Marynata: 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki oleju po 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, rozmarynu i majeranku 1/3 łyżeczka tymianku 1/3 łyżeczka pieprzu Dodatkowo: kilka ząbków czosnku 1 cebula Sposób wykonania: 1. Składniki marynaty połączyć. 2. Kiełbaski naciąć wedle uznania. 3. W żaroodpornym naczyniu ułożyć kiełbaski, posmarować marynatą. Obłożyć pokrojoną w talarki cebulą i ząbkami czosnku. 4. Całość zapiekać
Kuchnia domowa Aniwadze ok. 1,2 kg 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 1 płaska łyżka słodkiej papryki sok z 1/2 cytryny 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli 50 ml białego wina (opcjonalnie) 1 łyżka przyprawy do zup w płynie 2 łyżeczki koncentratu 2 płaskie łyżeczki mąki do zagęszczenia 2 łyżki śmietany 30% (użyłam jogurtu) 4 gałązki koperku(...)garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju. Królika smażymy z obu stron na złoty kolor. Wlewamy wino i odparowujemy. Dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę. Podlewamy wodą do wysokości mięsa. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości, czyli około 90 minut. 3. Mięso wyjmujemy z garnka na talerz, sos przecedzamy (warzywa z duszenia wyrzucamy
My Culinary Artmałych łyżeczek kaparów szczypiorek pieprz, sól mąka do obsypania szklanka bulionu szklanka czerwonego, wytrawnego wina , parę ząbków czosnku, zioła - tymianek, szałwia, rozmaryn 1 cebula przygotowanie: Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Umyte mięso, oczyszczone z błon, pokroić w poprzek włókien na plastry ok 1 cm grube. Każdy plaster zbić tłuczkiem na cienki płat - najwygodniej włożyć(...)zrazów bądź związać sznurkiem kuchennym. Zawinięte i spięte zrazy oprószyć lekko mąką i mocno zrumienić ze wszystkich stron na tłuszczu. Na dnie misy wolnowaru ułożyć cebulę pokrojona w piórka, na niej położyć obsmażone zrazy. Patelnię z pozostałym po smażeniu tłuszczem podlać winem, drewnianą łyżką zeskrobać resztki. Dolać bulion, zagotować. Płynem zalać zrazy. Dodać czosnek, zioła
Stare GaryPulpety: 250g mięsa mielonego 1 jajko M 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 250g fasoli, u mnie Jaś Karłowy od Piątnica 1 duża cebula 2 duże marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka oleju natka pietruszki 1. Przed przygotowaniem potrawy fasolę należy moczyć w zimnej wodzie około(...)Przygotowujemy pulpety: mięso mielone, jajko, bułkę tartą i przyprawy przekładamy do miski. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy malutkie pulpety. 3. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pulpety, smażymy do zarumienienia. Dolewamy 0,5l wody, fasolę, startą na tarce marchewkę i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości fasoli, około 1h. 4. Kiedy fasola zmięknie, dodajemy
Szefowa kuchniSkładniki: 1 korpus z kury 500 g wołowiny-szponder 3 l wody 4 średnie marchewki 1 seler 1 mały por 2 średnie pietruszki 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Mięso opłukać, włożyć do garnka i zalać wodą. Posolić i gotować około 1 godziny na wolnym ogniu. Na powierzchni powstaną szumowiny, które należy zebrać(...)Dodać marchewki przekrojone na pół,pietruszkę, kawałki selera, por,ziele angielskie, liść laurowy i gotować na małym ogniu, tak aby rosołek delikatnie pyrkał. Cebulę przyrumienić na płycie i dodać do rosołku. Doprawić solą i pieprzem Rosół gotować około 3 godzin. Podawać z makaronem
O kuchni z uczuciemgram/opakowanie, woda ciepła 250 ml, mąka pszenna 250 gram, sól 1 łyżeczka, cukier 1/2 łyżeczki, oliwa z oliwek 2 łyżki DODATKI: przecier pomidorowy 4 łyżki, oregano - ile potrzeba, cebula 2 sztuki, papryczka chilli 1 średnia/suszona, pieczarki 6 większe, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, szynka 8 gram/opakowanie, ser żółty 10 dag, roszponka 1/2 opakowania przepis jest ze strony(...)oliwą - nie trzeba podsypywać mąką - rozwałkować ciasto na prostokąt, na blasze na papierze do pieczenia rozciągnąć na całą blachę 40x30 cm, posmarować przecierem pomidorowym, posypać oregano na oleju podsmażyć cebulę i pieczarki posypane kucharkiem, nadmiar płynu wylać, rozłożyć na cieście, posypać rozkruszoną suszoną papryczkę chilli piekarnik nagrzać do 240C, grzanie góra/dół, blaszkę ustawić na 2 poziomie i piec
W Mojej Kuchni Lubięwiosennej odsłonie! Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Składniki: 3 duże marchewki 2 pietruszki szklanka groszku konserwowego 3 podudzia z kurczaka 1/2 główki małej, białej kapusty 1 cebula pęczek szczypiorku 4 duże ziemniaki 3 liście laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1/2 łyżeczki ziaren jałowca sól i pieprz Przygotowanie: Gotujemy wywar z kurczaka razem z obraną i pokrojoną w kostkę marchewką(...)cebulą i pietruszką. Dodajemy liście laurowe, gorczycę oraz ziarna jałowca. Do tak przygotowanego wywaru wrzucamy poszatkowaną białą kapustę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy osączony groszek konserwowy i doprawiamy do smaku. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem
Moja smaczna kuchniajest naprawdę dobra a i bardzo zdrowa. Jest świetną alternatywą na kolację zamiast kanapek. Co myslicie o takim zestawieniu?? Składniki; szklanka kaszy jaglanej, 200 g pomidorków cherry, mała cebula, ząbek czosnku, pietruszka, 3 łyzki oliwy z oliwek, 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz Po kaszę i przyprawy zapraszam do naszego sprzedwacy SKWORCU Wykonanie; Kaszę zalewamy 2 szklankami(...)wody i gotujemy około 15 minut. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na oliwie. Dodajemy przecier pomidorowy i jeszzce chwilę dusimy. Nastepnie dodajemy ugotowaną kaszę. Mieszamy. Studzimy. Pomidorki kroimy w ćwiartki i dodajemy do karzy. Całość posupujemy pietruszką.Doprawiamy solą i pieprzem
Anioły w kuchniCzas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia :około 30-35 minut Składniki 3 łyżki oleju lub masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 marchewki, pokrojone w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka tymianku, posiekane 1/4 szklanki mąki ryżowej 3 szklanki bulionu mięsnego 2 szklanki mleka 1 kg ziemniaki, pokrojone w kostkę(...)paski,lub kostkę 1 szklanka kukurydzy sól i pieprz do smaku Wykonanie Plastry szynki,lub boczku smażymy na rumiano ,bo poslużą jako ozdoba. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę ,marchew i seler pokrojone w kostkę.Gotujemy do miękkości około 8-10 minut. Mieszamy, czosnek , tymianek i mąką .Gotową mieszankę dokładamy do duszonych warzyw i mieszając dusimy 3-4 minuty
w mojej kuchnifarszu - ja tym razem tego nie zrobiłam , z czystego lenistwa. Kabaczki upiekły się pysznie, radzę kupić jeśli spotkacie :) składniki 3 małe kabaczki 1 cukinia farsz 1 cebula 250 g szpinaku 120 g pieczarek 125 g mozzarelli 2 papryczki chipotle w sosie adobo 2- 3 posiekane ząbki czosnku 1 łyżka pasty pomidorowej 1/3 szklanki suchej kaszy kuskus przygotowanie(...)Szpinak opłukać, wrzucić do garnka, podgrzewać aż liście zwiędną. Wrzucić na sitko. Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z instrukcją. Pieczarki umyć , osuszyć , pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli, dodać pieczarki, smażyć aż zmiękną, dodać szpinak i chipotle. Doprawić papryka w płatkach, dodać czosnek i łyżkę pasty pomidorowej. Smażyć przez 4 - 5 minut. Do farszu
Stare Garygospodyń, tyleż smaków. Polecam wam z parówkami, gdyż moja dziatwa po prostu przepada za parówkami i ta wersja najbardziej im odpowiada,. Składniki: 1 kg parówek 2 cebule 4 duże ogórki kiszone 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 litr wywaru lub gotowego rosołu 10-15 dag tartego żółtego sera 3 łyżki oleju 3 łyżki śmietany(...)majeranek sól czosnkowa papryka ostra natka pietruszki Wykonanie: Parówki kroję najpierw wzdłuż na pół, a następnie na kilku centymetrowe kawałki, podsmażam chwilkę na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do parówek. Zalewam rosołem i gotuję kilka minut. Ogórki również kroję na kilku centymetrowe kawałki i wrzucam do garnuszka, i wszystko razem
Bea(u)ty kitchensię na różyczki, posypuje solą i odstawia na ok 2 godz, aż zmiękną, a gotuje się marchew i jajka. Składniki: 1 kalafior 1 brokuł 4 jajka 2 marchewki 1 cebula 1 słoiczek majonezu 1/2 pojemnika śmietany 18% 2-3 łyżeczki musztardy sól pieprz Wykonanie: Kalafior i brokuł myję dzielę na różyczki, marchew obieram i każde z nich gotuję. Jajka(...)gotuję na twardo. Po wystygnięciu marchew, cebulę i jajka kroję w średnią kostkę i dodaję do wystudzonych kwiatów. Dodaję do smaku sól i pieprz. Śmietanę, majonez i musztardę mieszam razem i dodaję do sałatki, mieszam by sos pokrył wszystkie składniki i nakładam na talerz. W wersji light sałatkę proponuję polać jogurtem naturalnym. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenmoja zupa neapolitańska z serkiem topionym i groszkiem ptysiowym:) Składniki: 2-3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 2 serki topione natka pietruszki sól pieprz Groszek ptysiowy: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki 3 jajka olej do smażenia Wykonanie: Marchew, pietruszkę i seler obieram, myję i kroję w słupki. Wrzucam do garnka i wlewam(...)litra wody. Cebulę obieram, kroję na cztery części i opalam nad palnikiem. Wrzucam do gotujących się warzyw. Wszystko razem gotuję, aż warzywa zmiękną. Miękkie wyławiam łyżką cedzakową, wrzucam serki i gotuję na wolny ogniu do całkowitego rozpuszczenia się serków topionych. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. W drugim garnuszku podgrzewam wodę z masłem i na gotujące wsypuję mąkę. Mieszam
Bea(u)ty kitchenktórą proponuję do obiadu, pochodząca z przepisu siostry Anastazji z książki 123 sałatki i surówki:) Gorąco polecam. Składniki: 3-4 średniej wielkości buraki czerwone 3 marchewki 2 jabłka 1 cebula 1/2 pęczka szczypiorku 2-3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1 cytryny sól pieprz cukier Wykonanie: Buraki gotuję do miękkości, studzę i ścieram na tarce o dużych oczkach. Marchew(...)myję, obieram i ścieram na tarce o średnich oczkach. Jabłka i cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Szczypiorek drobno siekam. Wszystkie składniki mieszam razem, dodaję przyprawy do smaku oraz sok wyciśnięty ze sparzonej cytryny i oliwę z oliwek. Sałatkę podaję z ziemniakami z wody i kotletem z piersi kurczaka. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenSkoro jeszcze obowiązuje post to polecam pyszną rybę po grecku:) Składniki: 3 marchewki 3 cebule 2 pietruszki 2 pory seler 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sok z 1/2 cytryny sól pieprz cukier ostra mielona papryka liść laurowy ziele angielskie filet z mintaja ok 1 -1 1/2 kg 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Wykonanie: Cebulę i pory
Bea(u)ty kitchen