cebula - 11518 przepisów (strona:315/768)

Makaron z wieprzowiną 127

Syty i rozgrzewający obiad dla mięsożerców i makaronoholików. Idealny dla osób uwielbiających konkretne i ostre smaki. Spróbujecie takiej propozycji? 500 g łopatki wieprzowej 1 czerwona papryka 2 cebule 2 marchewki 150 g pieczarek Olej do smażenia Przyprawa do wieprzowiny 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Kilka płatków suszonego czosnku 250 ml bulionu(...)makaronu farfalle Mięso pokroić w kosteczkę. Przyprawić przyprawą do wieprzowiny. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę. Pieczarki w pół plasterki. W garnku rozgrzać olej i wrzucić mięso oraz płatki czosnku. Chwilkę podsmażyć. Następnie dodać wszystkie warzywa. Dokładnie wymieszać i zalać bulionem. Przyprawić lubczykiem i paprykami. Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw

VioletoweKucharzenie
Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym 434

polędwiczka) 1 łyżeczka kolendry 1 łyżka miodu 3/4 łyżeczki kminu ¼ łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki tymianku pieprz olej do smażenia Sos: 1 łyżka masła 1 mała szalotka lub ½ małej czerwonej cebuli 1/2 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki żurawiny do mięs (w słoiczku) 2 łyżki miodu 1/5 szklanki wody lub białego wina skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżka soku z cytryny(...)Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut, zależności od grubości polędwiczki. Przygotowujemy sos. Masło roztapiamy na patelni na której wcześniej smażyliśmy mięso. Cebulę kroimy na drobną kosteczkę, podsmażamy na maśle. Dodajemy żurawinę-suszoną i ze słoiczka , miód, wino, skórkę i sok z cytryny. Gotujemy  kilka minut, aż sos się lekko zredukuje. Gotowe mięso

Mania Gotowania
Kurczak miodowo-musztardowy z warzywami 141

jeszcze o przygotowanie surówki. Najlepsza będzie do tego sałata, choćby z winegretem... Składniki: 8 podudzi z kurczaka 4 średnie ziemniaki gałązka pomidorków koktajlowych szklanka mrożonej fasolki szparagowej 2 małe cebule główka czosnku oliwa przyprawa do grillowanych warzyw lub do ziemniaków Marynata: 2 łyżki miodu 4 łyżki łagodnej musztardy 4 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego(...)oliwy sól i pieprz do smaku Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na duże kawałki. Pomidory umyć, można je poodrywać z gałązek lub zostawić. Czosnek przekroić w poprzek na pół. Cebulę obrać, pokroić w ósemki. Warzywa wraz z fasolką umieścić w naczyniu żaroodpornym, przyprawić, wymieszać i skropić oliwą. Przygotować mięso. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso umyć osuszyć, obtaczać w marynacie

Czerwień i błękit
Barszcz czerwony czysty (na zakwasie) 190

kapustą. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu lub wywaru (u nas na skrzydełkach) 2 średnie buraki 200-250 ml zakwasu z buraków ( wersja 1 lub wersja 2 ) 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku liść laurowy ziele angielskie kminek mielony 1 łyżka octu majeranek suszony sól Sposób wykonania: 1. Buraki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej. Zalewamy wrzątkiem 1 cm powyżej(...)buraków. 2. Do wywaru dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, obrane i pokrojone warzywa: cebulę i marchewkę. Gotujemy, aż marchewka będzie prawie miękka. Następnie dodajemy wywar z zaparzonych buraków i połowę tartych buraków i zakwas. Zagotowujemy. 3. Barszcz doprawiamy mielonym kminkiem, octem, solą i suszonym majerankiem. Dodajemy też ząbek czosnku pokrojony w plasterki. 4. Barszcz podajemy z ugotowanymi ziemniakami oprószonymi siekanym

Kuchnia domowa Ani
Wyśmienita surówka na 4 talerze 2580

feta, pokrojonym w kostkę, surówka będzie jeszcze bardziej kolorowa, a na smaku na pewno nie straci... Składniki: 1 opakowanie rukoli 1 mix trzech sałat 1 jabłko 1 gruszka 1 cebula czerwona po pół papryki czerwonej i żółtej 1 łyżka pestek dyni 2 łyżki orzechów włoskich pęczek kopru szczypta kardamonu 4 łyżeczki konfitur z borówek łyżka masła Sos 3 łyżki oleju(...)gruszkę myjemy kroimy w plasterki podsmażamy na rozgrzanym maśle z obu stron, posypujemy kardamonem i odstawiamy do wystudzenia. Rozkładamy sałatę na talerzach, skrapiając sosem, posypać pokrojoną w kostkę cebulę oraz papryki. Polewamy delikatnie sosem posypujemy pestkami dyni i rozkruszonymi orzechami. Układamy wystudzone plastry jabłka i gruszki, polewamy pozostałym sosem dekorujemy konfiturą z borówek. Smacznego

kgwjanczewo
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym 200

sklepu, tylko z tą różnicą, że jest z dużą ilością mięsa, bez tych różnych utrwalaczy i wzmacniaczy smaku. 50 dag karkówki 1 papryka 1 por (biała część) 1 cebula 1 jajko 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek oleju 4 łyżki cukru 3 łyżki octu winnego (może być jabłkowy) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka czystej(...)wódkę, sól, wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać roztrzepane jajko z łyżką mąki ziemniaczanej i wymieszać. Paprykę pokroić w paski, pora w krążki, a cebulę drobno posiekać. Włożyć do rondla, dodać ocet, sos sojowy, cukier, przecier pomidorowy i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej roztartej z niewielką ilością

Kuchcik gotuje
Zrazy wołowe po myśliwsku 193

podczas remontu mogę dalej przygotowywać wspaniałe i pyszne dania.  SKŁADNIKI: 800 g mięsa wołowego (udziec) 500 g pieczarek 1 opakowanie mrożonki (zupa grzybowa mroźna kraina) 2 duże czerwone cebule (posiekać) 8 ogórków kiszonych (słupki) 400 ml jogurtu naturalnego sól himalajska 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka owoców jałowca 7 ziarenek pieprzu świeżo mielony pieprz przyprawa: suszone(...)litr wody PRZYGOTOWANIE: Mięso kroimy na plasterki i ubijamy na cienkie plasterki (duże plastry). Mięso posmarować musztarda, doprawić solą, pieprzem i przyprawą (pomidory z bazylia i czosnkiem). Wypełnić cebulą i ogórkami i zawinąć. Ja musiałam związać mięso żeby roladki się nie rozwinęły. W multicookerze ustawiłam opcję FRY i czas 10 minut. Obsmażyłam roladki z każdej strony. Do misy wlałam wodę

ClauditteMissCooking
Burgery z ziemniaków i ciecierzycy 181

właściwości i wartości odżywcze. A oto nasze burgery :)     Kotlety z ciecierzycy z ziemniakami (4-5 osób) Składniki: 1 puszka ciecierzycy vel cieciorki 5 ziemniaków średniej wielkości 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki sezamu 1 większy ogórek konserwowy 4 łyżki otrębów żytnich 1 jajko lub zastąpić możecie je siemieniem lnianym pieprz, czosnek niedźwiedzi, sos z papryczek habanero(...)miksujemy na gładką masę. Sezam częściowo zostanie w całości i tak ma być. Kiedy mamy przygotowaną masę z cieciorki, kroimy ogórka w drobniutką kostkę i dodajemy do masy. Cebulę również kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oliwie z oliwek na złoty kolor i również dodajemy do masy. Następnie łączymy ziemniaki z masą z cieciorki i dobrze wszystko mieszamy. Teraz

vegetanie
Pieczony pstrąg nadziewany grzybami / Mushroom stuffed trout 190

tylko nimi cieszyć. Polecam! Scroll down for recipe in English Pieczony pstrąg nadziewany grzybami (2 porcje) Składniki: 2 pstrągi, oczyszczone i umyte 2 plastry boczku, pokrojone w paski 1 cebula, pokrojona w kostkę 5-6 średnich pieczarek, pokrojone w kostkę (lub więcej jeśli lubisz) 1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki 1 grzanka z chleba(...)każdej strony solą i pieprzem. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię, wrzuć boczek, podsmaż do chrupkości i przełóż do miski pozostawiając tłuszcz na patelni. Dodaj do tej samej patelni cebulę, podsmaż przez kilka minut na średnim ogniu, po czym dodaj grzyby i smaż przez kolejne cztery lub pięć minut, by odparowała z nich wilgoć. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj

karmelowy
Zupa z Brukwi 175

ziemniaki    1 - skrzydło gęsie   -może byc kostka rosolowa     2-brukwie          2 - marchewki  1 - cebula(...)Warzywa pokroić w kostkę,W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojona cebule i przyprawy. Podsmażyć na małym ogniu.Następnie dodać pokrojona w plastry marchewkę i w kostkę brukiew, wymieszać.Dodać mięso lub kości .  Wrzucić seler,pietruszke i czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem i kolendrą. Wszystko zalać woda i  gotować na małym ogniu 30 -40 min.Ugotować. Wyjąć mięso

w mojej kuchni
Kanapka z jajkiem sadzonym 228

kropki pełnoziarnistego pieczywa tostowego 1 jajko 1 łyżeczka oleju  2 plastry pomidora garść rukoli 1/4 czerwonej cebuli szczypiorek   1 łyżeczka majonezu sól  świeżo zmielony czarny pieprz Dzisiaj kolejna kanapka do kolekcji śniadaniowej. Połączenie miękkiego jajka sadzonego z chrupką cebulką, delikatnym pomidorem i liśćmi rukoli, sprawdziło się wyśmienicie. Kanapka wprost rozpływa się w ustach. Och... jaka szkoda(...)podlewając 1 łyżeczkę oleju) do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko nadal pozostanie płynne. Odstawić z ognia. Teraz jedną z kromek posmarować łyżeczką majonezu, ułożyć listki rukoli, krążki cebuli, plastry pomidora (można posypać solą i pieprzem) oraz jajko sadzone. Posypać posiekanym szczypiorkiem i przykryć drugą kromką chleba. Podawać od razu po przygotowaniu, ponieważ najświeższa jest najlepsza :) Inspiracja:  kuchniaszerokootwarta

Świat Domowej Kuchni
Mielone kotleciki z kurczaka 304

groszek, kukurydzę.  Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem i ulubioną surówką, a ja polecam buraczki . Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka  bułka namoczona w mleku przyprawa do kurczaka cebula ząbek czosnku domowa vegeta sól, pieprz, papryka czerwona bułka tarta Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Bułkę odsączamy z mleka, cebulę kroimy na kawałki, obieramy ząbek czosnku. Wszystkie składniki wrzucamy

NA MOIM TALERZU
Kapuśniak na żeberkach 232

wywarze z żeberek wieprzowych z dużą ilością majeranku. Smaczna kwaśna i rozgrzewająca zupka. składniki: 500 g żeberek wieprzowych ok 700 g obranych ziemniaków ok 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 3 liście laurowe 3-4 łyżki majeranku sól,pieprz woda Na żeberkach ugotować bulion. Żeberka zalać ok 3 l wody i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać cebulę, listki laurowe oraz sól

Monia miesza i gotuje
Wiosennie optymistyczne risotto z groszkiem i pesto 190

dział dotyczący rożnych odsłon risotta w tym takiego zieloniutkiego właśnie. Z rożnych względów dzisiaj moja wersja tejże potrawy. Wiosennie optymistyczne risotto z groszkiem i pesto risotto z groszkiem: 1 cebula, drobno posiekana oliwa do smażenia sól, pieprz 300 g ryżu np arboraio 50 ml białego wina 750 ml bulionu warzywnego 150 g zielonego, mrożonego lub świeżego, groszku łyżka masła(...)startego, długo dojrzewającego sera pesto: listki z jednego pęczka bazylii garść migdałów spora garść startego sera długo dojrzewającego ząbek czosnku, posiekany oliwa sól, pieprz Na łyżce oliwy podsmażamy cebulę, powinna się zeszklić. Dodajemy ryż i dalej smażymy by wchłonął tłuszcz i się zeszklił. Wlewamy wino, odparowujemy je, następnie stopniowo po chochelce dolewamy gorący bulion. Mieszamy risotto a przed każdą kolejna

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sos śmietanowo-pieczarkowy 131

Składniki 1 duża cebula 250 g pieczarek 250 ml śmietany słodkiej sól,pieprz,papryka słodka, papryka ostra 2 łyżki masła klarowanego Wykonanie: Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Kiedy pieczarki będą już uduszone wlewamy śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Chwilkę smażyć aż sos stanie się gęsty

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania