Sałatka z białej kapusty i pieczarek. Składniki : 4 kg kapusty białej 2,5 kg marchewki 1 kg cebuli 1 kg ogórka kiszonego 0,80 dkg pieczarek Marynata : 10 sztuk liścia laurowego 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżka pieprzu czarnego ( cały ) 250 ml octu 10% 200 ml oleju 1 1/2 łyżki gorczycy białej 8 łyżek cukru woda sól ( Około 1 płaska(...)łyżka na 1 litr wody ) Sposób wykonania : Kapustę drobno szatkujemy,marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki,cebulę także kroimy w cienkie plasterki,pieczarki płuczemy i trzemy na tarce w cieniutkie plastry. Mieszamy to wszystko razem,dodajemy przyprawy,cukier,sól,olej i zalewamy wodą. Gotujemy aż nasze warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy starte na tarce o dużych
Przepisy i porady kulinarneSałatka z zielonych pomidorów i czerwonej papryki. Składniki : 4 kg zielonych pomidorów 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki 2 łyżki białej gorczycy 1 łyżka pieprzu czarnego (całego) 1 łyżka ziela angielskiego 8 listków laurowych 150 ml oleju 250 ml octu 10% sól pieprz czarny mielony (około pół małej łyżeczki) woda Sposób wykonania : Zielone pomidory oraz cebulę kroimy w cienkie
Przepisy i porady kulinarneGołąbki z włoskiej kapusty. Składniki : 1 duża włoska kapusta 1 kg ryżu 2,5 l wody 0,5 kg mięsa mielonego 0,5 kg kiełbasy 1 duża cebula majeranek pieprz czarny (mielony) sól 1/2 szklanki oleju Sposób przygotowania : Kapustę włoską parzymy około 10 minut w gotującej wodzie,najlepiej pojedyńcze liście wtedy szybko nam zmiękną. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy(...)wsypujemy je do ugotowanego wcześniej ryżu. Kiełbasę kroimy na desce w drobną kostkę i smażymy resztą naszego oleju na patelni. Gdy już nam się zarumieni także wsypujemy do ryżu. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor,dodajemy do ryżu,solimy i dodajemy przyprawy do smaku. Teraz wszystko razem dokładnie mieszamy. Z liści kapusty usuwamy twarde części i łyżką
Przepisy i porady kulinarneSałatka z czerwonej kapusty i kalafiora . Składniki : 1 kg czerwonej kapusty 1 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1 kg kalafiora 4 duże cebule Składniki na marynatę : Na 1 kg pokrojonej mieszanej krajanki warzyw dajemy : 1 łyżkę soli 1/3 szklanki octu ( 10 % ) 2 łyżki cukru 1 łyżeczka nasion kminku lub nasion kopru 1 łyżeczka nasion gorczycy 1 liść laurowy(...)ziarna ziela angielskiego 3 listki estragonu woda Sposób wykonania : Kapustę czerwoną drobno poszatkować. Marchewkę oskrobać,opłukać i pokroić w krążki. Kalafior podzielić na małe różyczki. Cebulę obrać i pokroić na cienkie paski. Wsypać do garnka ,zalać wodą dodać wszystkie składniki na marynatę prócz octu (ocet dodamy na końcu ) i chwilę gotować aby warzywa zmiękły. Z papryki usunąć gniazda
Przepisy i porady kulinarneSałatka z zielonej cukinii. Składniki : 2 kg cukinii 1 kg cebuli 8 szt. marchewki 1 szklanka cukru 7 listków laurowych ziele angielskie(...)octu ( 10 % ) sól 3 szklanki wody Sposób wykonania : Marchewkę obrać pokroić w cienkie plasterki i podgotować w osolonej wodzie aż zmięknie. Cebulę i cukinię pokroić w plastry i podgotować w osolonej wodzie,gdy cukinia zmięknie odcedzić ( nie gotujmy zbyt długo bo cukinia szybko mięknie,jak przegotujemy zrobi nam się papka! ). Z wody,cukru,przypraw i octu
Przepisy i porady kulinarne1porcja = 730 kcal 1 czerstwa bułka 1 cebula(...)Ogórek umyć,przekroić wzdłuż na połowę,a następnie pokroić na kawałki ( nie obieramy ze skórki ). Kurki osączyć,pieczarki pokroić na połówki. Mięso mielone zagnieść z odciśniętą bułką,posiekaną cebulą i jajkiem,doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować nie duże klopsiki,usmażyć je na teflonowej patelni na 4 łyżkach oleju ( około 7 minut ). Zdjąć z patelni
