cebula - 11518 przepisów (strona:298/768)

Zupa gulaszowa z czerwoną fasolą 240

jest zbyt tłusta, ale treściwa i na pewno nawet największy głodomór naje się do syta ;) Składniki: około 1/2 kg karkówki , 1 puszka czerwonej fasoli , 2 średnie marchewki , 1 mała cebula , 2 średnie ząbki czosnku , 1/2 papryczki chili , 2-3 łyżeczki mąki pszennej , 2 łyżki oleju , sól , pieprz do smaku, 1 średni liść laurowy , 4-6 ziaren ziela angielskiego , 2 łyżeczki(...)średnią kostkę. Przyprawić pieprzem i solą, oprószyć mąką. Rozgrzać olej w garnku, włożyć mięso i obsmażyć równomiernie. Kiedy będzie dobrze zarumienione dodać pokrojoną w grubszą kostkę lub w piórka cebulę wraz z pokrojonym na ćwiartki czosnkiem, pokrojoną w plasterki marchewką i posiekaną papryczką chili. Chwilę przesmażyć, dodać słodką mieloną paprykę, wymieszać. Wlać wodę, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Leczo warzywne 103

Zapraszam :) Składniki : 3 średniej wielkości cukinie  1 duża cebula około 10 pieczarek 1 papryka czerwona  1 papryka żółta 3 marchewki  1 łyżka suszonego szczypiorku 1  łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżka  przyprawy warzywnej RAFEX   1 łyżeczka  przyprawy greckiej RAFEX   6 łyżek oliwy około 1 szklanki bulionu lub wody  pieprz , i sól(...)Wykonanie : Cukinie umyć i pokroić w pół talarki. Marchew obrać , umyć i pokroić w pół talarki. Papryki umyć i pokroić w paseczki. Pieczarki umyć i pokroić w pół talarki . Cebulę obrać , umyć i pokroić w piórka. W dużym rondlu rozgrzać oliwę wrzucić wszystkie warzywa , dodać przyprawy i wymieszać . Chwile podsmażyć i podlać  wodą lub bulionem z kostki .Dusić

Sama słodycz i szczypta chili
Karkówka zapiekana z warzywami / Pork neck baked with vegetables 185

karkówki wieprzowej, podzielonej na 4 kotlety sól i pieprz 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki majonezu 2 cebule, pokrojone cienkie plasterki 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski 1 bakłażan, pokrojony w 0,5 cm plastry 1 cukinia, pokrojona w 0,5 cm plastry 150 g pieczarek pokrojonych(...)dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź równomiernie majonez, posyp go ziołami i czerwoną papryką, po czym ułóż na nim kotlety i ponownie posyp czerwoną papryką w proszku. Na mięsie ułóż cebulę, paprykę, pieczarki, cukinię i bakłażana, każdą warstwę oprószając delikatnie solą i pieprzem. Na całość wyłóż sos pomidorowy i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 50 minut, następnie wyłóż na zapiekankę starty

karmelowy
Hiszpańska zupa z wołowiną na winie 113

przenosimy się do wspaniałej Hiszpanii! Ja jednak pozostałam przy lżejszej wersji bez sera i nachosów, było równie pysznie!     Składniki: 250 gram wołowiny, u mnie antrykot 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła+ łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 papryka czerwona 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej 1 puszka pomidorów 1 cukinia 2 łyżki sosu barbecue szczypta chili sól(...)natka pietruszki   Na maśle z dodatkiem oliwy smażę pokrojoną w paski wołowinę, krótką chwilę. Wyciągam mięso i odkładam na talerz. W tym samym garnku smażymy pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinię. Całość dusimy kilka chwil. Dodajemy chili. Wlewamy wino i na dużym ogniu staramy się część odparować. Następnie wlewamy bulion, dodajemy pomidory

Mango Papaja
Pstrąg tęczowy w zieleni (danie główne) 129

ziołami podamy to większe zdrowotne działanie uzyskamy.  Składniki : 2 porcje 2 szt. pstrąga tęczowego, sól himalajska do smaku,   pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, 1 szt. cebuli czosnkowej, 4 ząbki czosnku, 1 limonka, masło,   świeży lubczyk, świeży koperek, szczypiorek, roszponka, zielone szparagi, olej rzepakowy. Przygotowanie: Pstrąga oczyszczamy z łusek i dokładnie myjemy. Koperek drobno siekamy. Limonkę kroimy(...)przekładamy na folię aluminiową. Pstrąga grillujemy z dwóch str. tak żeby mięso łatwo odchodziło od ości. Schłodzone szparagi  płuczemy, odrywamy stwardniałe końcówki, smarujemy olejem, solimy i grillujemy. Cebulę przekrawamy na połowę i układamy na rożnie. Pstrąga podajemy ze szparagami, cebulką czosnkową, szczypiorkiem i roszponką. Smacznego :) Rada: pamiętaj, sprawdź za nim kupisz, czy ryba jest świeża. Świeży filet pstrąga charakteryzuje

Moniki Smakołyki
Shakshouka (Szakszuka) 181

śniadanie. Są to jajka usmażone w lekko pikantnym sosie pomidorowym, serwowane prosto z patelni ze świeżym pieczywem. Danie to może zostać wzbogacone innymi ulubionymi dodatkami. Składniki: 2 jaja mała cebula 2 ząbki czosnku mała czerwona papryka 2 pomidory szczypta (lub więcej) chilli 1/2 łyżeczki kuminu sól, pieprz szczypta cukru mielona słodka papryka garść posiekanej natki oliwa Paprykę i cebulę pokroić

wyzwania kuchenne
Schabik z jabłuszkiem i cebulką w towarzystwie jabłuszka 83

Składniki: 500g schabu bez kości 5 dużych cebul 2 duże,kwaśne jabłka majeranek sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Schab rozbić jak na kotlety i pokroić na bitki( średnica ok.3cm). Doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na rumiany kolor w garnuszku, na odrobinie oleju.Dodać pokrojoną w pióra cebulę i pokrojone w plastry i obrane ze skóry jabłka.Doprawić

Wielki apetyt
Krokiety z kaszą gryczaną w orzechowo-migdałowej panierce. 90

najśmielsze oczekiwania. Nie dość, że zdrowe to jeszcze pyszne. Polecam.  Składniki: mąka  mleko sól cukier 1 łyżeczka oleju 1 jajko woda Składniki farszu: ugotowana kasza gryczana cebula papryka czerwona papryka żółta nać pietruszki sól pieprz czarny mielony Oliwa z oliwek Panierka: jajko zmielone orzechy włoskie zmielone orzechy nerkowca zmielone migdały sól Sposób przygotowania: Normal 0 21 false false(...)font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Farsz: do ugotowanej kaszy dodajemy usmażone na oliwie papryki i cebulę,dodajemy pietruchę i przyprawy.Dobrze,gdy farsz jest lekko pikantny,w przeciwnym razie w naleśniku będzie mdły. Gdy już zawiniemy krokiety panierujemy je w  jajku i zmielonych orzechach.Następnie wstawiamy

Wielki apetyt
Najlepszy pasztet domowy 121

łatwy. Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych 3 czerstwe bułki 5 jaj 1 duża cebula smalec (do wysmarowania formy)  bułka tarta (do wysypania formy) szczypta gałki muszkatołowej 3 ziela angielskie 1 listek laurowy sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso (prócz wątróbki) ugotować do miękkości dodając(...)cebulę,listek i ziele anielskie.Zredukować wywar do minimum( mięso musi być lekko przykryte). Odcedzić wywar i namoczyć w nim bułki,które dodajemy do mięsa. Wątróbkę sparzyć i dodać do reszty.Całość zemleć podwójnie maszynką do mielenia mięsa (drobne sito). Dodać jajka,gałkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.Wyrobić na gładką masę i przełożyć do wysmarowanej smalcem

