czosnek to połączenie idealne :) Użyłam do pierogów szpinaku mrożonego, ale oczywiście w sezonie wskazany jest świeży. Składniki: na farsz: 350g mrożonego szpinaku 200g sera feta masło 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pieprz na ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłej wody 1 jajko Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem
Symfonia smakowakwietnia pozbawieni całej kuchni :(. ostała nam się tylko lodówka i mój wspaniały multicooker dzięki, któremu nawet podczas remontu mogę dalej przygotowywać wspaniałe i pyszne dania. SKŁADNIKI: 1 duża cebula czerwona (posiekać) 3 ząbki czosnku (posiekać) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 puszki białej fasoli 2 puszki pomidorów pokrojonych 2 łyżki suszonego lubczyku 350 ml wody świeżo mielony pieprz 1 posiekana(...)papryczka czerwona jalapeno (posiekać) PULPETY: 750 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki otrąb orkiszowych 1 posiekana natka pietruszki szczypta soli himalajskiej Do misy multicookera przerzucić cebulę i czosnek, dodać olej. Ustawić program FRY i czas 5 minut. Podsmażyć. Po upływie czasu ustawić program STEW i czas 60 minut. Dodać wodę, fasolę, pomidory
ClauditteMissCookingwersji wytrawnej. Dzięki temu, że je zapiekłam stały się bardzo chrupiące i smaczne. Polecam!!! SKŁADNIKI: 3 szklanki mleka, 1 jajko, ½ łyżeczki soli, 2,5 szklanki mąki, ½ kg pieczarek, 2 cebule, 3 łyżki masła, 15 dag sera żółtego, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: Mleko dokładnie mieszam trzepaczką razem jajkiem, solą i mąką. Na rozgrzanym oleju smażę cienkie naleśniki. Pieczarki oraz(...)cebulę obieram i drobno kroję. Przekładam na patelnię i smażę na maśle. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Na środek naleśników nakładam porcję farszu pieczarkowego. Zwijam w rulony. Naleśniki układam ciasno w naczyniu żaroodpornym. Posypuję startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Zapiekam 20 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasinasłuchując bierzemy taką cykorię, łososia, oliwki, pomarańczkę i parę innych składników i mamy ratunek. Kiedy więc gość do drzwi zapuka... wpuść go i sałatką uracz. :) SKŁADNIKI: - Cykoria, 5 sztuk, - Cebula czerwona. 2 - Łosoś w oleju, puszka, - Łosoś wędzony, tacka, - Oliwki Czarne, garść, - Oliwki Zielone, garść, - Pomarańcz, 1 spora, - Majonez, najlepiej domowy, 2 łyżki, - Przyprawy do smaku: Pieprz czarny, Pieprz(...)Cayenne, domowa przyprawa typu vegeta, + Ziarenka "Piekło-niebo". Cykorię i cebulę kroimy w pióra i mieszamy z rozdrobnionym łososiem z puszki. Wędzonego łososia kroimy w paseczki, oliwki z pierścienie, pomarańcz w cząstki dość drobne. Dodajemy majonez i przyprawy. Mieszamy. Możemy dodać mieszankę ziaren. Sałatka jest mocno rybna, lekko słodkawa. Gdzieniegdzie czuć odrobinę goryczki. Oliwki również są dobrze wyczuwalne
Wypisz Wymalujkostka serka feta natka pietruszki 200 dag mięsa mielonego (dowolne) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz, olej, tarta bułka Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, podsmażyć, dodać do zmielonego mięsa razem z przyprawami, rozgniecionym czosnkiem i jajkiem, wyrobić jednolita masę. Jeżeli masa będzie za luźna to dodać bułki tartej. Natkę pietruszki drobno posiekać i rozrobić z serkiem
Jadło i czytadłodużych ziemniaków 300 g mięsa mielonego 1/2 szklanki gęstej śmietany 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, kilka ząbków czosnku, kilka plastrów żółtego sera Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć, dodać mięso mielone, przyprawy, przecier pomidorowy i smażyć na wolnym ogniu
Jadło i czytadłopowodzeniem można też nazwać gulaszem, gdyż jest syta i gęsta. 1 kg mięsa wołowego 300 g marchewki 200 g pietruszki 200 g selera 300 g ziemniaków 100 g cebuli 1 czerwona słodka papryka 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 główka czosnku 1-2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego lub świeżego 2-4 łyżek miodu 4 łyżeczki papryki mielonej(...)rozgotowują się szybciej. Mięso i paprykę pokroić w kostkę, dodać pieprz (soli na tym etapie nie dodajemy), mieloną paprykę, zmiażdżoną główkę czosnku , ziele angielskie,liść laurowy, majeranek i cebulę pokrojoną w piórka. Wymieszać i dusić ok 2 godzin na małym ogniu do miękkości, w razie potrzeby podlać trochę wodą lub wywarem. Pod koniec smażenia solimy. Do miękkiego mięsa wlewamy
Jadło i czytadłokładniki (4 porcje) 250 g ryżu do risotto 1 cebula 150 g mrożonego groszku 1 l bulionu 300 g fileta z kurczaka pół łyżeczki kurkumy 2 łyżki oleju sól, pieprz Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dosypujemy ryż, dodajemy kurkumę i wlewamy część bulion. Pozostawiamy na niewielkim ogniu przez 15 minut, mieszając
Jadło i czytadłoprzyznać, że zapiekanka z tychże zupek pozytywnie mnie zaskoczyła. 3 zupki chińskie 200 g. szynki, boczku lub innej wędliny mały słoiczek przecieru pomidorowego 200 g. żółtego sera 1 cebula 2 serki topione bazylia, oregano pieprz olej do smażenia Zupki chińskie należy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy makaron zmięknie odlać powstałą zupę i rozpuścić w niej(...)serki, lekko podgrzewając. Przygotować sos: cebulę poszatkować i usmażyć wraz z szynką na oleju. Dodać rozpuszczone serki wraz z przecierem. Przyprawić (ewentualnie). Gotować na wolnym ogniu przez ok 3 minuty. Ser zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Makaron z zupek, przełóż do żaroodpornego naczynia, polać sosem, wymieszać dokładnie i posypać żółtym serem. Wstawić
Jadło i czytadłowdzięcznej nazwie kurki, potrafią podczas gotowania swym aromatem wypełnić cały dom i zaprosić na posiłek bez wzywania i ciągłego ponaglania. 1 koszyczek kurek 1/3 kostki masła 1 cebula 3 -4 łyżki śmietany 3 łyżki mąki natka pietruszki sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, dodajemy czyste kurki, solimy, pieprzymy i dusimy na wolnym ogniu
Jadło i czytadłoJuż teraz warto pomyśleć o zapasach na zimę. Gdy zabraknie świeżych warzyw, gotowa surówka okaże się zbawiennie smaczna i przypomni nam się lato. 3 kg białej kapusty 3 cebule - pokroić w kostkę 3 marchwie - zetrzeć na tarce 3 łyżki musztardy Zalewa: 1/2 szklanki oliwy 3/4 szklanki octu 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Składniki zalewy zagotować i gorącym płynem(...)zalać kapustę, cebulę i marchewkę, dodać musztardę, dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować 5 minut od momentu zagotowania
Jadło i czytadłosłodko są obłędnie pyszne. Do poniższego przepisu użyłam oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno, olej ten ma delikatną nutę i aromat słoneczników. 400g filetów śledziowych a'la matjas 2 cebule 2-3 kiszone ogórki 1-2 pomidory 3 łyżki musztardy 2 łyżeczki miodu 5 łyżek oleju słonecznikowego Przygotowanie: Śledzie moczymy aby pozbyć się soli. Następnie kroimy je w kawałki grubości(...)około 1cm. Cebulę kroimy w piórka, ogórka w plasterki a pomidora w półplasterki. Musztardę mieszamy z miodem i olejem, dodajemy śledzie i warzywa, mieszamy. Gotowe śledzie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. UWAGA: Panie, które stosują w kosmetyce oleje do pielęgnacji cery, zachęcam do wypróbowania oleju słonecznikowego. Ja do tej pory stosowałam jojoba, rycynowy i z oliwek, były dobre
Jadło i czytadłomarnuję. A wiecie, że statystyczny Polak miesięcznie marnuje żywność wartości 50 zł. To straszne dane w obliczu głodujących. Na dwie porcje 5 ugotowanych ziemniaków 3 ogórki kiszone 1 cebula koperek 1 kopiasta łyżka majonezu 1 kopiasta łyżka gęstego jogurtu 3 ząbki czosnku sól, pieprz Ziemniaki i ogórki kroimy w większe kawałki. Cebulę w kostkę. Majonez i jogurt mieszamy
Jadło i czytadłoSezon kabaczkowy powoli się kończy, dlatego warto przygotować poniższe danie. 1 mały kabaczek 1 szklanka ryżu 300 g mięsa mielonego 2 czerwone papryki 2 cebule 1 słoik przecieru pomidorowego sól, pieprz, majeranek ser do posypania olej do smażenia Kabaczka kroimy na krążki o wysokości ok 5-7 cm,.Wydrążamy środek, solimy ze wszystkich stron i pozostawiamy na czas(...)przygotowania farszu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Mięso lekko podsmażamy i przyprawiamy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i smażymy do miękkości, dodajemy mięso i przecier pomidorowy, na samym końcu ryż. Masę mieszamy i przyprawiamy. Krążki kabaczka układamy w naczyniu żaroodpornym, nakładamy farsz i zapiekamy 30 minut w 160 stopniach. Na 5 minut przed końcem posypujemy
Jadło i czytadłoDanie z cyklu jednogarnkowe. Bardzo je lubię, jest syte i zawsze wszystkim smakuje. Potrzebujemy wszystkie składniki w mniej więcej równych proporcjach: dobra wędlina pieczarki czerwona papryka cebula (jej może być mniej) olej do smażenia przecier pomidorowy sól, pieprz Olej rozgrzewamy wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, smażymy ok. 5 minut, dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki, wędlinę w kostkę
Jadło i czytadło