cebula - 11518 przepisów (strona:300/768)

Galaretka drobiowa 300

skrzydła z indyka, 4 szyje z indyka, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 1 listek laurowy. 1 ząbek czosnku, 2 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna czarnego pieprzu, 2 gałązki tymianku sok z cytryny, sól, cukier, 2 białka, 30 g żelatyny, Można oczywiście przygotować galaretkę z uda czy z piersi indyka, ale uważam, że mięso z szyi i skrzydeł(...)jest delikatniejsze. Mięso włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę, opaloną na ogniu cebulę, przyprawy, zalać zimną wodą i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Mięso wyjąć i obrać z kości. Na około 400 mięsa potrzebne nam będzie 1500 ml rosołu. Jeżeli mamy go mniej należy dodać wodę, jeżeli za dużo odparować przez gotowanie. Mięso pokroić. Rosół zagotować, doprawić do smaku

królestwo garów
Cebula ze śliwkami 110

cebuli czerwonej, 900 g śliwek* 4 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, sól, pieprz, miód lipowy, Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie 3-4 minuty. Wlać sok  z cytryny i wino, dusić około 3 minut na silnym ogniu. Dodać śliwki, dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i miodem. Podawać do mięs. *mogą być

królestwo garów
Zupa laotańska Khao poun z Pascalem Brodnickim 115

lodowa pokrojona w paseczki, 200 g kiełków sojowych, 100 g makaronu wermicelle ryżowego sparzonego, 2 liście kafiru, 1 łyżka pasty curry czerwonej, 1 marchewka pokrojona w paseczki julienne, 2 cebule posiekane, 2 pomidory pokrojone w ćwiartki, 250 ml wrzątku, 4 łyżki posiekanej kolendry, olej do woka, Podgrzać olej w garnku, podsmażyć cebulę aż będzie szklista.  Dodać mięso i podsmażać

królestwo garów
Zupa krem z topinamburu z chipsami 159

prosta w wykonaniu, aromatyczna zupa muśnięta nutą rozmarynu.  Składniki: 400g topinamburu plus dodatkowo 100-150 g do przygotowania chipsów 300 g ziemniaków 6 łyżek oliwy 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 duża gałązka świeżego rozmarynu 1 litr warzywnego bulionu sól, pieprz do smaku olej z pestek dyni najwyższej jakości Ziemniaki oraz 400 gram topinamburu obierz, opłucz i pokrój(...)pomocą tarki lub noża pokrój w cienkie plasterki i także umieść je w miseczce z wodą i cytryną. W średnim garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć posiekaną cebulę i od czasu do czasu mieszając podsmaż dwie minuty. Dorzuć gałązkę rozmarynu i posiekany czosnek i smaż kolejne dwie minuty, aby ich aromaty się połączyły. Do garnka dorzuć kosteczki topinamburu i ziemniaków

Roślinna - blog wegański
Jaglane klopsy na cukiniowym spodzie 130

language:EN-US;} Na zewnątrz robi się coraz cieplej... więc kuchnia powinna być lżejsza stąd też pomysł na wegańskie danie! Składniki:   1 cukinia   80g kaszy jaglanej   ½ cebuli   ½ puszki pomidorów   Sól, pieprz, bazylia, czosnek Wykonanie: Kaszę jaglaną prażymy na rozgrzanej, suchej patelni około 2-3 minut dość często mieszając, aby się nie przypaliła. Zabieg ten pozwoli(...)solą. Do wrzącej wody przekładamy kaszę [ uwaga przy obu gorących składnikach woda może wykipieć]. Gotujemy pod przykryciem aż kasza wsiąknie cała wodę [ około 15 minut]. W tym czasie siekamy cebulę i   podsmażamy w rondelku. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku. Smażymy kilka chwil. Dodajemy pomidory z puszki. Wszystko dusimy pod przykryciem i doprawiamy pieprzem oraz ziołami

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Potrawka z kurczakiem i papryką 138

Szybki i prosty obiadek Potrawka z kurczakiem i papryką SKŁADNIKI: duża pierś z kurczaka 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 cukinia 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów/przecieru sól, pieprz, bazylia, papryka chili Pierś z kurczak myjemy i osuszamy, pokroić na paski. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni i wrzucamy(...)następnie dodać  sól, pieprz, bazylię oraz posiekany czosnek. Smażyć przez kilka minut, aż kurczak się lekko zrumieni. Odstawić.Na drugiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić na nią cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Smażyć, aż się lekko zeszkli i dodać do niej pokrojoną w grubą kostkę paprykę i cukinie.  Paprykę smażyć, na pół twardo. Następnie dodać do niej

MarciochaKucharzy
Pappardelle z kurkami w sosie śmietanowo-pietruszkowym 138

Marzenie mojego męża, dziś zostało spełnione:) Pappardelle z kurkami w sosie śmietanowo-pietruszkowym SKŁADNIKI: 400 g Pappardelle lub tagliatelle 250 g świeżych kurek 500ml śmietany pęczek pietruszki 1 cebula sól, pieprz, lubczyk, masło, parmezan Makaron ugotować aldente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na masełku zeszklić cebulę posiekaną w kostkę. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone kurki.  Podsmażyć chwilę, około10 minut

MarciochaKucharzy
Krokiety z pieczarkami. 164

Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju sól Farsz: 700 g pieczarek 2 cebule 2 łyżki bułki tartej sól pieprz Dodatkowo: olej do smażenia 1 jajko bułka tarta do panierowania sól Wykonanie: Ciasto Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut(...)ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Farsz Pieczarki zetrzeć na tarce Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pieczarki. Smażyć do wyparowania wody. Doprawić solą i pieprzem. Do farszu dodać bułkę tartą. Na naleśnik nakładać farsz i zawijać krokiety. Na talerz wybić jajko

O kuchni z uczuciem
Kotlety z kaszy jaglanej na płatkach owsianych! 166

słono. A oto jeden z wielu przykładów wykorzystania kaszy jaglanej ! Wykonanie jest dziecinnie proste a efekt oszałamiający!  -> ½ szklanki kaszy jaglanej -> 15dag pieczarek -> 1 mała cebula -> 2 ząbki czosnku -> ½ natki pietruszki -> 1 łyżka mąki -> 1 łyżka otrębów -> 1 jajko -> Płatki owsiane Nastawiamy 1 szklankę wody do gotowania. Kaszę przepłukujemy kilka razy(...)gorącą wodą i wrzucamy do wrzątku. Trzymamy na ogniu i po około 20 minutach powinna być gotowa. W tym czasie kroimy cebulę wraz z czosnkiem i przysmażamy ją na patelni. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki posypujemy solą i pieprzem. Wszystko razem dusimy aż odparuje cała woda z grzybów. Do miski wsypujemy posiekaną pietruszkę. Jeśli kasza i grzyby są już gotowe również

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Placek nie do końca po węgiersku. 193

łyżek mąki pełnoziarnistej -> 3 ząbki czosnku -> Sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk   Na gulasz:  -> 1 kg łopatki wieprzowej  -> 500g pieczarek -> 1 cebula -> 3 ząbki czosnku  -> 3 papryki czerwone  -> 2-3 łyżki mąki -> sól, pieprz, słodka papryka -> 3 ziarna ziela angielskiego  -> jogurt naturalny(...)strony.  Gulasz: Mięso kroimy na kostkę o dość pokaźnych rozmiarach [ w zależności o preferencji]. Wrzucamy do rondelka z wcześniej nagrzanym olejem. Smażymy kilka minut z każdej strony. Siekamy cebulę oraz czosnek i dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze kilka chwil. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz odrobina słodkiej papryki.  W tym czasie obieramy pieczarki ze skórki i dokładnie płuczemy. Siekamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Frittata 200

najsmaczniejszych i najbardziej sycących inspiracji na szybką kolację!    Składniki: -> 3 jajka -> 50 ml mleka -> ½ natki pietruszki -> Warzywa na patelnię [ najlepsze sezonowe, świeże ] -> ½ cebuli ->2 ząbki czosnku. Wykonanie: Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu smażymy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy warzywa i trzymamy na patelni do czasu aż większość wody z nich

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Makaron z tuńczykiem, marchewką i groszkiem 304

postaci marchewki z groszkiem. Do tego pomidory i tuńczyk. Składniki: 1 puszka tuńczyka 200 g mrożonki marchewka z groszkiem 1 puszka pomidorów krojonych 3/4 opakowania makaronu muszelki  1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz bazylia chili olej Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pomidory i smażyć przez kilka minut

Pasja Smaku
Tortilla hiszpańska 115

Tortilla hiszpańska to pewnego rodzaju omlet, który przygotowujemy z ziemniakami i cebulą. U siebie dodałam jeszcze szpinak i botwinkę. Podana na ciepło, jest dobrą propozycją nie tylko na obiad, ale również możemy od niej zacząć dzień. Składniki 7 jajek 4 średnie ziemniaki 100g młodego szpinaku 100g botwinki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mleka

Pink Envelope
Chrupiąca wątróbka drobiowa z jabłkiem 182

można napisać o wątróbce ? Chyba tylko tyle, że w ten prosty sposób można tanim kosztem przygotować wyśmienity obiad Składniki 0.5 kg wątróbki drobiowej 2 twarde, kwaskowe jabłka 2 cebule  olej do smażenia mąka pszenna do obtoczenia wątróbki sól i pieprz do smaku opcjonalnie majeranek  Przygotowanie Wątróbkę umyć, oczyścić z błon, odsączyć z nadmiaru wody i zasypać niewielką ilością(...)mąki pszennej. Najwygodniej zrobić to w foliowym woreczku, energicznie nim potrząsając do czasu aż każdy kawałek wątróbki będzie pokryty mąką. Tak przygotowaną wątróbkę odłożyć na bok. Cebule pokroić w półplasterki i podsmażyć na oleju do czasu aż zmięknie. Zwiększyć płomień (olej powinien być bardzo gorący) i dodawać wątróbkę kawałek po kawałku (jeśli wątróbka zbyt długo będzie leżała w mące, może

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciastka/Paszteciki z Ciasta Francuskiego ze Szpinakiem i Żółtym Serem 185

wyjątkowo i być może przekona do siebie osoby, które dotychczas stroniły od tej zielonej rośliny. Ciastka/Paszteciki z Ciasta Francuskiego ze Szpinakiem i Żółtym Serem - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego duża cebula 350 g rozdrobnionego szpinaku 3 ząbki czosnku ok. 40 g masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 200 g żółtego  sera Ciastka/Paszteciki z Ciasta Francuskiego ze Szpinakiem i Żółtym Serem(...)Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy (jeżeli używamy mrożonego).  Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle.  Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Studzimy.  Płat ciasta francuskiego dzielimy na 6 prostokątów. Na każdy z nich wykładamy farsz

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania