marchewkami - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, ostra Do gorącego wywaru wrzucamy groszek. Przyprawiamy i blendujemy. Krem dyniowy: - 0,5 kg dyni - 1 l wywaru warzywnego z dwoma marchewkami - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka curry - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, ostra, szczypta cukru - olej rzepakowy Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę
Corner With Recipesfalafel w Polsce istnieje. Chętnie dowiem się gdzie, może akurat jak będę w tym mieście to spróbuję :) Składniki (ok. 15 małych kuleczek): - 1 szklanka ciecierzycy ugotowanej/z puszki - 1 mała cebula - 2 ząbki czosnku - garść pietruszki - garść kolendry - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 łyżek mąki - sól, pieprz czarny, ziołowy do smaku, papryka słodka, ostra - olej do głębokiego smażenia Ciecierzycę, czosnek(...)cebulę, pietruszkę i kolendrę zblenduj na gładką masę. Dodaj przyprawy, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszaj. W rękach zroluj kulki, niewielkie, wtedy będzie je łatwiej usmażyć. Do garnka wlej tłuszcz, na wysokość kulek co najmniej. Rozgrzej olej i wrzuć kilka kulek, tak żeby mieć swobodę ich obrócenia. Smaż ok. 4 minut, raz obracając kulki w trakcie. Podawaj
Corner With Recipeskorzystamy z niego póki jeszcze mamy sezon Składniki: - 2 l bulionu z kurczaka - 200 g marchewki - 2 łodygi selera naciowego - 100 g zwykłego selera - 400 g ziemniaków - 200 g cebuli - 3 ząbki czosnku - 500 g bobu - 400 g cukini - 400 g pomidorów - 1 łyżka masła - 150 g wędzonego boczku - 120 g makaronu - kilka gałązek świeżej bazylii - pieprz, sól Składniki(...)porcji. W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim boczek pokrojony w kostkę przez kilka minut. Potem dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i starty czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę po kolei marchewkę, oba selery, ziemniaki, cukinię i pomidory. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy tak wszystko ok. 10 minut. Do warzyw wlewamy bulion i chwilkę wszystko razem gotujemy, doprawiamy według
Kuchenne Wariacjepublikuję dziś przepis na młodą kapustkę - idealny dodatek do wiosennego i letniego obiadu. Pyszności! Młoda kapusta Składniki: główka młodej kapusty, łyżeczka soli, pieprz, około 1/2 szklanki wody, cebula, masło, mąką, około łyżeczki cukier, kwasek cytrynowy, koperek. Wykonanie: Kapustę myjemy, osuszamy i szatkujemy (nie za drobno). Kapustę przekładamy do garnka i posypujemy solą i pieprzem (do smaku). Kapustę podlewamy wodą(...)gotujemy pod przykryciem około 5-7 minut. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle, podsypujemy odrobiną mąki i całość przekładamy do kapusty. Kapustę doprawiamy do smaku cukrem i kwaskiem cytrynowy. Na końcu posypujemy kapustę posiekanym koperkiem. Smacznego
paapilotkaanaszym stole pod różnymi postaciami. Tym razem nafaszerowałam ją mięsem wieprzowym, suszonymi pomidorami, oliwkami oraz kaszą kuskus. Wyszło pyyyysznie! :) SKŁADNIKI: (na 4 porcje) 2 średnie cukinie średnia cebula 2 ząbki czosnku 600g łopatki wieprzowej pół słoika suszonych pomidorów czarne oliwki sól, czarny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie 200g kaszy kuskus bulion warzywny lub wieprzowy parmezan do posypania WYKONANIE(...)talerzykiem i zostawiamy do napęcznienia. Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy zostawiając boki o grubości około 1cm. Na rozgrzanej oliwie z suszonych pomidorów szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy drobno pokrojone mięso. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodka papryką i ziołami prowansalskimi. Przesmażamy chwilę razem i dodajemy pokrojony miąższ z cukinii
Pyry na GazSkładniki: 400 g makaronu spaghetti 1 duża cebula 200 g boczku 4 żółtka 1-2 ząbki czosnku 4 łyżki startego parmezanu do sosu + do posypania wedle upodobań sól i świeżo zmielony pieprz 250 g mascarpone 100 ml białego wina - opcjonalnie Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, następnie przełożyć go do miseczki(...)patelnię dodać odrobinę oliwy z oliwek i dodać posiekaną cebulkę. Gdy cebula się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wino oraz boczek. Żółtka roztrzepać w miseczce z serkiem mascarpone i startym parmezanem. Gotową masę dodać na patelnię do reszty składników i gotować na małym ogniu ciągle mieszając (pamiętaj, że sos nie może się za bardzo ściąć). Na koniec dodać
The Sweet Damselzimno, więc mogą stanowić i danie główne i przekąskę. Składniki: mały kalafior (bądź połowa dużego) 2 jajka 4 łyżki tartej bułki 3 łyżki kaszy manny duża cebula 3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny łyżeczka białego pieprzu łyżeczka kurkumy sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Kalafior umyć i podzielić na małe różyczki. Zagotować wodę z solą, wrzucić kalafior(...)wrzątek i gotować jakieś 3-4 minuty. Kalafior nie może być rozgotowany. Odcedzić i tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć(nie za mocno, pojedyncze małe różyczki muszą być widoczne). Cebulę i czosnek drobno pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni na łyżce oliwy. Do kalafiora dodać przesmażoną cebulkę, wbić jajka, wsypać kaszę, bułkę tatą i przyprawy, dokładnie wymieszać. Formować mokrymi dłońmi małe
na moim stole...Składniki: 400-450 g mielonej wieprzowiny ( u mnie z szynki) 2 marchewki starte na grubych oczkach 100 g kukurydzy z puszki 150 g czerwonej fasoli cebula pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody olej Rozgrzać łyżkę oleju na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebule
Moja Galeria SmakuSkładniki: 200 g ryżu Arborio do risotto pęczek zielonych szparagów 60 g masła 500 ml bulionu warzywnego pół dużej cebuli 100 ml białego wytrawnego wina sól morska i pieprz ser żółty tymianek do dekoracji Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce, pokroić na 3-4 centymetrowe kawałki. Na głębokiej patelni roztopić połowę masła i podsmażyć szparagi przez 3 minuty. Odłożyć(...)talerzyk. Na tej samej patelni rozgrzać resztę masła i podsmażyć cebulę. Wrzucić ryż i ciągle mieszając podgrzać przez 2 minuty. Po tym czasie wlać całe wino i poczekać aż odparuje a ryż wchłonie resztę wina. W tym momencie zaczynami etapami wlewać bulion. Ryż powinien się ugotować w 14-15 minut., co chwilę dolewamy bulion, może być tak, iż całego
Moja Galeria Smakumąką i szczyptą soli, aż powstaną grudki. Dodać wodę i uformować kule z ciasta. Obwinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 h. Kurki umyć, większe pokroić. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Na rozpuszczonym maśle zeszklić cebulę około 3 minuty, dodać czosnek, następnie rozmaryn i kurki, oprószyć solą i pieprzem. Dusić, aż kurki puszczą sok i zmiękną
Moja Galeria SmakuSkładniki: 150 g zielonej soczewicy 150 g czerwonej soczewicy 3 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki oleju 1 łyżka garam masala 2 łyżeczki kurkumy 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 cytryny 1 awokado śmietana 18% 1 litr wody sól, pieprz Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej. Dodać czosnek cebulę, kurkumę, garam masala i smażyć około 3 minuty. Dodać
Moja Galeria Smakukonserwowej garść pomidorków koktajlowych 2 cebulki dymki Buraki ugotować do miękkości przez około 30 minut. Ostudzić a następnie pokroić w kosteczkę. Cukinię pokroić w pasterki, wraz z łososiem i cebulą umieścić na blaszce do pieczenia. Spryskać oliwą. Piec przez 20 minut w 150 stopniach z użyciem funkcji grill. Jeżeli nie posiadamy takiej funkcji piec trochę dłużej. Łosoś ma być upieczony(...)cukinia lekko zrumieniona. Ostudzić. W misce ułożyć posiekaną sałatę lodową. Na to nałożyć odsączoną kukurydzę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, buraki. Cukinię pokroić na pół, cebulę w kosteczkę, łososia podzielić na kawałki. Włożyć do miski. Wymieszać. Sałatkę podajemy z ulubionym winegretem. Winegret z octem balsamicznym i sokiem z limonki: 40 ml oliwy sok z 1/2 limonki 1 łyżka octu balsamicznego
Moja Galeria SmakuSkładniki: 400 g pieczeni wołowej 1 pęczek (tacka) włoszczyzny 1 cebula 200 ml czerwonego wina 250 ml bulionu warzywnego 2 goździki 1 łyżka rodzynek 1 liść laurowy 3 jagody jałowca 1 łyżka masła śmietana (opcjonalnie) Pieczeń najpierw trzeba zamarynować, najlepiej jedną dobę wcześniej. Włoszczyznę i cebulę posiekać na małe kawałki. Do rondelka wlać czerwone wino, bulion, goździki, rodzynki, liść laurowy
Moja Galeria SmakuSkładniki na 2 porcje: 2 dorady sok z 1/2 cytryny sól, pieprz 2 łyżki masła Farsz: 80 g ugotowanych na parze brokułów 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1 mała cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekany 2 łyżki masła natka pietruszki 2 łyżki tartego sera żółtego 1 małe jajko 1 szklanka śmietany 18% 1 cukinia sól, pieprz Na patelni(...)roztopić masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ugotowane brokuły. Smażyć przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną kaszę gryczaną włożyć do miseczki, wymieszać z brokułami, serem i natką pietruszki. Ryby umyć, osuszyć. Jeżeli mamy rybę w całości należy naciąć ją na wysokości brzucha i wypatroszyć. Na jednym z boków zrobić nacięcia krzyżowe. Polać sokiem z cytryny. Oprószyć solą
Moja Galeria Smaku