cebula - 11518 przepisów (strona:296/768)

Biała kapusta na pomidorach 136

Można użyć świeżą, młodą, białą kapustę, ale ta stara w główce też będzie dobra. Składniki : główka kapusty suszone warzywa 2 cebula  ewentualnie kiełbasa tłuszcz do smażenia sól, majeranek, koperek, bazylia, ząbek czosnku pomidory lub koncentrat pomidorowy, ja użyłam pomidory krojone Przygotowanie : Umytą, poszatkowaną kapustę wsypałam do garnka, zalałam około 2 szklankami wody, posoliłam, dodałam liść laurowy, kilka ziaren pieprzu(...)kilka minut, a potem przetrzeć przez sitko i przełożyć do kapusty.Te wyłożone bezpośrednio na kapustę pogotowałam kilka minut i również wyjęłam je na sitko i przetarłam do kapusty Pokrojoną cebulę oraz kilka plastrów kiełbasy przesmażyłam na maśle klarowanym, dodałam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, majerankiem, łyżeczką cukru. Pogotowałam jeszcze razem około 10 min. Gdybym miała pod ręką świeży koperek

Proste Potrawy
Pizza ze szparagami na śmietanowym sosie z francuskim serem kozim, migdałami i tymiankiem 115

ciasto, aż będzie cudownie elastyczne , a następnie odkładamy na 1.5-2h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętajmy, żeby ciasto przykryć ściereczką, aby nie wyschło. Sos śmietanowy: 1 biała cebula lub 2-3 szalotki 200 ml śmietany kremówki 30-36% 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa świeżo mielony biały pieprz sól do smaku odrobina oleju do smażenia Cebulę (bądź szalotki) drobno

Food Square
Cow Pie (krowi placek) 194

zapiekany pod ciastem francuskim. Pyszności <3 Przepis pochodzi ze strony magazynu GQ . Zapraszam od przygotowań! Składniki na 2 porcje: 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę 1/2 cebuli, drobno posiekanej 3 szalotki, pokrojone w krążki 50 g pieczarek, pokrojonych w plastry 5 g świeżego tymianku, posiekanego 25 g masła 30 g mąki pszennej 250 ml piwa 2 łyżeczki(...)bulionu drobiowego (może być z kostki) 1 jajko, białko oddzielone od żółtka ciasto francuskie sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W misce mieszamy cebulę, szalotki, pieczarki, tymianek i mąkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy zawartość miski. Smażymy do miękkości, od czasu do czasu podlewając odrobiną bulionu drobiowego (ok. 7 minut). Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą

My Culinary Art
Kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem 165

Składniki: 3 skrzydełka 1 główka młodej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki 1 puszka pomidorów 1 cebula 20 dag wędzonego boczku ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz przyprawa do dań z kapusty siekany koperek Sposób wykonania: 1. Skrzydełka wypłukać, zalać wodę, zagotować, odszumować. Dodać pokrojone warzywa: ziemniaki, marchew, cebulę, pietruszkę. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować, aż warzywa

Kuchnia domowa Ani
Krem z selera naciowego z chipsami z jarmużu 263

Kremowa zupa z selera naciowego z pieczonymi chipsami z jarmużu. Bardzo prosta, szybka, aromatyczna. Spróbujcie :) SKŁADNIKI Zupa: 1 seler naciowy (około 400g) 1 cebula 3/4 litra bulionu warzywnego 100 g serka topionego 1 łyżka oliwy, sól, pieprz Chipsy: 100 g jarmużu (bez grubych łodyżek) sól, pieprz czosnek granulowany oliwa z oliwek (lub oliwa czosnkowa ) PRZYGOTOWANIE   Cebulę kroimy w kostkę

Moje Kuchenne Rewelacje
Klasycznie dobry i aromatyczny GULASZ dla początkujących 135

przeciwwskazań oby tylko jedna pasja nie wykluczała drugiej, a gdyby by tak je połączyć...no cóż-oceńcie sami! Zapraszam na aromatyczny gulasz: Potrzebować będziemy: - 500 gram mięsa wieprzowego - 3 cebule - 1/3 kg pieczarek - 1/2 masła - oliwa - mąka - mleko oraz przyprawy: słodka papryka, pieprz,sol morska, curry, ziarenka smaku, czosnek granulowany, oregano i 3 listki laurowe. No to startujemy: Myjemy, obieramy(...)pieczarki i podsmażamy je na rozgrzanym masełku z paroma kroplami oliwy. W czasie gdy pieczarki będą się przysmażać, obieramy 3 cebule, kroimy ja w plasterki i odstawiamy na bok. Mięso wieprzowe płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem i solą i podsmażamy na patelni. Gdy mięsko lekko się zarumieni dorzucamy cebulkę i smażymy razem

upichcona
Pomidorowe kapeluszniki z kolorową sałatką 161

niezmiernie pożądaną szczególnie w taką nieokreśloną, niesprzyjającą pogodę. No to do dzieła! Czego potrzebujemy: - 5 dużych lub 6 małych pomidorów - 3 łyżek kukurydzy konserwowej - 3 łyżek groszku konserwowego - 1 cebula - 1/2 papryki - 1 duży ogórek konserwowy - 5 łyżek majonezu Przyprawy: pieprz, sól, koperek Dokładnie myjemy pomidory, odcinamy górną część (aby stworzyć kapelusik), wydrążamy ze środka miąższ. Cebulę, ogórka, paprykę kroimy

upichcona
Gulasz Kaspijski 137

osób): - 0,5 kg piersi z kurczaka (zamiennie: udziec z indyka lub pierś z indyka) - 150 g suszonych śliwek (ja kupuje paczkowane) - 3 woreczki ryżu białego - 1 cebula - 2 ziarenka ziela angielskiego - 2 listki laurowe - przyprawy: pieprz, sól, Vegeta, curry, kurkuma - 2 łyżki śmietany Mięso kroimy na kawałki i wraz z cebulą podsmażamy w garnku, po zarumienieniu się drobiu dolewamy

upichcona
Prosta zupa z cieciorki i soczewicy 94

cieciorki i soczewicy. Składniki: - puszka konserwowej soczewicy - puszka konserwowej cieciorki - puszka pomidorów całych lub w kawałkach - szczypta kolendry - szczypta kuminu - szczypta pieprzu - kostka rosołowa - 3 ząbki czosnku - 1 cebula - grzanki z chleba  W garnku podsmażamy cebulę oraz 3 ząbki czosnku. Dodajemy pomidory wraz z miąższem . Gotujemy 10 minut. Dodajemy puszkę soczewicy oraz cieciorki. Dodajemy kostkę rosołową ówcześnie rozpuszczoną

upichcona
Lasagne z własnym sosem beszamelowym 110

fanka kuchni włoskiej odważyłam się w końcu zabrać za Lasagne. Wyszło bardzo smacznie :) Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 puszka pomidorów z puszki 1 mały koncentrat pomidorowy 2 cebule makaron gotowy Lasagne 3 ząbki czosnku 40 dag żółtego sera szklanka mleka 4 łyżki mąki 4 łyżki masła lub margaryny bazylia oregano pieprz sól oliwa z oliwek olej Na rozgrzany(...)olej wkładamy drobno posiekaną cebule oraz czosnek, lekko podsmażamy i dodajemy mielone mięso, smażymy do momentu gdy mięso straci swój różowy kolor.  Dodajemy oregano, bazylię, sól, pieprz, mieszamy.  Dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem na małym gazie ok. 10 minut.  Na drugiej patelni lub w garnku przygotowujemy sos beszamelowy.  Roztapiamy masło

upichcona
Klasyczna zapiekana zupa cebuLOVA 116

Składniki: - 4/5 cebul - 3 ząbki czosnku - 2 nogi z kurczaka - 5 ziemniaków - 4 kromki chleba - szczypiorek + koperek - kawałek słoniny lub wędzonego boczku - kostka rosołowa - ser żółty Gotujemy 2 nogi z kurczaka, po 15 minutach dodajemy obrane w talarki ziemniaki. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy kawałek słoniny lub boczku skrojonego w kostkę oraz zmiażdżone 3 ząbki czosnku. Podsmażone składniki wrzucamy

upichcona
Zupa paprykowo-pieczarkowa z melisą, czosnkiem, imbirem, curry i skórką z cytryny 145

imbirem, curry i skórką z cytryny. Połączenie przypraw korzennych z lekką klasyczną nutką orientu okazał się strzałem w dziesiątkę! Składniki: - 3 papryki: zielona, czerwona, żółta - 1/2 kg pieczarek - 1 cebula - 1 marchewka - 1 podudzie z kurczaka - bulion lub kostka rosołowa - pół cytryny - przyprawy: świeża melisa, 2 ząbki czosnku, sypany imbir, curry, kolendra - oliwa z oliwek - koncentrat pomidorowy - opcjonalnie śmietana 18volt(...)ktoś preferuje zabielane zupy Do garnka wrzucamy podudzie i gotujemy. W tym czasie na patelni na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną paprykę, pieczarki oraz cebulę, po 10 minutach skrapiamy warzywa cytryną i dodajemy 1cm skórki od cytryny, parę listków melisy oraz dodajemy bulion. Podduszamy ok. 10 minut. Do garnka z podudziem dorzucamy pokrojoną marchew. Zawartość patelni dodajemy do garnka, dodajemy

upichcona
Gruzja na talerzu: Tołma z papryki 156

Tołma z papryki - pyszne, zdrowe, duszone :) Idealne danie na rodzinny obiad. Składniki: - 6 strąków papryki - 500 g mielonego mięsa (wieprzowina, wołowina) - 1/2 szklanki podgotowanego ryżu - 2 cebule - 2 łyżki masła - 3 pomidory - 1 jajko - 2 szklanki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka utłuczonych ziarenek kolendry -  pęczek koperku -  pęczek pietruszki -  kilka listków świeżej mięty - 1 łyżka(...)myjemy, ścinamy górną część przy ogonku tak, aby usunąć jednocześnie gniazda nasienne bez uszkodzenia papryki.  W osobnym naczyniu przygotowujemy farsz z podgotowanego ryżu, mięsa, jajka, pokrojonej w kostkę cebuli. Do farszu dodajemy łyżeczkę utłuczonych ziarenek kolendry, łyżeczkę ostrej papryki, pieprz i sól (wg upodobania). Napełniamy farszem paprykę (ja upycham łyżką aby dokładnie rozprowadzić farsz). Nadziane już papryki układamy

upichcona
Łosoś w sosie śmietanowym z czarnym makaronem 233

ustach :) Potrzebować będziemy: - 250g łososia surowego - 200g łososia wędzonego w plastrze (jeśli nie będzie wędzonego w sklepach to można śmiało dodać więcej surowego łososia) - 3 ząbki czosnku - pół dużej cebuli - duża śmietanka 30volt /lub dwa małe kubeczki - koperek - sól, pieprz - czarny makaron (ale bez musu, naprawdę może być każdy inny) Cebulę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy

upichcona
Blue a la bretonne czyli fasolka z błękitnym serem pleśniowym/ danie wegetariańskie 222

pleśniowym i wyszło przepysznie! :) Składniki: - 400 gram białej fasoli/ Jaś karłowy - ser pleśniowy błękitny lazur - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 3/4 szklanki bulionu lub rosołku drobiowego 0,5 kostki - 1 cebula - łyżeczka cukru - 1 ząbek czosnku - 2 listki laurowe - majeranek - natka pietruszki Przygotowanie fasoli: Ja nie namaczam fasoli dzień wcześniej. W dniu konsumpcji moczę 1h i później gotuję ok. 2h. Kroimy(...)kostkę cebulę, podsmażamy na patelni wraz z łyżeczką cukru, często mieszając. Do gotowego wywaru (fasola wraz z wodą, w której się gotowała) dodaję podsmażoną wcześniej pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodaje wyciśnięte 2 ząbki czosnku i 2 listki laurowe. Całość podgotowuję 10 minut, dolewam szklankę bulionu oraz wrzucam ser błękitny lazur (łamie go w kostki, wtedy szybciej się wymiesza z wywarem

upichcona

Proponowane wyszukiwania