cebula - 11518 przepisów (strona:285/768)

Tradycyjna sałatka jarzynowa 247

ciepło ;) Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 2-3 ugotowane marchewki 3-4 ogórki konserwowe 1 mała cebula 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Ziemniaki, jajka, marchewkę i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Cebulę drobniutko siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Dorzucamy kukurydzę i groszek

My simple kitchen
Klopsiki a'la gołąbki 187

jest bardzo zbliżony jak w tradycyjnej potrawie ale przygotowanie znacznie szybsze i łatwiejsze ;) Składniki: 6-8 dużych liści młodej kapusty (poza sezonem białej) 500g mięsa mielonego z łopatki czerwona cebula por (biała część) jajko 3 łyżki bułki tartej oliwa do smażenia sól czarny pieprz, zioła prowansalskie 1l domowego przecieru pomidorowego lub 2 puszki pelatti Sposób przygotowania: Kapustę obieramy i myjemy(...)Liście wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 3 minut. Odsączamy i zalewamy zimną wodą. Drobniutko siekamy.    Cebule i por drobno siekamy. Szklimy na rozgrzanej oliwie. Mięso mielone łączymy z cebulka i porem, jajkiem, buka tarta oraz przyprawami. Dodajemy posiekaną kapustę. Z masy mięsnej formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego.  Przesmażamy na rozgrzanym oleju na złoto

Pyry na Gaz
Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką 173

został podany na zielonej salacie z pomidorami i szczypiorkiem. Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką SKŁADNIKI: 3 plastry schabu  sól i pieprz  1 marchewka  1/2 małej cebuli białej  1-2 ząbki czosnku  3 duże łyżki majonezu (tłuszcz do smarowania naczynia) do podania: sałat masłowa, pomidory malinowe,  szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Schab oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy(...)Naczynie do zapiekania wykładamy torebką do pieczenia (lub smarujemy tłuszczem) układamy rozklepany schab, na nim układamy piórka cebuli białej. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, rozkładamy na schabie, oprószamy solą i pieprzem. Następnie nakładamy porcję majonezu i posiekanego czosnku.  Schab wstawiamy do nagrzanego do 180 stopnie piekarnika i pieczemy przez około 40-45 minut. Schab podajemy na sałacie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka ziemniaczana z pomidorami i tuńczykiem 177

razem zainspirowałam się przepisem z bloga Filozofia smaku . Jednak nie byłabym sobą gdybym paru rzeczy nie zmieniła :) Składniki na 4 porcje: 600 g młodych ziemniaków 1  czerwona cebula 300 g pomidorków koktajlowych kilkanaście czarnych oliwek 6 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego Sól Pieprz oregano Puszka tuńczyka w sosie własnym Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości(...)Odlać wodę, odstawić ziemniaki do ostygnięcia. Wystudzone pokroić w grubą kostkę.  Pomidorki pokroić na pół lub ćwiartki (w zależności od wielkości). Do ziemniaków dodać pomidory, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w plasterki oliwki. Polać oliwą oraz doprawić solą, pieprzem i oregano. Wymieszać. Na koniec dodać odsączonego z puszki tuńczyka. Smacznego Anulla

Fabryka pomysłów
Klopsiki w sosie koperkowym 117

Składniki: 400 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pieprz sól 1 łyżka lnu 1 pęczek koperku 1 marchewka (mała) 1/4 szklanki śmietanki 1 szklanka wywaru smalec do pieczenia 1/4 szklanka wody liść laurowy ziele angielskie   Mięso mielone możemy kupić lub samemu zmielić w maszynce. Do mięsa wrzucić jajko, sól, pieprz(...)utartą marchewkę, cebulę drobniutko pokrojoną, wyciśnięty czosnek i wlać wodę. Dobrze wyrobić. Można to zrobić mikserem. Formować małe klopsiki i piec na rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu z dwóch stron wlać wywar dodać liść i ziele, dusić jeszcze ok 15 min, wlać śmietankę i pokrojony koperek, zredukować sos. Dodanie lnu powoduje,że sos naturalnie gęstnieje i nie trzeba zagęszczać mąką

