cebula - 11518 przepisów (strona:293/768)

KASZOTTO JĘCZMIENNE Z MŁODĄ KAPUSTĄ I KURCZAKIEM 151

sprytny obiad na każdą okazję a do tego zdrowe :-)  Składniki: 1 filet drobiowy  100 g kaszy jęczmiennej  połówka małej młodej kapusty  oliwa 1/2 czerwonej cebuli  pół szklanki białego wina  ok. 3 szklanek rosołu lub wina  ząbek czosnku łyżka ziół prowansalskich  garść  poszatkowanej natki pietruszki i selera Sposób przyrządzenia: Cebulę zeszklić

pieprzny smaczek
Tarta ze szparagami i szynką 140

dziesiątkę, zachęcam do wypróbowania ;) Składniki Ciasto : 250 g mąki 125 g zimnego masła 1 żółtko 50 ml wody 1 łyżeczka smalcu szczypta soli Nadzienie : pęczek szparagów 200g pieczarek 1/2 cebuli 100g szynki garść startego żółtego sera 2 jajka 100ml śmietany szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki ciasta, posiekać nożem, następnie zagnieść. Zawinąć w folię(...)włożyć do zamrażalnika. W czasie, gdy ciasto leżakuje, kroimy cebulę, pieczarki - podsmażamy. Zdrewniałe końce szparagów ucinamy, myjemy. Szparagi gotujemy przez około 10 minut w słonej wodzie z cukrem. Ugotowane szparagi odcedzamy i kroimy na kawałki około 2 cm. Jajko roztrzepujemy z przyprawami i śmietanę. Po przygotowaniu składników wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy tak by pasowało do formy, którą uprzednio smarujemy tłuszczem

Garnkowe fanaberie
drobiowe kotlety z marchewką i cebulą -- cotolette di pollo con carote e cipolle 145

Składniki: 600 g mięsa mielonego drobiowego- pierś kurczaka 2 marchewki 1 cebula 1 jajko około 1 szklanki  płatków kukurydzianych sól tutaj pietruszka zielona oliwa do smażenia Wykonanie: Platki kruszymy na mniejsze kawałki.Mięso zmielone ,przekładamy do salaterki ,gdzie będziemy mieszać wszystkie składniki.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach

w mojej kuchni
Smażone pieczarki faszerowane 224

tartej i usmażone jak kotlety. Do nadzienia użyłam mięska drobiowego-piersi z kurczaka ale można też użyć dowolnego mięska mielonego. składniki: pieczarki 10-12 pieczarek średniej wielkości 1 mała cebula 200 g piersi z kurczaka sól,pieprz 1 jajko 1 łyżka bułki tartej oraz olej do smażenia 1-2 jajka bułka do panierowania dodatki kuskus z dodatkiem suszonych pomidorów(...)czosnkiem i bazylią mizeria bez koperku Z pieczarek wykroić ogonki i drobno pokroić, przełożyć do miski. Cebulę i pierś z kurczaka również drobno pokroić. Dodać do pokrojonych pieczarek i wymieszać. Dodać jajko oraz bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Masą nadziać pieczarki. Następnie nadziane pieczarki panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor

Monia miesza i gotuje
Dorsz w pomidorach z wędzonym boczkiem 114

Składniki: dwa filety z Dorsza pęczek szczypioru pół cebuli 2-3 ząbki czosnku kilka plasterków wędzonego boczku sól, pieprz, ostra i słodka papryka kilka kropel ciemnego sosu sojowego szczypta ziół prowansalskich (opcjonalnie) 1-2 łyżeczki cukru puszka pomidorów w sosie pomidorowym Przygotowanie: Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć. Dodać do niego drobno pokrojoną cebulę. Przyprawić solą i pieprzem. Po kilku

Gaździnka warzy
Makaron z boczkiem, szpinakiem i serem z niebieską pleśnią 223

blogu znajdziecie m.in. przepis na koktajl z tych zielonych liści i tartę z szynka prosciutto . Dziś zapraszam na makaron :) Składniki: ulubiony makaron 200 g liści szpinaku 1 średnia cebula 100 g boczku - ja kupuję w plastrach 100 g sera z niebieską pleśnią 1 duży ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do doprawienia ser do posypania Makaron gotujemy zgodnie(...)gotuje na patelnię wrzucamy boczek (ja nie dodaję oleju, korzystam z tego tłuszczu, który się wytopi z boczku). Boczek zdejmujemy na talerz. Na patelni, na tłuszczu z boczku szklimy cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Jak się zeszkli - dodajemy szpinak i smażymy mieszając od czasu do czasu. Szpinak niestety ma to do siebie, że bardzo mocno zmniejsza swoją objętość

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sałatka z rzodkiewką 217

Składniki : garść rukoli pęczek rzodkiewek zielony ogórek  czerwona cebula oliwa  Przygotowanie : Umyte warzywa pokroić w kostkę, cebule ewentualnie drobniej Składniki połączyć, posypać lekko solą i pieprzem, polać olejem

Proste Potrawy
Rolada drobiowa nadziana grzybami i ziołowym camembertem 246

zimno jest równie pyszna. Sadzę, że zagości na moim świątecznym stole. Jest rewelacyjna i pięknie się prezentuje. 1 filet z kurczaka 100 g pieczarek 50 g kurek 1 cebula 60 g ziołowego sera camembert Suszone pomidory Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Olej do smażenia Kurki czyścimy. Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę. Wszystko smażymy na rozgrzanej patelni. Przyprawiamy solą

