cebula - 11518 przepisów (strona:230/768)

Pizza na spodzie z kalafiora - wegetariańska i bezglutenowa 286

jajko sól, pieprz zioła prowansalskie sos 1 duży pomidor 1 ząbek czosnku odrobina oleju sól, pieprz zioła prowansalskie nadzienie 1 mała cukinia 1 pomidor kilka sztuk pieczarek 1/2 czerwonej cebuli kilka małych kulek mozzarelli CIASTO Kalafiora umyć, pokroić na małe różyczki. Za pomocą blendera zmiksować surowy kalafior (najlepiej robić to partiami; zmielony kalafior przypomina ziarenka piasku). Zblendowany kalafior przesypać(...)Smażyć tak długo, aż pomidor się rozpadnie. Pod koniec smażenia sos przyprawić solą oraz ziołami prowansalskimi.  NADZIENIE Podpieczony spód posmarować sosem z pomidora, ułożyć plasterki cukinii, talarki czerwonej cebuli, pomidora i plasterki sera mozzarella. Całość posypać szczyptą soli, pieprzu i ziołami prowansalskimi. Przygotowaną pizzę ponownie wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w 195°C (ser musi się

Ugotować
67. Makaron razowy z młodą marchewką i groszkiem cukrowym 203

kilogramy! Przepis na 3 porcje, 1 to ok. 343g = 329kcal . Składniki: - 150g makaronu razowego spaghetti (u mnie tricolore) - 5 dużych młodych marchwi - pół szklanki groszku cukrowego - 2 cebule - 1 papryka (najlepiej żółta - ładniej się komponuje, jednak ja na złość znalazłam tylko czerwoną) - 200g śmietany 12% (lub 100g jogurtu i 100g śmietany) - duży ząbek czosnku - pół pęczka koperku Makaron gotujemy zgodnie(...)instrukcją na opakowaniu. Marchew pozbawiamy natki, myjemy i obieramy. Za pomocą obieraczki tniemy na długie paski. Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę wraz z papryką. Koperek siekamy, a groszek obieramy. Cebulkę podsmażamy na oleju (u mnie kokosowy) do jej zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paski marchwi, pokrojoną paprykę i obrany groszek. Dusimy pod przykryciem do czasu aż papryka

Be Fit Be Strong
Polędwica w cieście i cebulowo-orzechowej kołderce 129

orzechami włoskimi i soczyste mięso. Czy można chcieć czegoś więcej?    Składniki: polędwica wieprzowa 450g sól, czarny pieprz masło klarowane do smażenia 3 ząbki czosnku 2 średnie cebule 50g orzechów włoskich płat ciasta francuskiego jajko czarnuszka Sposób przygotowania: Polędwicę myjemy, oczyszczamy z bonek i doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Nacieramy mięso(...)patelni rozgrzewamy masło klarowane i przesmażamy mięso ze wszystkich stron na złoto. Zdejmujemy z patelni i studzimy. Na tej samej patelni szklimy cebule posiekane w piórka. Studzimy. Orzechy obieramy. Płat ciasta rozwijamy i układamy na nim przestudzoną polędwicę. Na mięsie układamy cebulkę. Całość posypujemy orzechami włoskimi. Zawijamy ciasto pozostawiając łączeniem do dołu. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy

Pyry na Gaz
Cukinia nadziewana pomidorami , cebulką i serem. 352

nadziewana pomidorami , cebulką i serem , napewno przypadnie Wszystkim do gustu. Składniki ( 3porcje ): cukinia - 3szt pomidor - 3szt tarty ser żółty - 2łyżki oliwa z oliwek - 2łyżki  natka pietruszki - kilka gałązek cebula - 1/2szt sól , pieprz Sposób przygotowania: Cukinię myjemy , osuszamy i wkładamy do wrzątku na 8 minut. Następnie przekrajamy wzdłuż na trzy części , nie rozcinając do końca. Pomidory myjemy , osuszamy , kroimy(...)plasterki i wsuwamy je w nacięcia w cukini. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki myjemy , osączamy i drobno siekamy. Cukinię układamy w naczyniu żaroodpornym , oprószamy solą , pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Tak przygotowaną cukinię posypujemy cebulką , startym serem oraz natką pietruszki. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut. I gotowe. SMACZNEGO! Jeżeli  podoba

Bazylia kontra Rozmaryn
Karkówka marynowana w czerwonym winie 196

grilla to zajrzyjcie tutaj .  Składniki: co najmniej 0,5 kg karkówki  ( mniej więcej 8 plasterków) 1 lampka czerwonego wina, np. półsłodkiego 250 ml oleju 2 małe cebule 2 małe papryczki chili 2 ząbki czosnku ostra papryka chili pieprz cayenne sól Cebulę obrać i drobno posiekać. Chili przekroić na pół, pozbawić nasionek i bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać

Ugotować
Kaszotto z boczkiem i cukinią 150

jedzenia róże kasze, które mi nawet smakowały Pani Dorota zainspirowała mnie do zrobienia kaszy i tak na bazie jej przepisu powstał nasz przepis Składniki: - 2 woreczki kaszy pęczak - 1 cebula - 2 suszone pomidory ze słoiczka - 1 por - 1 cukinia - 100 g wędzonego boczku - 1 l bulionu warzywnego - 25 g masła - 2 łyżki parmezanu - sol, pieprz - natka pietruszki i koperek(...)kilka gałązek Porcja na 3 osoby W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i pora. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek i razem wszystko podsmażamy. Potem dodajemy kaszę i podlewamy po troszkę bulionem warzywnym – jak kasza wchłonie bulion to wlewamy kolejną porcję. Gdy kasza nam już zmięknie dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory oraz cukinię i dusimy

Kuchenne Wariacje
Piersi kaczki w warzywach z pieczonymi ziemniakami 162

Dzisiaj zapraszamy na kolejną propozycję związaną z kaczką czyli piersi kaczki w warzywach i pieczonymi ziemniakami Składniki: - 2 piersi z kaczki - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 cebula - 14 młodych ziemniaczków - rozmaryn - sól, pieprz - 3 łyżki masła Składniki na marynatę: - 100 ml wina czerwonego wytrawnego - 80 ml oleju - 5 łyżek octu balsamicznego - majeranek - sól, pieprz Porcja dla 2 osób W pierwszej(...)kolejności robimy marynatę – wszystkie składniki mieszamy razem. Skórę na kaczce nacinamy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę a cebulę w piórka. Do miski dajemy kaczkę oraz warzywa, polewamy wszystko marynatą, dokładnie mieszamy i zostawiamy w lodówce na całą noc. Na drugi dzień kaczkę wraz z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni

Kuchenne Wariacje
Pulpety w sosie chrzanowym 201

pulpety podałam z kaszą oraz z surówką z jabłek, marchewki i pora. Porcja na 4 osoby Składniki: Pulpety: 500 g mięsa mielonego 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie przyprawa do mięsa mielonego Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 2 płaskie łyżki mąki niepełna szklanka bulionu 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku(...)kostkę rosołową (wówczas pulpety będą bardziej aromatyczne. Jeśli jednak ktoś nie przepada za "sztucznym" bulionem może wodę tylko trochę posolić). Mięso przekładamy do miski. Dodajemy jedną posiekaną w kostkę cebulę, wsypujemy bułkę tartą, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej rękami). Nabieramy porcję mięsa w dłonie i formujemy klopsiki dowolnej wielkości. Pulpety wrzucamy do garnka z wrzącą wodą

My simple kitchen
Sałatka z buraków z kozim serem i roszponką 161

mamy ochoty na jedzenie, ale taką sałatkę każdy z chęcią wtedy zje :) Szybka i smaczna, a młode buraki to po prostu poezja smaku :) Składniki : 3 młode buraki  2 cebule dymki  50g koziego sera garść roszponki  1 łyżka słonecznika łuskanego 4 łyżki oliwy z oliwek  2 łyżki octu balsamicznego z miodem 2 ząbki czosnku  Przyprawy(...)kroimy w plastry. Posypujemy je pieprzem i kardamonem. Układamy na tacce z folii aluminiowej, a tackę do parowaru. Włączamy urządzenie na 20 minut.  Ser kozi kroimy na kawałki. Cebule dymkę drobno siekamy. Oliwę z oliwek łączymy z octem balsamicznym z miodem.  Obieramy i kroimy drobno czosnek, który wrzucamy do oliwy z octem i mieszamy.  Roszponkę mieszamy

Parowar Faceta
Sałatka z brokułów i fasoli 191

okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienia z powodu dużej zawartości czosnku i witamin :). Składniki: 1 duży brokuł lub opakowanie mrożonych 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 1 ser feta majonez śmietana 2 duże ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: 1. Ugotuj brokuły. Świeżego brokuła podziel na różyczki i wrzuć na gorącą, osoloną wodę. Gotuj 8 minut. W przypadku(...)warstw sałatki: – Odcedzone i schłodzone brokuły wrzuć do miski jako pierwszą warstwę sałatki – Posól, popieprz i dodaj 2-3 łyżki sosu czosnkowego – Dodaj odsączoną fasolę i cebulę oraz 2-3 łyzki sosu czosnkowego – Ostatnią warstwę stanowi pokruszony ser feta. – Pozostałym sosem czosnkowym polać sałatkę z wierzchu, posolić, popieprzyć. Gotowe :).Sałatkę warto podawać w szklanym naczyniu

Kulinarna Patilogia
Jak zrobić uszka? 136

sama wiem że to „łatwizna”. Sporóbujcie – będą pyszne. Składniki: grzyby suszone (na 100 uszek potrzebne jest ich mniej więcej tyle ile mieści małym rondelku) 1 duża cebula 0,5 kg mąki łyżka oliwy sól, pieprz Przygotowanie: Farsz: Grzyby należy wypłukać i zagotować. Po zagotowaniu trzymamy na małym ogniu jeszcze około 40 min. Po ugotowaniu odcedzamy grzyby(...)wodzie z gotowania można zrobić pyszną grzybową Ugotowane i ostudzone grzyby mielimy w masznce na cienkim sitku. Cebule kroimy jak najdrobniej i podsmażamy na maśle do miekkości. Dodajemy do grzybów i mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Jeszcze chwile podsmażamy razem dodając odrobinkę masła. Odstawiamy najlepiej do lodówki żeby farsz troszkę się „ściął”. Ciasto robimy jak na pierogi

Kulinarna Patilogia
Sałatka z szynką parmeńską i serem pleśniowym 145

robię uśmiecham się do siebie na wspomnienie tamtych chwil. Widok z knajpki w Nessebarze w oczekiwaniu na sałatke Składniki: szynka parmeńska rukola pomidor ser pleśniowy z niebieską pleśnią czerwona cebula oliwa, ocet balsamiczny, sól Przygotowanie sałatki z szynką parmeńską i serem pleśniowym Do przygotowania sałatki potrzebujemy tyle talerzy ile porcji chcemy zrobić. Na talerzu układamy najpierw szynkę parmeńską. Możecie układać(...)plastry. Na szynkę układamy rukolę (ale możecie użyć innej sałaty którą lubicie). Następne są plastry dojrzałego pomidora. Ilość w zależności od wielkości talerza. Na pomidorach układamy plastry czerwonej cebuli. Ja rozdzielam poszczególne „kółka” dla lepszego efektu. Sałatkę wieńczy ser pleśniowy – taki z niebieską pleśnią. Im twardszy tym lepszy. Możecie pokroić go w plastry, pokruszyć lub nawet przecisnąć

Kulinarna Patilogia
„Ryż” z kalafiora z mięsem mielonym i warzywami 186

strony Kwestia Smaku. Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Mała główka kalafiora (ok. 300g) 250g mięsa mielonego z indyka 1 mała marchewka 1 cebula 1/3 pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki mielonych migdałów 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Olej roślinny Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona(...)zupę krem. Różyczki umieszczamy w malakserze lub rozdrabniaczu i mielimy na drobne kawałeczki wielkości ziarenek ryżu. Marchewkę oraz pora myjemy i trzemy na tarce na średnich oczkach. Cebule obieramy i siekamy na małe kawałeczki. Na dużej patelni podgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podsmażamy i dodajemy pozostałe warzywa. Całość smażymy około 5 minut co chwilę mieszając

Kolizje Smaków
Pizzerinki podwójnie serowe 153

ząbki czosnku Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i pozostawić na około godzinę do przegryzienia się.  Farsz:  0,3 kg sera żółtego  2 kulki sera mozzarella 8 cebul po 3 plastry salami Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w pióra i podsmażyć. Ser żółty zetrzeć na małych oczkach. Mozzarelle pokroić w drobną kostkę. Wykonanie pizzerinek: Na rozwałkowane placki (a dokładnie

Krakowskie smaki Ani
Rassolnik, czyli rosyjska zupa ogórkowa 214

można nią zastąpić główny posiłek. Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 litry wody 500 g karkówki, pokrojonej w plastry 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu 1 cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 4 ogórki kiszone, starte na tarce o grubych oczkach woda z ogórków do smaku 1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach(...)ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy przez 70 minut na średnim ogniu. 2. W czasie, gdy nasz wywar się gotuje, przygotowujemy resztę składników. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Dodajemy marchewkę i smażymy jeszcze 4 minuty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. Kaszę pęczak przygotowujemy o 5 minut krócej, niż podano na opakowaniu

My Culinary Art