cebula - 11518 przepisów (strona:318/768)

Ślimak, ślimak, wystaw rogi... WEGAŃSKIE ruskie 172

szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Woda (tyle, ile wchłonie mąka, ok. 1,5 szklanki) Łyżka oliwy z oliwek sól Farsz 1 kostka tofu naturalnego (180g) 4 ugotowane, obrane ziemniaki 1 cebula Sól, pieprz Mąkę przesiewamy, dolewamy wodę, solimy. Ugniatamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od naczynia. Cebulę szklimy na patelni, dodajemy do ziemniaków i tofu, rozgniatamy widelcem. Doprawiamy. Wałkujemy ciasto

Powiedz dietom nie
Sałatka krewetkowa 181

pozwalać sobie na owoce morza bardzo rzadko, ze względu na obecność puryn Przepis Składniki (2 porcje) 200 g krewetek ugotowanych ½ ogórka długiego 1 pomidor ½ papryki Kilka liści sałaty lodowej ½ cebuli czerwonej Plus nieobecne u mnie 1/2 szt. awokado Sos winegret: 2 łyżki oleju rzepakowego/lnianego/oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu winnego 1 płaska łyżka musztardy francuskiej(...)ząbek czosnku pieprz Oliwę mieszamy z octem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy składniki się połączą dodajemy musztardę i ewentualnie pieprz, mieszamy. Krewetki, ogórka i cebulę obieramy, warzywa kroimy wedle uznania (u mnie półplastry). Pomidora i awokado kroimy w kostkę, paprykę w cienkie paski. Liście sałaty szarpiemy na mniejsze kawałki. Wszystko mieszamy w dużej misce, polewamy sosem

Powiedz dietom nie
Jak wzmocnić odporność? 185

pożywka dla korzystnych bakterii żyjących w naszych jelitach, a konkretnie w jelicie grubym. Zaliczamy do nich m.in. rozpuszczalny błonnik oraz niestrawne węglowodany. Znajdziemy je w cykorii, czosnku, szparagach, cebuli, nasionach roślin strączkowych, bananach, zbożach i ich przetworach, cytrusach. Probiotyki z kolei to kultury bakterii lub drożdży, które znajdziemy w fermentowanych napojach mlecznych – jogurtach, kefirach, maślankach. Jeśli chcemy wzmocnić nasz układ(...)odpornościowy, warto sięgać także po takie produkty jak czosnek*, cebula, miód (nigdy nie rozpuszczamy go w gorącym płynie), imbir, aloes, jeżówka, tran, kurkuma, żeń-szeń, chilli. *czosnek to naturalny antybiotyk. Można go jeść na surowo lub zrobić z niego sok – główkę czosnku siekamy, zalewamy 2 szklankami letniej wody, do tego sok z 2 cytryn i kilka łyżek miodu. Trzymamy

Powiedz dietom nie
Lekka sałatka na pochmurny dzień. 199

bazie octu balsamicznego - jak kto woli. Polecam jako lekką kolację;) Składniki (3 porcje): Sałatka: 10 czarnych oliwek garść rukoli 2 łyżki ziaren słonecznika prażonych na suchej patelni 1/2 czerwonej cebuli 1 zielona papryka 100 g sera typu feta 250 g żółtych pomidorków koktajlowych Sos balsamiczny: 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki musztardy 4 łyżki oliwy(...)musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny/octu winnego 4 łyżki oleju/oliwy Sól, pieprz Rukolę myjemy i wkładamy do miski. Pomidory przekrajamy na połówki, kładziemy na liściach. Na to kładziemy cebulę pokrojoną w półksiężyce i oliwki. Paprykę kroimy w cienkie słupki, ser w kostkę - dodajemy do reszty składników. Posypujemy prażonymi pestkami. Robimy sos mieszając w zamkniętym słoiczku wszystkie składniki, polewamy sałatkę

Powiedz dietom nie
Zupa krem z czosnku 240

grzankami. Nie musicie się obawiać smaku czosnku - nie jest tak intensywny jak mogłoby się wydawać. Wręcz przeciwnie, zupa jest delikatna i subtelna. Składniki: kilkanaście drobno posiekanych ząbków czosnku 1 cebula pokrojona w kostkę 3- 4 ziemniaki ok. 150 g jogurtu greckiego 1,5 litra wywaru warzywnego (możecie użyć ekologicznej kostki), olej, sól, pieprz Cebulę szklimy na oleju w garnku

