cebula - 11518 przepisów (strona:264/768)

Tarta cukiniowa – tarciuch cukiniowy 150

podwójną ) Składniki: * 2 cukinie (w sumie ok. 750g) - miałam żółtą i zieloną * 2 duże jajka (białka i żółtka osobno) * 100g startego cheddara (lub ulubionego żółtego sera - dałam gouda) * 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę * 1 szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu * 1 szczypta chilli - dałam pieprz cayenne * sól morska (dałam zwykłą), pieprz ziołowy * sok z cytryny ( ja dałam z niecałych(...)cukinię bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miski, pokropić odrobiną soku z cytryny, po chwili dodać szczyptę tymianku, wymieszać. 2) Dodać żółtka, ser, wymieszać. 3) Dodać cebulę, szczyptę pieprzu i szczyptę chilli, wymieszać i posolić do smaku. 4) Ponownie pokropić odrobiną cytryny po chwili dodać drugą szczyptę tymianku i delikatnie wmieszać z ubitymi na sztywną pianę białkami. Masę

sierotka maRysia w kuchni
Chałwa ukrainska i zapiekanka z tandori masalą 211

jeszcze cukinię i wyszła mi naprawdę dobra zapiekanka z indyjską nutką w smaku. Polecam. Zapiekanka warzywna z tandori masalą ok 40 minut dla 5 osób łatwa Składniki: * pół cukinii * cebula * 1 mały brokuł * opakowanie penne * 4 pomidory ( średnie) * 2 papryki * 2 ząbki czosnku * łyżeczka tandori masali * sól, pieprz * tymianek * śmietana lub jogurt naturalny Do dzieła!!! Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki(...)najlepiej się to robi obieraczką do warzyw) i dusimy ją razem z delikatnie podduszoną cebulą i czosnkiem. Na koniec dodajemy tymianek, sól i pieprz. Brokuł blanszujemy. Makaron gotujemy al dente. Pomidory i paprykę obieramy ze skórki. Dusimy je aż pomidory się rozpadną a papryka zmięknie - ja dodatkowo zmiksowałam je malakserem na gładki sos. Dodajemy tandori masalę i troszkę śmietany (jogurtu

sierotka maRysia w kuchni
Racuszki ziemniaczane 165

muszkatołowa ( ja dałam startej tak pół łyżeczki bo cała to chyba za dużo) * olej + łyżka masła do smażenia dodatkowo mój składnik spoza przepisu * pieprz i uduszona na miękko cała cebula Do dzieła!!! Ziemniaki obrać, drobno pokroić i ugotować. Odlać wodę i poczekać aż odparują. Następnie przecisnąć je przez praskę. Dodać śmietanę, mąkę, żółtka, przyprawy i cebulę. Ja to wszystko zmiksowałam

sierotka maRysia w kuchni
Parykarz szczeciński 157

etykiety ,,kultowe potrawy". Paprykarz szczeciński Bardzo łatwe ok 30 minut wychodzi sporo - nam wystarczyło na 2 dni obżarstwa Składniki: * 1 duża makrela wędzona * 2 marchewki * 5 pieczarek * 1 duża cebula * 100 g koncentratu pomidorowego * 1 liść laurowy * 2 groszki ziela angielskiego * 1/4 szklanki wody * pół woreczka ryżu * 2 łyżeczki słodkiej papryki * szczypta pieprzy cayenne * sól do smaku Do dzieła!!! Ryż(...)ugotować. Makrelę oddzielić od kości. Na patelni podsmażyć nas miękko posiekaną drobno cebulę z liściem laurowym i zielem angielskim. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach - dodać do marchewki. Pieczarki drobniutko pokroić i dusić z resztą warzyw aż wszystko będzie miękkie. Dodać koncentrat, paprykę słodką, sól - w razie potrzeby - jakby było za gęste - rozcieńczyć wodą aby powstał gładki sos. Przestudzić

sierotka maRysia w kuchni
Schab po indyjsku 178

łatwe ponad 1 h dla 4-5 osób Składniki: * 50 dag schabu bez kości * 2-3 łyżki sklarowanego masła * 4 średniej wielkości pomidory/2 puszki pomidorów bez skórki * 2 nieduże cebule * 3 ząbki czosnku * kawałek świeżego kłącza imbiru drobno pokrojony lub 1/2 łyżeczki suszonego sproszkowanego * natka pietruszki * 1/2 szklanki bulionu warzywnego * sól Do dzieła!!! Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Smażymy

sierotka maRysia w kuchni
Cyc kurczakowy – shoarma :-D 162

danie! Kurczak shoarma ze szpinakiem łatwe 40 minut dla 2 osób - bardzo duże porcje Składniki: * 1 pierś z kurczaka * opakowanie dowolnego makaronu - u mnie spaghetti * mrożony, rozdrobniony szpinak * 1 cebula * 2 ząbki czosnku - u mnie takie olbrzymie * łyżka śmietany, u mnie jogurtu naturalnego na mieszankę shoarma * 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne * 1/2 łyżeczki kurkumy * 1/2 łyżeczki cynamonu * 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)kostkę - taką większą. Posypujemy go łyżeczką mieszanki przypraw, ząbkiem drobno pokrojonego czosnku i mieszamy z 1 łyżeczką oleju. Odstawiamy na 2 h. Szpinak rozmrażamy. Na patelni szklimy drobniutko pokrojoną cebulę z czosnkiem, dodajemy szpinak. Smażymy na małym ogniu aby woda odparowała. Dodajemy łyżkę śmietany/jogurtu. Przyprawiamy solą i pieprzem na ostro. Kurczaka smażymy na patelni rozgrzanej bez oleju do miękkości

sierotka maRysia w kuchni
A co na śniadanie?! 169

opisywać - trzeba spróbować. Omlet zapisuję do etykiety śniadanie mistrzów. Tortilla de patatas łatwe dla 2 osób ok 30 minut Składniki * 4 średnie ziemniaki * 3 jajka * szczypta rozmarynu * pół cebuli * ząbek czosnku * sól i pieprz Do dzieła!!! Ziemniaki pokroiłam w dość grube plasterki i usmażyłam na patelni do miękkości. Dodałam cebule pokrojoną w grubą kostkę i posiekany czosnek - dusiłam do miękkości

sierotka maRysia w kuchni
Czeburek idealny 168

pierogi ruskie) z nadzieniem z mięsa z ostrymi przyprawami smażony na głębokim oleju. Jest to danie kuchni krymsko-tatarskiej. Czasami jest nadziewany serem lub gotowanym jajkiem z cebulą tatarką, ale wtedy jest z ciasta drożdżowego i jest już daniem innej kuchni narodowej Ostatnio wpadłam w małą manie - zrobienia czebureka idealnego! Spróbowałam dwóch ciast - z jajkiem i bez. Ciasto bez jajka(...)sztuk składniki * pół szklanki gorącej wody * szczypta soli * maki ile wejdzie nadzienie (u mnie) * 40 dag szynki wieprzowej zmielonej lub drobno pokrojonej - w oryginale baranina * pół cebuli * duża szczypta majeranku * 3 ząbki czosnku * pól szklanki kefiru * szczypta cayenne * pół łyżeczki papryki słodkiej * sól, pieprz Do dzieła!!! Zagniatamy ciasto z podanych składników. Ciasto ma być elastyczne, delikatnie lepić się do ręki

sierotka maRysia w kuchni
Słońce na talerzu 184

rosołu  250 ml śmietany 18%  2-3 łyżki tajskiej pasty curry (ew. 1-2 łyżki przyprawy curry)- dałam czerwoną pastę curry  1 łyżka kurkumy  1 cebula  2 ząbki czosnku  1 papryczka chilli - pominęłam  - było by za ostre  ½-1 łyżeczki pieprzu kajeńskiego - dałam 1/2  3cm drobno posiekanego korzenia imbiru (lub1 łyżeczka sproszkowanego(...)posiekaną papryczkę chilli, posiekany imbir, sok z limetki, skórkę z limetki i jedną łyżkę oleju. Wrzucamy kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 5 minut. Na patelni szklimy posiekaną cebulę, dodajemy kurczaka (wraz z resztkami marynaty) i dusimy razem ok 8-10 minut często mieszając. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy cukier, pastę curry, kurkumę i całość dokładnie mieszamy i gotujemy

sierotka maRysia w kuchni
Risotto cytrynowe 197

jako dodatek do dania podstawowego choć samo również zachwyciło mnie smakiem. Naprawdę bardzo dobre. Risotto cytrynowe łatwe ok 30 minut dla 2 osób Składniki 20 dag okrągłego ryżu 1 cebula 3 łyżki oleju 3/4 litra rosołu (u mnie z kostki) 2 łyżki natki pietruszki 1/2 cytryny 1 łyżka masła 2 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz, gałka muszkatołowa Do dzieła(...)Cebulę pokroić w drobniutką kostkę i zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Dodać opłukany ryż i smażyć przez chwilę. Powoli dodać rosół. Gotować pod przykryciem ok 20 minut często mieszając. Gdy ryż będzie miękki dodać otartą skórkę z połowy cytryny i sok z niej wyciśnięty, masło, pietruszkę i ser. Przyprawić sola, pieprzem i gałką muszkatołową. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Łazanki z kapustą kiszoną 221

jest naprawdę pyszne. Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą dla 4 osób ok 2 h Składniki woreczek kapusty kwaszonej lub pół kilograma kapusty kiszonej pól kilograma makaronu łazanki jedna cebula 30 dag kiełbasy łyżeczka kminku sól, pieprz  Do dzieła!!!      Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości - zajmie to ok godziny - trzeba ją ciągle próbować gdyż(...)pewno zależy od rodzaju kapusty jaki kupimy. Makaron gotujemy al dente. Na patelni smażymy delikatnie kiełbasę z cebulą aż przejdą swoimi smakami. Dodajemy odcedzoną kapustę i chwilę razem smażymy - ok 5-10 minut. Następnie dodajemy kminek i przyprawiamy na lekko pikantnie. Dodajemy makaron. Wszystko dokładnie mieszamy i teraz są dwie opcje - dusimy w szczelnie zamkniętej patelni ok 30 - 40 minut

sierotka maRysia w kuchni
placek po węgiersku 185

danie idealne. Wyszedł pyszny. PLACEK PO WĘGIERSKU dla 3 osób ok 2 h Składniki pól kilograma mięsa gulaszowego (wołowina lub wieprzowina) 1 strąk papryki pokrojonej w paski 1 duża cebula ok 10 pieczarek 3 ząbki czosnku pół łyżeczki czubricy (można pominąć) majeranek 1 i 1/2 łyżki mąki łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki śmietany placki ziemniaczane według tego przepisu(...)dzieła!!! Mięso pokrojone w kostkę obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni - szybko, aby się przyrumieniło tylko z wierzchu. Do rondla wrzucamy pokrojone pieczarki i cebulę i delikatnie dusimy na maśle - gdy zmiękną zalewamy je szklanka wody i gotujemy chwilę (można dodać więcej wody aby sosu było więcej - wtedy tez robimy gęstszą zasmażkę) . Dodajemy mięso i razem dusimy ok 30 minut. Dodajemy

sierotka maRysia w kuchni
Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą 179

FETA łatwe 20 minut dla 2-3 osób Składniki pół opakowania dowolnego makaronu szpinak mrożony (lub świeży) ok 6 suszonych pomidorów w zalewnie z oliwy kilka kostek sera feta cebula 4 duże ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo łyżka śmietany  łyżka sera żółtego Do dzieła Makaron gotujemy. Na patelni szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem (czosnek musi być wyraźnie wyczuwalny

sierotka maRysia w kuchni
Najlepszy sos do makaronu 167

minut dla 2-3 osób Składniki łyżka kolendry w ziarenkach - zmielić w młynku lub moździerzu 2 średnie marchewki puszka pomidorów (w kryzysowej sytuacji można zastąpić koncentratem) 2 duże cebule 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, słodka papryka w oryginalnym przepisie serek mascarpone - u mnie łyżka śmietany lub kosteczka serka topionego - albo pominiecie tej części przepisu Do dzieła!!! Na patelni poddusić(...)pokrojoną, nie za drobno, cebulę i czosnek. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę . Razem chwilę dusić. Zalać pomidorami i pozwolić aby woda troszkę odparowała wtedy dodać przyprawy i kolendrę. Można dodać śmietanę (mascarpone, serek) ale nie jest to konieczne świetnie smakuje również sam. Doskonale pasuje do niego tuńczyk w sosie własnym - ja już go nie podgrzewam tylko mieszam gorący

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania