Krem z dyni na słodko to nie moja bajka, ale pikantna i lekko kwaskowata, rozgrzewająca zupa jak najbardziej. Składniki: 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3-4 łyżki masła lub oleju 4-5 małych dyń, np. hokkaido 2 małe ziemniaki kurkuma, pieprz cayenne, papryka wędzona 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe biały ocet winny lub sok z cytryny sól(...)Drobno pokrój cebulę i czosnek i podsmaż na maśle lub oleju. Dodaj drobno pokrojone ziemniaki i dynie (bez skóry i gniazda nasiennego). Dopełnij wodą (nieco ponad powierzchnię warzyw), dodaj przyprawy i zioła. Gotuj do miękkości, wyłów ziele angielskie i liście laurowe. Następnie zblenduj, dopraw do smaku octem winnym i solą. Można podać z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Wielkie piękno
Qlinarnie i Qlinarnieziela angielskiego, 6 liści laurowych, 5 l wody Składniki na zupę: 0,5 kg suszonych grzybów, 5l bulionu warzywnego lub mięsnego, 4 łyżeczki śmietany 18%, 1 cebula ( większa), Składniki na kluski ziemniaczane: 3 kg ziemniaków, 2 łyżeczki soli, mąka pszenna (nie podaję ilości ponieważ daję na” oko”, zależy to od rodzaju ziemniaków(...)Wykonanie zupy: Do gotującego bulionu dodajemy całą cebulę. Gotujemy przez 10 minut. Grzyby parzymy, tzn. zalewamy gorącą wodą. Następnie odcedzamy je i dodajemy do bulionu. Gotujemy aż grzyby będą miękkie. Jeżeli potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem. Jak już zupa będzie gotowa zabielamy ją śmietaną. Przed wlaniem śmietany do zupy trzeba ją zahartować tzn. łyżkę śmietany zalać gorącą
Passion of CookingSzklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej 2 szklanki wody Sól Po ugotowaniu: 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz olej Gulasz 500 gram piersi z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku Garstka grzybów suszonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 50 ml śmietany 1 łyżeczka mąki Sól Pieprz Natka pietruszki Wykonanie: Niewielką ilość suszonych grzybów zalewamy gorącą wodą, przykrywamy(...)kurczaka kroimy jak do gulaszu i dodajemy : sól, pieprz i łyżeczkę oleju. Pozostawiamy na chwilę do zamarynowania. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy pod przykryciem ( kasza powinna być kleista ). Cebulę kroimy, przesmażamy na oleju, dodajemy pierś z kurczaka. Razem dalej smażymy. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Po chwili dodajemy grzyby i wodę z moczenia grzybów. Dusimy pod przykryciem ( gdyby płyn
Smaki Ewyroztopionego masła 20g świeżych drożdży (lub 10g suchych) pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 600g mąki pszennej 2 jajka Farsz 500-600g pieczarek 2 małe cebule olej sól, pieprz Dodatkowo: 3-4 łyżki masła do rozpuszczenia zioła prowansalskie sól W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się(...)jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na oleju, aż z pieczarek odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Mielimy. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Z drugą częścią
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 200g kolorowego makaronu, świderki, puszka kukurydzy (285g po odsączeniu), 1 wędzone udko kurczaka (300g), 1/2 czerwonej świeżej papryki, 1/2 żółtej świeżej papryki, 1/2 cebuli, 2 większe ogórki kiszone, garść natki pietruszki, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, a po ugotowaniu przelać zimną wodą i pozostawić na durszlaku do całkowitego ostygnięcia. Kukurydzę odsączyć. Mięso odzielić od kości(...)pokroić na mniejsze kawałki. Papryki, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki posolić, popieprzyć, dodać majonez i wymieszać. Górę sałatki obsypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego
W kuchni u MonikiPołączenie piersi kurczaka z fasolką szparagową i mleczka kokosowego a charakteru nadaje mu pasta curry. Składniki: 400 g piersi z kurczaka 200 g fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki czerwonej pasty curry 400 ml mleczka kokosowego olej do smażenia ziarna sezamu Sposób przygotowania: 1. Fasolkę obgotowujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Pierś kurczaka kroimy(...)kostkę, mieszamy z pastą curry, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z posiekaną drobno cebulą. Dodajemy mleczko kokosowe i dusimy do odparowania sosu. Pod koniec dodajemy fasolkę szparagowa i jeszcze chwilę dusimy. Danie podajemy z ryżem i posypujemy ziarnami sezamu. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachzrobiłam już kilkakrotnie. Od razu zróbcie więcej, gdyż na drugi dzień smakuje ,jak wiadomo, lepiej! Składniki 200 g dyni hokkaido lub innej 1 średnia cukinia 2 czerwone cebule 4 daktyle 3 cm świeżego kłącza imbiru pół szklanki ciecierzycy z puszki 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów konserwowych skórka z połowy cytryny olej kokosowy do smażenia sól morska do smaku ekologiczna(...)Około 15 minut. Na patelni obsmaż pokrojona w kostkę cukinię, możesz ją posolić delikatnie. Odstaw na bok. W garnku rozgrzej olej kokosowy i obsmaż z kolei pokrojona w piórka cebulę, a po chwili dodaj mieszankę przypraw , starty imbir, wyciśnięty przez praskę czosnek. Smaż około pół minuty, , ciągle mieszając. Wrzuć pomidory z puszki, daktyle pokrojone w cienkie plasterki, dosmacz solą. Przykryj
Z Kuchni Do Kuchniobranych i pokrojonych w kostkę ¼-½ kapusty, posiekanej 100 ml mleka 50 g masła 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżeczki oleju roślinnego 350-400 g kiełbasek wieprzowych Konspol 2 średnie cebule, pokrojone w ósemki 4 marchewki, obrane i pokrojone w grube plastry 2-3 gałązki tymianku, plus do podania 400 g grzybów, pokrojonych na połówki lub ćwiartki 400 ml czerwonego wina(...)ziemniakami, podgrzej i rozgnieć na puree. Dopraw solą, pieprzem i musztardą do smaku. W międzyczasie w patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż kiełbasę, cebulę i marchew. Smaż przez około 5 minut, do ładnego zarumienienia, po czym wyjmij kiełbaski na talerz i odstaw. Włącz piekarnik i rozgrzej do 200 oC. Zwiększ ogień pod patelnią
karmelowyJajka w parówkach Składniki : jajka - 2 szt parówki - 2 szt pomidorki małe - 2 szt cebula - 1/2 szt tłuszcz sól i pieprz Przygotowanie : Parówki rozciąć , ale nie do końca, ułożyć na rozgrzanej patelni , w kształcie serca. Wybić jajka do parówek, posolić, smażyć na wolnym ogniu, z obydu stron do ścięcia jajek. Pomidory umyć, osączyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić
Kuchnia DanusiSkładniki filet z piersi kurczaka, 2 podwójne porcje papryka, 1 mała sztuka cebula, 1 średnia sztuka czosnek, 3 ząbki jajko, 1 sztuka ser, 5 plasterków mąka pszenna, 2 łyżki maka ziemniaczana, 2 łyżki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Filety z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy cebule pokrojoną
Gotowanie moimi oczamipierś z kurczaka 1 średni brokuł serek feta 200 g. 200g. kurczaka 1 średni ogórek zielony pomidorki cherry włoski makaron domowy nasiona słonecznika 2 łyżki masła klarowanego 1 mała cebula, szczypiorek vegeta, pieprz grubo mielony albo roztarty w moździerzu, przyprawa do drobiu jogurt naturalny mały, łyżka majonezu 2-3 ząbki czosnku WYKONANIE: Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze(...)kostkę, ogórek w wiórki, z jogurtu, czosnku, majonezu przygotowujemy sos czosnkowy, pierś kroimy na cienkie paski i smażymy na maśle klarowanym z dodatkiem przypraw, pod koniec smażenia dodajemy cebulę pokrojoną w piórka-szklimy, nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni, sałatkę układamy warstwami: - kurczak + makaron - różyczki brokuła - 1/2 fety - ogórek zielony posypany szczypiorkiem + pomidory przekrojone na pół - pozostała 1/2 fety
Kuchnia BeatyGreckie klimaty w mojej kuchni, choć nieco inaczej... Składniki; 1 czerwona cebula, 1 ogórek świeży, 100 g sera fety, 1 pomidor, 1 limonka lub cytryna, 1 sałata rzymska mini, prażone migdały, oliwki, oliwa z oliwek, Wykonanie; Cebulę pokrój w cienkie piórka, ogórka w plastry. Wymieszaj.Zalej sokiem z cytryny. Pokrój fetę, sałatę i pomidora. Upraż migdały. Na talerz wyłóż sałatę
Anioły w kuchnimałych, oczyszczonych kalmarów (ok. 500g) oliwa z oliwek sos 1 mała cukinia 2 drobno posiekane cebule 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 ząbki czosnku 50ml ouzo lub raki puszka krojonych pomidorów w przecierze 1 łyżka świeżego soku z cytryny 1 łyżeczka drobnego cukru koperek sól i pieprz nadzienie 100g kaszy z amarantusa 1 łyżka koperku siekanego 1 łyżka(...)łyżkę oliwy i podsmażyć cukinię pokrojoną w paseczki na mocnym ogniu, aż zacznie się lekko przypalać. Następnie przełożyć ją na talerz. Na patelnię dolać 2 łyżki oliwy i podsmażyć cebulę z cynamonem i papryką przez około 8 minut na średnim ogniu. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Wlać ouzo i gotować 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory, sok z cytryny
Gotowanie jest łatweciasto: 20-25 dkg mąki pszennej 3 dkg świeżych drożdży 1 łyżka śmietany 15 dkg masła 1/4 łyżeczki soli 1 jajko Farsz: 30 dkg gotowanego mięsa z kurczaka 1 cebula 3 łyżki oleju, masła lub oliwy do smażenia 15 dkg sera żółtego lub mozzarella posiekana natka pietruszki sól, pieprz, słodka papryka lub inne przyprawy, jeśli chcemy mieć pikantne(...)Wyrobić gładkie ciasto. Jeśli będzie kleiło się bardzo do rąk, dodać resztę mąki. Odłożyć do lodówki co najmniej na pół godziny. W tym czasie zrobić farsz. Cebulę posiekać, zeszklić na tłuszczu i zmielić razem z mięsem. Ser zetrzeć na tarce. Dodać do mięsa, wymieszać, dodać zieleninę i przyprawić. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wykrawać
Maślane ciasteczkomule na maśle i z pomidorami. Zabrakło białego wina ;) Trzeba było improwizować ;) Składniki: 1 kg świeżych lub mrożonych muli 2-3 duże pomidory lub małe opakowanie koktajlowych 1 duża cebula 4-5 ząbków czosnku 1 szklanka bulionu lub wody do podlania 2-3 łyżki masła natka pietruszki sól pieprz łyżeczka ziół prowansalskich Mule umyć i oczyścić. Na patelni(...)rozgrzać masło i podsmażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Poczekać aż lekko zmiękną dodać czosnek i mule, podlać bulionem. Gotowe mule powinny się otworzyć, takie gotować do 10 min. Odczekać chwilę aż sos się zredukuje. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec posypać posiekana natką pietruszki. Podawać
Jemy Pijemy