trudno :) w ostateczności możecie zastąpić go pieczonym, ale polecam ukisić własne buraczki co trwa zaledwie tydzień. Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 300 g płatów śledzi, 1 czerwona cebula, 1 kiszony burak w plastrach, 200 ml gęstego jogurtu lub śmietany 18%, 1-2 łyżeczki chrzanu, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki majeranku lub tymianku, sól, pieprz i ocet winny do smaku(...)przybrania . Przygotowanie: Śledzie umyć i osuszyć na sicie (te z solanki namoczyć na 2 godziny kilka razy zmieniając wodę), pokroić na małe kawałki. Plastry buraka pokroić w zapałki, cebulę w pół krążki, korniszony w drobną kostkę. Połowę buraka zmiksować na krem razem z chrzanem, jogurtem i przyprawami. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, odstawić na minimum 2 godziny, najlepiej na całą
SzczyptaSmaQjogurtu naturalnego 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos: 2 łyżki masła klarowanego (ghee) lub oleju rzepakowego 1 duża cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki 2 zielone/czerwone/żółte papryki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w cienkie plasterki 3/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 do 2 papryczek(...)jagnięciną i włóż do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. W celu przygotowania sosu, w dużej i głębokiej patelni, rozgrzej na średnim ogniu masło. Włóż cebulę, paprykę, sól i pieprz i smaż bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną mięknąć, przez około 6 do 7 minut. Dodaj papryczki jalapeno, czosnek i imbir
karmelowyZUPA CHRZANOWA Składniki: - 1/4 selera - pół pora - 2 pietruszki - 150g korzenia chrzanu - 2 małe ziemniaki - 2 średnie cebule - 4 łyżeczki chrzanu śmietankowego w słoiku - 1 litr wywaru z szynki gotowanej - 1 litr wywaru z kiełbasy białej i surowej - 3 białe kiełbasy - 2 kiełbasy surowe - 4 łyżki śmietany - 3 liście laurowe - 5 ziaren pieprzu czarnego - 5 ziaren ziela angielskiego - przyprawa "Kucharek(...)smaku Sposób przygotowania: Przygotowujemy wywary z szynki oraz kiełbasy. Do garnka wkładamy obrane seler, por, pietruszki, korzeń chrzanu oraz cebule. Dodajemy liście laurowe, pieprz czarny, ziele angielskie oraz odrobinę przyprawy "Kucharek". Całość gotujemy do miękkości warzyw dodając w czasie gotowania nasze wywary. Ugotowane miękkie warzywa wyciągamy do miseczki z odrobiną wywaru, zaś z samego wywaru usuwamy ziarna i liście przypraw
Mentor Smakuzamiast dusić się nam ugotuje więc pamiętajmy o bardzo dokładnym odsączeniu po rozmrożeniu. Składniki Porcja ulubionej ryby (ja daję około pól kilo) 2 papryki czerwone mały por mała cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki curry 3 łyżki słodkiej czerwonej papryki 1 ostrej (jak robię dla dziecka to nie daję bo mała nie przepada) kawałeczek imbiru (pól łyżeczki) pietruszka - pęczek(...)sól pieprz do smaku pól szklanki pulpy kokosowej odsączonej (opcja - jak robię mleko to szkoda mi wywalać) około pól szklanki mleka kokosowego 2 duże pomidory Wykonanie Podsmażamy pokrojone: paprykę , cebulę i pora. Solimy i pieprzymy. Dodajemy paprykę, curry, utarty imbir i zmiażdżony czosnek. Dodajemy pulpę kokosową jeśli mamy oraz pokrojone w kostkę pomidory (ja używam sparzone i obrane ze skórki
Lubczyk i Waniliapiec go całą noc. Tak samo użyłam do pieczenia zwykłe naczynie żaroodporne - a co tam ;P Składniki: - kilo ziemniaków - 3 plasterki wędliny (miał być boczek ale nie miałam) - duża cebula - sól -pieprz -gałka muszkatołowa Wykonanie: Obrane ziemniaki ścieramy na tarce. Tak samo postępujemy z cebulą a wędlinę lekko podsmażamy. Składniki mieszamy razem z startym żółtym serem. Przyprawiamy do smaku
Lubczyk i Wanilianazwa pasty wzięła się od podobieństwa wizualnego właśnie do smalcu, zmielonej fasoli biały jaś. Zapraszam do spróbowania. Skład: - fasola biały jaś szklanka lub więcej. - 200 g boczku opcjonalnie - mała cebula - pieprz -sól Wykonanie: Fasolę moczymy na noc a rano gotujemy standardowo do miękkości. Kiedy wszystko przestygnie obieramy z łupinek (SIC!) i blendujemy w razie potrzeby dodając minimalna ilość gotowanej wody(...)Cebule i ewentualnie boczek kroimy na drobno i podsmażamy na patelni. Mieszamy wszystko i przyprawiamy
Lubczyk i Waniliajest na prawdę przepyszne i bardzo trudno je zepsuć więc polecam każdemu. Skład: marynata do mięsa: 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu sojowego składniki do smażenia: papryka 1 cebula por połówka 2 suszone ostre papryczki kurczak piersi czosnek ząbek lub dwa (ja daję dwa) pietruszka orzeszki ziemne około pól szklanki lub ile mamy (ważne jest żeby je dodać(...)gałka muszkatołowa (szczypta) kurkuma papryka słodka Wykonanie: Mięso kroimy w paski i obtaczamy w marynacie. Wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę i w tym czasie kroimy paprykę, cebulę i pora ( w przypadku braku pora pasuje tez szczypiorek ale dodajemy go na patelnie na samym końcu z pietruszką). Podsmażany mięso i warzywa na oleju. Kurczaka lepiej smażyć osobno
Lubczyk i WaniliaMarynata: 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki oleju po 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, rozmarynu i majeranku 1/3 łyżeczka tymianku 1/3 łyżeczka pieprzu Dodatkowo: kilka ząbków czosnku 1 cebula Sposób wykonania: 1. Składniki marynaty połączyć. 2. Kiełbaski naciąć wedle uznania. 3. W żaroodpornym naczyniu ułożyć kiełbaski, posmarować marynatą. Obłożyć pokrojoną w talarki cebulą i ząbkami czosnku. 4. Całość zapiekać
Kuchnia domowa Aniwadze ok. 1,2 kg 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 1 płaska łyżka słodkiej papryki sok z 1/2 cytryny 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli 50 ml białego wina (opcjonalnie) 1 łyżka przyprawy do zup w płynie 2 łyżeczki koncentratu 2 płaskie łyżeczki mąki do zagęszczenia 2 łyżki śmietany 30% (użyłam jogurtu) 4 gałązki koperku(...)garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju. Królika smażymy z obu stron na złoty kolor. Wlewamy wino i odparowujemy. Dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę. Podlewamy wodą do wysokości mięsa. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości, czyli około 90 minut. 3. Mięso wyjmujemy z garnka na talerz, sos przecedzamy (warzywa z duszenia wyrzucamy
My Culinary Artmałych łyżeczek kaparów szczypiorek pieprz, sól mąka do obsypania szklanka bulionu szklanka czerwonego, wytrawnego wina , parę ząbków czosnku, zioła - tymianek, szałwia, rozmaryn 1 cebula przygotowanie: Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Umyte mięso, oczyszczone z błon, pokroić w poprzek włókien na plastry ok 1 cm grube. Każdy plaster zbić tłuczkiem na cienki płat - najwygodniej włożyć(...)zrazów bądź związać sznurkiem kuchennym. Zawinięte i spięte zrazy oprószyć lekko mąką i mocno zrumienić ze wszystkich stron na tłuszczu. Na dnie misy wolnowaru ułożyć cebulę pokrojona w piórka, na niej położyć obsmażone zrazy. Patelnię z pozostałym po smażeniu tłuszczem podlać winem, drewnianą łyżką zeskrobać resztki. Dolać bulion, zagotować. Płynem zalać zrazy. Dodać czosnek, zioła