Powiedz dietom nie
Ciecierzyca ze szpinakiem i fetą 208

pyszna. Dzisiaj może nie najlepiej wyglądająca, ale za to nadrabiająca smakiem cieciorka ze szpinakiem i fetą. Zapraszam! :) Składniki (2 porcje): 1/2 szkl. surowej ciecierzycy (ok. 1 szklanki ugotowanej) 1 cebula 2 ząbki czosnku olej opakowanie szpinaku mrożonego (450g) 2 pomidory 100 g fety Ciecierzycę płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnie gotujemy do miękkości(...)rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem, dodajemy szpinak i pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy pod przykryciem do odparowania większości wody. Na końcu dodajemy ciecierzycę, mieszamy, doprawiamy pieprzem i chwilę dusimy. Wykładamy na talerz i posypujemy pokruszoną fetą. 1 porcja zawiera: 392 kcal, 26,6 g białka, 14,9 g tłuszcze, 47,4 g węglowodany, 16,3 g błonnik

Powiedz dietom nie
Pizza fit na cukiniowym spodzie. 203

oregano, sól, pieprz, czosnek, suszone warzywa) Dodatki. U mnie: pieczarki ok.300 g - podduszamy do całkowitego odparowania wody mozzarella kula 125g - można też użyć odtłuszczonej, pizza będzie jeszcze lżejsza 1 cebula papryka, garść rukoli Cukinie ścieramy na grubych oczkach, następnie odcedzamy (najlepiej zawinąć w czystą ściereczkę i wycisnąć BARDZO DOKŁADNIE nadmiar wody). Dodajemy jajka, mąkę i zmielone np. blenderem otręby(...)stopniach, ale najlepiej kontrolować czas i temperaturę. Ciasto powinno mieć chrupiące brzegi. Po upieczeniu na spód nakładamy przecier/keczup i posypujemy przyprawą do pizzy. Nakładamy wcześniej podduszone pieczarki z cebulą i cienkie plastry mozzarelli. Pieczemy w 180 stopniach do roztopienia sera. Po wyjęciu posypujemy rukolą. 1 porcja (widoczna na zdjęciu) zawiera: 470 kcal, 34,1 g białka, 20,5 g tłuszcze

Powiedz dietom nie
Jak zrobić guacamole? 189

warzyw. Pamiętajcie, żeby przygotować ją w niemetalowej misce, w przeciwnym wypadku owoc ściemnieje. Składniki: 2 dojrzałe, miękkie awokado sok z 1/2 cytryny 6 pomidorków koktajlowych 1 papryczka chili 1/2 cebuli drobno posiekanej łyżka świeżej kolendry posiekanej sól, pieprz Awokado przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ, następnie rozgnieść widelcem. Dodać drobno posiekaną papryczkę i cebulę, oraz pokrojone pomidorki. Skropić sokiem

Powiedz dietom nie
Kotlety z indyka w sosie paprykowym 332

można użyć oczywiście wcześniej wspomnianego kurczaka lub nawet schab. Składniki: 5 kotletów z indyka (może być pierś, tylko należy ją podzielić na cieńsze plastry) 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły 80 ml śmietany 18% 4 łyżki oleju 400 ml rosołu drobiowego suszony lubczyk słodka mielona papryka pieprz ziołowy sól Kotlety(...)stron Rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy mięso z obu stron po ok. 5 minut. Przekładamy na talerz Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę  Na tą samą patelnię, na której było smażone mięso dolewamy dwie łyżki oleju i rozgrzewamy. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy chwilę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Naleśniki z soczewicą zieloną 229

Naleśniki gryczane z soczewicą zieloną i pieczarkami (5 naleśników) Składniki: 100 g soczewicy zielonej (suchej); 2 szklanki wody; 100 g pieczarek (małych); 50 g sera feta; 1 cebula; 1 ząbek czosnku; pieprz, kminek. Naleśniki: 1 szklanka mąki gryczanej; 1 szklanka mleka 2%; 1 jajko; gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, sól; 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Zaczynamy(...)soczewicę i gotuję ją w dwóch szklankach wody. Po 30 minutach jest gotowa i należy odcedzić ją z nadmiaru wody.   Na patelni duszę pieczarki pokrojone w ćwiartki oraz cebulę, jeśli pieczarki nie mają w sobie dużo wody wlewam jej trochę. Następnie dodaję ugotowaną soczewicę, łączę wszystko razem i chwilę jeszcze trzymam na ogniu. Potem dorzucam pokrojony w  kostkę

