cebula - 11518 przepisów (strona:288/768)

Niby pizza z boczniakami 210

rano. Ciasto uformować w okrągły placek. Najlepiej palcami. Ja z braku czasu rano użyłam wałka. ok. 100 ml domowego sosu (dałam warzywny z przewagą pomidorów i papryki) mała cebula (wzięłam czerwoną) 5-6 boczniaków 1-2 łyżeczki suszonego oregano kulka mozzarelli Na placku rozprowadzić sos, zostawić margines na brzegu. Posypać drobno pokrojoną cebulą i oregano. Rozłożyć kawałki pokrojonych boczniaków. Piec

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety mielone z wkładką 125

Kotleciki mielone z wkładką..tym razem wkładką jest chrzan Kielecki ... 70 dkg mięsa mielonego  1 cebula  1 ząbek czosnku   1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta chrzan Kielecki   Bułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć

Moje domowe kucharzenie
Dip guacamole 148

wymaga dużo pracy. To doskonały dip imprezowy. Polecam zrobić od razu w większej ilości Czas przygotowania – 15 min. Składniki: 1 awokado ¼ papryki czerwonej lub zielonej 1 średni pomidor ½ czerwonej cebuli ½ cytryny Sól chili (lub pieprz kayen) Przygotowanie: 1. W bardzo drobną kostkę pokroić paprykę, cebulę i pomidora (bez pestek) 2. Obrać avokado, wyjąć pestkę i zgnieść widelcem na papkę dodając

Kulinarna Patilogia
Zupa z soczewicy 160

mroźne i ciemne jesienno zimowe wieczory. Rozgrzewa, syci, jest dietetyczna i zdrowa. Zupa – cud w 45 min. Składniki: 1 szklanka soczewicy kartonik lub puszka pomidorów 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 0,5 l bulionu (lub 1 kostka rosołowa) łyżeczka curry ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki chili Przygotowanie: 1. Do garnka w którym będziemy gotować zupę wlać odrobine oliwy, rozgrzać(...)Dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i podsmażamy 1 minutę. Potem dodajemy przyprawy, czosnek – mieszamy i smażymy jeszcze 1 min. 3. Dolewamy bulion, wsypujemy soczewicę i dolewamy 1,2 wody. Jeżeli używacie kostki wrzućcie kostkę i dolejcie 1,7 l wody. 4. Dodajemy pomidory, mieszamy, zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i na małym ogniu gotujemy jeszcze 40 min co jakiś czas mieszając

Kulinarna Patilogia
Zupa grzybowa 122

wspaniale. Gdy za oknem plucha jak ostatnio zapach grzybowej (z ziemniaczkami lub makaronem) poprawi wam nastrój… Składniki: bulion (własnej roboty lub z kostki) grzyby (leśne świeże lub mrożone) cebula śmietana 30 % masło natka pietruszki Przygotowanie: Grzyby jeżeli są świeże należy oczyścić, umyć i pokroić w kawałki. Następnie obgotować. Ja zwykle zaraz po grzybobraniu czyszczę grzyby, kroję i wrzucam(...)dosypuję łyżkę soli i od zagotowania gotuje jeszcze 7 minut. Tak przygotowane grzyby mrożę w woreczkach. W garnku podgrzewamy bulion lub robimy go z kostki. Dodajemy obgotowane wcześniej grzyby. Cebulę kroimy w drobna kostkę i na patelni na maśle podsmażamy na rumiano. Dodajemy do garnka. Wszystko razem gotujemy przynajmniej 40 min. Na końcu dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem

Kulinarna Patilogia
Kapuśniak na boczku 185

boczku, surowy wędzony 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 3 listki bobkowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 4 grzybki suszone 1 duża cebula Przepis na kapuśniak Kapustę kroimy, gotujemy do miekkości i odsączamy. W garnku, w którym bedziemy gotować kapuśniak wlewany 2 l wody i gotujemy boczek. Jak będzie miękki wyciągamy i kroimy w kostkę(...)kostkę ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszkę i kawałek selera. Wszystko razem gotujemy 20 min. W tym czasie pokrojony boczek podsmażamy na oleju, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę i wszystko lekko rumienimy. Po 20 min dodajemy do zupy razem z ugotowaną i pokrojoną kapustą, listkami laurowymi, zielem angielskim, czosnkiem (w całości) i grzybkami. Całość gotujemy kolejne 20 min. Przed

Kulinarna Patilogia
Tradycyjny galat z nóżek 204

okazję. I nie zapominajcie o zbawiennym wpływie na nasze stawy… Składniki: 2 świńskie nóżki (raciczki) duża golonka kawałek wieprzowiny 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 sredniego selera 1 duża cebula 3 liście laurowe 7 ziarenek ziela angielskiego 7 ziarenek pieprzu 2 duże ząbki czosnku żelatyna sól Przygotowanie: Przygotowanie galarety jest bardzo proste. Nóżki wieprzowe oraz golonkę należy umyć i oczyścić(...)zrobić opalając mięso nad kuchenką lub goląc zwykłą maszynką do golenia. Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy wyczyszczone nóżki, golonkę i ewentualnie inne mięso, marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę. Warzywa wrzucamy w całości aby łatwo było je wyjąć. Dodajemy równiez liście laurowe ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu (trzeba uważać, żeby się

Kulinarna Patilogia
Tagliatelle z melonem i wątróbką w sosie własnym. 202

się i robię już teraz na wiele sposobów. Dziś z żółtym melonem, tzw honeydew melon, słodziutkim, soczystym, idealnym substytutem dla popularnie łączonego z wątróbką jabłka. Czego użyłem? -makaron tagliatelle -cebula szalotka posiekana drobno -melon, obrany, pokrojony w kostkę -ok 350 gram wątróbki z kurcząt, oczyszczonej i pokrojonej w drobne kostki -łyżeczka masła -sól, pieprz -tymianek -1i1/2 łyżki octu balsamicznego(...)Makaron gotujemy na ząb, cedzimy i skrapiamy oliwą; nie płuczemy zimną woda! Cebulę szklimy na maśle, solimy i pieprzymy, Po chwili dorzucamy melona. Podsmażamy 2-3 minuty, dodajemy octu balsamicznego, redukujemy i wrzucamy wątróbkę, dodajemy tymianku. Smażymy na wysokim ogniu 5-7 minut. Zdejmujemy z ognia. Dorzucamy makaron, mieszamy, opcjonalnie dodajemy 2-3 łyżki śmietanki 18% oraz posypujemy świeżo startym

BaRepas
Szpinakowe sakiewki z kurczakiem i kalarepą 226

cytryną i bazylią 2 ząbki czosnku 1 łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka Skworcu (tu kupisz) 1 łyżeczka liścia lubczyku Piątnica  (tu kupisz) Sól Pieprz 1 kalarepa 1 cebula 1 por 10 pieczarek 100 g makaronu gryczanego FABIJAŃSCY ( klik) Szpinak dusimy na 1 łyżce masła. Mleko, sól, mąkę i jajko miksujemy do połączenia składników. Łączymy ze szpinakiem. Naleśniki smażymy(...)rozgrzanej patelni. Kurczaka kroimy w kosteczkę. Marynujemy w oleju z cytryną i bazylią, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz pikantnej przyprawie do kurczaka. Cebulę i por kroimy w piórka. Szklimy na patelni. Po 5 minutach dodajemy kurczaka. Pieczarki kroimy w pół plastry, kalarepę w kosteczkę. Warzywa dodajemy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Wszystko dusimy pod przykryciem

VioletoweKucharzenie
Bulgur ze szparagami i cytrynową oliwą 205

strony składniki 1 szklanka kaszy bulgur   ok 1 i 3/4 szklanki bulionu lub wody 500 g zielonych szparagów 110 g  świeżego młodego szpinaku (może być mrożony) 1 cebula pokrojona w kostkę 3 - 4 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę 1/2 szklanki bulionu ¼ szklanki  oliwy z oliwek + dodatkowo  łyżka  do smażenia 2 łyżki. soku(...)kończy się zdrewniała część. Nie trzeba obierać. Odkroić łebki a łodygi pokroić na 3 cm długości kawałki. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać  łyżkę oliwy.  Dodać pokrojoną cebulę, 2/3 posiekanych ząbków  czosnku i podsmażać na średnim ogniu przez ok 1  - 2 minuty. Dodać szparagi i pół szklanki bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu

Stare Gary
PĘCZOTTO Z POLĘDWICZKĄ I MŁODĄ KAPUSTĄ 187

duże ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki sól świeżo zmielony pieprz 1 szklanka kaszy pęczak (200 g) 1 duża cebula 2 średnie marchewki 600 ml bulionu (warzywnego lub np. drobiowego) 0,5 główki młodej kapusty (3,5 szklanki) WYKONANIE: Polędwiczkę obierz z błonek i pokrój w większą kostkę. Wrzuć mięso do miski, dodaj(...)folią aluminiową. Polędwiczki dojdą w tym czasie i będą idealnie soczyste i miękkie. Do pozostałego po mięsie tłuszczu dolej 2 łyżki oliwy i podsmaż na tym krótko posiekaną drobno cebulę. Dosyp kaszę, przesmaż całość 1 minutę ,  a następnie wlej 1/3 bulionu i dodaj pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę. Przykryj pokrywką i duś kaszę, aż wchłonie cały płyn. W razie

Słodko-Słony Świat Ilony
Nacho zapiekanka dla prawdziwego hombre 222

każdej innej podbramkowej sytuacji też może się sprawdzic na przykład by go udobruchać i nie wyladować na ławce karnych :) SKŁADNIKI na 4 porcje: 500 g mielonego z wołowiny 1 cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku zmiażdżone nożem i posiekane 3 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki 1 zielona papryka pokrojona w drobną kostkę 2 małe puszki fasolki Flageolet (nazywana flażoletką(...)mała puszka kukurydzy 1/2 małego ogórka porojonego w plasterki 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego Wykonanie: Rozgrzać 3 łyżki oleju w głębokiej patelni i wrzucic na niego posiekaną cebulę,czosnek.Zamieszać i delikatnie zeszklić uważając by czosnek się nie przypalił. Dorzucić seler naciowy,paprykę i przyprawy czyli ostrą paprykę,kumin i oregano.Zamieszać i podduszać przez 3-4 minuty

Sztuka gotowania w/g Samiry
Makaronowy omlet z kurczakiem i warzywami 195

danie obiadowe. Soczysty kurczak i apetyczne warzywa zatopione w jajecznej masie. Palce lizać! 300 g filetu z kurczaka 3 łyżki oleju z cytryną i bazylią 1 łyżeczka curry 1 cebula 10 pieczarek 1/2 pora (biała część) 40 g makaronu kolanka Sól Pieprz 3 jajka + 0,5 łyżeczki soli Filet kroimy w kosteczkę, marynujemy ok .20 minut w oleju z cytryną(...)bazylią oraz curry. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki oraz pora w plasterki. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.  Rozgrzewamy patelnię, dodajemy kurczaka, szklimy. Następnie dokładamy pokrojone warzywa, wszystko dokładnie mieszamy. Pod koniec dokładamy makaron. Jajka roztrzepujemy, solimy. Zalewamy nimi kurczaka z warzywami, lekko odgarniamy boki, żeby jajka się ścięły. Posypujemy szczypiorkiem i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi

VioletoweKucharzenie
Kurczak w sosie koperkowym. 299

lubią wysychać, łe. Udka pozostają soczyste i można z nich zrobić o wiele więcej niż Wam się może wydawać. ;) Potrzebujemy: 4 udka z kurczaka z wolnego wybiegu 2 cebule ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu, np od Przyprawy Premium 2 łyżki suszonego koperku, bądź 2 posiekanego świeżego 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz(...)smaku 2 łyżki jogurtu naturalnego  łyżka mąki pszennej Kurczaka smażymy na oleju, dodajemy do niego cebulę pokrojoną w plastry oraz czosnek posiekany w drobną kostkę.  Następnie doprawiamy przyprawą warzywną i podlewamy nieco wodą. Dusimy pod przykryciem przez godzinę, uzupełniając wodę, aby kurczak się nie przypalił. Nie można od razu dodać dużej ilości wody, bo kurczak nie będzie miał

MamaOskarka
Pulpety w sosie pomidorowym 144

chrupiącą bagietką i w towarzystwie sałaty. Dobre dla dużych i dla małych. Zwyczajnie, po prostu - DOBRE ! Składniki: 350 g mięsa  wieprzowego ( np. z łopatki ) 1 jajko 1 nieduża cebula 2 łyżki kaszy manny 500 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól, pieprz oregano suszone olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Mięso i cebulę zmielić w maszynce. Do mielonego mięsa dodać

kolorowotorcikowo