Stare GaryPulpety: 250g mięsa mielonego 1 jajko M 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 250g fasoli, u mnie Jaś Karłowy od Piątnica 1 duża cebula 2 duże marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka oleju natka pietruszki 1. Przed przygotowaniem potrawy fasolę należy moczyć w zimnej wodzie około(...)Przygotowujemy pulpety: mięso mielone, jajko, bułkę tartą i przyprawy przekładamy do miski. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy malutkie pulpety. 3. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pulpety, smażymy do zarumienienia. Dolewamy 0,5l wody, fasolę, startą na tarce marchewkę i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości fasoli, około 1h. 4. Kiedy fasola zmięknie, dodajemy
Szefowa kuchniSkładniki: 1 korpus z kury 500 g wołowiny-szponder 3 l wody 4 średnie marchewki 1 seler 1 mały por 2 średnie pietruszki 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Mięso opłukać, włożyć do garnka i zalać wodą. Posolić i gotować około 1 godziny na wolnym ogniu. Na powierzchni powstaną szumowiny, które należy zebrać(...)Dodać marchewki przekrojone na pół,pietruszkę, kawałki selera, por,ziele angielskie, liść laurowy i gotować na małym ogniu, tak aby rosołek delikatnie pyrkał. Cebulę przyrumienić na płycie i dodać do rosołku. Doprawić solą i pieprzem Rosół gotować około 3 godzin. Podawać z makaronem
O kuchni z uczuciemgram/opakowanie, woda ciepła 250 ml, mąka pszenna 250 gram, sól 1 łyżeczka, cukier 1/2 łyżeczki, oliwa z oliwek 2 łyżki DODATKI: przecier pomidorowy 4 łyżki, oregano - ile potrzeba, cebula 2 sztuki, papryczka chilli 1 średnia/suszona, pieczarki 6 większe, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, szynka 8 gram/opakowanie, ser żółty 10 dag, roszponka 1/2 opakowania przepis jest ze strony(...)oliwą - nie trzeba podsypywać mąką - rozwałkować ciasto na prostokąt, na blasze na papierze do pieczenia rozciągnąć na całą blachę 40x30 cm, posmarować przecierem pomidorowym, posypać oregano na oleju podsmażyć cebulę i pieczarki posypane kucharkiem, nadmiar płynu wylać, rozłożyć na cieście, posypać rozkruszoną suszoną papryczkę chilli piekarnik nagrzać do 240C, grzanie góra/dół, blaszkę ustawić na 2 poziomie i piec
W Mojej Kuchni Lubięwiosennej odsłonie! Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Składniki: 3 duże marchewki 2 pietruszki szklanka groszku konserwowego 3 podudzia z kurczaka 1/2 główki małej, białej kapusty 1 cebula pęczek szczypiorku 4 duże ziemniaki 3 liście laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1/2 łyżeczki ziaren jałowca sól i pieprz Przygotowanie: Gotujemy wywar z kurczaka razem z obraną i pokrojoną w kostkę marchewką(...)cebulą i pietruszką. Dodajemy liście laurowe, gorczycę oraz ziarna jałowca. Do tak przygotowanego wywaru wrzucamy poszatkowaną białą kapustę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy osączony groszek konserwowy i doprawiamy do smaku. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem
Moja smaczna kuchniajest naprawdę dobra a i bardzo zdrowa. Jest świetną alternatywą na kolację zamiast kanapek. Co myslicie o takim zestawieniu?? Składniki; szklanka kaszy jaglanej, 200 g pomidorków cherry, mała cebula, ząbek czosnku, pietruszka, 3 łyzki oliwy z oliwek, 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz Po kaszę i przyprawy zapraszam do naszego sprzedwacy SKWORCU Wykonanie; Kaszę zalewamy 2 szklankami(...)wody i gotujemy około 15 minut. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na oliwie. Dodajemy przecier pomidorowy i jeszzce chwilę dusimy. Nastepnie dodajemy ugotowaną kaszę. Mieszamy. Studzimy. Pomidorki kroimy w ćwiartki i dodajemy do karzy. Całość posupujemy pietruszką.Doprawiamy solą i pieprzem
Anioły w kuchni