włosów, skóry i paznokci) żelazo, wapń, cynk duże ilości białka, obniża poziom złego cholesterolu, pobudza przemianę materii i daje na długo uczucie sytości. Składniki : 500g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki uprażonych orzechów laskowych 1/4 szklanka śmietany (może być roślinna) lub jogurtu greckeigo sól, pieprz, przyprawy do smaku kasza orkiszowa (ja używam melvit ) Przygotowanie(...)patelce podsmażyć, cebulę, czosnek oraz pieczarki, dusić aż z pieczarek wyparuje woda, dodać przyprawy, sól, pieprz, oraz przekrojone na pól orzechy (wcześniej uprażone na suchej patelce lub w piekarniku), zdjąć patelkę z gazu i dodać śmietanę/jogurt, podawać z kaszą
zdrowa vege kuchniaPięknie wyglądająca i zarazem smaczna zupa Składniki: • 4-5 buraczków ugotowanych • 2 marchewki • 1 pietruszka • biała część pora • 1 cebula • ząbek czosnku duży • 2-3 łyżki octu • 1/2 łyżeczki cukru • 1 szklanka śmietany • 1 opakowanie tortellini z pomidorami i mozzarellą • kilka łyżek oliwy • 2 l rosołu • sól • pieprz • domową przyprawę uniwersalną Sposób przygotowania: 1. • Cebulę i por pokroić w paski
W królestwie smaków BeatySałatka do obiadu Składniki • 5 ugotowanych buraczków • 1 cebula • sok z 1/2 cytryny • 3 łyżki oleju • sól • pieprz • cukier Sposób przygotowania 1. Ugotowane buraczki zetrzeć na grubej tarce Cebulę pokroić w drobną kostkę Dodać do buraczków dodać sok z cytryny doprawić solą pieprzem dodać szczyptę cukru i olej wszystko razem wymieszać
W królestwie smaków Beatysoli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 300 g półtłustego twarogu 150 g oscypka lub rolady ustrzyckiej lub innego wędzonego żółtego sera 2 średnie cebule sól i pieprz do smaku 1/4 łyżeczki kminku (niekoniecznie) masło klarowane lub olej do smażenia Kaszę dobrze opłukać na gęstym sicie i przelać wrzątkiem. W garnku zagotować(...)szklanki osolonej wody i dodać kaszę. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem 20 minut (kasza musi wchłonąć całą wodę i być miękka). Ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub oleju. Ostudzić. Twaróg rozdrobnić widelcem. Ser zetrzeć na grubej tarce. Dodać ostudzoną kaszę jaglaną i cebulkę. Wymieszać i dobrze doprawić do smaku solą i pieprzem
Czerwień i błękitjesienną zupę niż zupa grzybowa. Aromat lasu połączony z kremową gorgonzolą to coś, na co warto skusić się tej jesieni. Polecam gorąco! Składniki: 500 g leśnych grzybów 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego 200 g gorgonzoli natka pietruszki 1/2 łyżki klarowanego masła sól pieprz Przygotowanie: Grzyby starannie czyścimy. Czosnek i cebulę siekamy i szklimy
Smakowity Blog KulinarnySkładniki na farsz: 350 g świeżych leśnych grzybów 1 łyżka oleju 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku pęczek natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz Składniki na ciasto: 1 pełna szklanka mąki 1/2 łyżki oleju szczypta soli ok. 1/2 szklanki ciepłej wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania farszu: grzyby kroimy w drobną kostkę, cebulę, czosnek
My Culinary ArtKolejna pyszna propozycja podania jarmużu. Składniki: 40 dag liści jarmużu 1 cebula 2 kiszone ogórki 2 jabłka 1 pomidor 1/3 szklanki śmietany 2 jajka sól do smaku cukier do smaku kwasek cytrynowy do smaku 2 łyżki oliwy Wykonanie: Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Jarmuż dokładnie umyć, włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować prawie do miękkości. Następnie odcedzić(...)posiekać. Dodać posiekaną cebulę, pokrojone w plastry ogórki, pomidor i starte jabłka. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić, skropić oliwą i polać śmietaną. Na koniec obłożyć plastrami jajek, podawać z pieczywem
Tradycyjna Kuchniazdjęcia :) Pasta jest genialna no i oczywiście super alternatywą dla wędliny czy sera. Składniki: puszka fasoli pinto (Dawtona) 2 papryczki piri-piri (z zalewy octowej, Helcom) 2 słodkie cebul ząbek czosnku 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy z miodem sól, pieprz do smaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka oliwy Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na patelnie
Delicious Titbitsskładniki: 2000 g rydzy 400 g papryki 500 g cebuli 125 ml octu 10 % 100 g cukru 180 g koncentratu pomidorowego 125 ml oleju 6 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 główka czosnku wykonanie: Rydze oczyszczamy, myjemy i zagotowujemy w osolonej wodzie przez ok. 30 min. Odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia, następnie kroimy w paski. Paprykę kroimy w kostkę. Cebule
Domowy Smak JedzeniaŁatwa do zrobienia, sycąca, idealna na chłodne dni. Po prostu zupa krem z brokułów! 1 duży brokuł ok. 0,5 kg ziemniaków 1 cebula tarty żółty ser olej Brokuły obgotować tak, żeby zachowały kolor i pozostały lekko twarde. Oddzielić miękką górę, od łodygi. Łodygi pokroić na mniejsze części. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć
Polska Zupamnie grahamka ) 1 jajko sól, pieprz 15 dag dyni 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki (do sosu) 2 łyżki maki (do panierowania pulpecików) 2 łyżki oleju 1 cebula pokrojona w kostkę i przyrumieniona na oleju Przygotowanie; Do miski dodać mięso, jajko, wcześniej namoczoną i wyciśniętą bułkę, cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić a na końcu dodać obraną i startą
Radość kipiąca uśmiechem.wersji jesiennej. Jak Wam się podoba taka kombinacja? :) Potrawa wychodzi bardzo syta, nie trzeba już żadnych dodatków - nam wystarczył chlebek :) Składniki: 3 kiełbasy (użyłam tych od Nove ) 1 cebula 1 czerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli 700 g passaty pomidorowej 1/2 małej dyni hokkaido 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka śmietany sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie Cebulę obieramy i kroimy
My simple kitchenNormal 0 21 Naleśniki: · mąka pszenna 3 szkl · mleko 1,5 szkl · woda gazowana 1,5 szkl · jajka 3 szt · sól pieczarki – 40 dag cebula – 30 dag ser żółty – 10 dag sól pieprz olej Normal 0 21 Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jeśli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Odstawiamy na 10 minut. Cebule i pieczarki obrać
Camilla w kuchnibloga zapraszamy dzisiaj tych pierwszych:) Mama Stasia podsunęła nam kolejny przepis, tym razem na zupę krem z groszku. 45 min. 4 os. Składniki: 1 opakowani mrożonego groszku 2 cebule 1 ząbek czosnku jogurt naturalny sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Przygotowujemy wywar. Drobno pokrojony czosnek i cebule podduszamy na patelni na łyżce oleju. Dosypujemy groszek i czynność powtarzamy przez kolejne
Ania i Marcin gotująSkładniki: 350 g kapusty kiszonej 1 mała marchewka 1/2 cebuli 1/2 łyżeczki kminku pieprz 2-3 łyżki oleju z pestek dyni Kapustę odcisnąć i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę obrać, zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Dodać olej. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi