smak mięsa! Mięsna tarta z dynią Składniki: ok pół szklanki dyni startej na dużych oczkach pół kilograma mięsa mielonego drobiowego blat gotowego ciasta francuskiego jedna mała papryka jedna cebula zioła prowansalskie 2 ząbki czosnku Sos ok szklanka śmietany 1 jajko kulka sera mozzarella Do dzieła!!! Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z mięsem mielonym i czosnkiem
sierotka maRysia w kuchniGruyere. Quisze z kurczakiem i brokułem Składniki na okrągłą formę o średnicy 30 cm farsz pół piersi z kurczaka kilka różyczek brokuła (ok 30 dag mrożonego) mała papryka mała cebula ząbek czosnku ok 15 dag sera żółtego 3 jajka ok 150 ml śmietany ok 150 ml mleka gałka muszkatołowa sól, pieprz ciasto 200 g masła 300 g mąki pszennej(...)fasole i pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach. Następnie zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy jeszcze kilka minut (ok 5) Na patelni dusimy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i kurczaka (pokroiłam z paski). Smażymy Brokuła tylko blanszowałam. Na upieczony spód wykładamy powyższe składniki i zalewamy sosem tzn. mieszamy dokładnie jajka z mlekiem, śmietaną
sierotka maRysia w kuchniheight: 1em;" /> Ryba z warzywami według Pascala Składniki: 2 duże dorady - u mnie 4 tuszki tilapii (wypatroszone i oczyszczone) 3 pomidory - obrane ze skórki i pokrojone 2 cebule pokrojone w piórka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duży bakłażan - pokrojony w kostkę 1 mała cukinia - pokrojona w talarki 1 papryka pokrojona w paski 3 ząbki czosnku drobno posiekane 2 marchewki pokrojone(...)chili woda Do dzieła!!! W moździerzu ucieramy ze sobą czosnek, chili i pół pęczka pietruszki i tą mieszanką faszerujemy nasze rybki. W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę, pomidory i koncentrat. Smażymy od czasu do czasu mieszając. Gdy pomidory się rozpadną wlewamy pól szklanki wody. Do rondla wkładamy ryby i dusimy je ok 20 minut, od czasu
sierotka maRysia w kuchnipól kilograma małych młodych ziemniaków kilka małych marchewek garść fasolki szparagowej 400 ml śmietanki 30% sól, pieprz, papryka słodka, świeży tymianek, liść laurowy 2 ząbki czosnku 1 cebula łyżka masła łyżka mąki Do dzieła!!! Udziec dokładnie myjemy i dokładnie nacieramy mieszanką soli, pieprzu, papryki słodkiej, przetartego przez praskę czosnku i oleju. Odstawiamy do lodówki na noc. Wkładamy mięso do naczynia(...)żaroodpornego lub (tak jak ja) do naczynia rzymskiego, obkładamy go liśćmi laurowymi, cebulą pokrojoną w talarki (szczególnie układamy ją pod mięsem) i gałązkami tymianku, szczelnie zamykamy i pieczemy ok 1/5 godziny w 160 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika, do naczynia wkładamy dokładnie umyte młode warzywa i zalewamy całość śmietanką 30%. Całość pieczemy w zamkniętym naczyniu jeszcze
sierotka maRysia w kuchnikostki drożdży 70 dkg mąki pszennej szklanka mleka 50 g masła 2 jajka 1 żółtko sól, cukier Nadzienie: 20 dag sera białego 7 ugotowanych średniej wielkości ziemniaków 2 cebule (pokrojone w kostkę i usmażone na maśle) ok 10 listków świeżej mięty (drobno posiekane) sól, pieprz Do dzieła!!! Połowę mleka delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy z nim drożdże, 2 łyżki mąki(...)góry i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na ok 20 minut. Ziemniaki gotujemy, studzimy i albo dokładnie ugniatamy tłuczkiem albo przeciskamy przez praskę. Dodajemy do ziemniaków resztę składników farszu (cebulę, miętę, ser) i dokładnie mieszamy - przyprawiamy według uznania, jednak farsz najlepiej smakuje tradycyjnie przyprawiony, tylko solą i pieprzem. Na środek wyrośniętego ciasta wykładamy farsz - brzegi podnosimy i zawijamy w formie
sierotka maRysia w kuchnisądzicie? Bałkański sos do makaronu Składniki: jeden nieduży bakłażan świeża czerwona papryka sos pomidorowy (koncentrat lub pomidory z puszki) 500 g mięsa mielonego wołowego (można zastąpić innym) duża cebula marchewka 3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka spora łyżeczka czubricy zielonej świeży tymianek i bazylia (u mnie grecka) dowolny makaron Do dzieła!!! Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią(...)posiekaną cebulę z czosnkiem - gdy cebulka zacznie mięknąć a czosnek ładnie pachnieć dokładamy do nich startą na grubych oczkach marchewkę - chwilę dusimy i wrzucamy mięso - smażymy na niewielkim ogniu. Bakłażana przekrawamy na pół i kroimy w plastry - wrzucamy na sitko (durszlak) solimy dużą szczyptą soli i odstawiamy na 15 minut po czym dokładnie myjemy - tak przygotowaną oberzynę wrzucamy do usmażonego
sierotka maRysia w kuchniheight: 1em;" /> jest tutaj naprawdę duże pole do kombinatorskich popisów " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zupa cukiniowa 1 młoda cukinia 3 ziemniaki duża cebula 2 l wywaru z kurczaka (można zastąpić kostką) ząbek czosnku sól, pieprz ulubione zioła - u mnie garść swieżego majeranku i tymianek uprażony słonecznik lub dynia grzanki można posypać ją startym cheddarem(...)klika minut na rozgrzanej oliwie następnie wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy aż ziemniaki będą dobrze miękkie. Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażmy aż cebula będzie miękka a czosnek zacznie pięknie pachnieć - dodajemy do naszej zupy. Całość chwilę gotujemy, dodajemy zioła, sól, pieprz i miksujemy na krem - ja lubię jak mi pływają kawałki warzyw więc
sierotka maRysia w kuchnipomidorami gdyż według znawców kuchni bałkańskiej pomidory powinny w nim być ale stanowić dodatek - nie podstawę. Ajwar - bałkański sos paprykowo - bakłażanowy Składniki 6 papryk 4 pomidory 1 bakłażan 3 cebule 6 papryczek chili - dodałam 3 łyżka octu winnego 1/2 główki czosnku oliwa sól, pieprz Do dzieła!!! Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, przekrawamy na pół i układamy na blasze wyłożonej papierem(...)układamy na blasze rozciętego na pół i pieczemy ok 45 minut - łyżką wyjmujemy jego miąższ i mieszamy z papryką. Pomidory obieramy ze skórki i drobno kroimy. W naczyniu szklimy cebule z czosnkiem i chili, dodajemy pomidory - całość gotujemy aż z pomidorów odparuje nadmiar wody - dokładamy paprykę i bakłażana. Gotujemy ok 30 minut, po tym czasie mielimy warzywa blenderem, dodajemy ocet
sierotka maRysia w kuchniMarty - Niebieska Pistacja Ani - Przypraw mnie Gosi - Modern taste Edyty - Pasja smaku Gosi - Jedz i smakuj Agnieszki - Eksplozja smaku Agnieszki - Studnia Miodu Meksykańska zupa z dyni Składniki 2 duże cebule 20 dag bekonu 2 łyżki oleju 1 kg dyni pół szklanki soku pomarańczowego 3 szklanki buliony drobiowego łyżeczka kurkumy sól, pieprz, chili śmietana Do dzieła!!! W rondelku smażymy cebulę
sierotka maRysia w kuchnismiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Strona internetowa: Kuchnia Jaśka Kuronia Zupa dyniowa Jaśka Kuronia ( w moim wykonaniu) Składniki: 1.5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni cebula puszka pomidorów bez skórki garść pestek dyni (od siebie dodałam łyżkę siemienia lnianego) 2 łyżki suszonego tymianku spory pęczek pietruszki sól, pieprz olej 3 szklanki bulionu warzywnego Do dzieła!!! W rondelku(...)szklimy na 3 łyżkach oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy do niej dynię i tymianek - wszystko smażymy ok 5 minut. Zalewamy bulionem i czekamy aż dynia zmięknie wtedy dodajemy pomidory - chwilę razem gotujemy. Dodajemy pietruszkę i wszytko razem miksujemy. Przyprawiamy do smaku. Podajemy z uprażonymi na patelni pestkami dyni (ja uprażyłam również len). Smacznego!!! Pudding z czerstwych drożdżówek Składniki
sierotka maRysia w kuchnistyle="height: 1em; max-height: 1em;" /> Spaghetti z boczkiem i dynią Składniki: 20 dag dobrego boczku 2 garści świeżego szpinaku 2 garści startej na tarce dyni (ok 1/2 kg) cebula 200 ml śmietany (użyłam 18%) spaghetti sól,pieprz, papryka słodka 2 ząbki czosnku Do dzieła!!! Spaghetti gotujemy al dente. Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę z drobno pokrojonym czosnkiem
sierotka maRysia w kuchnizarówno samodzielnie jak i z czerwonym barszczykiem Przepis zaczerpnięty z bloga Kwestia Smaku . Kiszona kapusta z żurawiną i podgrzybkami Składniki: pól kilograma kapusty kiszonej 10 dag żurawiny 1 cebule 10 dag mrożonych podgrzybków 1/2 jabłka 2 łyżki oliwy sól, pieprz pół łyżeczka kminku łyżka sosu sojowego pół łyżeczki cukry pół szklanki wina (można zamiast wina dać wodę) 1/4 szklanki(...)wody 2 łyżki oliwy Do dzieła!!! Kapustę płuczemy 2 razy w ciepłej wodzie - kroimy na drobniejsze kawałki. Grzyby kroimy w kostkę. Na patelni szklimy drobno pokrojoną cebulę następnie dodajemy do niej kapustę, dokładnie mieszamy i chwile razem smażymy. Dodajemy wszystkie przyprawy, jabłko starte na tarce o drobnych oczkach i grzyby. Często mieszając smażymy ok 10 minut. Dodajemy żurawinę i wino
sierotka maRysia w kuchnikością - pokrojony w plastry 4 pomidory (użyłam pomidorów z puszki) 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 150 g przecieru pomidorowego (3/4 małego słoiczka) 2 litry wody 2 duże cebule garść suszonych prawdziwków - w wersji codziennej 10 pieczarek pokrojonych w plasterki sól, pieprz Do dzieła!!! Kapustę szatkujemy w dość grube paski (ok 1 cm), cebule kroimy w talarki - wrzucamy
sierotka maRysia w kuchnikiedy nie mamy ochoty na pracochłonne dania. Smacznego i miłej niedzieli!!! Kurczak z ananasem i warzywami Składniki: podwójna pierś z kurczaka puszka ananasa (nie wylewamy syropu) pęczek cebuli dymki 2 marchewki pokrojone w słupki 2 ząbki czosnku łyżka przecieru pomidorowego łyżka mąki kukurydzianej 3 łyżki jasnego sosu sojowego sól, pieprz, papryka słodka odrobina cukru Do dzieła!!! Kurczaka i ananasa kroimy(...)syrop z puszki ananasów - jeśli jest go mniej niż 200 ml to dopełniamy wodą i mieszamy z sosem sojowym, mąką kukurydzianą i przecierem. Do kurczaka dodajemy przekrojoną na ćwiartki cebulę - chwile smażymy i zalewamy sosem z syropu i mąki - smażymy aż zgęstnie. Przyprawiamy w razie potrzeby papryką, pieprzem i solą ale uważamy aby nie przesolić gdyż sos sojowy dodany
sierotka maRysia w kuchniUwielbiam kalafiora pod wszelką postacią... więc oto i kolejna odsłona dania z tego genialnego warzywa. Zupa z pieczonego kalafiora Składniki: 1 duży kalafior 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżeczka nasion kuminu 1 litr wywaru warzywnego 1/2 szklanki mleka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Do dzieła!!! Kalafiora dzielimy na różyczki i wrzucamy do blaszki razem z nieobranym z łupinki(...)czosnkiem i grubo pokrojoną cebulą (wystarczy podzielić ją na ósemki). Całość spryskujemy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 25 minut. Kumin prażymy na suchej patelni. Kiedy warzywa zmiękną wkładamy je do garnka, czosnek wyciskamy z łupiny, dodajemy kumin i zalewamy wodą. Czekamy aż całość się zagotuje. Gotujemy 15 minut po czym wszystko miksujemy blenderem i posypujemy
sierotka maRysia w kuchni