cebula - 11518 przepisów (strona:294/768)

Krem z brunatnej ciecierzycy i awokado na bulionie drobiowym 131

zupę. Szukam warzyw w lodówce. Pomidory, pieczarki, grzybki, włoszczyzna...eee, znowu, nie. Otwieram szafkę, a tam ciecierzyca brunatna w puszcze. Ok - myślę - działamy! Czego zatem użyłem? -puszka ciecierzycy brunatnej -cebula biała posiekana -oliwa -sól, pieprz -awokado, obrane i w plastry pokrojone -czosnek ząbek zgnieciony bokiem noża -bulion około litra -sok z cytryny około łyżeczki Bulion doprowadzamy do wrzenia. Na rozgrzanej(...)łyżce oliwy szklimy cebulę, dorzucamy czosnek. Solimy i pieprzymy. Po chwili dodajemy ciecierzycę przepłukaną. Smażymy kilka minut i dorzucamy awokado. Gdy płyny odparują podlewamy kilkoma łyżkami bulionu. Redukujemy płyn i wszystko wrzucamy do gotujące się bulionu. Zostawiamy na wolnym ogniu około 12-15 minut. Miksujemy blenderem podlewając sokiem z cytryny. Opcjonalnie podajemy z liściem czosnku niedźwiedziego i kilkoma kroplami oliwy

BaRepas
Polędwiczki w sosie grzybowym 269

masło 1-2 ząbki czosnku sól morska, świeżo mielony pieprz Sos grzybowy: 40 g suszonych grzybów leśnych (użyłam borowików, mogą być mieszane) 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml) 1 cebula 2 łyżki masła 1 czubata łyżka mąki niepełne 1/2 szklanki śmietanki 30% (100 ml) 2 łyżeczki posiekanych listków świeżego rozmarynu (lub niecała łyżeczka suszonego) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic(...)dłużej). Następnie gotujemy w tym samym płynie przez ok. 15 minut. Grzyby odlewamy i kroimy na małe części (zalewę zachowujemy!!!). Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Lekko solimy. Gdy będzie szklista, dodajemy kolejną łyżkę masła i mąkę. Szybko mieszamy, czekamy aż mieszanina zacznie skwierczeć i wlewamy 1/3 zalewy grzybowej. Energicznie mieszamy, aż mieszanina będzie jednolita

Poezja smaku
Wyciskarka Sana Omega + przepisy i dużo zdjęć 229

chwila i mycie mnie nie zniechęcało :) Na pierwszy ogień poszła najprostsza pasta z fasoli i pieczarek. Składniki: - 2 szklanki ugotowanej białej fasoli, - ok 300 g pieczarek, - 1 cebula, - olej do smażenia, - natka pietruszki, szczypiorek, - sól, pieprz, pieprz ziołowy. Wykonanie: Przecisnąć pieczarki i cebulę przez wyciskarkę z założonym wkładem pełnym do mielenia i homogenizowania (bez sit), podsmażyć je na oleju. Używając

Co na wege obiad?
Pasta z kurczaka do chleba 228

dostępnych     http://rafex.eu/ .       Zapraszam :) Składniki : 2 upieczone udka  kawałek upieczonej piersi z kurczaka  2 ogórki korniszony  1 cebula  2 , 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy szczypta Kminu rzymskiego Rafex 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs i sosów  Rafex pieprz i sól do smaku 1 łyżeczka sosu sojowego(...)szczypta chilli  2 łyżki suszonego szczypiorku Wykonanie: Mięso z kurczaka , cebulę , ogórki , zmielić przez maszynkę lub w malakserze . Dodać wszystkie przyprawy , przyprawić do smaku solą i pieprzem .  Na końcu dodać suszony lub świeży szczypiorek  i majonez . Wszystkie składniki wymieszać. Do pasty można dodać więcej lub  mniej majonezu Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Roladki schabowe z pieczarkami i cebulką w sosie 132

Schabowe w innej wersji. Wystarczy kilka składników aby wyczarować tak pyszny obiad. Idealnie smakują z sosem, ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym. 1 kg schabu 300 g pieczarek 3 cebule 100 g sera feta 2 jajka Bułka tarta Sól Pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej Piątnica ( (kupisz tutaj) 1 łyżeczka mąki pszennej + 50 ml wody Schab dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy(...)plastry. Rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę i pieczarki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Na każdym płacie mięsa układamy płasko farsz oraz kawałki sera feta. Zwijamy w rulon. Mięso panierujemy w jaku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanej patelni na wolnym ogniu. Z reszty pozostałego farszu możemy przygotować

VioletoweKucharzenie
Sałatka z pomidorem i koperkiem 303

pracy jak i na kolację. Sprawdza się również na grilla i imprezę ze znajomymi gdy mamy mało czasu na przygotowanie. 2 ogórki wężowe 1 duży pomidor 1 duża biała cebula 50 g sera feta Koperek (pęczek) 1 łyżka majonezu Sól do smaku Pieprz do smaku Ogórka obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Pomidora umyć , pokroić w kosteczkę(...)samo zrobić z cebulą. Ser feta również pokroić w kosteczkę. Koperek posiekać dość drobno. Wszystkie warzywa oraz ser feta przełożyć do większego naczynia, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać łyżkę majonezu i dokładnie wymieszać

VioletoweKucharzenie
z ziemniaków i kaszy gryczanej placki --- patate e grano saraceno pancake 187

Składniki: 1kg obranych ziemniaków  1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej sól ,pieprz do smaku  olej rzepakowy do smażenia  1-2 jajka 1 cebula(...)Wykonanie: Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce, u mnie w speecooku. Do masy ziemniaczanej dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną ,całość mieszamy(jeśli jest potrzeba ,dodajemy 1-2 łyżki  mąki ziemniaczanej  ). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Na rozgrzany tłuszcz nakładamy masę  formując okrągłe placuszki . Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.   Gorące placki wykładamy

w mojej kuchni
Zapiekanka z kaszy bulgur i młodej kapusty 94

palnika przykryć garnek pokrywką i pozostawić do spęcznienia. Składniki: 2 szklanki kaszy bulgur 5 szklanek wody 1 mała młoda kapusta 1 łyżka masła klarowanego 1 średnia marchewka 1 cebula 1 puszka pomidorów 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego sól pieprz ziołowy 150 g sera żóltego Wykonanie. Kaszę ugotować według przepisu podanego wyżej. Na dwie szklanki kaszy należy wlać 5 szklanek wody. Kapustę(...)drobno poszatkować. W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę drobno posiekaną. Dodać kapustę, wlać 1/4 szklanki wody i dusić około 10 minut, a następnie wlać puszkę pomidorów, dodać kumin,sól i pieprz. Dusić do miękkości kapusty. W naczyniu żaroodpornym wykładamy połowę ugotowanej kaszy i uciskamy łyżką ma gładko. Kapustę wraz z sosem który powstał wlewamy na kaszę i również wygładzamy

O kuchni z uczuciem
Klops pieczony z kaparami 122

Smaczne na ciepło i na zimno. Może więc być częścią obiadu albo służyć za domową wędlinę. Mało roboty, dużo smaku, czego chcieć więcej :) 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 4 łyżki bułki tartej mały słoiczek kaparów musztarda sól olej Cebule obrać i podsmażyć na oleju. Wystudzić. Kapary odsączyć

Polska Zupa
Zupa krem z młodej kapusty z piwem i serem / Young cabbage, beer and cheese soup 197

English Zupa krem z młodej kapusty z piwem i serem (6 porcji) Składniki: 2-3 plasterki boczku, pokrojone w kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 cebula, pokrojona kostkę 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 2 marchewki, pokrojone w kostkę 1 średnia główka młodej kapusty,posiekanej plus garść drobno posiekanej do podania 4 średnie ziemniaki, obrane(...)usmaż do chrupkości, przez około 10 minut. Wyjmij boczek z garnka i przełóż na ręcznik papierowy. Ponownie umieść garnek na średnim ogniu wraz z 1 łyżką oliwy, włóż cebulę i smaż przez 5 minut, do zeszklenia. Następnie wmieszaj marchewkę, kapustę i czosnek, a po 5 minutach dodaj ziemniaki i szałwię, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie wlej

karmelowy
Kotlety rybne z bekonem. 119

dodatkami. Polecam bardzo. Potrzebujemy: 2 filety rybne, mogą być mrożone 2 cm boczku, ja użyłam takiego, który sama upiekłam w piekarniku, ale może być dowolny 2 kromki pieczywa mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki kaszy kus kus 2 łyżki bułki tartej łyżeczka przyprawy cytrynowej do ryb , u mnie od Rafex pół łyżeczki mielonego kuminu(...)Indian Bazaar pół łyżeczki soli Ponadto: bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia 2 kromki pieczywa moczymy w wodzie lub mleku i odciskamy nadmiar płynu. Filety rybne, boczek, cebulę, czosnek i odciśnięte pieczywo mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Następnie mieszamy z resztą składników i formujemy okrągłe kotleciki. Obtaczamy kotlety w bułce tartej i układamy na rozgrzanym oleju. Smażymy

MamaOskarka
Kokosowy omlet ze szparagami 96

Składniki: 4 jaja 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia sól, pieprz 8-9 szparagów białych i zielonych, gotowanych 7-8 minut w osolonej wodzie cebula dymka Jaja, mąkę kokosową, szczyptę soli oraz pieprzu mieszamy trzepaczką aż uzyskamy jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę oleju kokosowego i smażymy dwa omlety: wylewamy 1/2 masy jajecznej na patelnię(...)smażymy na średnim ogniu, czekając aż wierz się zetnie. Następnie układamy ugotowane i przekrojone wzdłuż szparagi oraz posiekaną cebulę dymkę. Składamy omleta. Dokładnie w ten sam sposób postępujemy z drugim omletem

Mango Papaja
(Młoda) kapusta po wójtowsku 126

można sobie na nią pozwolić. Przepis z książki „Kuchnia Polska. Maj” Małgorzaty Caprari z moimi zmianami.   Składniki: główka młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała) 1-2 cebule 300g surowego boczku łyżka oliwy z oliwek łyżka masła łyżka posiekanego koperku sok z cytryny cukier sól i czarny pieprz Sposób przygotowania: cebule posiekać w kostkę i zeszklić na rozgrzanej

Pyry na Gaz
Limonkowe risotto z brązowego ryżu z selerem naciowym 123

Składniki: 1 szklanka brązowego okrągłego ryżu (np. Radix-bis) 1 duża łyżka masła i łyżka oleju lub oliwy 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wina 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2-3 łodygi selera naciowego skórka starta z limonki i sok z połówki tego owocu sól i pieprz do smaku W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym(...)dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną cebulę i smażyć na małym ogniu 2 minuty. Po tym czasie dodać obrany i zmiażdżony czosnek, mieszając. Po minucie wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki (gotuje się znacznie dłużej niż

Czerwień i błękit
Sałatka ze szparagami, jajkiem i ziarenkami 142

jeszcze bardziej zdrowo i sycąco. Danie idealne na lekki lunch lub kolację. W dodatku robi się ekspresowo :) Składniki na 2 porcje: 2 garści mieszanki sałat Pęczek rzodkiewki Pół czerwonej cebuli 12 zielonych szparagów 2 jajka Mieszanka prażonych ziaren "Piekło-niebo" od  Ziarenkowo Świeży szczypiorek Sól, pieprz Dressing: 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki oliwy z oliwek 2 łyżeczki(...)Obie "sakiewki" wkładamy do wrzącej wody i gotujemy 3-4 minuty, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne, Na talerze wykładamy sałatę, pokrojone w plasterki rzodkiewki oraz półplasterki cebuli. Na sałacie układamy po 6 ugotowanych na parze szparagów, a na szparagach bardzo delikatnie układamy wyjęte z folii podgotowane jajka, które przyprawiamy solą, pieprzem i szczypiorkiem. Całosć posypujemy dość obficie

Zawsze głodna!

Proponowane wyszukiwania