harrisa
Tagliatelle z kurczakiem i warzywami 874

najważniejsze danie jest syte ale mało kaloryczne. 500 g filetu z piersi kurczaka 3 łyżki oleju cytryna z bazylią 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 200 g pieczarek 250 g makaronu tagliatelle 2 łyżki keczupu Pieprz młotkowany z kolendrą Pęczek natki pietruszki Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę i doprawiamy ostrą czerwoną papryką. Podsmażamy(...)oleju z cytryną i bazylią. Czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę, czerwoną cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Stopniowo dokładamy do mięsa, dusimy pod przykryciem. Pod koniec przyprawiamy pieprzem i dodajemy keczup. Natkę pietruszki siekamy, połowę dosypujemy do mięsa na patelni. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i łączymy z mięsem. Posypujemy natką pietruszki bezpośrednio na talerzach

VioletoweKucharzenie
Sałatka makaronowa z wedzoną piersią z kurczaka. 162

smaku domowego majonezu. Potrzebujemy: 1 opakowanie makaronu o niewielkim kształcie, u nas był to makaron gwiazdki 1 wędzona pierś kurczaka 1 czerwona papryka 6 jaj ugotowanych na twardo 1 cebula około 5 łyżek majonezu Kieleckiego 1 łyżka musztardy grillowej WSP Społem sól, pieprz Makaron gotujemy wg wskazówek producenta, po czym przelewamy go zimną wodą, wręcz można nazwać ten proces studzeniem(...)taki makaron właśnie jest niezbędny do przygotowania sałatki. Cebulę, jaja ugotowane na twardo i paprykę kroimy w kosteczkę i dodajemy do zimnego makaronu. Wędzoną pierś z kurczaka kroimy w grubszą kostkę i również dodajemy do makaronu. Następnie dodajemy majonez i musztardę i mieszamy dopóki składniki się razem doskonale połączą, oblepią majonezem ;) Próbujemy, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem

MamaOskarka
Polędwiczki w pikantnym sosie pomidorowym 160

zapachy. Sos pomidorowy z tego przepisu można wykorzystać do wielu potraw. Nie dodając chili podaję taki sos do spaghetti. Składniki na sos: 1 puszka drobno posiekanych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki suszonej bazylii łyżeczka posiekanych świeżych listków bazylii chili 1/4 łyżeczki cukru sól pieprz oliwa Pozostałe składniki: polędwiczka wieprzowa mąka do obtoczenia polędwiczek oliwa(...)smażenia sól pieprz Przygotowanie sosu: Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy pozostałe składniki sosu (oprócz świeżych listków bazylii) i gotujemy 8- 10 minut. Na samym końcu dodajemy posiekaną świeżą bazylię. Przygotowanie polędwiczek: Polędwicę kroimy na plastry, leciutko rozbijamy, Kawałki solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. Smażymy na gorącej oliwie. Polędwicę smażyć należy krótko

Smak mojego domu
Bułeczki z mięsem mielonym. 187

kawy, lub wzięte se sobą do pracy/szkoły mogą z łatwością zamienić kanapki. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Ciasto drożdżowe  x2 200 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) średnia cebula 200 ml przecieru pomidorowego szklanka wody 0,5 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki łyżeczka majeranku 2 łyżki masła masła 2 łyżki oleju Przygotowanie:  Bardzo drobno(...)kroimy cebulę i szklimy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min. Następnie dodajemy mięso mielone i ciągle mieszając smażymy przez ok. 7 min. Po tym dodajemy wszystkie przyprawy, przecier pomidorowy, szklankę wody i dusimy na małym ogniu przez ok. 10-15 min, aż odparuje wszystka woda. Kiedy nadzienie będzie gotowe, studzimy go i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę, wtedy

Kuchnia Łukasza
Zupa krem z zielonych szparagów 109

delikatną zupę krem z zielonych szparagów z nutką ostrości. Zaczynamy!  ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 500 g zielonych szparagów 1 dużą cebulę 1 zieloną papryczkę pepperoni 2-3 ząbki czosnku 3-4 cm imbiru 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka brązowego cukru 1-1,5 l wody(...)zależności od gęstości kremu) Oliwa lub olej Sól i pieprz wg uznania   Najpierw obieramy i kroimy w kosteczkę cebulę, czosnek i ścieramy na tarce obrany imbir, a papryczkę kroimy w cieniutkie paski, następnie wrzucamy ją do garnka na rozgrzaną oliwę. Całość chwilę smażymy i na koniec dodajemy kurkumę.  Zielone szparagi myjemy i odcinamy grube końce. Szparagi kroimy

Bananowe Pole
Zapiekanka z ziemniaków z mięsem mielonym 643

Zapiekanka z ziemniaków z mięsem mielonym SKŁADNIKI: ok. 400 g mięsa mielonego 2 duże cebule 1-1,5 kg ziemniaków majonez olej/oliwa sól pieprz pieprz ziołowy WYKONANIE: Mięso zmielić przez maszynkę. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki 2-3 mm (jak ogórki na mizerię). Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojoną w kosteczkę lub ćwierćksiężyce cebulę, kiedy się zeszkli - wrzucić mięso

Tradycyjna kuchnia inaczej
KREM Z CZARNEJ RZEPY - EKSPRESOWY I KREMOWY 114

jest niesamowita. Temperatura nie gra roli. I nagle na wskaźnik na termometrze za oknem spojrzymy łaskawszym okiem. SKŁADNIKI: - Czarna Rzepa, 3-4 niewielkie - Por, 2 sztuki - Cebula, 3 białe - Ziemniaki, 3-4 niewielkie -  Serek Arla Apetina Naturalny, opakowanie - Czarny pierz, do smaku - suszone warzywa - domowa mieszanka, do smaku - wywar mięsny/woda - tyle aby nakryć warzywa. - łyżka masła (jeśli gotujemy(...)wodzie) WYKONANIE: 1. Myjemy i obieramy warzywa. 2. Kroimy rzepę i ziemniaczki w kostkę, a pora i cebulę w grube krążki. 3. Warzywa gotujemy na wywarze mięsnym lub na wodzie - wersja wegetariańska. Do wersji wodnej dodajemy masło.  4. Dodajemy przyprawy i gdy nasza zupa się podgotuje i warzywa zmiękną dajemy do niej opakowanie  kremowego serka Arla Apetina "Naturalny

Wypisz Wymaluj
Curry z botwinką i kurczakiem 154

zjedzonego curry, cały czas ma się ochotę na więcej. Składniki: pęczek botwinki 2 łodygi selera naciowego 500 g podudzi z kurczaka (bez kości i skóry) 1 papryczka chili 1 cebula 3 ząbki czosnku 5 cm kawałek korzenia imbiru świeża kolendra sok z 1/2 limonki 3 łyżki oleju do smażenia 400 g mleczka kokosowego 2 szklanki bulionu Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania(...)kroimy w kawałki. Na dużej patelni, a najlepiej w woku rozgrzewamy olej i smażymy kawałki kurczaka na złoty kolor. Usmażone mięso wyjmujemy z patelni i smażymy na niej pokrojoną cebulę, seler naciowy, papryczkę, czosnek, imbir i buraczki. Po 10 minutach dodajemy usmażone mięso i pokrojone liście i łodygi botwinki. Zalewamy bulionem i mleczkiem kokosowym. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem

Smakowity Blog Kulinarny
Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney 204

Składniki na chutney rabarbarowy: 1 szklanka pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę jabłka 1/4 szklanki suszonych żurawin 1/4 czerwonej cebula, drobno posiekana 1/8 szklanki wody 1/8 szklanki miodu 1/2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce 1 łyżeczka octu z czerwonego wina 1/8 łyżeczki chilli, plus więcej do smaku Przygotowanie: W celu przygotowania chutneya rabarbarowego(...)średnim rondlu wymieszaj rabarbar, jabłko, żurawinę, cebulę, wodę, miód, imbir, ocet i chilli. Doprowadź na średnim ogniu do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do małego, przykryj i gotuj, aż rabarbar zmięknie, około 15 minut. Następnie zdejmij przykrywkę i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż chutney zgęstnieje, około 5 minut. Dopraw do smaku jeżeli to koniecznie. Przygotuj grilla lub umieść

karmelowy

Proponowane wyszukiwania