cebula - 11518 przepisów (strona:282/768)

Makaron orkiszowy z warzywami 176

Zapraszam :) Składniki ; 400 g Makaronu orkiszowego świderki  -  http://www.makarony.pl/ 2 małe cukinie 1 papryka czerwona kawałek pora 3 marchewki 1 cebula około 7 dużych pieczarek pieprz, vegeta lub sól do smaku 4 łyżki dobrej oliwy 1 łyżka suszonej bazylii Wykonanie : Makaron ugotować all dente w osolonej wodzie. Marchewkę obrać , umyć i pokroić w grubą kostkę  . Paprykę oczyścić(...)nasionek umyć i pokroić w paseczki. Por pokroić w pół talarki. Pieczarki umyć i pokroić w pół talarki Cebule obrać i pokroić w piórka. Cukinię umyć i pokroić w grubą kostkę lub w pół talarki. W dużym rondlu rozgrzać oliwę , wrzucić wszystkie warzywa , dodać przyprawy . Dusić pod przykryciem aż zmiękną , nie mogą się jednak rozpadać mają być leciutko twardawe. Warzywa

Sama słodycz i szczypta chili
Colesław z młodej kapusty. Surówka z młodej kapusty 207

pomyślałam i zrobiłam sobie colesława. To klasyczna surówka oferowana w jednym z fast foodów ;) Nie ukrywam, że to jedna z moich ulubionych. Potrzebujemy: główka młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu, ja robiłam własny jajeczny majonez, przepis na niego możecie znaleźć na blogu ;) 3 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli pieprz(...)zostanie uwolniony znacznie szybciej i już po 15 minutach, będzie można odsączyć sok i działać dalej. Do odsączonej kapusty dodajemy startą na grubych oczkach marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników. Mieszamy, aż wszystko się doskonale ze sobą połączy. Myślę, że warto ukręcić swój majonez, który jest odpowiednio doprawiony. Mamy wtedy gwarancję, że nasza surówka

MamaOskarka
Zupa krem z kalarepki z zielonym pesto 172

cudny duet.  Zupa krem z kalarepki z zielonym pesto Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 2 duże kalarepki 2 spore ziemniaki 1 cebula 1000 ml bulionu 125 g serka mascarpone olej kujawskiego ze smakiem  bazylia 1 łyżeczka cukru sól pieprz 1/2 łyżeczka kuminu olej do smażenia Pesto: 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki(...)szklanki posiekanych listków mięty ok. 1/2 szklanki oleju   kujawskiego ze smakiem  bazylia 2 łyżki ziaren ze  słonecznika sól Wykonanie: Cebulę obieramy i kropimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju  w garnku.  Kalarepki obieramy ze skórki i kroimy  w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka i również podsmażamy. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka wiosenna z rukolą 237

warzyw są zdrowe i smaczne. Sałatka  doskonale pasuje do mięsa, ryby,jajek czy innych dań głównych lub jako samodzielny posiłek. Składniki: 1 garść rukoli 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 2 pomidory 3 ogórki małosolne 2 łyżki koperku Sos: 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki miodu 4 łyżki oleju 1 ząbek czosnku(wyciśnięty przez praskę) sól pieprz Wykonanie: Rukolę opłukać, osuszyć(...)ułożyć na talerzu. Posypać kukurydzą , dodać pokrojone pomidory,pokrojone ogórki, posiekaną cebulę i koperek. Wszystkie składniki sosu włożyć do małego słoiczka i wymieszać , energicznie nim potrząsając. Polać sałatkę sosem i gotowe. Sałatka wiosenna z rukolą

O kuchni z uczuciem
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 183

wina. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 500 g polędwiczki wieprzowej sól, pieprz, suszony tymianek 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1 cebula, drobno posiekana 150 g podgrzybków (mogą być mrożone) 200 ml białego wina 3 gałązki świeżego tymianku 200 ml śmietanki 30% 1-2 łyżki sosu sojowego do smaku Do podania: makaron(...)odkładamy na później) i obsmażamy ze wszystkich stron do zarumienienia. Przekładamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową. 3. Do garnka, w którym smażyło się mięso, dodajemy masło, a następnie wrzucamy cebulę, ząbek czosnku i grzyby. Przesmażamy 4-5 minut. Dodajemy białe wino i świeży tymianek, zwiększamy ogień i odparowujemy połowę. Dodajemy śmietanę i sos sojowy, dokładnie mieszamy. Na sosie układamy polędwiczki

My Culinary Art
ROLADKI Z UDEK FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM 1752

farsz: 400g mielonego mięsa (u mnie mielona łopatka) 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku słodka papryka sól pieprz ziołowy ziele angielskie liść laurowy tymianek 3 cebule olej do smażenia Wykonanie:  Udka (ja kupiłam już wyluzowane i bez skóry) lekko rozbić. Posypać z obu stron solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką i tymiankiem. Odstawić w chłodne miejsce(...)związać bawełnianą nitką. Na patelni rozgrzać dość mocno olej. Obsmażyć roladki ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni - przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Na olej po smażonych roladkach wrzucić posiekaną cebulę, podsmażyć ją na złoty kolor. Następnie dorzucić do niej liść laurowy, ziele angielskie, podlać wszystko wodą (ok 1/2szkl.) i zagotować. Przelać zawartość patelni do naczynia żaroodpornego z roladkami. Wstawić

Walijskie Pichcenie
Domowa kiełbasa à la gołąbki 199

młodej kapusty 5 sztuk parzonej domowej białej kiełbasy pikantnej (z papryką i sosem sweet chilli) lub 5 sztuk kupnej parzonej białej kiełbasy 1 op. (500 ml) passaty pomidorowej 1 cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 3 łyżki gęstej śmietany 18 % 1 łyżeczka suszonej bazylii opcjonalnie przyprawa za’atar znana również jako(...)Przygotowanie: Liście kapusty obgotowujemy we wrzątku ok. 5 minut, a następnie studzimy je w zimnej bieżącej wodzie, osuszamy. Liście doprawiamy solą i przyprawą za’atar (można np. ziołami prowansalskimi). Cebulę drobno siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie, dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę, którą zalewamy passatą pomidorową, doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i suszoną bazylią, dusimy kilka minut, dodajemy śmietanę wymieszaną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
domowa szpinakowa pizza chrupiąca... 216

gram, olej rzepakowy 4 łyżki, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, woda letnia 1 szklanka NADZIENIE: szpinak świeży 1 pęczek, olej rzepakowy 5 łyżek, ząbki czosnku 4 sztuki, cebula 1 sztuka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka, szynka parzona 15 dag, pomidory 3 duże, ser feta 1 opakowanie, sos pomidorowy 1/2 szklanki, przyprawa(...)pizzy 2 łyżki, koperek siekany 1/2 pęczka opłukany dobrze szpinak drobno pokroić, na oleju zeszklić czosnek, cebulę, dodać szpinak, przyprawę w płynie i podsmażać z 3 minuty mieszając na dużym ogniu, wsypać łyżkę mąki i szybko wymieszać do zagęszczenia szpinaku kostkę drożdży dzielę na 3 części, jedną rozkruszyć do misy robota, wlać ciepłą wodę, wsypać pozostałe składniki i hakiem robota

W Mojej Kuchni Lubię
Bigos mieszany z młodą kapustą 203

się, że mam za mało słodkiej kapusty. Można ją nabyć TUTAJ Potrzebujemy: główka młodej kapusty słoik 900 ml kapusty kiszonej, ja użyłam kapusty kiszonej z Ogródka Dziadunia 1 duża cebula 500 ml soku pomidorowego 0,5 kg żeberek 2 laski długiej, dobrej kiełbasy 0,5 kg wędzonego boczku kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu kilka(...)ziaren kozieradki 3 łyżki oleju rzepakowego Do dużego garnka wlewamy olej i zaczynamy go podgrzewać. Od razu dodajemy cebulę pokrojoną w talarki i żeberka. Chwilę podsmażamy. Następnie do garnka wrzucamy poszatkowaną młodą kapustę, przyprawy i podlewamy całość połową szklanki wody. Dusimy przez godzinę pod przykryciem, na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy kiszoną kapustę i sok pomidorowy. Dusimy całość przez

MamaOskarka
Niby pizza z boczniakami 244

rano. Ciasto uformować w okrągły placek. Najlepiej palcami. Ja z braku czasu rano użyłam wałka. ok. 100 ml domowego sosu (dałam warzywny z przewagą pomidorów i papryki) mała cebula (wzięłam czerwoną) 5-6 boczniaków 1-2 łyżeczki suszonego oregano kulka mozzarelli Na placku rozprowadzić sos, zostawić margines na brzegu. Posypać drobno pokrojoną cebulą i oregano. Rozłożyć kawałki pokrojonych boczniaków. Piec

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety mielone z wkładką 161

Kotleciki mielone z wkładką..tym razem wkładką jest chrzan Kielecki ... 70 dkg mięsa mielonego  1 cebula  1 ząbek czosnku   1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta chrzan Kielecki   Bułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć

Moje domowe kucharzenie
Dip guacamole 214

wymaga dużo pracy. To doskonały dip imprezowy. Polecam zrobić od razu w większej ilości Czas przygotowania – 15 min. Składniki: 1 awokado ¼ papryki czerwonej lub zielonej 1 średni pomidor ½ czerwonej cebuli ½ cytryny Sól chili (lub pieprz kayen) Przygotowanie: 1. W bardzo drobną kostkę pokroić paprykę, cebulę i pomidora (bez pestek) 2. Obrać avokado, wyjąć pestkę i zgnieść widelcem na papkę dodając

Kulinarna Patilogia
Zupa z soczewicy 207

mroźne i ciemne jesienno zimowe wieczory. Rozgrzewa, syci, jest dietetyczna i zdrowa. Zupa – cud w 45 min. Składniki: 1 szklanka soczewicy kartonik lub puszka pomidorów 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 0,5 l bulionu (lub 1 kostka rosołowa) łyżeczka curry ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki chili Przygotowanie: 1. Do garnka w którym będziemy gotować zupę wlać odrobine oliwy, rozgrzać(...)Dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i podsmażamy 1 minutę. Potem dodajemy przyprawy, czosnek – mieszamy i smażymy jeszcze 1 min. 3. Dolewamy bulion, wsypujemy soczewicę i dolewamy 1,2 wody. Jeżeli używacie kostki wrzućcie kostkę i dolejcie 1,7 l wody. 4. Dodajemy pomidory, mieszamy, zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i na małym ogniu gotujemy jeszcze 40 min co jakiś czas mieszając

Kulinarna Patilogia
Zupa grzybowa 165

wspaniale. Gdy za oknem plucha jak ostatnio zapach grzybowej (z ziemniaczkami lub makaronem) poprawi wam nastrój… Składniki: bulion (własnej roboty lub z kostki) grzyby (leśne świeże lub mrożone) cebula śmietana 30 % masło natka pietruszki Przygotowanie: Grzyby jeżeli są świeże należy oczyścić, umyć i pokroić w kawałki. Następnie obgotować. Ja zwykle zaraz po grzybobraniu czyszczę grzyby, kroję i wrzucam(...)dosypuję łyżkę soli i od zagotowania gotuje jeszcze 7 minut. Tak przygotowane grzyby mrożę w woreczkach. W garnku podgrzewamy bulion lub robimy go z kostki. Dodajemy obgotowane wcześniej grzyby. Cebulę kroimy w drobna kostkę i na patelni na maśle podsmażamy na rumiano. Dodajemy do garnka. Wszystko razem gotujemy przynajmniej 40 min. Na końcu dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem

Kulinarna Patilogia
Kapuśniak na boczku 230

boczku, surowy wędzony 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 3 listki bobkowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 4 grzybki suszone 1 duża cebula Przepis na kapuśniak Kapustę kroimy, gotujemy do miekkości i odsączamy. W garnku, w którym bedziemy gotować kapuśniak wlewany 2 l wody i gotujemy boczek. Jak będzie miękki wyciągamy i kroimy w kostkę(...)kostkę ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszkę i kawałek selera. Wszystko razem gotujemy 20 min. W tym czasie pokrojony boczek podsmażamy na oleju, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę i wszystko lekko rumienimy. Po 20 min dodajemy do zupy razem z ugotowaną i pokrojoną kapustą, listkami laurowymi, zielem angielskim, czosnkiem (w całości) i grzybkami. Całość gotujemy kolejne 20 min. Przed

Kulinarna Patilogia