VioletoweKucharzenie
Krem z brunatnej ciecierzycy i awokado na bulionie drobiowym 137

zupę. Szukam warzyw w lodówce. Pomidory, pieczarki, grzybki, włoszczyzna...eee, znowu, nie. Otwieram szafkę, a tam ciecierzyca brunatna w puszcze. Ok - myślę - działamy! Czego zatem użyłem? -puszka ciecierzycy brunatnej -cebula biała posiekana -oliwa -sól, pieprz -awokado, obrane i w plastry pokrojone -czosnek ząbek zgnieciony bokiem noża -bulion około litra -sok z cytryny około łyżeczki Bulion doprowadzamy do wrzenia. Na rozgrzanej(...)łyżce oliwy szklimy cebulę, dorzucamy czosnek. Solimy i pieprzymy. Po chwili dodajemy ciecierzycę przepłukaną. Smażymy kilka minut i dorzucamy awokado. Gdy płyny odparują podlewamy kilkoma łyżkami bulionu. Redukujemy płyn i wszystko wrzucamy do gotujące się bulionu. Zostawiamy na wolnym ogniu około 12-15 minut. Miksujemy blenderem podlewając sokiem z cytryny. Opcjonalnie podajemy z liściem czosnku niedźwiedziego i kilkoma kroplami oliwy

BaRepas
Polędwiczki w sosie grzybowym 278

masło 1-2 ząbki czosnku sól morska, świeżo mielony pieprz Sos grzybowy: 40 g suszonych grzybów leśnych (użyłam borowików, mogą być mieszane) 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml) 1 cebula 2 łyżki masła 1 czubata łyżka mąki niepełne 1/2 szklanki śmietanki 30% (100 ml) 2 łyżeczki posiekanych listków świeżego rozmarynu (lub niecała łyżeczka suszonego) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic(...)dłużej). Następnie gotujemy w tym samym płynie przez ok. 15 minut. Grzyby odlewamy i kroimy na małe części (zalewę zachowujemy!!!). Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Lekko solimy. Gdy będzie szklista, dodajemy kolejną łyżkę masła i mąkę. Szybko mieszamy, czekamy aż mieszanina zacznie skwierczeć i wlewamy 1/3 zalewy grzybowej. Energicznie mieszamy, aż mieszanina będzie jednolita

Poezja smaku
Wyciskarka Sana Omega + przepisy i dużo zdjęć 240

chwila i mycie mnie nie zniechęcało :) Na pierwszy ogień poszła najprostsza pasta z fasoli i pieczarek. Składniki: - 2 szklanki ugotowanej białej fasoli, - ok 300 g pieczarek, - 1 cebula, - olej do smażenia, - natka pietruszki, szczypiorek, - sól, pieprz, pieprz ziołowy. Wykonanie: Przecisnąć pieczarki i cebulę przez wyciskarkę z założonym wkładem pełnym do mielenia i homogenizowania (bez sit), podsmażyć je na oleju. Używając

Co na wege obiad?
Pasta z kurczaka do chleba 230

dostępnych     http://rafex.eu/ .       Zapraszam :) Składniki : 2 upieczone udka  kawałek upieczonej piersi z kurczaka  2 ogórki korniszony  1 cebula  2 , 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy szczypta Kminu rzymskiego Rafex 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs i sosów  Rafex pieprz i sól do smaku 1 łyżeczka sosu sojowego(...)szczypta chilli  2 łyżki suszonego szczypiorku Wykonanie: Mięso z kurczaka , cebulę , ogórki , zmielić przez maszynkę lub w malakserze . Dodać wszystkie przyprawy , przyprawić do smaku solą i pieprzem .  Na końcu dodać suszony lub świeży szczypiorek  i majonez . Wszystkie składniki wymieszać. Do pasty można dodać więcej lub  mniej majonezu Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Roladki schabowe z pieczarkami i cebulką w sosie 138

Schabowe w innej wersji. Wystarczy kilka składników aby wyczarować tak pyszny obiad. Idealnie smakują z sosem, ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym. 1 kg schabu 300 g pieczarek 3 cebule 100 g sera feta 2 jajka Bułka tarta Sól Pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej Piątnica ( (kupisz tutaj) 1 łyżeczka mąki pszennej + 50 ml wody Schab dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy(...)plastry. Rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę i pieczarki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Na każdym płacie mięsa układamy płasko farsz oraz kawałki sera feta. Zwijamy w rulon. Mięso panierujemy w jaku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanej patelni na wolnym ogniu. Z reszty pozostałego farszu możemy przygotować

VioletoweKucharzenie
Sałatka z pomidorem i koperkiem 306

pracy jak i na kolację. Sprawdza się również na grilla i imprezę ze znajomymi gdy mamy mało czasu na przygotowanie. 2 ogórki wężowe 1 duży pomidor 1 duża biała cebula 50 g sera feta Koperek (pęczek) 1 łyżka majonezu Sól do smaku Pieprz do smaku Ogórka obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Pomidora umyć , pokroić w kosteczkę(...)samo zrobić z cebulą. Ser feta również pokroić w kosteczkę. Koperek posiekać dość drobno. Wszystkie warzywa oraz ser feta przełożyć do większego naczynia, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać łyżkę majonezu i dokładnie wymieszać

VioletoweKucharzenie
z ziemniaków i kaszy gryczanej placki --- patate e grano saraceno pancake 195

Składniki: 1kg obranych ziemniaków  1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej sól ,pieprz do smaku  olej rzepakowy do smażenia  1-2 jajka 1 cebula(...)Wykonanie: Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce, u mnie w speecooku. Do masy ziemniaczanej dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną ,całość mieszamy(jeśli jest potrzeba ,dodajemy 1-2 łyżki  mąki ziemniaczanej  ). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Na rozgrzany tłuszcz nakładamy masę  formując okrągłe placuszki . Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.   Gorące placki wykładamy

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania