koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka, bazylia 1 łyżeczka, oregano 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 1 duża do takich mielonych na patyku mięso powinno być jak najdrobniej zmielone, ja mielone mięso indyka dodatkowo zmiksowałam w pojemniku blendera razem z przyprawami, mięso dobrze wyrobić, formować na dłoni placek(...)postawiłam na 1 poziomie na ruszcie z piekarnika- wszystko kapie na talerz i piekarnik jest czysty grillować 20 minut i obracać patyczki ze 2 razy, następnie na mielone położyć cebulę pokrojoną i wymieszana w oleju, grillować jeszcze z 15 minut smaczne, pachnące, smakowe mielone na obiad i na kolację..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzrobić miejsce na nowe suszki :P Sznycel wieprzowy w sosie grzybowym z kasza gryczana i ogórkami małosolnymi SKŁADNIKI: sznycle wieprzowe 2 garści suszonych grzybów 400 ml śmietany 18% 1 cebula świeża pietruszka 2 woreczki kaszy gryczanej ogórki małosolne sól, pieprz Grzyby posiekać i zalać woda i zostawić na noc,. Następnie w tej samej wodzie gotować ok 30 minut. Oczyszczane sznycle(...)delikatnie utłuc, posolić i popieprzyć. smażyć do zarumienienia się z każdej strony. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Dodać grzybki i część wody z ich gotowania. Dusić pod przykryciem 10-15 minut. Następnie dodać przyprawy, posiekaną pietruszkę i zalać śmietaną. Pozostawić na ogniu, niech jeszcze c chwile sosik po pyka. Mięsko z sosem grzybowym najlepiej smakuje
MarciochaKucharzykalafiorem! Składniki: 30 dag mięsa wieprzowego mielonego, 30 dag mięsa wołowego mielonego, 1 duży kalafior, 2 jajka, 4 łyżki mąki, 300 ml mleka, 100 ml śmietany, 2 białe cebule, 2 łyżki smalcu, tłuszcz do formy, sól do smaku, świeże zioła, olej do smażenia. Wykonanie: Z mleka, jajka, maki, szczypty soli przygotować ciasto. Kalafior ugotować( lecz nie rozgotować) również(...)podzielić na różyczki i zanurzać w przygotowanym cieście, smażyć na rozgrzanym oleju tak jak pączki. Mięso mielone razem połączyć, lekko posolić i poddusić na smalcu z drobno pokrojoną cebulą. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, mięso układać na przemian z kalafiorem. Śmietanę wymieszać z jajkiem i solą do smaku, po czym zalać potrawę. Włożyć do nagrzanego piekarnika, zapiec złociście przez około
Tradycyjna Kuchniacongri - kubańska potrawa z ryżu z dodatkiem fasoli (3-4 osoby) Składniki arroz congri: 1 puszka czarnej fasoli 2/3 szklanki ryżu basmati 1/2 papryki słodkiej np. żółtej 1 średnia cebula 250 ml passaty 2 ząbki czosnku świeża kolendra papryczka jalapeno sok z limonki oliwa z oliwek mielony kmin rzymski, oregano, pieprz, sól Na początek należy pokroić cebulę, jalapeno i paprykę
vegetanieprzepyszne! Danie podałam na przepięknej porcelanie Bogucice-Julia Gold Składniki: 100 g ryżu 40 dag fileta z kurczaka 40 dag bobu 1 duża marchewka 1 duża cebula jarzynka lub sól do smaku pieprz kolorowy świeżo mielony 5 łyżek oliwy 3/4 szklanki wody Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w osolonym wrzątku na sypko, odcedzamy, trzymamy w cieple. Bób również gotujemy(...)około 5 minut po czym odcedzamy, przelewamy zimną wodą, obieramy z łupin. Cebulę obieramy, siekamy drobno, marchew ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, fileta kroimy w paseczki, wrzucamy na patelnię wlewamy oliwę doprawiamy jarzynką i przesmażamy 5 minut,po czym wlewamy wodę i gotujemy 20 minut, gdy mięso będzie gotowe, wsypujemy ugotowany bób i ryż, całość mieszamy, doprawiamy
Wanilia i Kardamonpomidorowa z kluseczkami z kaszy manny i bazylii. Zainteresowani? przepis oryginalny w "Kipi Kasza". Pomidorowa z bazyliowymi kluseczkami z kaszy manny zupa: 1 kg pomidorów (mięsistych, bez skórki) 1 cebula, pokrojona w piórka 2 łyżki oleju 1,5 l. wywaru warzywnego (w oryg. mięsnego) 200 ml śmietany 18% 2 łyżki mąki kluseczki: 1/3 szkl(...)jajka 30 g masła 1 łyżeczka mąki 1/2 pęczka bazylii sól, pieprz Pomidory kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ok 2 minut cebulę. Dodajemy pomidory i całość dusimy ok 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Całość blendujemy i jeśli jest konieczność przecieramy przez sito. Dolewamy
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: ok 100g szpinaku 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku ok 4cm świeżego korzenia imbiru 1 średni pomidor 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 szklanki wody olej kokosowy to smażenia Metoda: Szpinak obmyć zimną wodą, zalać w garnku gorącą wodą i zblanszować. Przełożyć do blendera i zmiażdżyć wg uznania (ja osobiście lubię większe kawałki). Pomidora oskórować, pokroić w drobną kostkę. Czosnek(...)imbir zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Powinna wyjść ok 1 łyżeczka pasty czosnkowej i jedna łyżeczka imbirowej. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego, wrzuć cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pastę czosnkową i imbirową. Smażyć około 1 minuty. Następnie dodać pomidora i przesmażyć około 2 minuty, dosypać kurkumy i przesmażyć wszystko przez minutę. Wrzucić szpinak, dobrze wymieszać
MamaOskarkaTagliatelle z leśnymi grzybami w sosie śmietanowym: makaron tagliatelle 15-20 grzybów leśnych ( takie jakie uda się zebrać bądź kupić; mogą być też mrożone) 1 duża cebula kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek 1 łyżka masła 200-250 g śmietana kremówka 36% ( można dodać mniej procentową :) ) sól pieprz świeży tymianek kilka igieł rozmarynu szczypta cukru tarty(...)parmezan Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie z oliwek z odrobiną masła. Dodać posiekany w plasterki czosnek, następnie pokrojone na duże kawałki grzyby ( można je wcześniej lekko podgotować w osolonej wodzie a wywar zostawić na np. zupę grzybową lub sos grzybowy). Wszystko razem chwilę dusić. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. W tym czasie ugotować makaron tagliatelle około 7-8 minut
Jemy Pijemymocniej przyprawione, bardziej pikantne i koniecznie uformowane w podłużne kiełbaski. Można je przygotować na grillu lub usmażyć. Składniki : mięso mielone, najlepiej mieszane – ja użyłem wieprzowo-wołowe 2 małe cebule 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki pieprz, sól (ew. inne przyprawy, które lubicie) Cebulę i czosnek drobno siekamy, lub mielimy w maszynce razem
Ugotuj to sam ...Składniki: mięso mielone 75 dag, jajka 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cebula 2 średnie, ogórki kiszone 4 średnie, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 1,5 szklanki, woda 1/4 szklanki, olej rzepakowy 6 łyżek, woda 1 szklanka mięso mielone z łopatki wieprzowej dobrze wyrobić na kleistą masę z pieprzem, kucharkiem, jajkami, pokrojonymi w kostkę ogórkami, cebulą, tartą bułką
W Mojej Kuchni Lubięurozmaicony poprzez kaszę gryczaną, którą powinniśmy spożywać ze względu na jej wartości odżywcze.. Składniki: 1/2 kg łopatki mieszanka ziół do przyprawienia tłuszcz do smażenia listek laurowy 1 duża cebula 2 szklanki wody 2 łyżki mąki gryczanej sól i pieprz świeżo mielony 2 torebki kaszy gryczanej Wykonanie: Łopatkę myjemy osuszamy w ręczniku kuchennym. Kroimy w grubsze kawałki przyprawiamy przyprawami(...)odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy tłuszcz w rondlu wkładamy mięso smażymy na złoty kolor. Cebulę obieramy kroimy w kostkę dokładamy do mięsa, wkładamy listek laurowy, dusić pod przykryciem około 20 minut podlewając wodą. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Gdy mięso będzie miękkie zaprawiamy mąką roztrzepaną w szklance wody zagotowujemy, sos przyprawiamy solą i pieprzem. Łopatkę podajemy z ugotowaną
kgwjanczewosoczysty wyjęty prosto z piekarnika pokroiłam na plastry i podałam z sosem chrzanowym do obiadu. Na zimno świetnie smakuje na kanapkach, Składniki: 1 kg piersi z indyka marynata 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 łyżek oleju 2 łyżki octu balsamicznego z modeny 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki rozmarynu sól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek
O kuchni z uczuciemzmienił temat, kiedy padło pytanie czy jest już z tego roku ;). Jest smacznie, sycąco, wiosennie i zdrowo! Zanim zabierzemy się do gotowania, przygotowujemy warzywa. Cukinię kroimy w cienkie półplastry, cebulę i pomidory kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno – można go przecisnąć przez praskę. Szparagi obieramy, przycinamy twarde końce i kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę(...)oleju i podsmażamy przez chwilę cebulę i czosnek (trzeba uważać, żeby go nie przypalić – będzie gorzki!). Dodajemy cukinię, pomidory i szparagi. Warzywa zalewamy pomidorami z puszki, solimy, pieprzymy, przykrywamy patelnię przykrywką i dusimy wszystko na niezbyt dużym ogniu przez ok. 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron według instrukcji podanej na opakowaniu, z odrobiną oliwy lub oleju. Odcedzamy, przelewamy
wcinaj topysznym dodatkiem do pieczonych ziemniaków, marchewek oraz sałatki z mięsistych pomidorów . Do czego podacie ten mięsny pachnący sos zależy od Was. Ragu z długo pieczona wieprzowina 2 cebule pokrojone na ćwiartki 4 ząbki czosnku, obrane 750 ml czerwonego, wytrawnego wina 1,5 kg łopatki wieprzowej oliwa, sól, pieprz 8 dużych gałązkowych pomidorów, przekrojonych na pół duża garść listków(...)pomidorów 1 łyżka octu balsamicznego łyżeczka skórki startej z cytryny 2 łyżeczki posiekanego oregano starty parmezan do podania Włączamy piekarnik na 140 st.C, na termoobieg. W duże brytfannie rozkładamy cebulę, czosnek i wlewamy połowę wina oraz szklankę wody. Nad brytfanną umieszczamy ruszt i układamy nas nim mięso, uprzednio posolone i popieprzone oraz posmarowane oliwą. Pieczemy 3 godziny polewając mięso
Dzieje kuchennej Wiewiórysklepie, bo wiem ile jest "ryby w rybie". Szybkie w przygotowaniu, zdrowe. Przygotowuję je na dwa sposoby smażę lub piekę w piekarniku. Polecam! Składniki: 3 filety z ryby cebula czosnek przyprawa do ryb pieprz czarny mielony natka pietruszki jajko łyżka mąki pszennej ewentualnie bułka tarta Rybę, natkę pietruszki, posiekaną cebulę i czosnek, miksujemy na gładką masę za pomocą
NA MOIM TALERZU