cebula - 11518 przepisów (strona:298/768)

Krokiety z kaszą gryczaną w orzechowo-migdałowej panierce. 96

najśmielsze oczekiwania. Nie dość, że zdrowe to jeszcze pyszne. Polecam.  Składniki: mąka  mleko sól cukier 1 łyżeczka oleju 1 jajko woda Składniki farszu: ugotowana kasza gryczana cebula papryka czerwona papryka żółta nać pietruszki sól pieprz czarny mielony Oliwa z oliwek Panierka: jajko zmielone orzechy włoskie zmielone orzechy nerkowca zmielone migdały sól Sposób przygotowania: Normal 0 21 false false(...)font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Farsz: do ugotowanej kaszy dodajemy usmażone na oliwie papryki i cebulę,dodajemy pietruchę i przyprawy.Dobrze,gdy farsz jest lekko pikantny,w przeciwnym razie w naleśniku będzie mdły. Gdy już zawiniemy krokiety panierujemy je w  jajku i zmielonych orzechach.Następnie wstawiamy

Wielki apetyt
Najlepszy pasztet domowy 125

łatwy. Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych 3 czerstwe bułki 5 jaj 1 duża cebula smalec (do wysmarowania formy)  bułka tarta (do wysypania formy) szczypta gałki muszkatołowej 3 ziela angielskie 1 listek laurowy sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso (prócz wątróbki) ugotować do miękkości dodając(...)cebulę,listek i ziele anielskie.Zredukować wywar do minimum( mięso musi być lekko przykryte). Odcedzić wywar i namoczyć w nim bułki,które dodajemy do mięsa. Wątróbkę sparzyć i dodać do reszty.Całość zemleć podwójnie maszynką do mielenia mięsa (drobne sito). Dodać jajka,gałkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.Wyrobić na gładką masę i przełożyć do wysmarowanej smalcem

Wielki apetyt
Śniadanko wielkanocne 153

przepisu: Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych 3 czerstwe bułki 5 jaj 1 duża cebula smalec (do wysmarowania formy)  bułka tarta (do wysypania formy) szczypta gałki muszkatołowej 3 ziela angielskie 1 listek laurowy sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso (prócz wątróbki) ugotować do miękkości dodając(...)cebulę,listek i ziele anielskie.Zredukować wywar do minimum( mięso musi być lekko przykryte). Odcedzić wywar i namoczyć w nim bułki,które dodajemy do mięsa. Wątróbkę sparzyć i dodać do reszty.Całość zemleć podwójnie maszynką do mielenia mięsa (drobne sito). Dodać jajka,gałkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.Wyrobić na gładką masę i przełożyć do wysmarowanej smalcem

Wielki apetyt
Placki ziemniaczane 77

Cudownie chrupiące i bardzo smaczne. Przepis dostałam kiedyś od koleżanki i trzymam się go jak żadnego innego.  Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jaja 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce. Dodać pozostałe składniki i  dokładnie połączyć za pomocą łyżki.Placki smażymy

Wielki apetyt
Egzotyczne curry z kurczakiem 98

Coś takiego chodziło za mną już od dawna i doczekało się na swoją premierę. W weekend oczywiście powtórka. Składniki: Na pastę curry: 1 papryczka chilli (bez pestek) drobno krojone cebula imbir czosnek woda kurkuma orzechy nerkowca lub ziemne cukier palmowy sok z cytryny sos sojowy olej arachidowy lub ryżowy Miksujemy całość .Przed podaniem podsmażyć na oleju arachidowym lub ryżowym(...)dolewamy  mleczko kokosowe 1/4 szklanki i 1/4 szklanki wody. Gotujemy 15 minut. Sałatka z fasolki i kokosu: Blanszowana zielona fasolka (kroimy na małe kawałki) prażony kokos czerwona cebula (drobno krojona) chilli (drobno pokrojone) odrobina octu ryżowego skórka z cytryny sok z limonki cukier palmowy Podajmy z ryżem lub tak jak u mnie z makaronem (na łazanki) i kawałkami kurczaka

Wielki apetyt
Sałatka w 5 minut 153

moim domu często goszczą sałatki. Uwielbiam takie zdrowe, ekspresowe śniadanka. Jeśli nie macie na nie pomysłu zapraszam.  Składniki: jajko kukurydza z puszki sałata lodowa czerwona cebula ocet lub krem balsamiczny pierś z kurczaka ulubiona przyprawa do drobiu papryka czerwona cieciorka gotowana na parze ( Bonduelle) ser kozi sałatkowy ( Danmis) Sposób przygotowania: Kurczaka doprawić i usmażyć bez użycia tłuszczu. Sałatę lodową(...)paprykę, cebulę i ser kozi pokroić. Dodać ugotowane na twardo jajko, cieciorkę i kukurydzę. Z wierzchu polać kremem balsamicznym i wcinać ze smakiem :) Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Tarta makaronowa 125

kokosowego 50 g sera Gorgonzola 50g makaronu penne ( u mnie om nom nom) 300 ml śmietanki 30% sól morska gruboziarnista pieprz kolorowy 50 g tartej mozzarelli 1/4 łyżeczki Karobu cebula  Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Cebulę, bazylię, paprykę i chilli zmiksować na gładką

Wielki apetyt
Sos barbecue 100

dań mięsnych lub warzywnych. doskonale sprawdza się również jako marynata do żeberek czy kurczaka. Spróbujcie sos jest naprawdę łatwy w przygotowaniu a efekt jest wprost rewelacyjny. Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina ( lub półwytrawnego wg uznania) 4 łyżki soku pomarańczowego 4 łyżki keczupu 2 łyżki miodu 3 łyżki sosu jasnego sojowego  1/2 łyżeczki sosu(...)tabasco (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki sosu Worcester (opcjonalnie) olej rzepakowy sól, pieprz Sposób przygotowania: Na łyżce oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Dodać wino i sok pomarańczowy, zagotować. Dodać keczup, miód, sosy (sojowy, tabasco, worcester). Całość dokładnie wymieszać. Gotować na malutkim ogniu od czasu do czasu mieszając aż sos osiągnie wymaganą konsystencję (powinien być gęsty). Doprawiamy do smaku

Wielki apetyt
Sandacz z grzybami duszonymi w warzywach 163

długości. Występuje w Europie - w jeziorach, zbiornikach przed zaporami i nizinnych rzekach.  Sandacz ma białe i bardzo smaczne mięso! Składniki: 1 sandacz (ok. 1,5 kg) 3 cebule 1 por 1 spora marchew mały korzeń selera 200 g mrożonych grzybów 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego sól i pieprz(...)głowę, ogon i płetwy, rybę posolić z zewnątrz i w środku i wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie pokroić warzywa - marchewkę i selera w słupki, a cebulę i białą część pora w plastry. Ugotowane grzyby wyjąć łyżką cedzakową i przestudzić. Jeśli są duże, pokroić, mniejsze można zostawić w całości. Wywar, w którym się gotowały, zostawić. Wyjętą

W SMAK
Polewka jurajska na poziomie 511 142

maślanki, 250 ml śmietany, 150 g boczku wędzonego, 1 cebula, sól, pieprz, 1 łyżka mąki pszennej 300g ziemniaków, 2 łyżki masła Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rozgrzanego garnka, smażyć na złoto. Dolać maślankę, śmietanę. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Zrobić zaklepkę (mąka rozprowadzona w wodzie, mleku lub śmietanie – służy do zagęszczenia sosu lub zupy), powoli wlewać

królestwo garów
Prażonki jurajskie 88

Ziemniaki – około 4 kg, 1 kg kiełbasy, 1 kg boczku wędzonego, 1 kg cebuli, 2 buraki, 5 marchewek, 2-3 liście kapusty, tłuszcz – najlepiej gęsi smalec, sól, pieprz, garnek żeliwny Prażonki przygotowuje się w żeliwnym garnku ustawionym w ognisku. Garnek szczelnie zakręcany. Przed przystąpieniem do robienia prażonek trzeba rozpalić ognisko :) Boczek pokroić w plastry. Kiełbasę i warzywa pokroić w plastry(...)grubości około 0,5 cm. Dno i boki garnka wysmarować tłuszczem. Następnie ułożyć boczek, na nim układać warstwami buraki, ziemniaki, marchewkę, cebulę, kiełbasę. Oprószać solą i pieprzem. Następnie ułożyć kolejną warstwę boczku, buraków.... Warstwy układamy tak, aby składniki wystawały ponad brzeg garnka tworząc „kopczyk” – pokrywka nie jest płaska. Przykryć liśćmi kapusty i zamknąć garnek. Dokładnie zakręcić. Garnek ustawić w ognisku

królestwo garów
Pierogi z ogononami wołowymi 147

żółtek, 40 ml oleju, 2 łyżeczki od kawy soli, ciepła woda – około 160 ml, nadzienie: 2 kg ogonów wołowych, tłuszcz do smażenia, 3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, 2 cebule, 3 listki laurowe, 3 owoce jałowca, gałązka rozmarynu, 8 ziaren pieprzu, 4 jagody ziela angielskiego, 400 ml czerwonego wytrawnego wina Proponuję pierogi z ogonów wołowych w cieście z żółtkami(...)około 5 cm. Ogony można kroić nożem, tylko trzeba trafić w odpowiednie miejsce. Jeżeli „napotkamy opór” przesuńmy nóż kawałek dalej. Marchewki, pietruszki, selera obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Cebule obrać, przekroić na ćwiartki. W garnku o grubym dnie podsmażyć mięso rumieniąc je, dodać warzywa przesmażyć. Wlać wino, dodać przyprawy, wlać wodę (tyle aby mięso było tylko przykryte). Gotować

królestwo garów
Ogony wołowe 116

ogonów wołowych, tłuszcz do smażenia, 3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, 2 cebule, 3 listki laurowe, 3 owoce jałowca, gałązka rozmarynu, 8 ziaren pieprzu, 4 jagody ziela angielskiego, 400 ml czerwonego wytrawnego wina Ogony umyć, osuszyć, pokroić na kawałki długości około 5 cm. Ogony można kroić nożem, tylko trzeba trafić w odpowiednie miejsce. Jeżeli „napotkamy opór” przesuńmy nóż kawałek dalej(...)Marchewki, pietruszki, selera obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Cebule obrać, przekroić na ćwiartki. W garnku o grubym dnie podsmażyć mięso rumieniąc je, dodać warzywa przesmażyć. Wlać wino, dodać przyprawy, wlać wodę (tyle aby mięso było tylko przykryte). Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Około 3 godzin. Mięso wyjąć a sos przecedzić. Ogony podawać z kości

królestwo garów
Szczupak z kaszą gryczaną 120

Szczupak, 12 owoców jałowca, 150 g kaszy gryczanej, 200 g cebuli, sól, pieprz, masło lub olej, Rybę oskrobać - skrobać w kierunku przeciwnym do ułożenia łusek. Można to robić łyżką, wówczas łusek nie musimy sprzątać w całej kuchni. Ostrym nożem rozciąć brzuch i wyjąć wnętrzności. Opłukać pod bieżącą zimną wodą. Można obciąć głowę – ja nie obcięłam. Można wyjąć kręgosłup – ja wyjęłam(...)łyżkę masła, przykryć. Wstawić na duży ogień, gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut, nie odkrywać. Cebulę posiekać, poddusić na maśle lub oleju, dodać kaszę, doprawić solą i pieprzem. Brzuch ryby zaszyć do połowy (od ogona) włożyć do środka kaszę, zaszyć do końca, wypełnić rybę kaszą

królestwo garów
Pierś z perliczki z grzybami 71

piersi z perliczki, gałązka rozmarynu, tłuszcz do konfitowania (najlepiej gęsi), 3 jagody jałowca,   1 cebula, garść grzybów suszonych (prawdziwki), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 100 ml bulionu drobiowego (ja użyłam bulion z perliczki), 1 jagoda jałowca, kilka listków rozmarynu, masło, sól, cukier, Piersi z perliczki włożyć do roztopionego tłuszczu, dodać rozmaryn, rozgnieciony jałowiec i gotować na wolnym ogniu około(...)minut. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru. Dodać pokruszone grzyby, rozgnieciony jałowiec, rozmaryn, chwilę podsmażyć. Wlać wino, dokładnie wymieszać zbierając wszystko z dna patelni, wlać bulion i dusić do miękkości. W razie potrzeby dolać trochę wody. Odparować płyn, dodać 2 łyżki zimnego masła, wymieszać. Wyjąć piersi z tłuszczu, podsmażyć chwilę, w celu nadania

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania