cebula - 11518 przepisów (strona:305/768)

Placki ziemniaczane z dipem czosnkowym 139

słodkim dodatkiem, dlatego wybrałam opcję najlepszą dla mojego podniebienia. Kto lubi w takiej wersji, to serdecznie zapraszam do lektury. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 1/2-2 szklanki mąki 2 średnie cebule sól pieprz olej do smażenia Dip czosnkowy: 1/2 szklanki śmietany 18% 2-3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki soku z cytryny sól do smaku koperek(...)opcjonalnie) Wykonanie:  Ziemniaki szoruję, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o drobnych oczkach lub malakserem z tarczą  ziemniaków.Odciskam nadmiar soku. Cebulę obieram i także ścieram na drobnej tarce. Mieszam z ziemniakami. dodaje sól, pieprz i po trochu mąki, by ciasto nie było za twarde. Mieszam dokładnie ciasto, rozgrzewam olej i smażę niewielkie porcje ciasta z obu stron

Bea(u)ty kitchen
Buraczki zasmażane 186

mąka zamiast zasmażki, a to znów dodaje łyżeczkę chrzanu, dla wzmocnienia pikanterii, to znów buraki ścieram na tarce o dużych oczkach :) Składniki: 1 kg buraków czerwonych 2 średnie cebule sól cukier pieprz sok z 1 cytryny 2-3 łyżki oleju 2-3 płaskie łyżki mąki  Wykonanie. Buraki szoruję pod bieżącą wodą, wkładam do garnka, zalewam wodą by były przykryte(...)studzę. Zimne obieram ze skóry i ścieram na tarce o drobnych oczkach lub malakserem ścieram na tarczy do ziemniaków. Buraczki zagotowuję, doprawiam  do smaku solą, cukrem i pieprzem. Cebulę obieram i drobno szatkuję. Podsmażam na rumiano na łyżce oleju i dodaję do buraczków. Olej rozgrzewam na patelni, dodaję mąkę i zasmażam przez kilka minut, by mąka nabrała złotego koloru

Bea(u)ty kitchen
Sos pomidorowo-cukiniowy 119

razu chciałam wypróbować. Sos pomidorowy z cukinią, czy też ketchup cukiniowy, jak zwał, tak zwał, ale pyszny.  Troszkę zmodyfikowany na moje potrzeby. Składniki: 2 kg cukinii 1/2 kg cebuli 1 szklanka octu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka chilli sos pomidorowy zamiast 3 słoiczków koncentratu Wykonanie:  Cukinię obieram, usuwam gniazda nasienne i szatkuję w malakserze(...)Cebule obieram i także siekam. Wszystko solę i odstawiam na godzinę do półtorej. Gotuję na wolnym ogniu około godziny  mieszając by się nie przypaliło.Doprawiam do smaku. Dodaję gotowy sos pomidorowy i ewentualnie doprawiam ponownie. Na końcu dodaję ocet, zagotowuje i nakładam w słoiczki. Zakręcam i pasteryzuję 10 minut

Bea(u)ty kitchen
Kebab 168

cukru 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła 3 żółtka sól Farsz: 1 pierś kurczaka 1 kapusta pekińska ok 1 -1,5 kg 1 puszka kukurydzy konserwowej 2-3 czerwone cebule 2-3 ogórki kiszone 10 dag żółtego sera  1/2 kg pieczarek sól przyprawa kebab-gyros Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki majonezu 2 roztarte ząbki czosnku(...)oleju i smażę mięso na rumiano.Zestawiam na bok.  Pieczarki kroję w plastry, podsmażam na łyżce masła i odstawiam do przestygnięcia.   Kapustę pekińską siekam, solę i odstawiam. Cebulę kroję w plasterki, kukurydzę osączam, ogórki kroję w plastry, żółty ser- w kostkę. Wszystko razem mieszam z kapustą.  Składniki sosu mieszam ze sobą i odstawiam.  Wyrośnięte ciasto uderzam

Bea(u)ty kitchen
Surówka z czerwonej kapusty 166

przepis na tę surówkę, co by ją nie korciło jakieś tam ciacho o późnej porze :) Lepiej późno niż wcale. :D Składniki:  1 główka czerwonej kapusty 1-2 małe cebule 2 marchewki sól sok z 1 cytryny pieprz 1 mały słoik majonezu koperek Wykonanie: Kapustę szatkuję, wrzucam na wrzącą wodę i gotuję około 5 minut, w razie konieczności skrapiam(...)soku z cytryny by się nie odbarwiła podczas gotowania. Odcedzam, skrapiam resztą soku i odstawiam by wystygła. Marchew ścieram na tarce jarzynowej, cebulę kroję w kostkę i dodaję do kapusty. Doprawiam solą, pieprzem i majonezem. Mieszam i nakładam porcje na talerze. Koperek siekam i posypuję surówkę po wierzchu. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Rolada z żółtego sera 149

jarzynowej zawiniętej w żółty ser.   PYCHA!!! Składniki: 1/2 kg żółtego sera Farsz: 3 jajka 1 puszka groszku konserwowego 3 marchewki 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 300 gram serka topionego 1/2 kostki masła 1 łyżki śmietany 2 łyżeczki musztardy Wykonanie: Jajka gotuję na twardo, obieram i kroje w kostkę.  Marchew gotuję do miękkości. Kroję(...)kostkę razem z ogórkami, papryką i cebulą. Groszek odcedzam i dodaję do pokrojonych jarzyn. Masło ucieram dodając po kawałku serki topione, śmietanę i musztardę. Masę mieszam z pokrojonymi warzywami. Ser żółty wkładam do woreczka foliowego i gotuję, aż nabierze płynnej konsystencji. Wyjmuję na blat, rozwałkowuję jak ciasto, na cienki placek, wykładam farsz i zwijam w roladę. Całość wkładam do lodówki

Bea(u)ty kitchen
Tadżin-marokański gulasz korzenny 144

się gotuję i jak  smakuje:)  Smak i zapach tego dania przebija wszystko. Moja familia również była pod wrażeniem . Polecam, naprawdę warto :) Składniki: 1 kurczak 1 marchew 1 cebula 2 papryki czerwone 100 g pieczarek 100 g oliwek marynowanych 4 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka bulionu , może być z kostki Marynata: 1 cytryna 1 pełna łyżeczka imbiru mielonego(...)mieszam, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewam oliwę i wrzucam kawałki mięsa obsmażając je na rumiano. Dodaję paprykę pokrojoną w  paski, cebulę  pokrojoną w piórka, marchew pokrojoną w plastry. Na końcu wrzucam pieczarki pokrojone w plastry i podsmażam, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Do potrawki wlewam bulion, przykrywam i duszę

Bea(u)ty kitchen
Rosół 153

domowego makaronu proponuje także domowy rosół. Składniki: 1 porcja rosołowa lub cały kurczak 2 marchewki 1 pietruszka 1 gałązka selera naciowego zielone części pora 1 cebula 1 łyżka czerwonej czubricy sól pieprz ziarnisty liść laurowy ziele angielskie natka pietruszki domowy makaron Wykonanie: Porcję rosołową myję, przekładam do garnka, zalewam wodą,  wstawiam na mały gaz i gotuję około 30 minut(...)Warzywa obieram, oczyszczam i myję. Marchew,seler i pietruszkę  kroję na mniejsze kawałki i dodaję do gotującego się  wywaru. Cebulę obieram, opalam nad gazem i również dorzucam. Liście pora wrzucam w całości, gdyż łatwiej je później usunąć. Dodaję przyprawy: ziarna pieprzu, ziele angielskie liść laurowy i gotuje wszystko razem, aż mięso będzie odchodzić od kości a warzywa zmiękną

Bea(u)ty kitchen
Puszysta kartoflanka z curry 121

danie. Jest kremowa, sycąca i bardzo smaczna i aromatyczna.  Kolejna moja  propozycja na pyszną zupę ziemniaczaną. Składniki: 500 gram ziemniaków 3 marchewki 1 duży por 2-3 cebule 2 łyżki masła 1 łyżeczka curry 1 litr wywaru (może być z kostki) 200 ml. śmietany 4 kromki chleba tostowego olej czosnek sól pieprz Wykonanie: Warzywa obieram, myję i kroję(...)kostkę. Ziemniaki i cebulę smażę na łyżce oleju i połowie rozgrzanego masła. Posypuję curry i zalewam rosołem. Gotuję około 15-20 minut, dodaję marchew i pora i gotuję kolejne 15 minut. Zupę miksuję, przecieram przez sito, dodaję śmietanę i doprawiam solą i pieprzem.  Z chleba odcinam skórkę, miąższ kroję w kostkę. Kostki chleba smaruję olejem wymieszanym z solą

Bea(u)ty kitchen
Pizza z salami i oliwkami 114

ograniczyć. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki ciepłej wody 100 gram drożdży 2 - 3 łyżki cukru 3-4 jajka 1/4 szklanki oliwy koncentrat pomidorowy 1 kg mąki Nadzienie: 2-3 cebule 500 gram pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka oliwki zielone oliwki czarne salami szynka żółty ser ketchup Wykonanie: Wodę, drożdże i cukier mieszam do połączenia się składników. Odstawiam by zaczyn(...)dziele na dwie części i każdą z nich  rozwałkowuję na placek grubości ok 1 1/2 cm i przekładam na blachę. Spód ciasta smaruję kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego.  Cebule, pieczarki i paprykę oczyszczam, kroję i podduszam na patelni. Kukurydzę osączam z zalewy dodaję do warzyw i mieszam wszystko razem. Połowę farszu wykładam na  spód pizzy posmarowany koncentratem. Szynkę

Bea(u)ty kitchen
Kolorowa sałatka z octem balsamicznym 128

było po prostu zbyt mało. Otworzyłam lodówkę, popatrzyłam i wyjęłam potrzebne produkty. I tak oto powstała moja wersja sałatki, którą zachwycali się goście :) Składniki: 1 główka sałaty 1 czerwona cebula 3-4 pomidory 2 ogórki  1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej Sos do sałatki: sok z 1 limonki 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka brązowego cukru(...)sól pieprz Wykonanie: Sałatę myję, osuszam i każdy liść, osobno, rozrywam na drobne kawałki. Cebulę obieram i kroję w kosteczkę. Pomidory kroje w dość grubą kostkę.Ogórki obieram i kroje w półplasterki. Kukurydzę i fasolę osączam na sicie i przelewam zimną wodą. Zostawiam na kilka minut by woda ściekła. Wszystkie składniki przekładam do miski, doprawiam solą  i mieszam

Bea(u)ty kitchen
Cebularze 151

uwielbiam cebularze :) Ciasto drożdżowe: 1/2 litra mleka 10 dag drożdży 1 kg mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1/2 kostki masła 2 jajka Nadzienie: 3 duże cebule 3 łyżki maku olej do smażenia 1 jajko do smarowania Wykonanie: Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, posypuje dwiema łyżkami mąki i odstawiam na około 20 min, przykryte ściereczką(...)wyrośniętego zaczynu dodaję przestudzone masło, jajka, sól  i resztę mąki i wyrabiam tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości. Cebule obieram, kroję w kostkę i podduszam na łyżce oleju, aż stanie się szklista, dosypuję mak, mieszam, solę do smaku i studzę. Wyrośnięte wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję uderzając otwartą

Bea(u)ty kitchen
Zupa z pora 162

pory jadłam i robiłam.Smaczna, sycąca i rozgrzewająca. Rodzinka podziela moją opinię :D Polecam!!! Składniki: 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera korzeniowego 2 liście pora 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli pieprz 2-3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego 2-3 litry wody 1 duży por 5-6 ziemniaków 100 g startego żółtego sera(...)łyżki śmietany Wykonanie: Wodę wstawiam na gaz. Marchew, pietruszkę, selera obieram, myję pod bieżącą wodą , kroję i wrzucam do wrzącej wody. Liście pora myję i dodaję do warzyw.  Cebulę obieram, odcinam końcówki, nacinam na krzyż i dodaję do wywaru. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę bezpośrednio do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i jedną łyżeczkę soli. Przykrywam przykrywką

Bea(u)ty kitchen
Barszczyk czerwony 184

także w pozostałe dni roku :) Polecam więc przepis na barszczyk robiony na zakwasie :) Pyszności!!!! Składniki: 1,5 l zakwasu 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/2 pora 1 cebula 5-6 suszonych, namoczonych  grzybów 5-6 namoczonych śliwek suszonych 3-4 średnie buraki czerwone 2-3 ząbki czosnku 5-6 kulek ziela angielskiego 5-6 kulek pieprzu(...)ziele angielskie i pieprz. Marchew, pietruszkę, buraki i seler kroję w słupki,dodaję do wody. W razie konieczności doprawiam sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, by buraki nie straciły koloru. Cebulę i pora oczyszczam, wrzucam w całości do wywaru. Grzyby gotuję do miękkości, w osobnym garnuszku. Ugotowane wyjmuję i zostawiam do uszek Około 10 min przed końcem gotowania dorzucam  namoczone

Bea(u)ty kitchen
Uszka z grzybami 114

krokietami :D Ciasto na uszka: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli woda-tyle ile wchłonie mąka  Farsz: 30 dag suszonych grzybów 1 cebula sól pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie: Składniki na ciasto łączę ze sobą, zagniatam ciasto, rozwałkowuję cienko i kroję w pasy o szer 4-5 cm, następnie kroję w kwadraty(...)Grzyby( można użyć z  gotowania barszczyku ) studzę, drobno siekam, dodaję poszatkowaną cebulę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Farsz podsmażam na łyżce tłuszczu i ewentualnie dodaję bułkę tartą jeśli jest z byt luźny. Studzę.  Na każdy kwadrat nakładam po łyżeczce farszu, składam po przekątnej zlepiam brzegi, następnie dwa dolne końce zawijam na palcu jak pierścień i zlepiam razem

Bea(u)ty kitchen

Proponowane wyszukiwania