cebula - 11518 przepisów (strona:330/768)

Gołąbki. 181

przyznać, że wyszły rewelacyjne-czasem mały szczegół zmienia potrawę  w doskonałe i zupełnie inne danie. SKŁADNIKI: 60 dag. szynki lub chudej łopatki 20 dag. wędzonej szynki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 paczka ugotowanego w bulionie ryżu 2 jajka vegeta, sól, pieprz 2-3 łyżki masła klarowanego mały koncentrat pomidorowy-szklanka wody średnia główka kapusty WYKONANIE: Kapustę gotujemy(...)vegecie, zostawiamy do ostygnięcia i obieramy liście, na klarowanym maśle podsmażamy czosnek z cebulą- szklimy, obie szynki  mielimy na grubych oczkach, dodajemy ugotowany ryż, przyprawy i surowe jajka, wszystko dobrze wyrabiamy i przygotowujemy gołąbki, na patelni rozpuszczamy masło i układamy gołąbki-ja smażę  kilka minut podlewając rozpuszczonym w wodzie koncentracie. Niektórzy gotują gołąbki ja wolę podsmażane polane otrzymanym

Kuchnia Beaty
Sos grzybowy. 121

pyszny sos grzybowy, doprawdy palce lizać! SKŁADNIKI: świeże grzybki - ile macie(ja miałam około 1/2 kg. gotowanych) 2 marchewki 1 pietruszka  kawałek selera i pora 1 średnia cebula śmietanka 18% śłodka 1 łyżka mąki, 2-3 łyżki masła klarowanego sól, pieprz, odrobinę vegety WYKONANIE: grzyby czyścimy, myjemy, następnie gotujemy około 1/2h z dodatkiem warzyw, masło rozpuszczamy, wkładamy grzybki(...)drobno posiekaną cebulę,  warzywa kroimy bardzo drobno, dodajemy do sosu, przyprawiamy, smażymy podlewając wywarem z grzybów kolejne 1/2 h,  dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką, gotujemy około 5 min. i gotowe

Kuchnia Beaty
Sałatka gyros. 285

własny. SKŁADNIKI: filet z kurczaka około 1/2kg. 5 ugotowanych jajek kapusta pekińska 5 ogórków konserwowych 5 plastrów szynki wędzonych grubości (4-5 mm) papryka konserwowa 1 mała cebula 2-3 łyżki ketchupu pikantnego i majonezu, około 100ml śmietany słodkiej 12% WYKONANIE: Ketchup, majonez i śmietankę dokładnie mieszamy - sos filet kroimy w drobną kostkę smażymy z przyprawą gyros i drobno posiekaną(...)cebulą, wrzucamy na dno miski, "piszemy" sosem, kroimy bardzo cienko kapustę dodajemy do naczynia- popisać sosem, następnie warstwa pokrojonych w drobną kostkę ogórków, kapusta pekińska-popisać sosem, przesmażona pokrojona w kostkę szynka, kapusta-popisać sosem, pokrojone w kostkę jajka, kapusta-popisać sosem, pokrojona w paski papryka konserwowa-popisać sosem GOTOWE

Kuchnia Beaty
Szaszłyki drobiowo-wieprzowe. 336

zapiekany filet z kurczaka lub polędwiczki wieprzowej. Ostatnio przygotowałam szaszłyki drobiowo- wieprzowe i wszystkim bardzo smakowało. SKŁADNIKI: 1/2 kg. piersi z kurczaka 1/2 kg. polędwiczki wieprzowej 3-4 małe cebule 1 średnia papryka  MARYNATA: szczypta bazylii, tymianku, oregano 5-6 ziaren pieprzu papryka ostra, sól trochę vegety powyższe składniki ucieramy razem w moździerzu, dolewamy 5-6 łyżek oliwy(...)oliwek, mieszamy. WYKONANIE: mięso kroimy na równe kawałki i marynujemy przez całą noc, następnie nadziewamy na patyczki na przemian: mięso-papryka-cebula, następnie smarujemy szaszłyki pozostała oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni

Kuchnia Beaty
Paszteciki z kapustą i grzybami. 145

śmietany 18%), 7 dag. drożdży, FARSZ: około 1/2 kg. kapusty kiszonej ( ja zużyłam cały słoik z moich zapasów), 20-30 dag. suszonych grzybów leśnych, namoczonych dzień wcześniej, 1 mała cebula, 1-2 łyżek  masła, przyprawy:sól, pieprz, vegeta. WYKONANIE: ciasto: mąkę i tłuszcz siekamy, cukier, śmietanę i drożdże łączymy, zostawiamy do wyrośnięcia, jajko z żółtkami roztrzepać, po wyrośnięciu drożdży(...)wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy i ciasto kładziemy do lodówki, teraz możemy zająć się farszem: grzyby gotujemy około 1/2 godz. z vegetą i cebulą , kapustę zalewamy wodą i gotujemy 1/2 godz. następnie łączymy, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu kolejne pół godz.  farsz studzimy, mielimy w maszynce na grubych oczkach. wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy wzdłuż farsz, zwijamy

Kuchnia Beaty
Strogonow. 286

mnie w domu dość często gości na stole. Ja jednak przygotowuję to danie z piersi kurczaka. SKŁADNIKI: podwójne pierś z kurczaka około 1/2kg. 4-5 ogórków konserwowych 1 mała cebula 2 marchewki z rosołku lub bulionu 1/2 l rosołu łyżka mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka masła lub oliwy sól, pieprz, oregano WYKONANIE: masło rozgrzewamy dodajemy pokrojone w dość dużą(...)kostkę mięso, doprawiamy pieprzem, solą i oregano, smażymy, podlewając rosołkiem dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i ogórki pokrojone w paski, jeśli mięso jest już miękkie dodajemy 2 łyżki płaskie koncentratu pomidorowego, wlewamy resztę rosołu, gotowe danie zabielamy śmietanką 18% z łyżką mąki

Kuchnia Beaty
Strogonow z polędwiczki wieprzowej. 223

stole, ale przygotowuję go z kurczaka. W ostatnim czasie miałam okazję jeść go z polędwiczki i był pyszny. SKŁADNIKI: polędwiczka około 0,5 kg. 3 ogórki kiszone 1 średnia cebula 0,5 kg. pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, słodka, sos sojowy, kieliszek koniaku lub whisky masło klarowane WYKONANIE: polędwiczki kroimy na plastry(...)przekładamy do rondla, w którym będziemy kończyć potrawę, obieramy pieczarki, kroimy w plasterki i smażymy na tej samej patelni z dodatkiem masła, soli i pieprzu oraz pokrojonej w piórka cebuli, kiedy woda wyparuje dodajemy pieczarki do usmażonej polędwiczki, na patelni przesmażamy pokrojone w słupki ogórki, dodajemy do poprzednich składników, koncentrat mieszamy z wodą (około 1 szkl.) wlewamy do produktów

Kuchnia Beaty
Ciasto francuskie faszerowane. 154

ulubionymi dodatkami rodziny. SKŁADNIKI: płat ciasta francuskiego ulubione dodatki: serek topiony, papryka świeża, kawałek pora, 2-3 kabanosy, ogórek(u mnie z przyprawą grillową), ser żółty, mała cebula vegeta, sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE: ciasto rozwijamy( kawałek zostawiamy na ozdoby), smarujemy serkiem topionym, kładziemy ogórki pokrojone w słupki, oraz pokrojonego kabanosa,  blanszujemy na łyżce masła klarowanego paprykę pokrojoną(...)słupki, cebulę w piórka oraz por w półkrążkach, gotowe kładziemy na farsz, kroimy brzegi ciasta na paski, z pozostawionego kawałka ciasta wykrawamy liście i kwiatki dla ozdobienia potrawy,  posypujemy żółtym startym na dużych oczkach serem (lub pokrojonym w paski), paski ciasta składamy przemiennie raz z jednej raz z drugiej strony , ozdabiamy, smarujemy wierzch białkiem i do pieca, 180 stopni

Kuchnia Beaty
Sałatka z selera naciowego. 257

przepis Pana Adama na sałatkę z selera naciowego. Trochę ją zmodyfikowałam i myślę, że każdemu rozpieści podniebienie! SKŁADNIKI: seler naciowy  młoda mozzarella  kilka pomidorków koktajlowych 1 średnia cebula czerwona kilka orzechów włoskich, ja dodałam pistacje prażone pierś z drobiu około 300gr. trochę vegety, ewentualnie pieprz, sól do smaku SOS: sok z limonki, cytryny, mandarynki oliwa z oliwek łyżka(...)paski(bez tłuszczu) seler naciowy kroimy w skos,  mieszamy z sosem,  wykładamy na półmisek, dodajemy kulki lub plastry mozzarelli, na powyższe składniki kładziemy pociętą w krążki cebule czerwoną,  paski grillowanego kurczaka, posypujemy prażonymi pistacjami, układamy pocięte w połówki pomidory koktajlowe i ozdabiamy listkami selera naciowego

