sosie miodowo-musztardowym są świetnym pomysłem np. na rodzinny, niedzielny obiad. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * duża polędwiczka wieprzowa – 1 szt * bulion warzywny – ok. 300 ml * duża cebula – 1 szt * skórka cytrynowa – 1 szczypta * orzechy włoskie – 40 g * suszone pomidory – 50 g * śmietana 30% – 200 ml * miód – 1 łyżeczka * musztarda Dijon(...)łyżeczki * sól , pieprz – do smaku * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Polędwiczkę oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem, kroimy w plastry. Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, przesmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy mięso – przesmażamy z każdej strony, a następnie podlewamy bulionem. Dusimy na wolnym ogniu, a następnie dodajemy skórkę cytrynową, pokrojone suszone pomidory oraz podprażone na osobnej patelni i posiekane orzechy
Ostra na Słodkokolorami, o każdej porze roku przypomni Nam wakacyjne, letnie chwile. Kolorowa sałatka - samo zdrowie Składniki na dwie porcje 2 garście rukoli 4 łyżki serka wiejskiego 1 czerwona cebula 2 pomidory 1/2 czerwonej papryki sól pieprz kolorowy mielony 2 łyżki jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: Listki rukoli układamy na talerzach. Na rukolę wykładamy serek wiejski. Pomidory obieramy i kroimy na ćwiartki(...)Czerwoną cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Czerwoną paprykę kroimy na drobne kawałeczki. Warzywa dowolnie układamy na talerzu. Na wierzch dajemy po łyżce jogurtu. Całość posypujemy sola i pieprzem kolorowym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikulinarny smak z przeszłości ? :) Sałatka po żydowsku SKŁADNIKI: 4 spore ziemniaki 4 jajka 4 ogórki kiszone 1 cebula biała 1 ząbek czosnku 4 -5 łyżek majonezu sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, jajka gotujemy na twardo, odcedzamy i obieramy z łupek, ziemniaki studzimy obieramy ze skórki. Ziemniaki(...)ogórki kroimy w większa kostkę, jajka w mniejszą, cebulę dość drobno, wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz majonez sól i pieprz do smaku - wszystkie składniki dokładnie mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidrożdży świeżych 70 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli 250 g mięsa mielonego z łopatki 3 małe suszone ostre papryczki 1 płaska łyżeczka płatków chili (opcjonalnie) 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g małych pieczarek 2 łyżki pasty paprykowej lub keczupu 100 g serka topionego kremowego 1 jajko 1/2 łyżeczki papryki w proszku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki(...)czekamy na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy nadzienie do naszych babeczek. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy na nim drobno posiekane suszone papryczki i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, oraz czosnek. Ja usuwam większość pestek z papryczek żeby nie były za ostre. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Na patelnię dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy widelcem. Po podsmażeniu dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiktóre nafaszerowałam pysznym nadzieniem i zapiekłam pod kołderką z mozzarelli :) Conchiglione z mięsem pod serową kołderką SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 150-200 g makaronu conchiglioni 1 cebula biała 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano papryka słodka do smaku jarzynka do smaku 1 łyżeczka sosu chili czosnkowego 4 łyżki pomidorów krojonych z puszki 3 łyżki kukurydzy masło(...)PRZYGOTOWANIE: Conchiglione obgotowujemy w osolonej wodzie przez około 7 - 9 minut, (do wody dodałam łyżkę oliwy), przepłukujemy zimną wodą by się nie posklejał. Mięso podpiekamy razem z posiekaną drobno cebulą, dodajemy zioła prowansalskie, oregano, jarzynkę, paprykę oraz pomidory i sos chili - wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy razem przez około 7 - 8 minut. Następnie dodajemy kukurydzę, mieszamy i wyłączamy grzanie. Formę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizabieloną jedynie jogurtem naturalnym. Również bardzo smakowała nam taka wersja pieczarkowej... Zupa pieczarkowo - boczniakowa SKŁADNIKI: 250 g boczniaków 250 g pieczarek 1 litr bulionu warzywnego kawałek pora 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 łyżki oleju 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu papryka w proszku majeranek sól pieprz natka pietruszki mały jogurt naturalny(...)PRZYGOTOWANIE: Boczniaki kroimy na paski, a pieczark i na plasterki. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy na cienkie plasterki, a seler na kawałki. Cebule obieramy i kroimy na ósemki. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy warzywa a następnie przygotowane grzyby. Podsmażamy ok 10 minut mieszając co jakiś cz as. W garnku grzejemy bulion i dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijako pierwsza ze stołu. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno . Roladki mięsne z naleśników SKŁADNIKI (na 5 roladek): 10 gotowych naleśników 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 2 jajka ogórki konserwowe 200 g sera żółtego sól pieprz boczek w plastrach Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, następnie przygotowujemy mięso. Przekładamy(...)mięso do miseczki, dodajemy do niego pokrojone w drobną kosteczkę cebule, majonez i keczup. Całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie. Naleśnika smarujemy masą mięsną, przykrywamy drugim naleśnikiem i ponownie nakładamy masę mięsną. Kolejną warstwę stanowi ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach. Na serze układamy dwie ćwiartki jajka lub małe ogórki konserwowe, co kto woli
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwięcej czasu niż ugotowanie jajek. Później to już tylko wymieszać i gotowe. Sałatka z kapusty pekińskiej SKŁADNIKI: 1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej puszka kukurydzy 3 jajka czerwona cebula 3 połówki czerwonej marynowanej papryki majonez łyżeczka musztardy sól pieprz Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiświetnie pasuje i jest bardzo szybki w przygotowaniu. Spaghetti z boczkiem w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: makaron spaghetti 300 g boczku surowego bądź parzonego 150 g żółtego ser 1 biała cebula 1 ząbek czosnku 300 ml sosu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii papryka słodka do smaku papryka ostra do smaku olej rzepakowy natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie(...)Boczek kroimy w paseczki, a cebulkę w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy boczek, dodajemy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek - wszystko razem przesmażamy. Kiedy całość jest zarumieniona dodajemy sos pomidorowy oraz bazylię. Dokładnie mieszamy i dusimy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami mielonymi. Na talerz nakładamy makaron, następnie ciepły sos i posypujemy startym żółtym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimnie sprawdzają się znakomicie na kolacje. Sałatka na szpinaku z sosem czosnkowym SKŁADNIKI: 1 garść liści szpinaku 3 jajka 50 g sera typu feta light 1/2 małej czerwonej cebuli 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku pieprz kolorowy sól Szpinak myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie, obieramy, kroimy na ćwiartki i układamy(...)szpinaku. Ser feta kroimy w kostkę i układamy na wierzchu. Dodajemy pokrojoną cebulę. Jogurt mieszamy z przeciśniętym czosnkiem i solą. Sałatkę posypujemy pieprzem i polewamy sosem czosnkowym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijest doskonała na zbliżający się wielkimi krokami karnawał ... Śledzik w oleju z warzywami SKŁADNIKI: 5 płatów śledziowych z oleju 2 ogórki kiszone papryka czerwona mała puszka kukurydzy cebula biała oliwa bądź olej PRZYGOTOWANIE: Śledzie kroimy w plastry bądź kostkę i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę oraz paprykę - zalewamy olejem i zostawiamy pod przykryciem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiznajduje szerokie zastosowanie w mojej kuchni, bardzo lubię wymyślać z nią różne potrawy. Surówka z kapusty pekińskiej z groszkiem SKŁADNIKI: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 puszki groszku zielonego mała czerwona cebula zielona cebulka 1 marchewka sól pieprz łyżeczka musztardy 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Dodajemy odsączony z zalewy groszek konserwowy. Czerwoną cebulę obieramy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieczarkami, a całość podane w towarzystwie szpinaku. Ryż z kurakiem i pieczarkami na szpinaku SKŁADNIKI: 100 g ryżu białego 1 mały filet z kurczaka 6 pieczarek 1 cebula 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 250 g szpinaku mrożonego sól pieprz czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pieczarki obieramy i kroimy w paski bądź(...)kostkę. Kurczaka kroimy w paseczki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy kurczaka, którego posypujemy przyprawą i podsmażamy, kiedy się zarumieni dodajemy pieczarki i całość dusimy kilka minut doprawiając solą i pieprzem. Kiedy pieczarki są miękkie dodajemy ugotowany ryż i całość mieszamy. W rondlu podgrzewamy szpinak dodając do smaku czosnek. Na talerze nakładamy ryż z kurczakiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiciepło jak i na zimno. Bardzo wygodnie jest je podawać z wykałaczkami, wtedy łatwo możemy zanurzać w sosach i konsumować. Mięsne kuleczki SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 łyżka keczupu sól pieprz papryka zioła prowansalskie bułka tarta olej do smażenia Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na małej ilości oleju. Mięso przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikolacji. Połączenie jej z tuńczykiem okazało się bardzo trafne i smaczne. Sałatka z tuńczykiem i fasolką SKŁADNIKI: 250 g fasolki szparagowej (mrożona) puszka tuńczyka w sosie własnym 1 czerwona cebula kolorowy pieprz sól łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka majonezu Przygotowanie: Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy i studzimy. Wystudzoną fasolkę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy(...)miski. Do fasolki dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka oraz pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Całość doprawiamy solą, kolorowym świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodajemy majonez wymieszany z jogurtem i mieszamy całość
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki