cebula - 11518 przepisów (strona:323/768)

Makaron z jarmużem i suszonymi pomidorami 145

warzywem tym warto eksperymentować. Ja poddusiłem go i dodałem do makaronu. Składniki (dla 2 osób): - 10 liści jarmużu - kilka suszonych pomidorów w oleju - kilka czarnych oliwek - 3 cebule dymki ze szczypiorem - 2 ząbki czosnku - nieco migdałów w płatkach - 2 łyżki sosu sezamowego - 1 łyżka sosu rybnego - 1 łyżka sosu piri-piri Przygotowanie: Liście jarmużu umyć i wyciąć z nich najtwardszą(...)część nerwu. Blaszki liściowe pociąć na mniejsze kawałki i blanszować we wrzątku przez 1-2 minuty. Czosnek i cebulę ze szczypiorem posiekać i przez chwilę podsmażać. Dodać pocięte w paski pomidory i blanszowany jarmuż. Dodać sosy: rybny, sezamowy i piri-piri oraz płatki migdałów i dusić na niewielkim ogniu przez ok. 2-3 minuty. Wymieszać z makaronem ugotowanym według wskazówek

W SMAK
Zupa krem z dyni 139

skórkę i intensywnie żółtopomarańczowy miąższ. Po drugie, jej skórka jest bardzo cienka i nie trzeba jej usuwać przed gotowaniem. Składniki: ok. 1,5 kg dyni masło dwie średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego 300 ml mleka śmietana kremówka (250 g) + 1 po łyżce na talerz 1 łyżka kurkumy 1 łyżka curry 1/2 łyżki wędzonej słodkiej(...)czerwonej papryki 1/2 łyżki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku pestki dyni i śmietana kremówka do przyzdobienia Przygotowanie: Dynię umyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać dynię, wymieszać i podsmażać chwilę razem. Wlać mleko i bulion, dodać przyprawy i drobno posiekany czosnek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu aż dynia będzie miękka

W SMAK
Leczo z cukinią 144

wielkości cukinii kilka papryk (użyłem czerwonych, ale możesz dodać różnokolorowe) 1 papryka chilli 500 g dobrej kiełbasy kilka dojrzałych pomidorów koncentrat pomidorowy 3 ząbki czosnku masło klarowane 2 dorodne cebule kostka rosołowa Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy kiełbasę, smażymy chwilę razem, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz chilli (rozgniecione, ale w całości

W SMAK
Królik w sosie pieczarkowym z dynią makaronową 119

jest w nim też zawartość cholesterolu. Swojego królika zrobiłem w sosie pie czarkowym, a podałem z zapieczoną dynią makaronową. Składniki: 1 tusza królika 500 g pieczarek 2 średniej wielkości cebule 1 główka czosnku 1 cytryna 250 ml śmietanki 30 proc. 2 łyżki klarowanego masła 1 dynia makaronowa zielona czubryca pieprz i sól do smaku Sposób przygotowania: Tuszę królika umyć(...)rozebrać na porcje. Natrzeć solą, pieprzem i czubrycą. Na klarowanym maśle zeszklić cebulę. Dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki, podsmażać razem przez 5 minut, po czym przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Dolać 1/4 szklanki wody, dodać kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Na wierzch wyłożyć królika, pomiędzy porcje mięsa włożyć dwie połówki cytryny i przeciętą na pół główkę czosnku

W SMAK
Pęczotto z pieczarkami i groszkiem cukrowym 126

porze roku nie jest zbyt tani, ale naprawdę trudno mu się oprzeć. Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka pęczaku 125 g brązowych pieczarek 125 g groszku cukrowego 1/2 cebuli 1 łyżka masła klarowanego 1 szklanka bulionu ok. 50 g parmezanu Sposób przygotowania: Pęczak wypłukać w dużej ilości wody, po czym wrzucić do lekko posolonego wrzątku (proporcja kaszy do wrzątku powinna(...)kasza, w drugim garnku wrzucić groszek na lekko osolony wrzątek i blanszować przez ok. 1,5 minuty. Odlać na sicie. W garnku po groszku zeszklić na maśle drobno posiekaną cebulę. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i dusić pod przykryciem ok. 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać pęczak, wymieszać i trzymać pod przykryciem kolejne 3 minuty, mieszając co jakiś

W SMAK
Zimowa pomidorowa z ryżem i bazylią 120

pomidorowej. W trakcie gotowania, do mojej pomidorowej dodaję ryż, który dodatkowo ją zagęszcza. Jeśli wolicie tę zupę z makaronem, ugotujcie go oddzielnie. Składniki (na duży garnek): pęczek włoszczyzny 1 cebula 1 litr passaty 2 łyżki koncentratu pomidorowego  (lub 1 puszka pomidorów pelati) 5 liści laurowych 6 ziarnek ziela angielskiego 1,2 szklanki długoziarnistego ryżu 2 łyżki cukru kilka liści(...)bazylii sól pieprz Sposób przygotowania: Włoszczyznę i cebulę z alać 1,5 l wody. Doprowadzić do wrzenia, po czym dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 godziny (w szybkowarze trwa to 20 minut). Gdy wywar będzie już wystarczająco esencjonalny, wyjąć włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Doprawić do smaku solą

W SMAK
Pilaw z kurczakiem i warzywami 178

kurczakiem, ale w wersji bez mięsa byłby równie dobry. Składniki (dla 2-3 osób): 250 g ryżu basmati 1 podwójna pierś kurczaka 1 por 1 czerwona papryka 1/2 cebuli 1/2 papai 2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki imbiru szczypta kuminu sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ryż przygotować według opisu powyżej i ugotować(...)potrwa to ok. 12-15 minut). Po tym czasie zestawić z ognia, ale nie odkrywać. Na patelni lub w woku (osobiście wolę to drugie) zeszklić na maśle drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie gotowa, dodać posiekany czosnek i podsmażać razem jeszcze chwilę. Dodać pokrojone mięso kurczaka i obsmażyć. Gdy będzie gotowe, dodać posiekane w arzywa i papaję, podsmażać przez chwile

W SMAK
Potrawka z indyka w pomidorach 151

się dziwaczne. Potrawki z indyka nie trzeba długo gotować - mięso będzie gotowe krócej niż w pół godziny. Składniki: 800 g mięsa indyka (użyłem sznycli) 3 średniej wielkości marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 ostra papryczka 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka zielonej czubrycy 1 goździk 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu sól i pieprz do smaku Sposób(...)przygotowania: Mięso umyć, pokroić w grubą kostkę i posypać czubrycą. Cebulę grubo posiekać i zeszklić na maśle. Gdy będzie gotowa, dodać dwa posiekane ząbki czosnku i dusić przez chwilę razem. Dodać mięso i d usić pod przykryciem na małym ogniu 15 minut, od czasu do czasu  mieszając. Dodać pokrojoną w talarki marchew, pomidory,  rozgniecioną bokiem noża  ostrą

W SMAK
Zapiekanka z szynką. 256

Przepis każdy tworzy tak naprawdę sam, dodajemy to co lubimy- u mnie wygląda to tak... SKŁADNIKI: 25dag. suchego makaronu 10 dag. szynki 10 dag. kiełbasy 1 średnia cebula kilka pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka zielonego 1 łyżka masła klarowanego 1/2 szkl. mleka 1 jajko 10 dag. sera żółtego sól, pieprz, vegeta, zioła prowansalskie WYKONANIE: makaron gotujemy aldente,  szynkę, cebulę, kiełbasę

Kuchnia Beaty
Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym. 155

tartej bułki 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka startego sera gouda 2 łyżki szczypiorku sól, pieprz, papryka słodka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sos pieczarkowy 1 duża cebula 250 g pieczarek 250 ml śmietany słodkiej sól,pieprz,papryka słodka, papryka ostra 2 łyżki masła klarowanego Wykonanie: Ugotowane jajka drobno posiekać, dodać surowe jajko, 3 łyżki bułki tartej, śmietanę(...)wymieszać i formować kotleciki. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kotlet obtoczyć z dwóch stron w bułce tartej i smażyć na małym ogniu. Sos Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Kiedy pieczarki będą już uduszone wlewamy śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Chwilkę smażyć i podawać z gorącymi

O kuchni z uczuciem
Pyszne naleśniki z pieczarkami i serem 225

proponuję naleśniki  na słono z  farszem pieczarkowym wzmocnionym smakiem sera żółtego. SKŁADNIKI Ciasto naleśnikowe przepis podaję tutaj  CIASTO NALEŚNIKOWE Składniki na nadzienie : 1/2 kg pieczarek 1 cebula 15-20 dag sera żółtego typu gołda lub inny  sól pieprz do smaku  1 łyżka oleju masło do podsmażenia naleśników WYKONANIE: Pieczarki płuczemy, jeśli świeże i jędrne(...)musimy obierać ze skórki, tylko obsuszamy.  Kroimy w poprzek. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, Cebulę kroimy w kostkę. Lekko podsmażamy, dodajemy pieczarki, nakrywamy i dusimy żeby puściły wodę. Odkrywamy i smażymy ,aż woda odparuje. Na każdego naleśnika kładziemy trochę pieczarek, posypujemy startym serem , zwijamy w rulon. Jeśli ktoś preferuje inny sposób zwijania , to nie ma problemu. Naleśniki obsmażamy

W kuchennym oknie Ewy
Pieczone pierogi 125

nawet wziąć do pracy, czy szkoły. Zapraszam do wypróbowania:)   Składniki: - 30 dag mąki; - 20 g świeżych drożdży; - olej; - 200 ml letniej wody; - 20 dag pieczarek; - 20 dag twarogu; - cebula; - natka pietruszki; - sól, czarny pieprz, mielona ostra papryka; – 2 jajka; Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże, szczyptę soli, olej, zagniatać dodając powoli wody. Odstawić ciasto na około(...)godz. W tym czasie pokroić drobno cebulę i pieczarki w kawałki, podsmażyć na oleju, przyprawić mocno solą, pieprzem i papryką mieloną. Gdy wystygnie dodać rozgnieciony twaróg, posiekaną natkę pietruszki i jedno jajko. Wszystko wymieszać. Z ciasta formować kulki, spłaszczać je i układać farsz dokładnie zlepiając. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką wody. Piec

dom-agi.pl
Kapuśniak 109

kapusty, gdyż lubię kwaśny kapuśniak, ale podczas gotowania i tak ona staje się mniej kwaśna. Zupa, która jest pyszna.   Składniki: - 30 dag żeberek wieprzowych; - 1 kiełbasa: - 1 duża cebula; - 40 dag kiszonej kapusty; - 3 duże ziemniaki; - ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, cukier, kostka rosołowa, woda, olej Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć z pokrojonymi żeberkami i pokrojoną

dom-agi.pl
Żur 118

Świąt bez tej zupy. Zapraszam do wypróbowania mojej metody na tą tradycyjną zupę:) Składniki: - 10 dag wędzonego boczku; - 40 dag białej kiełbasy; - 4 ziemniaki; - 1 pietruszka; - ćwierć selera; - 1 cebula; - zakwas na żurek ; - pół szklanki śmietany 30%; - chrzan, rzeżucha, majeranek, sól, pieprz; - 3 jaja na twardo; - olej, woda Wykonanie: Do garnka włożyć boczek oraz kiełbasę, zalać 1,5 l wody(...)Doprowadzić do wrzenia. Ziemniaki obrać, opłukać pokroić w ćwiartki lub kostkę, dodać do wywaru. Oczyścić i opłukać pietruszkę i seler. Warzywa wrzucić do wywaru. Dodać obraną i poszatkowaną cebulę. Gotować 20 minut. Po tym czasie wyjąć z zupy boczek oraz kiełbasę. Usunąć pietruszkę i seler. Do wywaru przecedzić przez sito zakwas. Gotować 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Całość

dom-agi.pl
Risotto z pieczarkami 137

risotto z obiadu to podgrzewam je i również jest smaczne :) Składniki:     300g pieczarek     1,5 szklanki ryżu Arborio     1 duża cebula     1 ząbek czosnku     1litr gorącego wywaru grzybowego     3 łyżki startego sera (ja dałam cheddar)     3 łyżki masła(...)natki pietruszki Przygotowanie:    Pieczarki obieramy nie odrywając nóżek i kroimy w plasterki. Podsmażamy na patelni z łyżką masła. Na głębokiej patelni (lub jak ja w garnku) kroimy cebulę w kosteczkę i podsmażamy na łyżce masła, gdy zeszkli się dodajemy przeciśnięty  przez praskę 1 ząbek czosnku i wsypujemy ryż. Mieszamy aby się zeszklił (uważajmy aby nie przypalił się

Amatorka kuchenna

Proponowane wyszukiwania