Życie na widelcu
Spaghetti bolognese 248

gotowanie. Tradycyjnie sos boloński podaje się z makaronem tagliatelle (wstążki). Składniki: na 4 porcje 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego sól pieprz odrobina oliwy z oliwek 1 mała cebula 500 ml przecieru pomidorowego 2 świeże duże pomidory 2 ząbki czosnku bazylia oregano 5 dkg szynki typu prosciutto lub boczku parmezan 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina 1 mała marchewka(...)świeżo tartego sera typu parmezan lub peccorino Przygotowanie: Mięso ponownie mielimy, na patelni podsmażamy szynkę, cebulę. Dolewamy łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy mięso. w trakcie podsmażania dodajemy czosnek, następnie marchewkę i pozostawiamy aby wszystkie smaki się połączyły - ok 15 minut. dolewamy zblendowane pomidory oraz przecier i wszystkie przyprawy- bazylię i oregano, sól i pieprz, ostrą paprykę

Luźna Kuchnia
Kurczak wpadł w kapustę! 298

kapusty kiszonej łyżka miodu 2 łyżeczki papryki ostrej  4 łyżeczki papryki słodkiej 10 dkg pieczarek 1 łyżeczka cynamonu sól pieprz 1 ostra czerwona papryczka 1 łyżeczka curry 1 cebula 2 ząbki czosnku Przygotowanie: kurczaka myjemy, oprószamy solą i pieprzem pieczarki obieramy, kroimy w ćwiarteczki, i podsmażamy na oliwie z odrobiną masła na złoty kolor, doprawiamy solą i cynamonem kurczaka(...)podsmażamy na oleju, tak aby się zarumienił, zdejmujemy z patelni cebulę kroimy w kosteczki, podsmażamy na oleju na którym smażyliśmy kurczaka, dorzucamy czosnek, który możemy pokroić w plasterki lub podsmażyć w całości. Dodajemy curry, paprykę ostrą oraz słodką a także pokrojoną w plasterki ostrą papryczkę oraz kapustę kiszoną, podsmażamy około 10 minut, dokładamy pieczarki, mieszamy i pozostawiamy na patelni jeszcze

Luźna Kuchnia
Pistacjowe polędwiczki 244

polędwiczka wieprzowa sól pieprz 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 1/2 szklanki pistacji 1/2 szklanki słodkiej śmietany 1/2 szklanki suszonych pomidorów sok i skórka z 1/2 cytryny 1 cebula oliwa z oliwek extra vergine MONINI Classico masło  Przygotowanie: polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy. roimy w talarki grubości około 1cm. Lekko spłaszczamy palcami.  Oprószamy solą, pieprzem i posiekanymi pistacjami(...)strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, odstawiamy na 10 minut po czym zapiekamy przez około 10-15 minut przygotowujemy sos- cebulkę i suszone pomidorki oraz kilka orzeszków siekamy w kosteczkę. cebulę wrzucamy na masło i podsmażamy, dorzucamy orzeszki i pomidory całość zalewamy śmietanką, dodajemy miód i musztardę, sól pieprz i sok z cytryny. polędwiczki podajemy z puree lub zapiekanymi ziemniaczkami

Luźna Kuchnia
Schab z nieTYPOWĄ salsą i clafoutis z fetą 226

szybki danie) w wersji na słono jest jednak równie pyszny! Składniki: na 4 porcje 4 plastry schabu bez kości 2 jabłka 2 pomidory kilka gałązek świeżej kolendry 1 czerwona cebula 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 0,5 kubka mąki 1 jajko 0,5 kubka śmietany 30% 0,5 kubka mleka 3,2% 1 op serka(...)zalewamy ciastem  piekarnik nagrzewamy do 200"C w międzyczasie myjemy i osuszamy kotlety, lekko je rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem umyte jabłka kroimy w kosteczki, podobnie jak pomidory, cebulę szatkujemy, wszystkie składniki salsy wrzucamy do miseczki, oprószamy posiekaną kolendrą, doprawiamy solą i pieprzem foremki z clafoutis wstawiamy do piekarnika na około 15 minut oliwę mieszamy z miodem, dosypujemy oregano

Luźna Kuchnia