kroimy w plasterki. Resztę warzyw kroimy odpowiednio, paprykę w słupki, pora w kostkę, buraka w cienkie plasterki, pieczarki w półplasterki oraz jedną szalotkę w kostkę. Paprykę z porem i cebulą przesmażamy delikatnie na oliwie dodając nieco pieprzu i bazylii. Teraz zaczynamy układanie przekładańca :) W naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą na dnie układamy ciasno warstwę ziemniaków i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Kolejna(...)warstwa to połowa z przesmażonej papryki z porem i cebulą. Na warzywa układamy plasterki buraka i posypujemy rozdrobnionym twarogiem, doprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Kolejna warstwa to ponownie ziemniaki i na nie reszta warzyw z patelni, które polewamy jogurtem rozkłóconym z jajkiem, oregano, pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Dobrze rozprowadzamy masę jajeczno-jogurtową, aby pokryła całość warzyw. Możemy to zastąpić
vegetaniepodajemy z sosem pomidorowym posypane żółtym tartym serem. Farsz: 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1/2 szklanki kaszy jaglanej czerwona soczewica 1/2 młodej cukini 1/2 papryki czerwonej 1 duża cebula 1 serek wiejski tymianek, pieprz cayenne, pieprz czarny, sambal oelek Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, osobno gotujemy kaszę jaglaną według przepisu podanego przez producenta(...)przed końcem dodajemy do kaszy 4 łyżki czerwonej soczewicy. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy wodę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy przyprawami. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny możecie dosypać otręby, aby zniwelować wilgoć. Na koniec dodajemy serek wiejski, z którego należy pozbyć
vegetanieSkładniki: 6 papryk węgierskich (dostaniecie je w Biedronce) 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1/3 szklanki kaszy jaglanej czerwona soczewica 1/2 młodej cukinii 1/2 papryki czerwonej 1 średnia cebula tymianek, pieprz cayenne, pieprz czarny, estragon Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, osobno gotujemy kaszę jaglaną według przepisu podanego przez producenta(...)przed końcem dodajemy do kaszy 3 łyżki czerwonej soczewicy. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy wodę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy przyprawami. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny możecie dosypać otręby, aby zniwelować wilgoć. Farsz jest gotowy :) Nadziewamy papryki farszem i wkładamy
vegetaniegotowe :) Garnek wystawiamy za okno, żeby szybko przestygły, a w tym czasie skok do lodówki i co my tam mamy :) Ogórki kiszone - SĄ !, groszek w puszce - JEST !, marchewka - JEST !, cebula - JEST !, jajka SĄ, tylko 3, ok wystarczy na tą porcję. Przydałoby się jeszcze jabłko, ale chyba dzieci wczoraj zjadły. Hmmm trzeba będzie chyba skoczyć do sklepu. Patrzymy, w koszyku(...)puszki. Ziemniaki już przestygły i nadają się do obierania, tak więc obieramy ze skórek i kroimy wszystko w kosteczkę, oczywiście pomagamy sobie sitkiem do krojenia. Będzie szybciej :) Teraz cebula i ogórek również w drobną kosteczkę i hop do miski. W między czasie marchewka ugotowała się i można ja również wkroić. Jeśli jest za gorąca przelejcie ją zimną wodą. Kroimy marchew
vegetanieopakowania pieczarek 1 puszka mieszanki fasolowej (czerwona fasola Kidney, fasola Pinto, fasola Cannellini, fasola Haricot, fasola Black Eyed) 1 papryczka chili 1 duża łyżka jogurtu naturalnego 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania mrożonej zielonej fasolki pieprz, cząber, czosnek niedźwiedzi, sambal oelek, sos sojowy oliwa z oliwek Cebulę kroimy w grubą kostkę, papryczkę chili w drobną kosteczkę
vegetaniesami :) Roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, do tego sos imbirowy z kalarepą (4 osoby) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie szpinaku typu brykiet 10 średnich pieczarek 1 cebula 15 dkg żółtego sera oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy grzybowy, oregano, bazylia, czarnuszka Szpinak odparowujemy dobrze na patelni, aby pozbyć się wody. Odstawiamy i odciskamy nadmiar wody, jeśli jeszcze(...)jest. Pieczarki i cebulę kroimy w grubszą kostkę i przesmażamy razem na oliwie z oliwek z dodatkiem sosu sojowego grzybowego. Ważne ! grzybowy sos sojowy jest mocno esencjonalny, więc tylko odrobina wystarczy. Odstawiamy do przestygnięcia, po czym mieszamy ze szpinakiem i doprawiamy pieprzem, oregano i bazylią. Teraz wyciągamy z lodówki ciasto francuskie pojedynczo, aby jak najdłużej leżało w lodówce zanim włożymy
vegetaniedodatek. Zabierajmy się zatem za tworzenie wspaniałych kotletów z fasoli. Kotlety z fasoli i ziemniaków (4 osoby) Składniki: 3 szklanki fasoli (wcześniej namoczonej) 3 duże ziemniaki 1 średnia cebula 2 jajka otręby sezam bułka tarta olej ryżowy majeranek, pieprz, cayenne Namoczoną fasolę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i blendujemy na gładką masę. Ziemniaki gotujemy i przeciskamy praską(...)masy fasolowej. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na złoty kolor, i również dodajemy do masy. Dodajemy nie pełną garść otrębów, majeranek, pieprz, cayenne oraz żółtko i całe jajko. Białko z jednego jajka odstawiamy, za chwilę będzie potrzebne. Masę dobrze mieszamy i wyrabiamy na gęste ciasto, z którego formujemy kotlety. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w bułce tartej wymieszanej
vegetaniedzieła :) Pieczarki nadziewane ryżem, a na dodatek domowe chipsy (4 osoby) Składniki: 16 dużych pieczarek 100 g ryżu parboiled (1 woreczek) 1 niewielka czerwona papryka 1 duża cebula żółty ser tymianek, pieprz, ostra pasta chili, grzybowy sos sojowy Zaczynamy od ugotowania ryżu. W czasie, kiedy ryż się gotuje, obieramy pieczarki ze skórek, a nogi wyłamujemy i kroimy w drobną kostkę(...)myjemy pieczarek, bo nabiorą wody i wyjdą nam stare kapcie, a nie pyszne danie :) Paprykę i cebulę również kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy razem z pokrojonymi nóżkami na oliwie do miękkości. W misce mieszamy warzywa z ryżem i dodajemy przyprawy oraz skrapiamy grzybowym sosem sojowym. Polecamy doprawić dość ostro, bo pieczarki lubią ostrość. Nadziewamy kapelusze pieczarek farszem ryżowym
vegetanietracić czasu bierzmy się do pracy :) Wegetariańskie curry z warzywami i kotletami sojowymi (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie kotletów sojowych 1 młoda cukinia 1 żółta papryka 1 duża cebula 1 garść fasolki szparagowej 1/2 papryki chili 1/2 szklanki słonecznika 1 garść pestek dyni 2 łyżki rodzynek oliwa z oliwek jogurt naturalny tymianek, kardamon, garam masala, curry, pieprz cayenne, sos sojowy(...)Zaczynamy od pokrojenia papryki, cukinii i cebuli w grubą kostkę i ugotowania wody z bulionem warzywnym, do której wrzucamy na ok. 8 min kotlety sojowe. Kiedy mamy przygotowane warzywa rozgrzewamy suchą patelnię, ale nie zbyt mocno i wsypujemy na nią curry, garam masalę, kardamon oraz słonecznik i pestki dyni. Prażymy z uwagą, aby nie przypalić przypraw, a jedynie wydobyć
vegetaniecieciorką i innymi dodatkami. (4 osoby) Składniki: 6 średnich ziemniaków 2 średnie papryki, czerwona i żółta 1 duża marchewka 1 puszka cieciorki 1 puszka białej fasoli 2 średnie czerwone cebule 1 średniej wielkości burak 300 ml passaty pieprz, ostra papryka, majeranek, bazylia, sos sojowy, sos chili Proponujemy wersję nieco szybszą do zrobienia. Czyli nie będzie to taki 100% eintopf(...)ważniejszy jest czas przygotowania. Tak więc zaczniemy od wstawienia ziemniaków w osobnym garnku, niech się gotują, a my w tym czasie przygotujemy resztę. Następny krok to pokrojenie papryki, cebuli i buraka w dość grubą kostkę. Marchewkę kroimy w cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy warzywa do lekkiego przesmażenia. Kiedy warzywa lekko przesmażą się wlewamy passatę i zmniejszamy ogień
vegetaniesię to z wrzecionami :) Chleba, który pozostał nie wyrzucajcie, przyda się np. jako dodatek do śniadania czy kolacji. Jest zbyt smaczny, aby go wyrzucać. Następnie kroimy cukinię, pomidora i cebulę w drobną kostkę. Pomidora pozbawiamy gniazd nasiennych. Cukinię z cebulą wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i chwilę przesmażamy, aby stały się kruche. Dodajemy passatę, zioła, pieprz
vegetaniePięknie zrumienione ciasto podajemy oczywiście na gorąco. Proponujemy do tego własnoręcznie zrobioną salsę, idealnie uzupełni smaki. Salsa : 2 świeże pomidory 1 mała żółta papryka 1 czerwona cebula lub szalotka jalapeno konserwowe kukurydza z puszki passata oliwa z oliwek pieprz, sól, tymianek, limonka Pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski, paprykę, cebulę i jalapeno kroimy w kostkę i dodajemy
vegetaniepieczarkami, zielonym groszkiem i marchewką (5 osób) Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1 średniej wielkości seler 15 pieczarek średniej wielkości 1/2 opakowania mrożonego groszku z marchewką 1 duża cebula 1 mały jogurt naturalny w typie greckim 1 jajko oliwa z oliwek pieprz, czarnuszka, oregano, tymianek, sos chili, sojowy sos grzybowy Zaczynamy od ugotowania ziemniaków i selera. Ziemniaki i seler kroimy(...)kostkę, aby szybciej się ugotowały. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy nieco tymianku, łyżkę jogurtu i robimy puree ziemniaczano-selerowe. W czasie kiedy gotujemy seler i ziemniaki, obieramy pieczarki, cebulę i kroimy w kostkę nie zbyt drobną. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dodajemy groszek z marchewką. Przesmażamy do miękkości doprawiając sporą ilością pieprzu, sosem chili, tymiankiem i grzybowym sosem sojowym. Naczynie
vegetanietygodniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym (6-7 porcji) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 ½ łyżeczki curry w proszku ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki mielonej kolendry 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 6 szklanek bulionu z kurczaka(...)groszku 3 garście świeżych liści szpinaku 150 g suchego makaronu ryżowego posiekanej świeżej kolendry do podania limonka do podania Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu oliwę, dodaj cebulę, czerwoną pastę curry, curry w proszku, kurkumę, kolendrę i czosnek i smaż mieszając przez 1 minutę. Dodaj bulion drobiowy i doprowadź do wrzenia. Dodaj mleko kokosowe, zmniejsz ogień i gotuj
karmelowywtyczkę'; } }); Warstwowa sałatka warzywna Drukuj przepis Składniki kawałek sera żółtego 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 5 jajek (ugotowanych na twardo) 3 ogórki kiszone (lub marynowane pieczarki) 1 mała cebula koperek ketchup, majonez listonic_name = "Warstwowa sałatka warzywna (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = " kawałek sera żółtego 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 5 jajek (ugotowanych na twardo(...)ogórki kiszone (lub marynowane pieczarki) 1 mała cebula koperek ketchup, majonez " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Na dno salaterki ścieramy na drobnych oczkach tarki ser żółty. Wyrównujemy i wykładamy na niego odsączony groszek, który polewamy ketchupem (ilość dowolna). Wyrównujemy. Następnie wysypujemy odsączoną kukurydzę i polewamy ją majonezem (ilość również dowolna). Wyrównujemy. Następnie ścieramy na grubych oczkach jajka ugotowane na twardo
CoolinarniePL