Przepisy i porady kulinarneporcja = 480 kcal 1 cebula(...)liście kapusty pekińskiej,umyć,osuszyć. Płasko ściąć zgrubiałe nerwy. Liście obgotować 2 minuty w osolonej wodzie,wyjąć i na krótko zanurzyć w zimnej wodzie. Rozłożyć na czystej ściereczce, osączyć. Cebulę drobno pokroić,czosnek przecisnąć przez praskę. Zagnieść z mięsem,jajkiem i tartą bułką,doprawić do smaku solą,pieprzem i chińską przyprawą. Składać po 2 liście kapusty tak,aby trochę zachodziły
Przepisy i porady kulinarneKarp nadziewany z pieczarkami. Składniki : Farsz : 20 dkg filetów rybnych 15 dkg pieczarek świeżych włoszczyzna 2 średnie cebule 4 łyżki kaszy manny 1 jajko 2 łyżki masła ziele angielskie sól przyprawa ziołowa pieprz czarny Karp : 1 karp ( około 1,5 kg ) 3 łyżki żelatyny folia aluminiowa Sposób wykonania : Farsz : Włoszczyznę obrać,opłukać,zalać około 2 litrami zimnej wody.Następnie dodać(...)Wywar gotować przez 30 minut,a następnie wyjąć warzywa,rybę i przecedzić. Filety zemleć lub rozdrobnić w mikserze. Pieczarki opłukać,kilka pokroić w grube plastry,a resztę drobno posiekać. cebulę obrać,drobno posiekać,podsmażyć na maśle wraz z pieczarkami. wymieszać z ugotowanymi zmielonymi filetami rybnymi. dodać jajko,kaszę sól i pieprz,wymieszać. Karp : karpia sprawić,opłukać i pokroić
Przepisy i porady kulinarneboczkiem i pomidorami. Składniki : 1 szt. sałaty masłowej 1 szt. sałaty fryzyjskiej 15 dkg wędzonego boczku ( pokroić w cienkie plasterki ) 2 łyżki masła 4 pszenne tosty 4 pomidory 1 cebula dymka zielona natka pietruszki 1/2 pęczka szczypiorku 6 łyżek oleju 4 łyżki octu winnego sól pieprz mielony Sposób wykonania : Sałatę opłukać,osuszyć i porwać listki na kawałki. Plasterki boczku(...)bibule. Masło roztopić w tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku. Wrzucić pokrojone tosty i zrumienić z wszystkich stron. Pomidory umyć i pokroić w nieduże ćwiartki. Pokroić natkę pietruszki,szczypiorek oraz cebulę dymkę na deseczce. Ocet rozcieńczyć łyżką wody i wymieszać z pokrojoną zieleniną. Doprawić solą i pieprzem do smaku,dodać olej i dokładnie wymieszać.Następnie wszystko razem lekko wymieszać. Można polać
Przepisy i porady kulinarneSałatka wielowarzywna do obiadu. Składniki : 1/2 kg kalafiora 1/2 kg cebuli 1/2 kg pomidorów zielonych 1/2 kg marchewki 1/2 kg papryki czerwonej 1/2 kg ogórków kiszonych pieprz ziele angielskie suszony koper czosnek Na zalewę : 1 litr wody 1 łyżka soli ( naljepiej nie jodowanej ) 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Sposób wykonania : Kalafiory podzielić na małe różyczki,obraną cebulę
Przepisy i porady kulinarneKotlety mielone z pieczarkami. Składniki : 60 dkg mięsa wieprzowego ( łopatka,karkówka ) 1 całe jajko 1 średnia cebula 10 dkg pieczarek 1 czerstwa bułka przyprawa do mięsa mielonego majeranek pieprz sól 3 gałązki zielonej natki piertuszki 4 ząbki czosnku 6-8 dkg bułki tartej olej do smażenia Sposób wykonania : Pieczarki oczyścić, opłukać, przekroić na połówki i ugotować. Ugotowane odcedzić(...)przestudzić, drobno posiekać lub zemleć przez maszynkę razem z mięsem. Cebulę obrać, drobno poszatkować lub także zemleć przez maszynkę. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, tak aby cała nią nasiąkła. Następnie wyjąć ją z wody i mocno wycisnąć. wyciśniętą bułkę zemleć w maszynce o średnich oczkach. Mięso pokroić na kawałki , zemleć w maszynce o średnich oczkach. Czosnek obrać i drobniutko posiekać
Przepisy i porady kulinarneCebula - doskonały lek na katar. Najzdrowsza jest gdy zjadamy ją na surowo, ale po ugotowaniu, pieczeniu, smażeniu czy marynowaniu także zachowuje większość właściwości. Cebula oczyszcza organizm. Jako jedyna roślina na świecie ma zdolność rozpuszczania skrzepów we krwi ! Już samo jej obieranie ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Ulatniające się olejki eteryczne wzmacniają układ oddechowy i wywierają dobroczynny wpływ
Przepisy i porady kulinarne