cebula - 11518 przepisów (strona:270/768)

Krem z cukini i selera naciowego z Cydrem 143

Składniki: 400 g żółtej cukini - już obranej i oczyszczonej z pestek 720 g zielonej cukini - już obranej i wyczyszczonej z pestek 3 cebule 4-6 łodyg selera naciowego ok 10 chochli bulionu wieprzowego - został mi spod mięsa na paszteciki sól, pieprz pół szklanki Cydru 3-4 łyżki masła Przygotowanie: Cukinie,cebule i seler (obrany z nitek - tak jak rabarbar) pokroić

Gaździnka warzy
Skrzydełka z kurczaka z grilla 161

Kolejna propozycja na grilla. Skrzydełka z kurczaka z grilla w delikatnej marynacie, w której czujemy zapach papryki, curry i cebuli. Skrzydełka przygotowane z tego przepisu są soczyste, mięciutkie i delikatnie, lecz aromatycznie przyprawione. Mimo dodatku chili, nie są ostre. Składniki marynaty: 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej 1 czubata łyżeczka curry płaska łyżeczka chili pół czubatej łyżeczki majeranku pół czubatej(...)łyżeczki soli pół czubatej łyżeczki pieprzu 1 bulionowa kostka warzywna 1 cebula starta na tarce olej Ponadto: 10 skrzydełek Wykonanie: Skrzydełka czyścimy i myjemy. Składniki marynaty umieszczamy w misce. Oleju dodajemy tyle, aby marynata była gęsta, lecz płynna i całość mieszamy. Skrzydełka wkładamy do miski, polewamy marynatą i dokładnie wszystko mieszamy. Marynata musi dokładnie pokryć skrzydełka. Tak przygotowane skrzydełka

Smak mojego domu
Odwrócone roladki z kurczaka 121

podobnych potraw. Aby trochę urozmaicić tę potrawę zrobiłam odwrócone roladki z kurczaka, przez co filet z kurczaka stanie się mniej suchy. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Plastry szynki Cebula Ogórek kiszony Sól, pieprz Papryka mielona Sznurek/ nitka olej Bulion warzywny Wykonanie W zależności od tego ile robimy roladek - tyle samo potrzebujemy plastrów szynki. Filety z kurczaka kroimy, rozklepujemy, doprawiamy(...)solą i pieprzem. Na plastry szynki układamy piersi z kurczaka, kawałek cebuli oraz kawałek ogórka kiszonego. Całość posypujemy mieloną papryką, zwijamy w roladkę i zabezpieczmy ( owijamy ) nitką lub sznurkiem. Roladki obsmażamy na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem i dusimy ok 30 minut. SMACZNEGO Możemy do roladek zrobić sos wykorzystując wywar który powstał na bazie bulionu podczas duszenia. Odlewamy

Smaki Ewy
Mini cukinie zapiekane pod serem 159

wykorzystanie pysznej cukinii. Cukinie zapiekane zostały w porcjach dla każdej osoby oddzielnie. Istnieje więc możliwość doprawiania tego dania według własnych preferencji. Składniki: 1 młoda cukinia 1 - 2 pomidory 1 cebula Ser żółty Vegeta Ulubione zioła ( bazylia, oregano, zioła prowansalskie ) Czosnek granulowany oliwa Jednorazowe aluminiowe pojemniki do zapiekania ( ok 10 cm ) Folia aluminiowa Wykonanie: Cukinię kroimy w plastry(...)Przyprawiamy vegetą, czosnkiem, oliwą i ziołami. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Do aluminiowych pojemników wkładamy kilka plastrów cukinii, kawałki cebuli, plaster pomidora i na samą górę plasterek sera. Całość przykrywamy folią aluminiową w taki sposób aby nie ser nie dotykał foli. Zapiekamy na grillu ok 30 minut. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Żurek z jajkiem na wędzonce 155

podaną z jajkiem. Składniki:   Ok. 3 l wody 400 gram wędzonki ( mogą być mieszanką wędzonych kości, kurczaka itp.) 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 4 ziemniaki 1 cebula 4 ząbki czosnku Sól, pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Majeranek Zakwas żurku w butelce ( warto kupić 2 opakowania i znaleźć smak dla siebie odpowiedni ) jajka Wykonanie: W lekko osolonej wodzie gotujemy(...)kości, mięso. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, czosnek w plasterkach, cebulę w całości oraz pieprz, ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso, obieramy je i kroimy. Dodajemy do wywaru żurek z butelki, doprawiamy ewentualnie dodatkowo solą i czosnkiem oraz majerankiem. Pokrojone mięso dodajemy ponownie do zupy. Gotujemy jeszcze kilka minut. Oddzielnie gotujemy jajka. Zupę podajemy z jajkami

Smaki Ewy
Sałatka z pomidorami w zalewie. 143

sałatkę. Podpatrzyłam na jednym z blogu krojone pomidory  i spodobał mi się sposób ich ułożenia w słoiku-skorzystałam z niego. SKŁADNIKI: 3-3,5 kg. pomidorów 2 średnie cebule czerwone 2 średnie cebule białe 4 papryki żółte 3 średnie marchewki ZALEWA: 6 szklanek wody 1,5 szkl. 10% octu 1 szkl. oleju sojowego 1,5 szkl. cukru 10 ziaren

Kuchnia Beaty
Grillowana wołowina z mozzarellą 128

trwa, więc polecamy wam pyszne połączenie wołowiny z mozzarellą, podane z sosem pomidorowym. Składniki 300 g polędwicy wołowej 2 kulki mozzarelli 1 jajko bułka tarta sól,pieprz Sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g świeżych pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek  garść świeżej bazylii sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Polędwicę myjemy, osuszamy(...)zagęszczamy bułką tartą. Mięso dzielimy na 4 porcje. Każdą kulkę sera dzielimy na pół. Tak przygotowany ser (1/2 kulki) owijamy mięsem, rozpłaszczamy. Przygotowane kotlety grillujemy   z obu stron. Cebulę razem z posiekanym czosnkiem podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory (sparzone i obrane ze skórki) pokrojone w kostkę. Całość dusimy przez 15-20 min. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy

R'n'G Kitchen
Sezonowo czyli cukinia z ryżem i curry 146

cukinię, która jeszcze gości w ogródkach, z dodatkiem innych warzyw i aromatycznych przypraw. Zapraszam do kuchni ;-) SKŁADNIKI: - 2 woreczki ryżu brązowego - 1 średnia cukinia - 2 czerwone papryki - 1 średnia cebula - 3 ząbki czosnku - olej słonecznikowy  - przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, curry, papryka słodka, papryka ostra, bazylia Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu (najczęściej jest(...)minut). Solę i dodaję curry. Pokrojoną paprykę, cebulę i drobno posiekany czosnek duszę ok. 3 minut na oleju (przyrządzam w woku). Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię i duszę kolejne 3 minuty. Dodaję wszystkie przyprawy i mieszam dokładnie z ryżem.  Danie gotowe :-) Dzięki obecności curry nabiera ono ciekawego smaku i pięknej, złotej barwy. Można podać z malutkimi pomidorkami i posypać

Wielopokoleniowo
Schab pod warzywną pierzynką i mozzarellą 153

kurczaka albo indyka*) ulubiona przyprawa do wieprzowiny (u mnie wymieszana z Marynatą Staropolską ) olej do marynaty 1/2 papryki czerownej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 2 marchewki 1 cebula 25 dag pieczarek 3 łyżki Keczupu Kieleckiego 2 łyżki Majonezu Kieleckiego 1 łyżka Musztardy Kieleckiej 1 op. mozzarelli (lub kawałek sera żółtego) * w przypadku innych rodzajów mięsa należy odpowiednio zmienić czas(...)się przykleiły (ok. 3-4 łyżki). Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki (u mnie na całą noc ale może być krócej). 2. Papryki pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki, cebulę w piórka a marchewki zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać troszkę oleju, podsmażyć warzywa a następnie dolać troszkę wrzątku i poddusić aż będą prawie miękkie. Posolić

Kto ugości moich gości?
Faszerowane papryczki z grillowanym kabanosem i serkiem greckim 179

mojego młodszego brata, dzieciaki były zachwycone, a papryczki wygrały z frytkami. Wielki sukces :) Składniki: 4 długie papryczki Toro 250 g  serka Gretikos sałatkowego 100 g kabanosa chilli 1 cebula sól i pieprz do smaku łyżeczka masła klarowanego  odrobina oliwy Pyszności znajdziecie tutaj   Przygotowanie: Papryczki myjemy, przecinamy przy czapeczce i czyścimy. Kabanosy grillujemy w całości, następnie studzimy(...)chrupkie tniemy na małą kostkę. Cebulę siekamy w kostkę i zasmażamy na masełku. Kabanosy łączymy w miseczce z serkiem i cebulką. Doprawiamy do smaku. farszem nadziewamy papryki i układamy je w naczyniu przeznaczonym do pieczenia. Całość delikatnie skraplamy oliwą i pieczemy przez 15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 200 C. Smacznego

Niezły Młynek
Bogracz wieprzowy- zupa węgierska 161

ogniskiem. Często jednak mianem bogracz nazywa się również zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana. Przepis pochodzi z kuchni węgierskiej. Składniki: 80 dag mięsa wieprzowego 4 łyżki smalcu 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 2 pomidory 1 kg ziemniaków 10 dag drobnego makaronu (najlepiej zacierkę) 1 papryczka chili 1 szklanka bulionu warzywny (może być z kostki) sól(...)smaku pieprz do smaku kminek mielony do smaku Wykonanie: Mięso umyć, pokroić w kostkę i włożyć do rondelka na rozgrzany smalec wraz z pokrojona cebulą i posiekanym czosnkiem. Smażyć mieszając co jakiś czas. Wlać bulion, włożyć pokrojone pomidory, oczyszczoną z nasion paprykę i pokrojone ziemniaki. Dusić około pół godziny, następnie dodać kluseczki, doprawić do smaku i dogotować do miękkości

Tradycyjna Kuchnia
Kiszona kapusta w słoikach. 91

Składniki : 2 kg białej kapusty 25 dkg marchewki 2 cebule 2 i 1/2 łyżki soli kminek Sposób wykonania :   K apustę oczyść, poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz pod bieżącą wodą i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój na cienkie plastry. Wszystkie warzywa wymieszaj razem, dodaj sól, kminek i ponownie dokładnie wymieszaj wszystko razem. Przełóż do kamionkowego garnka

Przepisy i porady kulinarne
Leczo z fasolką szparagową 175

mój komputer szaleje od gorąca. Będzie leczo z fasolką szparagową,  które zrobiłam o 6 rano aby zdążyć przed upałem :-)  Składniki: 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 biała cebula 2 sparzone i obrane ze skórki pomidory  ok.30 dag kiełbasy z piersi kurcząt  garść ugotowanej białej fasolki szparagowej  2 łyżki oliwy  Sposób przyrządzenia:   Cebulę obrać

pieprzny smaczek
Zupa rybna bouillabaisse 135

Zupa rybna bouillabaisse Gotowa zupa bouillabaisse Składniki Danie dla czterech osób Wywar rybny 2 duże cebule 2 marchwie 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 1 limonka 4 łyżki oliwy z oliwek Skórka cytryny Papryka czerwona Szczypta szafranu Ząbek czosnku Koper Poniższe składniki jako całość nie powinny ważyć więcej niż 1,3 kg  Owoce morza (kalmary, k rewetki,  małże(...)Filety ryb morskich Sposób przygotowania W garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy w niej do zeszklenia cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną marchew, czosnek, skórkę cytryny i filety ryb na 5-7 minut ( mięso ryby powinno nabrać białej barwy). Dodajemy  obranego ze skóry i  pokrojonego  pomidora, paprykę w cienkich plastrach i wywar rybny. Całość doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu dodajemy

Miód i pieprz
Tatar 71

Danie dla czterech osób 600 g wołowiny krzyżowej lub rostbefu 4 łyżki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżka maggi woda gazowana czarny pieprz , sól marnowane rydze( lub inne grzyby) cebula kapary oliwki korniszony papryka Sposób przygotowania wołowinę siekamy ręcznie nożem, lub ostatecznie w mikserze (mielenie maszynką może spowodować zmianę smaku i konsystencji mięsa). Posiekane mięso doprawiamy solą, czarnym pieprzem, musztardą(...)maggi i olejem w miarę potrzeby dodając wody gazowanej ( całość będzie miała lepszą konsystencję) i odstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy dodatki: bardzo drobno siekamy cebulę,ogórki i paprykę. Całość  razem z grzybami i oliwkami układamy na bokach półmiska. Mięso wyjmujemy z lodówki, formujemy w porcje i  układamy na  środku półmiska. Jeżeli lubimy

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania