SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa 2 cebule 1 czerwona papryka 100 ml czerwonego wytrawnego wina garść suszonych grzybów łyżka mąki pszennej oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól, pieprz KROK 1: Mięso popieprzyć, oprószyć dokładnie mąką KROK 2: Na wolnym ogniu, w około 300 ml wody gotować grzyby przez około 20 minut KROK 3: Na rozgrzaną brytfankę lub patelnię wlać około(...)około 150 ml wody, dodać do mięsa, gotować jeszcze około 3 minut. Dodać sól oraz pieprz według uznania. KROK 4: Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę Cebulę przekroić na pół i oddzielić ręcznie poszczególne warstwy Warzywa pokropić oliwą z oliwek, grillować na patelni grillowej około 10 min (warzywa powinny być lekko twarde) Przygotować sos: w około
smacznieinatematSKŁADNIKI: 3 duże cykorie pół puszki groszku konserwowego 3 jajka ugotowane na twardo pół czerwonej papryki 1 mała cebula 2 łyżki majonezu sól, pieprz, curry, oregano KROK 1: Liście cykorii oddzielić od siebie, umyć i dokładnie osuszyć KROK 2: Jajka, cebulę oraz paprykę pokroić w drobna kostkę Połączyć z groszkiem, majonezem oraz doprawić. Wypełnić sałatką "łódeczki" liści cykorii SMACZNEGO!!! Koszt
smacznieinatematchcecie, by suflet był wyższy -pół pomidora, obranego ze skóry pokrojonego na trzy części -3 plastry szynki -masło -pokrojona w paski zielona papryka -sól, pieprz -posiekany świeży szczypiorek -kawałek cebuli posiekanej -parmezan Kokilki smarujemy masłem. Piekarnik na termoobieg rozgrzewamy do 180 stopni. Jajka roztrzepujemy razem z solą, pieprzem i szczypiorkiem. Na bok kokilki dajemy plaster szynki, na drugą stronę trzy(...)piórka papryki, na spód łyżeczkę cebuli. Wylewamy masę jajeczną do połowy 1/3 wysokości kokilki, zatapiamy w niej pomidora. Kokilki wkładamy do naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą, tak by kokilki były zatopione do połowy. Pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu posypujemy parmezanem (opcjonalnie
BaRepasgęsty i ciemny sos jest bardzo aromatyczny. Używamy go z wieprzowiną, grillowanym drobiem oraz burgerami wołowymi. Składniki: ½ szklanki drobno posiekanej cebuli ½ łyżeczki wyciśniętego czosnku 1 łyżka masła lub oleju roślinnego 1 ½ szklanki ketchupu ½ szklanki mocnej parzonej kawy 1/3 szklanki miodu 3 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka octu z jabłek 1 łyżka musztardy Dijon ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki czarnego pieprzu(...)łyżeczki mielonego ziela angielskiego Przygotowanie: Masło lub olej rozgrzewamy w rondelku w średniej temperaturze. Dodajemy cebulę i smażymy aż zacznie brązowieć. W międzyczasie dodajemy czosnek i smażymy około 1 minuty. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 7-10 minut aż sos ładnie zgęstnieje. Miód i kawa sosem barbecue
naRuszcieczosnek? Zupa z czosnku! A konkretniej: aksamitny, gładki i niebiańsko pyszny krem z czosnku z ostrą papryczką. Przy takim obiadku żadna infekcja nie ma szans. Potrzebne nam: - pół dużej cebuli - 20 ząbków czosnku - papryczka pepperoni - 2 średnie ziemniaki - 1 litr bulionu - 150 ml śmietany kremówki - sól - pieprz - chili pieprz cayenne - 1 łyżka oleju Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać drobno
W poszukiwaniu inspiracjipysznego na szybko, koniecznie spróbujcie tej sałatki. Sałatka z granatem i serem pleśniowym Składniki na 2 porcje: Mieszanka ulubionych sałat (u mnie z rukolą)-dwie duże garści Pół czerwonej cebuli 100g sera z niebieską pleśnią Pestki z połowy dużego granatu lub z całego małego Garść karmelizowanego słonecznika (można zastąpić zwykłym prażonym słonecznikiem lub prażonymi orzechami) Sałatę płuczemy, odsączamy(...)wkładamy do naczynia na sałatkę. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, ser pleśniowy w kostkę, granat obieramy, wydobywamy same pestki. Wszystkie składniki mieszamy z sałatą, na koniec posupujemy z wierzchu karmelizowanym słonecznikiem* Sos miodowo-imbirowy: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny ½ ząbka czosnku Płaska łyżeczka płynnego miodu Mały kawałek startego świeżego imbiru Pół łyżeczki ziół prowansalskich Sól
Zawsze głodna!zioła prowansalskie 1 kułka mozzarelli o obnizonej zawartości tłuszczu pół opakowania białka Newella (ja użyłam naturalnego, myslę, że dobrze sprawdzi się też wędzone) pomidorki cherry czarne oliwki pół małej cebuli listki świeżej bazylii Płatki owsiane blendujemy, aż powstanie z nich mąka. Mieszamy w dużym naczyniu razem z mąką pełnoziarnistą, cukrem i solą. W mące robimy "gniazdko", do którego wkruszamy drożdże(...)wykleić nim blachę. Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym i posypujemy suszonym oregano lub ziołami prowansalskimi. Następnie układamy mozzarellę, Newellę pokrojoną w kostkę, pomidorki poprzecinane na pół, pocięte oliwki i półplasterki cebuli. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20 minut. Tuż przed podaniem dekorujemy listkami świeżej bazylii. Polecam podawać z dodatkiem oliwy z oliwek. Smacznego :) Przepis bierze udział
Zawsze głodna!guacamole i kwaśną śmietaną Składniki na duży garnek farszu (na ok 12 sztuk burrito): 12 placków tortilli kawałek żółtego sera (ok 100 g) 500g mięsa mielonego 1-2 cebule 2 duże ząbki czosnku Papryczka pepperoni 1 papryka czerwona, żółta lub zielona (może byc po trochu każdej) 2 puszki krojonych pomidorow Puszka czerwonej fasoli Puszka kukurydzy Garść świeżej kolendry Sól, pieprz(...)słodka w proszku, Kmin rzymski, ew. przyprawa „chili con carne” Szczypta cynamonu Na rozgrzaną patelnię (polecam naprawdę dużą patelnię lub od razu garnek)wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy na oleju. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w plasterki ostrą papryczkę i drobno posiekany czosnek. Smażymy przez chwilę (mieszając), aby czosnek się przyrumienił, ale nie spalił. Dodajemy
Zawsze głodna!warzywem tym warto eksperymentować. Ja poddusiłem go i dodałem do makaronu. Składniki (dla 2 osób): - 10 liści jarmużu - kilka suszonych pomidorów w oleju - kilka czarnych oliwek - 3 cebule dymki ze szczypiorem - 2 ząbki czosnku - nieco migdałów w płatkach - 2 łyżki sosu sezamowego - 1 łyżka sosu rybnego - 1 łyżka sosu piri-piri Przygotowanie: Liście jarmużu umyć i wyciąć z nich najtwardszą(...)część nerwu. Blaszki liściowe pociąć na mniejsze kawałki i blanszować we wrzątku przez 1-2 minuty. Czosnek i cebulę ze szczypiorem posiekać i przez chwilę podsmażać. Dodać pocięte w paski pomidory i blanszowany jarmuż. Dodać sosy: rybny, sezamowy i piri-piri oraz płatki migdałów i dusić na niewielkim ogniu przez ok. 2-3 minuty. Wymieszać z makaronem ugotowanym według wskazówek
W SMAKskórkę i intensywnie żółtopomarańczowy miąższ. Po drugie, jej skórka jest bardzo cienka i nie trzeba jej usuwać przed gotowaniem. Składniki: ok. 1,5 kg dyni masło dwie średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego 300 ml mleka śmietana kremówka (250 g) + 1 po łyżce na talerz 1 łyżka kurkumy 1 łyżka curry 1/2 łyżki wędzonej słodkiej(...)czerwonej papryki 1/2 łyżki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku pestki dyni i śmietana kremówka do przyzdobienia Przygotowanie: Dynię umyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać dynię, wymieszać i podsmażać chwilę razem. Wlać mleko i bulion, dodać przyprawy i drobno posiekany czosnek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu aż dynia będzie miękka
W SMAKwielkości cukinii kilka papryk (użyłem czerwonych, ale możesz dodać różnokolorowe) 1 papryka chilli 500 g dobrej kiełbasy kilka dojrzałych pomidorów koncentrat pomidorowy 3 ząbki czosnku masło klarowane 2 dorodne cebule kostka rosołowa Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy kiełbasę, smażymy chwilę razem, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz chilli (rozgniecione, ale w całości
W SMAKjest w nim też zawartość cholesterolu. Swojego królika zrobiłem w sosie pie czarkowym, a podałem z zapieczoną dynią makaronową. Składniki: 1 tusza królika 500 g pieczarek 2 średniej wielkości cebule 1 główka czosnku 1 cytryna 250 ml śmietanki 30 proc. 2 łyżki klarowanego masła 1 dynia makaronowa zielona czubryca pieprz i sól do smaku Sposób przygotowania: Tuszę królika umyć(...)rozebrać na porcje. Natrzeć solą, pieprzem i czubrycą. Na klarowanym maśle zeszklić cebulę. Dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki, podsmażać razem przez 5 minut, po czym przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Dolać 1/4 szklanki wody, dodać kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Na wierzch wyłożyć królika, pomiędzy porcje mięsa włożyć dwie połówki cytryny i przeciętą na pół główkę czosnku
W SMAKporze roku nie jest zbyt tani, ale naprawdę trudno mu się oprzeć. Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka pęczaku 125 g brązowych pieczarek 125 g groszku cukrowego 1/2 cebuli 1 łyżka masła klarowanego 1 szklanka bulionu ok. 50 g parmezanu Sposób przygotowania: Pęczak wypłukać w dużej ilości wody, po czym wrzucić do lekko posolonego wrzątku (proporcja kaszy do wrzątku powinna(...)kasza, w drugim garnku wrzucić groszek na lekko osolony wrzątek i blanszować przez ok. 1,5 minuty. Odlać na sicie. W garnku po groszku zeszklić na maśle drobno posiekaną cebulę. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i dusić pod przykryciem ok. 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać pęczak, wymieszać i trzymać pod przykryciem kolejne 3 minuty, mieszając co jakiś
W SMAKpomidorowej. W trakcie gotowania, do mojej pomidorowej dodaję ryż, który dodatkowo ją zagęszcza. Jeśli wolicie tę zupę z makaronem, ugotujcie go oddzielnie. Składniki (na duży garnek): pęczek włoszczyzny 1 cebula 1 litr passaty 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub 1 puszka pomidorów pelati) 5 liści laurowych 6 ziarnek ziela angielskiego 1,2 szklanki długoziarnistego ryżu 2 łyżki cukru kilka liści(...)bazylii sól pieprz Sposób przygotowania: Włoszczyznę i cebulę z alać 1,5 l wody. Doprowadzić do wrzenia, po czym dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 godziny (w szybkowarze trwa to 20 minut). Gdy wywar będzie już wystarczająco esencjonalny, wyjąć włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Doprawić do smaku solą
W SMAKkurczakiem, ale w wersji bez mięsa byłby równie dobry. Składniki (dla 2-3 osób): 250 g ryżu basmati 1 podwójna pierś kurczaka 1 por 1 czerwona papryka 1/2 cebuli 1/2 papai 2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki imbiru szczypta kuminu sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ryż przygotować według opisu powyżej i ugotować(...)potrwa to ok. 12-15 minut). Po tym czasie zestawić z ognia, ale nie odkrywać. Na patelni lub w woku (osobiście wolę to drugie) zeszklić na maśle drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie gotowa, dodać posiekany czosnek i podsmażać razem jeszcze chwilę. Dodać pokrojone mięso kurczaka i obsmażyć. Gdy będzie gotowe, dodać posiekane w arzywa i papaję, podsmażać przez chwile
W SMAK