypiorkiem - mała puszka przecieru pomidorowego - 2 kawałki kiełbasy - 1 smażony cząber z królika lub dowolne mięso które zostało np z obiadu - 1 szklanka suszonych pomidorów - sól pieprz - tymianek - gałka muszkatołowa - kumin - kurkuma - pęczek koperku - 1 łyżka masła(...)Sposób przygotowania 1. Kapustę posiekać do kapusty zatrzeć marchewkę ma dużych oczkach i pokroić cebulę wraz z szczypiorkiem zalać niewielką ilością wody Gotować prawie do miękkości i do odparowała wody 2. Na patelni rozpuścić masło dodać pokrojoną kiełbasę i mięso podsmażyć wszystko razem 3. Do odparowanej kapusty dodać przecier sól pieprz szczyptę kuminu gałki muszkatołowej
W królestwie smaków BeatyPyszna wiosenna zupka w moim wydaniu Składniki 2 cebule z szczypiorkiem pęczek botwinki 2 marchewki pęczek koperku pęczek natki pietruszki 3 ziemniaki 1 szklanki śmietany sok z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru bulion warzywny sól pieprz Sposób przygotowania 1. - Z botwinki odkroić większe buraczki i zachować je - Liście oraz mniejsze buraczki pokroić(...)paski tak samo pokroić cebule koperek pietruszkę i marchewki a ziemniaki w kostkę Zalać wszystko bulionem gotować aż warzywa zmiękną. 2. - Odłożone buraczki czosnek potrzeć na małej tarce - Do zupy dodać śmietanę zgotować doprawić solą pieprzem - Dodać starte buraczki z czosnkiem cytrynę cukier wszystko razem wymieszać nie gotować już bo straci kolor
W królestwie smaków BeatyPyszne placki o pięknym aromacie Składniki - 8 ziemniaków średnich - 1 marchew - 1 jajko - 2 czubate łyżki mąki - 1 gałązkę lubczyku - szczypior z 1 cebuli - 1 ząbek czosnku - sól - pieprz - olej do smażenia Sposób przygotowania 1. - Ziemniaki i marchewkę obrać zetrzeć na drobnej tarce posolić odcisnąć powstały sok do szklanki - Dodać zmiażdżony czosnek posiekany lubczyk i szczypior(...)cebuli doprawić solą pieprzem - Dodać mąkę i skrobię która osadzi się na dnie szklanki wszystko razem wymieszać doprawić smażyć na oleju - Podawać z śmietaną lub dowolnym sosem
W królestwie smaków Beatystosunkowo krótki, korzystajmy z niego póki trwa!;) Dzisiaj proponuję zupę z bobem i ziemniakami . Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 0,25 selera, 0,5 pora, liść kapusty, 1 duża cebula, 0,5 kg bobu, 0,5kg ziemniaków, łyżka masła, 2 ząbki czosnku, koperek, 100g śmietany 12% lub 18%, 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego, sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy bulion. Marchewkę(...)płuczemy, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kiedy wystygnie obieramy. Czosnek obieramy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła. Dodajemy bób. Kiedy delikatnie się zeszli dodajemy do bulionu. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, a następnie dodajemy do zupy. Śmietanę umieszczamy w kubeczku z letnią wodą, po trochu dodając do zupy
Kuchnia Pełna Pasjijest "dużo" ? :D Koniec końców dałam go tyle ile poleciła mi mama i sałatka wyszła idealnie ;) Polecam! :) Składniki: 2,5 kg cukinii 250ml octu 10% 250g cukru 250g cebuli 0,5kg marchewki dużo kopru- dodałam 8-9 baldachimów sól- do smaku- dodałam garść soli Cukinię, cebulę i obraną marchew kroimy w plasterki. Umieszczamy wszystko w dość dużej misce, mając
Czerwona Porzeczkaspecjał. Składniki: na 10-12 osób 1,5 kg cienkiej kiełbasy np podwawelskiej 1- 1,5 kg boczku, najlepiej chudego główka kapusty 10 marchwi 6 dużych cebul 5 pietruszek 2 kg ziemniaków pęczek natki pietruszki Wykonanie: Kiełbasę kroimy w półplasterki, boczek w plastry. Obieramy warzywa. Cebulę kroimy w półplasterki, ziemniaki , marchew i pietruszkę w krążki.Natkę pietruszki siekamy
Z Majeczką w kuchnimięsem. Podane składniki będą odpowiednie na syty obiad dla dwóch osób. Bakłażan faszerowany czerwoną soczewicą: 2 bardzo duże bakłażany 1 puszka lub kartonik krojonych pomidorów (390 g) 1 duża cebula 1 niepełna szklanka czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub chili 2 łyżki oliwy(...)warzyw łyżeczką i odkładamy. Soczewicę płuczemy na sitku, a następnie gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 15-20 minut (najlepiej do miękkości, czas gotowania zależy od świeżości suszonej soczewicy). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy ugotowaną i odlaną soczewicę oraz pomidory. Kmin i kolendrę rozgniatamy w moździerzu i dodajemy do soczewicy
Poezja smakuwedług własnego uznania :) Składniki : 150 g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżka lnu mielonego 100 g makaronu Międzybrodzki 4 jajecznego kilka pomidorków cherry 1/2 cebuli żółtej 50 g grzybów kurek listki świeżej bazylii listki świeżej bazylii czerwonej listki świeżego oregano 1 łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki sosu sojowego(...)Przyprawy : pieprz czarny zioła toskańskie Do mięsa mielonego wbijamy jajko i wsypujemy len mielony. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa mielonego. Wszystko mieszamy, aby powstała jednolita masa i posypujemy pieprzem czarnym. Oregano, bazylię oraz bazylię czerwoną płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, rwiemy na kawałki i dodajemy do mięsa, zostawiając kilka listków. Wszystko jeszcze raz mieszamy
Parowar Facetawarunkiem że odpowiednio to rozegramy. Najlepiej byłoby zaopatrzyć się w patyczki do szaszłyków , a następnie nadziewać na nie dowolne owoce i warzywa . Możliwości jest wiele, możemy użyć papryki, cebuli, pomidorków koktajlowych i piersi z indyka. Możemy też zawinąć ziemniaki z cebulą w folię aluminiową, czy np. banana z kostką gorzkiej czekolady w środku. Grillować można wszystko, nawet arbuza. Starajmy się
Powiedz dietom nietego przepisu tutaj , ale polecam z knedlami , jak i z kaszą jaglaną lub gryczaną. - 1 kilo serc z indyka - 0,5 kilo wątróbki z drobiu - 4 duże cebule - 1 duża marchew, pietrucha i ćwiartka selera - łyżka soli , majeranku i mielonego pieprzu - 6 listków laurowych i szczypta tymianku - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 1/4 kostki smalcu - 4 ząbki czosnku Serca(...)pokój wzdłuż na kilka części. Podsmaż na patelni, na gorącym smalcu i przeżuć do drugiego garnka. Warzywa obierz i pokrój na nie wielkie kawałki i dodaj do serc. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj na średnią kostkę i podsmaż na tej samej patelni i tłuszczu co podroby. Dodaj do garnka, wymieszaj. Teraz czas na przyprawy i koncentrat. Chwilę
Pasje Jolkibretońsku. Danie nie było tłuste i ciężkie, bo do jego przygotowania użyłam chudej kiełbasy i ziół. Składniki: 800 g bobu 300 g chudej kiełbasy wieprzowej (z szynki) 1 średnia cebula 500 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, świeżo mielony pieprz słodka papryka majeranek kminek (najlepiej mielony) czubryca 2 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego(...)kopiata łyżeczka) i cukru (płaska łyżeczka). Odcedzić, ostudzić. Jeśli łupiny nie są twarde, nie trzeba bobu obierać. Ja wolałam obrany. W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Wszystko razem usmażyć, dodając pod koniec posiekany drobno czosnek. Wlać 2/3 szklanki wrzątku, ziele, liście laurowe i gotować 5 minut. Po tym czasie wrzucić
Czerwień i błękitRewelacyjna kremowa zupa serowa. Dzięki dodatkowi kiełbasek francuskich jest bardziej syta. Po domu roznosi się aromat serków. 2 drobiowe skrzydełka 1 cebula 2 kiełbaski francuskie Włoszczyzna (marchew, seler, por, pietruszka) 7 różyczek kalafiora 100 serka topionego hollander kremowy 50 g serka topionego śmietankowego 100 g serka topionego z szynką 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta Sól Pieprz(...)litry wody. Wkładamy skrzydełka oraz pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy na wolnym ogniu, dokładamy kostkę rosołową. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Kiełbaski kroimy w pół plasterki, cebulę w kosteczkę – podsmażamy razem na patelni, przekładamy do zupy. Na końcu dodajemy pokrojone topione serki oraz doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą typu Vegeta. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia serków
VioletoweKucharzeniejest w lodówce by można było położyć ją na kanapki czy użyć do przygotowania obiadu. 4 czerwone papryki 500g mięsa mielonego 4 ząbki czosnku 100g ryżu 2 duże cebule 6 łyżek koncentratu pomidorowego 200g żółtego sera pieprz, sól, bazylia 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebule smażymy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na rozgrzanym oleju
Szefowa kuchniSkładniki: 2,5 kg ogórków gruntowych 3-4 marchewki 3 cebule duży pęczek natki pietruszki 3 łyżki gorczycy 5 ząbków czosnku Zalewa: 1,5 szklanki cukru 3 łyżki soli 2 szklanki octu 10% 4 szklanki wody 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 1/3 szklanki oleju Sposób przygotowania: 1. Ogórki dokładnie umyć i pokroić w plasterki. 2. Marchewkę obrać(...)również pokroić w plasterki (lub zetrzeć na tarce) 3. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. 4. Czosnek przecisnąć przez praskę. 5. Dodać gorczycę. 6. Natkę pietruszki ( tylko liście) posiekać. 7. Składniki na zalewę zagotować i gorąca wlać do ogórków. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć czystą ścierką i odstawić na co najmniej 2h. 8. Po upływie tego czasu sałatkę ponownie wymieszać i przełożyć
A Ty Smakuj Mnie