Armani. Tyle suchych faktów. Od nazwy wyspy pochodzi bowiem jedna z najbardziej charakterystycznych… sycylijskich sałatek – insalata pantesca. 500 g ziemniaków 300 g pomidorów koktajlowych 20 g kaparów cebula czerwona 5 łyżek oliwy 30 g czarnych oliwek 1/2 szklanki octu z czerwonego wina sól, pieprz, oregano bazylia Ugotowane osolone ziemniaki kroimy na plasterki. Pomidory kroimy na pół i wyciskamy(...)Cebulę kroimy w piórka i mieszamy z ziemniakami, pomidorkami, dodajemy kapary, czarne oliwki. Polewamy oliwą oraz octem, dodając do smaku sól, pieprz, oregano i bazylię. Gotowe. Smacznego
Bon Ton Italiajaka pyszna ;) Danie to świetnie sprawdzi się na kolacje we dwoje. Małże najlepiej smakują w towarzystwie bagietki. Składniki: 1 kilogram małż 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Małże dokładnie oczyszczamy i myjemy, odrzucamy te, które(...)otwarte. W głębokiej patelni roztapiamy masło i podsmażamy przez chwilę pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, uważając, aby nie przypalić. Następnie wlewamy wino, dodajemy 3 łyżki natki pietruszki, doprawiamy solą oraz pieprzem i wrzucamy wymyte małże. Gotujemy na średnim ogniu do czasu aż małże otworzą się pod wpływem temperatury, czyli około 10-15 minut . Od czasu do czasu
Symfonia smakowakolację. 30 minut i gotowe :) Składniki na ok 12 placuszków: 100 g kuskusu razowego 50 g serka typu śródziemnomorskiego Apetina light z bazylią i oregano 1 mała czerwona cebula 2-3 ząbki czosnku 2 jajka 2 płaskie łyżki skrobii ziemniaczanej garść świeżego koperku garść świeżego szczypiorku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Do podania: kremowy serek Apetina o smaku(...)minuty do zarumienienia, nastęnie przesypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (tylko tyle, aby woda przykryła kaszę), dodajemy płaską łyżeczkę soli i zostawiamy na 10 minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobna kostkę, siekamy koperek (zostawiamy kilka gałązek do przyozdobienia placków) i szczypiorek, kruszymy serek sałatkowy Apetina, czosnek przeciskamy przez praskę. Po 10 minutach mieszamy nasz kuskus
Zawsze głodna!jarmużem. Łatwe, szybkie, a jakie pyszne. Oczywiście jarmuż można zastąpić szpinakiem, świetny sposób na przemycenie zdrowego składnika do obiadu. Polecam! Przepis z tej strony. Składniki: podwójna pierś z kurczaka cebula 2-3 ząbki czosnku duża garść jarmużu sól, pieprz, przyprawa do kurczaka bułka tarta/otręby Pierś z kurczaka, cebulę, jarmuż i czosnek mielimy na gładką masę, przyprawiamy i odstawiamy
NA MOIM TALERZUSkładniki na 4 porcje: 250 g suchej czerwonej soczewicy 400 g marchwi (3 średnie szt.) 2 cebule 2-3 ząbki czosnku pęczek pietruszki pęczek świeżego szpinaku przyprawy: po łyżeczce papryki słodkiej, wędzonej, kminku i ziela angielskiego Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka na rozgrzane 2 łyżki masła kokosowego lub innego oleju. Po 3 minutach dodajemy marchew
greenscarfobiad gotowy w 15-20 minut :) Składniki na +/- 5 litrów sosu: 3 kg młodej cukinii (najlepiej do średnicy do 5-6 cm) 1 kg papryki czerwonej 1 kg cebuli 1 i 1/2 szkl. octu 10% (najlepszy z Parczewa) 1 i 1/2 szkl. cukru 4 małe słoiczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki przyprawy do spaghetti / do dań kuchni włoskiej 2 łyżki bazylii(...)łyżka słodkiej papryki 1 łyżka curry Ewentualnie do smaku: pieprz i sól Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w ćwierć plasterki (nie obieramy). Paprykę kroimy w kostkę lub paseczki. Cebulę drobno siekamy. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą, aby puściły sok (przynajmniej 2 razy mieszamy). Odstawiamy na około 8 godzin (może być na noc). Gotujemy zalewę z octu
Kolorowy Przepisowniktrochę nieudane, bo danie robiłam na kolację - sztuczne światło to nie to samo... Składniki: 2 torebki ryżu 2 marchewki 15 g grzybów Mun 2 papryki czerwone 1 mała cebula 1/2 dużego pora 1/2 kostki rosołowej 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki przyprawy do dań chińskich 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 1 płaska łyżeczka przyprawy curry(...)temu będzie bardziej aromatyczny, lekko zmieni kolor. Grzyby Mun moczymy 20 minut w gorącej wodzie, następnie wstawiamy na palnik i gotujemy 10 minut od momentu zabulgotania wody. Paprykę i cebulę drobno siekamy, por kroimy w pół talarki. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w małe, cienkie i krótkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulkę, dodajemy marchewkę, chwilę dusimy i dodajemy
Kolorowy Przepisownikmojej Mamy, czyli udało się :) Bardzo dobra propozycja na rozgrzewający, jesienny obiad. Przepis wyróżniony w "Co na obiad?" serwisu Gotujmy.pl Składniki: 1 kg parówek 1/2 kg pieczarek 2-3 cebule 2-3 pory 1 kostka masła 82% tłuszczu 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego około 100 ml śmietany 30% 1 kostka rosołowa sól pieprz Sposób przygotowania: Cebule siekamy i dusimy na rozgrzanym
Kolorowy Przepisowniksame - na pewno nie dietetyczne, ale pyszne placuszki, którymi zajada się każdy! Osobiście - uwielbiam! :) Składniki: ziemniaki (po starciu 2 litry) 2 szkl mąki pszennej 2-3 jajka 1 cebula sól pieprz 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, myjemy i wraz z cebulą ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy do nich jajka, przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę
Kolorowy Przepisownikłyżeczka kminku mielonego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej szczypta soli morskiej Nadzienie: 230 g sera koziego pasteryzowanego 1 pęczek melisy 2 ząbki czosnku 1 mała cebula dymka 2 łyżki mrożonych buraków tartych Hortex 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 2-3 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Naleśniki: Składniki ciasta miksujemy. Odstawiamy na pół godziny(...)odpoczęło. Po tym czasie smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Nadzienie: W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy. Następnie dodajemy łyżkę miodu, a gdy się rozpuści i połączy dodajemy 2 łyżki mrożonych tartych buraczków. Podgrzewamy cały czas mieszając. Opłukane pod bieżącą wodą i osuszone na ręczniku papierowym listki melisy bardzo drobno siekamy
Kolorowy Przepisownikbył bardzo trafiony :) Składniki: Naleśniki: 3 szkl. mąki 1 litr wody 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Farsz: 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego 1/4 kg pieczarek 2 cebule 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczka rozmarynu 1/2 litra ogórków kiszonych 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko(...)Sposób przygotowania: Z podanych składników smażymy cienkie naleśniki (ciasto będzie rzadsze niż tradycyjne naleśnikowe). Mięso mielone smażymy na niewielkiej ilości oleju, gdy się zetnie z każdej strony dodajemy posiekaną cebulę i dusimy razem aż mięso będzie całkowicie usmażone (około 10 minut). Dodajemy przyprawy i 1/2 łyżeczki soli, studzimy. Na niewielkiej ilości tłuszczu dusimy pieczarki, pod koniec solimy 1/2 łyżeczki
Kolorowy Przepisownikprosty w wykonaniu. Polecam z czystym sumieniem. Pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: - 2 puszki kukurydzy - 1 szklanka mleka kokosowa - 600 ml wody - 1 łyżeczka masła - cebula dymka - 2-3 ząbki czosnku - papryczka chilli/habanero - kilka orzechów nerkowca - sól, pieprz - dodatkowo: plastry kindziuka/salami i gotowy popcorn Na maśle podsmaży papryczkę, czosnek i cebulę dymkę na złoty kolor. Następnie
CookYourselfJeżeli lubicie smażoną cebulkę czy krążki cebulowe to te racuszki również przypadną Wam do gustu. Zrobione z siekanej cebuli, bez miksowania, dzięki czemu czuć cebulę bardzo wyraźnie. Smakują najlepiej podane na ciepło, od razu po zdjęciu z patelni, z ulubionym sosem. Mój faworyt do słodki sos chilli
Milion Smakówuzupełnienie dania, jest jedną z najwartościowszych z kasz ze względu na jej sposób obróbki i przetworzenia. Składniki: 1 kurczak 1,5 kg 2 opakowania sera feta 2 cebule czerwone 2 ząbki czosnku, po szczypcie estragon, mielona kolendra, koperek suszony, tymianek , 2 łyżki oleju rzepakowego świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Kurczaka myjemy wycieramy ręcznikiem papierowym, dzielimy na porcje, nacieramy(...)przyprawami odstawiamy na 30 min. W naczyniu do pieczenia układamy porcje kurczaka polewamy olejem dodajemy pokrojoną cebulę w pół księżyce, dokładamy pokruszone kawałki sera feta. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 50 min. w 180 stopniach C. Podajemy z ugotowaną kaszą bulgur z vermicelli oraz dowolną surówką . Smacznego
kgwjanczewojarmuż w rolach głównych! Podane na makaronie, bo jednak węglowodany są konieczne! Składniki: tuńczyk w kawałkach (my mieliśmy ze słoika, może może być z puszki, spróbujcie) jarmuż makaron 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 kostki sera feta kilka łyżek śmietany nasiona kolendry skórka otarta z połówki cytryny oliwa z oliwek natka z pietruszki lub kolendry sól, pieprz do smaku Wykonanie(...)pryskać, więc uwaga! Po usmażeniu przekładacie na papier, żeby go odsączyć w tłuszczu albo od razu na talerze, jeśli Wam się nie chce. Na patelni rozgrzewacie kolejną odrobinę oliwy. Cebulę kroicie w cienkie piórka, czosnek siekacie na drobno i wrzucacie rzeczoną patelnię. Kiedy się podsmaży, dodajecie fetę, śmietanę i startą w moździerzu kolendrę. Mieszacie, wsypujecie startą skórkę z cytryny. Tylko
GRUBY WAŁEK