powstał pęczak moim zdaniem doskonały, zdaniem rodziny nieco zbyt pikantny, postępujcie więc ostrożnie z chilli :) Składniki: - 100 g (1 woreczek) ugotowanej kaszy pęczak - 1 pierś z kurczaka - 1 duża cebula (lub dwie małe) - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki - 2 łyżki oleju do smażenia Marynata: - płaska łyżeczka bazylii - płaska łyżeczka oregano - szczypta rozmarynu - szczypta soli - pół łyżeczki curry - 1/3 łyżeczki chilli(...)mamy czas to marynujemy dłużej ;) Gdy pęczak będzie już ugotowany, odsączamy go z nadmiaru wody, w tym czasie na patelni rozgrzewamy olej na którym ląduje pokrojona w dużą kostkę cebula. Gdy się zeszkli, dorzucamy naszego kurczaka. Gdy mięso będzie już białe, na patelnię wlewamy odrobinę wody (tak, by zakryła dno), wszystko dokładnie mieszamy, a gdy część wody odparuje, wrzucamy kaszę
Kulinarne zapędy KokosaWartości Odżywcze jednej porcji - 125 g mięsa, 100 g bagietki, 31 g mozzarelli, 25 g cebuli, 25 g keczupu. Przepis : Wartości Odżywcze całej potrawy: Kalorie 1974 Węglowodany 224.96 g Białko 154.87 g Tłuszcze 47.70 g Skład : mięso mielone z szynki 500 g bagietka 400 g mozzarella light 125 g keczup Kotlin light 100 g Czerwona cebula 100 g Przepis
Sylwetka Od Kuchnidynia hokkaido 2 łyżeczki oliwa z oliwek sól pieprz Farsz. 10 dag ryż basmati 25 dag mięso mielone 0,5 szt. papryka czerwona 5 ząbków czosnek 2 szt. cebula 1 łodyga seler naciowy 0,5 papryczka chilli 1 jajko sól pieprz tymianek majeranek olej do smażenia Wykonanie. Z dyni odciąć "czapeczkę". Łyżką wydrążyć środek, usunąć pestki. Dynię w środku(...)piec 20 minut w temperaturze 190 oC. W czasie kiedy nasza pusta jeszcze dynia piecze się w piekarniku, zrobić farsz. Ugotować ryż basmati, ugotowałem 1 woreczek. Warzywa, czosnek, cebulę, paprykę i seler, pokroić w kostkę, przesmażyć. Do warzyw dodać ugotowany ryż, całość wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Warzywa, przełożyć do miski. Zmielone mięso, najlepiej samodzielnie, krótko przesmażyć na oleju
Kulinarny karnet ChristopheraPizza dla leniuszków z dużą ilością warzyw. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub domowego 200 g sera mozarella cebula cukinia papryka kilka pieczarek 2-3 ząbki czosnku majeranek, rozmaryn, sól, pieprz olej surowe jajko Podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem pokrojone warzywa: najpierw cebulę i pieczarki a następnie cukinię, czosnek i paprykę. Ciasto francuskie kroimy na trójkąty. Na brzegach
prawdziwe jedzeniedrugie śniadanie do pracy a zapach wędzonego łososia zaciekawi ... oj ... zaciekawi. Składniki : 250 gr łososia wędzonego sałatkowego 200 gr ulubionego makaronu pół czerwonej papryki 1 średni ogórek zielony 1 cebula czerwona szczypiorek 3-4 liście sałaty sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Przygotowanie : Makaron gotuję al dente, cedzę i studzę. Z łososia sałatkowego tylko większe kawałki zmniejszam. Cebulę szatkuję w pół piórka
Mechanik w kuchniprzypadku boczku (możecie dodać trochę tego i tego, będzie jeszcze lepsze). Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy na rumiano ok. 5 min na średnim ogniu. 2. CEBULA + CZOSNEK + CUKIER + CHILI (5 min) Na patelnię dorzucamy posiekaną w kostkę cebulę, mieszamy i smażymy dalej, a po 2 minutach dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili. Wszystko zasypujemy cukrem
Nerds Kitchensmaczna :) Czas przygotowania: około 1,5h Ilość porcji: Duży garnek Składniki: Porcja rosołowa Cztery ogórki kiszone (najlepiej domowe, mogą być z tego przepisu) Dwie marchewki Dwie pietruszki Dwa ziemniaki Cebula (można pominąć) Seler Por Sól, pieprz Porcje rosołową myjemy pod bieżącą woda i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą i stawiamy na gaz. Kiedy woda zacznie wrzeć zbieramy osad(...)kilka ziarenek pieprzu i sól. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i seler myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Seler i pietruszkę zostawiamy w całości. Cebule (w całości) opalamy nad ogniem. Po około 20 minutach dodajemy warzywa do zupy i gotujemy do momentu, aż ziemniak zacznie być odrobinę miękki. Wówczas dodajemy do zupy starte na tarce
Kolizje Smakówróżnych eksperymentów, nie przepadam za finezyjnymi dodatkami do tatara i najbardziej lubię wersję klasyczną, którą też dzisiaj przedstawiam. Do przygotowania tatara potrzebowałem: 250 gram świeżej chudej wołowiny, 1 średniej cebuli, 2 średnich ogórków kiszonych, 1 jajka, 3 łyżek oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Najważniejsze znaczenie dla przygotowania dobrego tatara ma, co oczywiste, wysokiej jakości mięso. Ponieważ jest ono jedzone(...)mięsa dodałem 3 łyżki oliwy i wyrobiłem je rękami na jednolitą masę. Następnie uformowałem z niego kulkę, którą rozpłaszczyłem na talerzu, tworząc zagłębienie, w które następnie wbiłem jedno żółtko. Cebulę i ogórki kiszone pokroiłem w drobną kostkę i wysypałem je naprzemiennie dookoła mięsa. Całość przyprawiłem solą i sporą ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu
Wyprawy kulinarnejuż pierogowym ekspertem. Przygotowałam nawet wpis Jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Przepisy na pierogi, m.in.: Pierogi na słodko z karmelizowanymi gruszkami i orzechami Pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą Zielone ravioli z rukoli Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) ziemniaczane pierogi z mięsem Tym razem wymyśliłam sobie, że farsz będzie z posiekanej w szatkownicy kiełbasy(...)lodówce lub brak weny kulinarnej. Przepis dla 2 osób: ciasto 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody 1 szczypta soli farsz: 3 sztuki kiełbasy zwyczajnej do polania: 1 cebula 2 łyżki oleju 1 kiełbasa zwyczajna Z kiełbasy ściągamy osłonkę, kroimy ją na mniejsze kawałki i rozdrabniamy w szatkownicy lub blenderze, ale niebyt dokładnie, struktura kiełbasy powinna być wyczuwalna. Ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięudało mi się odwzorować tamten smak, ale i tak przekąska wyszła pyszna. Paprykarz szczeciński Składniki: 1 wędzona makrela (około 250 g) 50 g ryżu 1 marchewka 1 cebula 4 duże pieczarki 100 g koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe sok z cytryny sól pieprz szczypta pieprzu cayenne olej do smażenia Wykonanie(...)Ryż gotujemy w dużej ilości lekko posolonej wody, aż będzie miękki. Odcedzamy na sitku. makrele obieramy z ości i skóry, po czym ją rozdrabniamy widelcem. Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, dodając do niej ziele angielskie i listki laurowe. Następnie dodajemy do niej startą na grubej tarce marchewkę, a po chwili starte na grubej tarce pieczarki. Warzywa dusimy
Kulinarne przygody Gatitypieczarkami Składniki: Ciasto 250 g mąki pszennej 25 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki letniego mleka 30 g rozpuszczonego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Farsz 1 spora cebula 350 g pieczarek 3 łyżki starego żółtego sera sól pieprz olej do smażenia jajko do malowania bułeczek Wykonanie: Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier(...)uzyskania elastycznego gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Pieczarki kroimy na plasterki, a cebulę w piórka. na patelni podgrzewamy olej i smażymy warzywa, do lekkiego przyrumienienia. Przyprawiamy i odstawiamy do przestygnięcia Gdy ciasto już wyrośnie dzielmy je na kawałki
Kulinarne przygody GatityDzisiaj więc najprostsza i zdrowa surówka z tego kolorowego warzywa, które jest smaczne i dostępne przez cały rok. Surówka z czerwonej kapusty Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 1 cebula 1 duże jabłko sok z cytryny sól cukier Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski i delikatnie oprószamy solą, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie cebulę kroimy drobną kosteczkę
Kulinarne przygody Gatityodrobina dobrej oliwy z oliwek i pyszne i zdrowe danie gotowe. Warzywna sałatka z pęczakiem Składniki: 1 szklanka suchego pęczaku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki masła 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki 1 mały ząbek czosnku kilka różyczek brokuła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwy EV ocet balsamiczny sól świeżo zmielony(...)może pryskać ! Dodajemy sól, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i gotujemy do całkowitego wchłonięcia się wody. Wyłączamy ogień i zostawiamy do wystygnięcia. Cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy w kostkę, brokuły blanszujemy ( na 30 sekund zalewamy je wrzątkiem), a następnie przelewamy zimna wodą. W szklance mieszamy odrobinę zimnej wody, oliwę, ocet
Kulinarne przygody GatityKotleciki mielone lecz nieco niestandardowo bo z filetu drobiowego w dodatku niebywale smaczne i leciutkie - dosłownie leciutkie. Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka 2 średnie cebule 4-5 kawałków suszonych pomidorów z ziołowej zalewy (polecam z pestkami dyni) 3 jajka sól, pieprz Przygotowanie : Cebulę bardzo drobno szatkuję, filet z kurczaka kroję w kawałki i rozdrabniam robotem, kawałki suszonych
Mechanik w kuchniWszystkie zmieszałyśmy w moździerzu i dodałyśmy do mięsa. Kotlety wyszły wyśmienite, a hamburgery zniknęły w mgnieniu oka. Ilość porcji: 6 Składniki: Na hamburgera: 500g mielonej wołowiny 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 świeża papryczka chili ½ łyżka kolendry ½ łyżka imbiru w proszku 4 łyżki oleju Odrobina sosu sojowego Gorczyca Pieprz Sól Dodatki: 6 bułek z sezamem 6 plasterków żółtego(...)stole ręką, rozcinamy i wysypujemy pestki. Kroimy drobno i dodajemy do przypraw. Ząbek czosnku obieramy i rozgniatamy, również dodajemy do przypraw. Całość jeszcze chwile ucieramy i dorzucamy do mięsa. Cebulę bardzo drobno kroimy i dorzucamy do miski. Dodajemy również jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy hamburgery i smażymy na natłuszczonej patelni grillowej. W między czasie rozkrajamy bułkę i podpiekamy chwilkę
Kolizje Smaków