Wielki apetyt
Śniadanko wielkanocne 149

przepisu: Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych 3 czerstwe bułki 5 jaj 1 duża cebula smalec (do wysmarowania formy)  bułka tarta (do wysypania formy) szczypta gałki muszkatołowej 3 ziela angielskie 1 listek laurowy sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso (prócz wątróbki) ugotować do miękkości dodając(...)cebulę,listek i ziele anielskie.Zredukować wywar do minimum( mięso musi być lekko przykryte). Odcedzić wywar i namoczyć w nim bułki,które dodajemy do mięsa. Wątróbkę sparzyć i dodać do reszty.Całość zemleć podwójnie maszynką do mielenia mięsa (drobne sito). Dodać jajka,gałkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.Wyrobić na gładką masę i przełożyć do wysmarowanej smalcem

Wielki apetyt
Placki ziemniaczane 73

Cudownie chrupiące i bardzo smaczne. Przepis dostałam kiedyś od koleżanki i trzymam się go jak żadnego innego.  Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jaja 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce. Dodać pozostałe składniki i  dokładnie połączyć za pomocą łyżki.Placki smażymy

Wielki apetyt
Egzotyczne curry z kurczakiem 95

Coś takiego chodziło za mną już od dawna i doczekało się na swoją premierę. W weekend oczywiście powtórka. Składniki: Na pastę curry: 1 papryczka chilli (bez pestek) drobno krojone cebula imbir czosnek woda kurkuma orzechy nerkowca lub ziemne cukier palmowy sok z cytryny sos sojowy olej arachidowy lub ryżowy Miksujemy całość .Przed podaniem podsmażyć na oleju arachidowym lub ryżowym(...)dolewamy  mleczko kokosowe 1/4 szklanki i 1/4 szklanki wody. Gotujemy 15 minut. Sałatka z fasolki i kokosu: Blanszowana zielona fasolka (kroimy na małe kawałki) prażony kokos czerwona cebula (drobno krojona) chilli (drobno pokrojone) odrobina octu ryżowego skórka z cytryny sok z limonki cukier palmowy Podajmy z ryżem lub tak jak u mnie z makaronem (na łazanki) i kawałkami kurczaka

Wielki apetyt
Sałatka w 5 minut 148

moim domu często goszczą sałatki. Uwielbiam takie zdrowe, ekspresowe śniadanka. Jeśli nie macie na nie pomysłu zapraszam.  Składniki: jajko kukurydza z puszki sałata lodowa czerwona cebula ocet lub krem balsamiczny pierś z kurczaka ulubiona przyprawa do drobiu papryka czerwona cieciorka gotowana na parze ( Bonduelle) ser kozi sałatkowy ( Danmis) Sposób przygotowania: Kurczaka doprawić i usmażyć bez użycia tłuszczu. Sałatę lodową(...)paprykę, cebulę i ser kozi pokroić. Dodać ugotowane na twardo jajko, cieciorkę i kukurydzę. Z wierzchu polać kremem balsamicznym i wcinać ze smakiem :) Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Tarta makaronowa 119

kokosowego 50 g sera Gorgonzola 50g makaronu penne ( u mnie om nom nom) 300 ml śmietanki 30% sól morska gruboziarnista pieprz kolorowy 50 g tartej mozzarelli 1/4 łyżeczki Karobu cebula  Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Cebulę, bazylię, paprykę i chilli zmiksować na gładką

Wielki apetyt
Sos barbecue 97

dań mięsnych lub warzywnych. doskonale sprawdza się również jako marynata do żeberek czy kurczaka. Spróbujcie sos jest naprawdę łatwy w przygotowaniu a efekt jest wprost rewelacyjny. Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina ( lub półwytrawnego wg uznania) 4 łyżki soku pomarańczowego 4 łyżki keczupu 2 łyżki miodu 3 łyżki sosu jasnego sojowego  1/2 łyżeczki sosu(...)tabasco (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki sosu Worcester (opcjonalnie) olej rzepakowy sól, pieprz Sposób przygotowania: Na łyżce oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Dodać wino i sok pomarańczowy, zagotować. Dodać keczup, miód, sosy (sojowy, tabasco, worcester). Całość dokładnie wymieszać. Gotować na malutkim ogniu od czasu do czasu mieszając aż sos osiągnie wymaganą konsystencję (powinien być gęsty). Doprawiamy do smaku

Wielki apetyt

Proponowane wyszukiwania