Kuchnia Beaty
Pikantna zupa kurczakowa 217

część selera 1 część pora 2 gałązki lubczyku kilka gałązek pietruszki 2 kostki rosołowe sól, pieprz 30 dag pieczarek 3 czerwone papryki 2 pomidory 2 łyżki majeranku 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu chilli świeża lub w proszku Sposób przygotowania: 1. Kurczaka podzielić na części, umyć, przełożyć do sporego garnka. Warzywa obrać, umyć, marchewkę pokroić(...)miękkości. 2. Gdy kurczak się ugotuje, mięso oddzielić od kości i skóry. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do odcedzonego wywaru. 3. Dodać pokrojoną paprykę, pomidory i podsmażone z cebulą pieczarki. 4. Do gotującej się zupy dodać pietruszkę i lubczyk. 5. Dodać rozmieszany w niewielkiej ilości wody koncentrat i ketchup. 6. Całość doprawić solą, pieprzem, chilli i majerankiem

A Ty Smakuj Mnie
Szybka surówka z kiszonej kapusty 209

Wasza kapusta była KISZONA, a nie KWASZONA. Dlaczego to takie ważne przeczytacie pod tym linkiem. Prosta i szybka surówka z kiszonej kapusty Składniki:  250 g kiszonej kapusty, 1/2 cebuli, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki oleju z pestek winogron, świeżo mielony pieprz. Przygotowanie: 1.  Kapustę odsączyć z nadmiaru solanki i rozdzielić nitki. Przełożyć do naczynia. 2.  Cebulę drobno

Pełna Lodówka
Pyzy z mięsem i warzywami czyli tanio i smacznie 283

potrzeby) FARSZ warzywa i mięso z rosołu, u mnie: 1/4 selera 2 marchewki 1 pietruszka skrzydło z indyka pierś kaczki szponder  Łącznie około 50 dkg mięsa 1 cebula 2 łyżki oliwy Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskam przez praskę i odstawiam do przestygnięcia. W czasie kiedy ziemniaki się gotują przygotowuję farsz. Mięso(...)warzywa mielę w maszynce do mięsa. Cebulkę kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Do zmielonego mięsa dodaję podsmażoną cebulę, dosmaczam solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Farsz gotowy! Do przestudzonych ziemniaków dodaje jajko i po trochu mąki ziemniaczanej. Wyrabiam ciasto. Gotowe ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki dlatego dodaję mąkę w zależności od potrzeby w czasie wyrabiania

Magiczna kuchnia Darii
TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA 224

przygotowaniu, jest bardzo elegancka, wykwintna i nadaje się na każdą ważniejszą okazję.  TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA /własny;/ na 2 porcje 200g wędzonego łososia dobrej jakości 70g czerwonej cebuli 70g korniszonów 1 pęczek koperku 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju lnianego 1/3 łyżeczki białego pieprzu Łososia bardzo drobno siekam, jednocześnie uważając, by nie powstała całkowita miazga. Cebulę

W kuchni Karmel-itki
placki ziemniaczane 303

osobiście jeszcze nie spotkałam osoby, która by nie lubiła placków ziemniaczanych. Składniki: 1 kg ziemniaków (ok 6-8 szt. w zależności od wielkości) 2 jajka 1 średnia cebula  1-2 łyżki mąki  sol pieprz olej do smażenia Przygotowanie: 1. Ziemniaki myjemy, obieramy ze sk ó rki i ścieramy na bardzo drobnej tarce, na tzw. papkę. 2. Cebule obieramy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Pasztet z soczewicy czerwonej z pieczarkami 154

jajka wprowadzić zamiennik: nasiona chia, agar, mielone nasiona lnu bądź masło orzechowe.  Pasztet warzywny Składniki: 1 szklanka soczewicy; 2 szklanki wody; 100 g pieczarek; 50 g pora; 1 cebula czerwona; 30 g marchewki; 1 jajko; papryka mielona słodka, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, sól; 2 ząbki czosnku. Dodatkowo: 1 łyżka oliwy z oliwek; otręby pszenne; ząbek czosnku. Zaczynamy(...)wrzucam pokrojonego drobno pora oraz starte pieczarki i duszę do momentu, aż pozbędę się wody.       Do ugotowanej i ostudzonej soczewicy dodaję kolejno: pieczarki z porem, cebulę pokrojoną w kostkę,  marchewkę  startą na  dużych  oczkach, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajko. Na koniec wszystko przyprawiam, nie żałując żadnej przyprawy, ponieważ pasztet ma być

Życie na widelcu

Proponowane wyszukiwania