cebula - 11518 przepisów (strona:288/768)

ROLADKI Z UDEK FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM 1693

farsz: 400g mielonego mięsa (u mnie mielona łopatka) 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku słodka papryka sól pieprz ziołowy ziele angielskie liść laurowy tymianek 3 cebule olej do smażenia Wykonanie:  Udka (ja kupiłam już wyluzowane i bez skóry) lekko rozbić. Posypać z obu stron solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką i tymiankiem. Odstawić w chłodne miejsce(...)związać bawełnianą nitką. Na patelni rozgrzać dość mocno olej. Obsmażyć roladki ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni - przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Na olej po smażonych roladkach wrzucić posiekaną cebulę, podsmażyć ją na złoty kolor. Następnie dorzucić do niej liść laurowy, ziele angielskie, podlać wszystko wodą (ok 1/2szkl.) i zagotować. Przelać zawartość patelni do naczynia żaroodpornego z roladkami. Wstawić

Walijskie Pichcenie
Domowa kiełbasa à la gołąbki 150

młodej kapusty 5 sztuk parzonej domowej białej kiełbasy pikantnej (z papryką i sosem sweet chilli) lub 5 sztuk kupnej parzonej białej kiełbasy 1 op. (500 ml) passaty pomidorowej 1 cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 3 łyżki gęstej śmietany 18 % 1 łyżeczka suszonej bazylii opcjonalnie przyprawa za’atar znana również jako(...)Przygotowanie: Liście kapusty obgotowujemy we wrzątku ok. 5 minut, a następnie studzimy je w zimnej bieżącej wodzie, osuszamy. Liście doprawiamy solą i przyprawą za’atar (można np. ziołami prowansalskimi). Cebulę drobno siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie, dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę, którą zalewamy passatą pomidorową, doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i suszoną bazylią, dusimy kilka minut, dodajemy śmietanę wymieszaną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
domowa szpinakowa pizza chrupiąca... 169

gram, olej rzepakowy 4 łyżki, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, woda letnia 1 szklanka NADZIENIE: szpinak świeży 1 pęczek, olej rzepakowy 5 łyżek, ząbki czosnku 4 sztuki, cebula 1 sztuka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka, szynka parzona 15 dag, pomidory 3 duże, ser feta 1 opakowanie, sos pomidorowy 1/2 szklanki, przyprawa(...)pizzy 2 łyżki, koperek siekany 1/2 pęczka opłukany dobrze szpinak drobno pokroić, na oleju zeszklić czosnek, cebulę, dodać szpinak, przyprawę w płynie i podsmażać z 3 minuty mieszając na dużym ogniu, wsypać łyżkę mąki i szybko wymieszać do zagęszczenia szpinaku kostkę drożdży dzielę na 3 części, jedną rozkruszyć do misy robota, wlać ciepłą wodę, wsypać pozostałe składniki i hakiem robota

W Mojej Kuchni Lubię
Bigos mieszany z młodą kapustą 148

się, że mam za mało słodkiej kapusty. Można ją nabyć TUTAJ Potrzebujemy: główka młodej kapusty słoik 900 ml kapusty kiszonej, ja użyłam kapusty kiszonej z Ogródka Dziadunia 1 duża cebula 500 ml soku pomidorowego 0,5 kg żeberek 2 laski długiej, dobrej kiełbasy 0,5 kg wędzonego boczku kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu kilka(...)ziaren kozieradki 3 łyżki oleju rzepakowego Do dużego garnka wlewamy olej i zaczynamy go podgrzewać. Od razu dodajemy cebulę pokrojoną w talarki i żeberka. Chwilę podsmażamy. Następnie do garnka wrzucamy poszatkowaną młodą kapustę, przyprawy i podlewamy całość połową szklanki wody. Dusimy przez godzinę pod przykryciem, na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy kiszoną kapustę i sok pomidorowy. Dusimy całość przez

MamaOskarka
Niby pizza z boczniakami 207

rano. Ciasto uformować w okrągły placek. Najlepiej palcami. Ja z braku czasu rano użyłam wałka. ok. 100 ml domowego sosu (dałam warzywny z przewagą pomidorów i papryki) mała cebula (wzięłam czerwoną) 5-6 boczniaków 1-2 łyżeczki suszonego oregano kulka mozzarelli Na placku rozprowadzić sos, zostawić margines na brzegu. Posypać drobno pokrojoną cebulą i oregano. Rozłożyć kawałki pokrojonych boczniaków. Piec

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety mielone z wkładką 122

Kotleciki mielone z wkładką..tym razem wkładką jest chrzan Kielecki ... 70 dkg mięsa mielonego  1 cebula  1 ząbek czosnku   1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta chrzan Kielecki   Bułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć

Moje domowe kucharzenie
Dip guacamole 144

wymaga dużo pracy. To doskonały dip imprezowy. Polecam zrobić od razu w większej ilości Czas przygotowania – 15 min. Składniki: 1 awokado ¼ papryki czerwonej lub zielonej 1 średni pomidor ½ czerwonej cebuli ½ cytryny Sól chili (lub pieprz kayen) Przygotowanie: 1. W bardzo drobną kostkę pokroić paprykę, cebulę i pomidora (bez pestek) 2. Obrać avokado, wyjąć pestkę i zgnieść widelcem na papkę dodając

Kulinarna Patilogia
Zupa z soczewicy 154

mroźne i ciemne jesienno zimowe wieczory. Rozgrzewa, syci, jest dietetyczna i zdrowa. Zupa – cud w 45 min. Składniki: 1 szklanka soczewicy kartonik lub puszka pomidorów 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 0,5 l bulionu (lub 1 kostka rosołowa) łyżeczka curry ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki chili Przygotowanie: 1. Do garnka w którym będziemy gotować zupę wlać odrobine oliwy, rozgrzać(...)Dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i podsmażamy 1 minutę. Potem dodajemy przyprawy, czosnek – mieszamy i smażymy jeszcze 1 min. 3. Dolewamy bulion, wsypujemy soczewicę i dolewamy 1,2 wody. Jeżeli używacie kostki wrzućcie kostkę i dolejcie 1,7 l wody. 4. Dodajemy pomidory, mieszamy, zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i na małym ogniu gotujemy jeszcze 40 min co jakiś czas mieszając

Kulinarna Patilogia
Zupa grzybowa 117

wspaniale. Gdy za oknem plucha jak ostatnio zapach grzybowej (z ziemniaczkami lub makaronem) poprawi wam nastrój… Składniki: bulion (własnej roboty lub z kostki) grzyby (leśne świeże lub mrożone) cebula śmietana 30 % masło natka pietruszki Przygotowanie: Grzyby jeżeli są świeże należy oczyścić, umyć i pokroić w kawałki. Następnie obgotować. Ja zwykle zaraz po grzybobraniu czyszczę grzyby, kroję i wrzucam(...)dosypuję łyżkę soli i od zagotowania gotuje jeszcze 7 minut. Tak przygotowane grzyby mrożę w woreczkach. W garnku podgrzewamy bulion lub robimy go z kostki. Dodajemy obgotowane wcześniej grzyby. Cebulę kroimy w drobna kostkę i na patelni na maśle podsmażamy na rumiano. Dodajemy do garnka. Wszystko razem gotujemy przynajmniej 40 min. Na końcu dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem

Kulinarna Patilogia
Kapuśniak na boczku 180

boczku, surowy wędzony 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 3 listki bobkowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 4 grzybki suszone 1 duża cebula Przepis na kapuśniak Kapustę kroimy, gotujemy do miekkości i odsączamy. W garnku, w którym bedziemy gotować kapuśniak wlewany 2 l wody i gotujemy boczek. Jak będzie miękki wyciągamy i kroimy w kostkę(...)kostkę ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszkę i kawałek selera. Wszystko razem gotujemy 20 min. W tym czasie pokrojony boczek podsmażamy na oleju, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę i wszystko lekko rumienimy. Po 20 min dodajemy do zupy razem z ugotowaną i pokrojoną kapustą, listkami laurowymi, zielem angielskim, czosnkiem (w całości) i grzybkami. Całość gotujemy kolejne 20 min. Przed

Kulinarna Patilogia
Tradycyjny galat z nóżek 197

okazję. I nie zapominajcie o zbawiennym wpływie na nasze stawy… Składniki: 2 świńskie nóżki (raciczki) duża golonka kawałek wieprzowiny 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 sredniego selera 1 duża cebula 3 liście laurowe 7 ziarenek ziela angielskiego 7 ziarenek pieprzu 2 duże ząbki czosnku żelatyna sól Przygotowanie: Przygotowanie galarety jest bardzo proste. Nóżki wieprzowe oraz golonkę należy umyć i oczyścić(...)zrobić opalając mięso nad kuchenką lub goląc zwykłą maszynką do golenia. Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy wyczyszczone nóżki, golonkę i ewentualnie inne mięso, marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę. Warzywa wrzucamy w całości aby łatwo było je wyjąć. Dodajemy równiez liście laurowe ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu (trzeba uważać, żeby się

Kulinarna Patilogia
Tagliatelle z melonem i wątróbką w sosie własnym. 200

się i robię już teraz na wiele sposobów. Dziś z żółtym melonem, tzw honeydew melon, słodziutkim, soczystym, idealnym substytutem dla popularnie łączonego z wątróbką jabłka. Czego użyłem? -makaron tagliatelle -cebula szalotka posiekana drobno -melon, obrany, pokrojony w kostkę -ok 350 gram wątróbki z kurcząt, oczyszczonej i pokrojonej w drobne kostki -łyżeczka masła -sól, pieprz -tymianek -1i1/2 łyżki octu balsamicznego(...)Makaron gotujemy na ząb, cedzimy i skrapiamy oliwą; nie płuczemy zimną woda! Cebulę szklimy na maśle, solimy i pieprzymy, Po chwili dorzucamy melona. Podsmażamy 2-3 minuty, dodajemy octu balsamicznego, redukujemy i wrzucamy wątróbkę, dodajemy tymianku. Smażymy na wysokim ogniu 5-7 minut. Zdejmujemy z ognia. Dorzucamy makaron, mieszamy, opcjonalnie dodajemy 2-3 łyżki śmietanki 18% oraz posypujemy świeżo startym

BaRepas
Szpinakowe sakiewki z kurczakiem i kalarepą 222

cytryną i bazylią 2 ząbki czosnku 1 łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka Skworcu (tu kupisz) 1 łyżeczka liścia lubczyku Piątnica  (tu kupisz) Sól Pieprz 1 kalarepa 1 cebula 1 por 10 pieczarek 100 g makaronu gryczanego FABIJAŃSCY ( klik) Szpinak dusimy na 1 łyżce masła. Mleko, sól, mąkę i jajko miksujemy do połączenia składników. Łączymy ze szpinakiem. Naleśniki smażymy(...)rozgrzanej patelni. Kurczaka kroimy w kosteczkę. Marynujemy w oleju z cytryną i bazylią, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz pikantnej przyprawie do kurczaka. Cebulę i por kroimy w piórka. Szklimy na patelni. Po 5 minutach dodajemy kurczaka. Pieczarki kroimy w pół plastry, kalarepę w kosteczkę. Warzywa dodajemy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Wszystko dusimy pod przykryciem

VioletoweKucharzenie
Bulgur ze szparagami i cytrynową oliwą 201

strony składniki 1 szklanka kaszy bulgur   ok 1 i 3/4 szklanki bulionu lub wody 500 g zielonych szparagów 110 g  świeżego młodego szpinaku (może być mrożony) 1 cebula pokrojona w kostkę 3 - 4 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę 1/2 szklanki bulionu ¼ szklanki  oliwy z oliwek + dodatkowo  łyżka  do smażenia 2 łyżki. soku(...)kończy się zdrewniała część. Nie trzeba obierać. Odkroić łebki a łodygi pokroić na 3 cm długości kawałki. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać  łyżkę oliwy.  Dodać pokrojoną cebulę, 2/3 posiekanych ząbków  czosnku i podsmażać na średnim ogniu przez ok 1  - 2 minuty. Dodać szparagi i pół szklanki bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu

Stare Gary
PĘCZOTTO Z POLĘDWICZKĄ I MŁODĄ KAPUSTĄ 182

duże ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki sól świeżo zmielony pieprz 1 szklanka kaszy pęczak (200 g) 1 duża cebula 2 średnie marchewki 600 ml bulionu (warzywnego lub np. drobiowego) 0,5 główki młodej kapusty (3,5 szklanki) WYKONANIE: Polędwiczkę obierz z błonek i pokrój w większą kostkę. Wrzuć mięso do miski, dodaj(...)folią aluminiową. Polędwiczki dojdą w tym czasie i będą idealnie soczyste i miękkie. Do pozostałego po mięsie tłuszczu dolej 2 łyżki oliwy i podsmaż na tym krótko posiekaną drobno cebulę. Dosyp kaszę, przesmaż całość 1 minutę ,  a następnie wlej 1/3 bulionu i dodaj pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę. Przykryj pokrywką i duś kaszę, aż wchłonie cały płyn. W razie

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania