cebula - 11518 przepisów (strona:289/768)

Zupa grzybowa 106

wspaniale. Gdy za oknem plucha jak ostatnio zapach grzybowej (z ziemniaczkami lub makaronem) poprawi wam nastrój… Składniki: bulion (własnej roboty lub z kostki) grzyby (leśne świeże lub mrożone) cebula śmietana 30 % masło natka pietruszki Przygotowanie: Grzyby jeżeli są świeże należy oczyścić, umyć i pokroić w kawałki. Następnie obgotować. Ja zwykle zaraz po grzybobraniu czyszczę grzyby, kroję i wrzucam(...)dosypuję łyżkę soli i od zagotowania gotuje jeszcze 7 minut. Tak przygotowane grzyby mrożę w woreczkach. W garnku podgrzewamy bulion lub robimy go z kostki. Dodajemy obgotowane wcześniej grzyby. Cebulę kroimy w drobna kostkę i na patelni na maśle podsmażamy na rumiano. Dodajemy do garnka. Wszystko razem gotujemy przynajmniej 40 min. Na końcu dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem

Kulinarna Patilogia
Kapuśniak na boczku 171

boczku, surowy wędzony 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 3 listki bobkowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 4 grzybki suszone 1 duża cebula Przepis na kapuśniak Kapustę kroimy, gotujemy do miekkości i odsączamy. W garnku, w którym bedziemy gotować kapuśniak wlewany 2 l wody i gotujemy boczek. Jak będzie miękki wyciągamy i kroimy w kostkę(...)kostkę ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszkę i kawałek selera. Wszystko razem gotujemy 20 min. W tym czasie pokrojony boczek podsmażamy na oleju, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę i wszystko lekko rumienimy. Po 20 min dodajemy do zupy razem z ugotowaną i pokrojoną kapustą, listkami laurowymi, zielem angielskim, czosnkiem (w całości) i grzybkami. Całość gotujemy kolejne 20 min. Przed

Kulinarna Patilogia
Tradycyjny galat z nóżek 192

okazję. I nie zapominajcie o zbawiennym wpływie na nasze stawy… Składniki: 2 świńskie nóżki (raciczki) duża golonka kawałek wieprzowiny 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 sredniego selera 1 duża cebula 3 liście laurowe 7 ziarenek ziela angielskiego 7 ziarenek pieprzu 2 duże ząbki czosnku żelatyna sól Przygotowanie: Przygotowanie galarety jest bardzo proste. Nóżki wieprzowe oraz golonkę należy umyć i oczyścić(...)zrobić opalając mięso nad kuchenką lub goląc zwykłą maszynką do golenia. Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy wyczyszczone nóżki, golonkę i ewentualnie inne mięso, marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę. Warzywa wrzucamy w całości aby łatwo było je wyjąć. Dodajemy równiez liście laurowe ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu (trzeba uważać, żeby się

Kulinarna Patilogia
Tagliatelle z melonem i wątróbką w sosie własnym. 193

się i robię już teraz na wiele sposobów. Dziś z żółtym melonem, tzw honeydew melon, słodziutkim, soczystym, idealnym substytutem dla popularnie łączonego z wątróbką jabłka. Czego użyłem? -makaron tagliatelle -cebula szalotka posiekana drobno -melon, obrany, pokrojony w kostkę -ok 350 gram wątróbki z kurcząt, oczyszczonej i pokrojonej w drobne kostki -łyżeczka masła -sól, pieprz -tymianek -1i1/2 łyżki octu balsamicznego(...)Makaron gotujemy na ząb, cedzimy i skrapiamy oliwą; nie płuczemy zimną woda! Cebulę szklimy na maśle, solimy i pieprzymy, Po chwili dorzucamy melona. Podsmażamy 2-3 minuty, dodajemy octu balsamicznego, redukujemy i wrzucamy wątróbkę, dodajemy tymianku. Smażymy na wysokim ogniu 5-7 minut. Zdejmujemy z ognia. Dorzucamy makaron, mieszamy, opcjonalnie dodajemy 2-3 łyżki śmietanki 18% oraz posypujemy świeżo startym

BaRepas
Szpinakowe sakiewki z kurczakiem i kalarepą 215

cytryną i bazylią 2 ząbki czosnku 1 łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka Skworcu (tu kupisz) 1 łyżeczka liścia lubczyku Piątnica  (tu kupisz) Sól Pieprz 1 kalarepa 1 cebula 1 por 10 pieczarek 100 g makaronu gryczanego FABIJAŃSCY ( klik) Szpinak dusimy na 1 łyżce masła. Mleko, sól, mąkę i jajko miksujemy do połączenia składników. Łączymy ze szpinakiem. Naleśniki smażymy(...)rozgrzanej patelni. Kurczaka kroimy w kosteczkę. Marynujemy w oleju z cytryną i bazylią, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz pikantnej przyprawie do kurczaka. Cebulę i por kroimy w piórka. Szklimy na patelni. Po 5 minutach dodajemy kurczaka. Pieczarki kroimy w pół plastry, kalarepę w kosteczkę. Warzywa dodajemy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Wszystko dusimy pod przykryciem

VioletoweKucharzenie
Bulgur ze szparagami i cytrynową oliwą 195

strony składniki 1 szklanka kaszy bulgur   ok 1 i 3/4 szklanki bulionu lub wody 500 g zielonych szparagów 110 g  świeżego młodego szpinaku (może być mrożony) 1 cebula pokrojona w kostkę 3 - 4 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę 1/2 szklanki bulionu ¼ szklanki  oliwy z oliwek + dodatkowo  łyżka  do smażenia 2 łyżki. soku(...)kończy się zdrewniała część. Nie trzeba obierać. Odkroić łebki a łodygi pokroić na 3 cm długości kawałki. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać  łyżkę oliwy.  Dodać pokrojoną cebulę, 2/3 posiekanych ząbków  czosnku i podsmażać na średnim ogniu przez ok 1  - 2 minuty. Dodać szparagi i pół szklanki bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu

Stare Gary
PĘCZOTTO Z POLĘDWICZKĄ I MŁODĄ KAPUSTĄ 176

duże ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki sól świeżo zmielony pieprz 1 szklanka kaszy pęczak (200 g) 1 duża cebula 2 średnie marchewki 600 ml bulionu (warzywnego lub np. drobiowego) 0,5 główki młodej kapusty (3,5 szklanki) WYKONANIE: Polędwiczkę obierz z błonek i pokrój w większą kostkę. Wrzuć mięso do miski, dodaj(...)folią aluminiową. Polędwiczki dojdą w tym czasie i będą idealnie soczyste i miękkie. Do pozostałego po mięsie tłuszczu dolej 2 łyżki oliwy i podsmaż na tym krótko posiekaną drobno cebulę. Dosyp kaszę, przesmaż całość 1 minutę ,  a następnie wlej 1/3 bulionu i dodaj pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę. Przykryj pokrywką i duś kaszę, aż wchłonie cały płyn. W razie

Słodko-Słony Świat Ilony
Nacho zapiekanka dla prawdziwego hombre 189

każdej innej podbramkowej sytuacji też może się sprawdzic na przykład by go udobruchać i nie wyladować na ławce karnych :) SKŁADNIKI na 4 porcje: 500 g mielonego z wołowiny 1 cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku zmiażdżone nożem i posiekane 3 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki 1 zielona papryka pokrojona w drobną kostkę 2 małe puszki fasolki Flageolet (nazywana flażoletką(...)mała puszka kukurydzy 1/2 małego ogórka porojonego w plasterki 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego Wykonanie: Rozgrzać 3 łyżki oleju w głębokiej patelni i wrzucic na niego posiekaną cebulę,czosnek.Zamieszać i delikatnie zeszklić uważając by czosnek się nie przypalił. Dorzucić seler naciowy,paprykę i przyprawy czyli ostrą paprykę,kumin i oregano.Zamieszać i podduszać przez 3-4 minuty

Sztuka gotowania w/g Samiry
Makaronowy omlet z kurczakiem i warzywami 185

danie obiadowe. Soczysty kurczak i apetyczne warzywa zatopione w jajecznej masie. Palce lizać! 300 g filetu z kurczaka 3 łyżki oleju z cytryną i bazylią 1 łyżeczka curry 1 cebula 10 pieczarek 1/2 pora (biała część) 40 g makaronu kolanka Sól Pieprz 3 jajka + 0,5 łyżeczki soli Filet kroimy w kosteczkę, marynujemy ok .20 minut w oleju z cytryną(...)bazylią oraz curry. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki oraz pora w plasterki. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.  Rozgrzewamy patelnię, dodajemy kurczaka, szklimy. Następnie dokładamy pokrojone warzywa, wszystko dokładnie mieszamy. Pod koniec dokładamy makaron. Jajka roztrzepujemy, solimy. Zalewamy nimi kurczaka z warzywami, lekko odgarniamy boki, żeby jajka się ścięły. Posypujemy szczypiorkiem i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi

VioletoweKucharzenie
Kurczak w sosie koperkowym. 290

lubią wysychać, łe. Udka pozostają soczyste i można z nich zrobić o wiele więcej niż Wam się może wydawać. ;) Potrzebujemy: 4 udka z kurczaka z wolnego wybiegu 2 cebule ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu, np od Przyprawy Premium 2 łyżki suszonego koperku, bądź 2 posiekanego świeżego 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz(...)smaku 2 łyżki jogurtu naturalnego  łyżka mąki pszennej Kurczaka smażymy na oleju, dodajemy do niego cebulę pokrojoną w plastry oraz czosnek posiekany w drobną kostkę.  Następnie doprawiamy przyprawą warzywną i podlewamy nieco wodą. Dusimy pod przykryciem przez godzinę, uzupełniając wodę, aby kurczak się nie przypalił. Nie można od razu dodać dużej ilości wody, bo kurczak nie będzie miał

MamaOskarka
Pulpety w sosie pomidorowym 135

chrupiącą bagietką i w towarzystwie sałaty. Dobre dla dużych i dla małych. Zwyczajnie, po prostu - DOBRE ! Składniki: 350 g mięsa  wieprzowego ( np. z łopatki ) 1 jajko 1 nieduża cebula 2 łyżki kaszy manny 500 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól, pieprz oregano suszone olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Mięso i cebulę zmielić w maszynce. Do mielonego mięsa dodać

kolorowotorcikowo
Kasza jaglana z warzywami 124

możemy podawać jako osobne danie lub jako dodatek.   Kasza jaglana z warzywami Składniki: 2 woreczki kaszy jaglanej, 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki żółtej, 1/2 papryki zielonej, mały por, cebula, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, olej. Wykonanie: Warzywa myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków. Papryki i cebulę kroimy w kostkę a pora w krążki

paapilotkaa
Frittata mediterranea 170

zawsze, wszędzie tam gdzie mam dostęp do świeżych warzyw. Pyszne, dzięki kluczowym składnikom, którymi są w nierównych proprcjach jaja u mnie 3 papryka zielona papryka żółta czarne oliwki czerwona cebula pomidor seler naciowy groszek z puszki opcjonalnie por suszone pomidory w oleju z ziołami olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia z pomidorami, czosnkiem , bazylią  ser śróziemnomorski u mnie- ARLA APETINA(...)paseczki. Przygotuj wszystkie składniki. Ser odsącz z zalewy solankowej.To samo z groszkiem i oliwkami. Potrząśnij olejem tak ,aby dokładnie rozmieszać trzy składniki.  Wlej na patelnię, rozgrzej i dodaj cebulę, pora i suszone pomidory.  Poddaj szybkiej obróbce termicznej. Następnie dodaj resztę składników. Potrząsaj patelnią ,równomiernie obsmaż , ale tak by zachować chrupkość warzyw, żeby się nie rozciapały, żeby nie utraciły

Z Kuchni Do Kuchni
Surówka z młodej kapusty. 199

przede wszystkim bardzo zdrową. Z olejem słonecznikowym od Oleje Świata , który w smaku jest jak świeże ziarna słonecznika, tego trzeba spróbować. :) Potrzebujemy główka młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula 1 jabłko 4 łyżki oleju słonecznikowego, bądź takiego jaki macie w domu, najlepiej tłoczony na zimno łyżeczka soli świeżo mielony pieprz łyżeczka soku z cytryny Główkę kapusty kroimy na pół wzdłuż(...)minut. W tym czasie obieramy marchew i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach, to samo robimy z jabłkiem i to skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie zmieniło koloru. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kapustę ponownie ugniatamy ręką i wylewamy cały sok jaki z niej wypłynął (to usunie też nadmiar soli). Dodajemy resztę składników i mieszamy. Wstawiamy na 10 minut

MamaOskarka
Ziołowa szynka z rękawa 172

temperaturze 180 stopni.  Do przygotowania marynaty użyłam przypraw, które otrzymałam do testowania od producenta i hurtowni przypraw RAFEX .  Przyprawa naturalna- w jej skład wchodzą: pasternak, marchewka, cebula, nać pietruszki, kurkuma, pieprz czarny, lubczyk, curry oraz czosnek. Zioła zamiast soli- w skład przyprawy wchodzą: majeranek, czosnek, cebula, papryka słodka, bazylia, kolendra, pieprz czarny, lubczyk, imbir, kurkuma, kminek, oregano, tymianek

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania