każdego przepisu. Także przedstawiam Wam strony i blogi, z których korzystałam: Kuchnia domowa Ani Home-made food and not only Tani Weganizm* Składniki: Na sałatkę: brokuły cebula 200g drobiowej szynki w kawałku papryka czerwona 300g pieczarek 100g ziarenek słonecznika puszka kukurydzy Na sos: 3 czubate łyżki majonezu 4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy(...)garnka, odsączamy, studzimy i dzielimy na mniejsze różyczki. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na odrobinie oleju, tak aby odparował z nich nadmiar wody. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, szynkę w kostkę. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, aż się zarumienią. Sos : Majonez, jogurt i musztardę mieszamy ze sobą. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu
Czerwona PorzeczkaWarzywami. Wyszło pysznie i wbrew pozorom mało pracochłonne. No to zaczynamy. Składniki: 1 kg wieprzowiny bez kości (łopatka, karkówka) 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 6 ząbków czosnku 3 gałązki rozmarynu świeżego 3 gałązki tymianku świeżego 8 łyżek octu balsamicznego oliwa z oliwek 4 liście laurowe 1 łyżeczka ziaren jałowca sól pieprz Wykonanie: Zioła, marchew(...)pietruszkę i łodygi selera naciowego myjemy. Czosnek i cebulę obieramy. 2 gałązki rozmarynu i połowę tymianku siekamy. 2 ząbki czosnku kroimy w plasterki. Mięso myjemy, nacinamy i nacieramy solą, pieprzem i połową rozmarynu. Do moździerza wrzucamy 4 ząbki czosnku, ziarna jałowca, resztę posiekanych ziół i rozcieramy wszystko na pastę. Powstałą pastą nacieramy mięso, wkładamy je do brytfanny lub naczynia żaroodpornego
Blondynka GotujeProste i pyszne danie jednogarnkowe, a właściwie jednopatelniowe. Młode ziemniaki, młoda cebula i fasolka szparagowa. Robi się dość szybko i nie ma mowy o brudzeniu wielu naczyń. Takie sezonowe danie. Smacznego! Składniki: 4 średnie młode ziemniaki 1 cebula garść fasolki szparagowej garść mrożonej marchewki z groszkiem sól, pieprz 1 łyżka curry szczypta chili olej Wykonanie: Ziemniaki umyć i wyszorować(...)posypać curry i podsmażyć na małym ogniu na patelni przez kilka minut. Następnie dodać pokrojoną fasolkę szparagową. Przykryć pokrywką i smażyć przez ok. 4 minuty. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i zamrożoną marchewkę z groszkiem. Smażyć jeszcze przez kilka minut, doprawić do smaku
Pasja Smakuwykorzystanie jest risotto - kremowe i sezonowe. Polecam. A zamiast cukinii możecie dodać inne ulubione warzywa lub grzyby. Składniki: 200 g ryżu do risotto 1 średniej wielkości cukinia 1 średnia cebula 100 ml białego wina 1 l bulionu warzywnego 6 łyżek masła 10 dag żółtego sera sól, pieprz Wykonanie: Na patelni roztopić 3 łyżki masła, podsmażyć(...)drobno pokrojoną cebulę, a po chwili pokrojoną w półplasterki cukinię. Gdy cebula się zeszkli, dodać ryż. Wszystko razem wymieszać i gdy ryż stanie się lekko przezroczysty wlać wino. Gdy wino trochę odparuje, zacząć dodawać bulion. Do ryżu wlać łyżkę bulionu, poczekać aż ryż w całości ją wchłonie, wówczas dodać następną. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu, jednocześnie sprawdzając co jakiś czas
Pasja Smakusosy – łagodny z dodatkiem sezamu i ostry sambal oelek. SKŁADNIKI (porcja na 6-8 osób) Falafele: 500 gram ciecierzycy 300 gram bobu 5 ząbków czosnku 1 duża biała cebula 3 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki kurkumy 3 łyżeczki kozieradki mielonej 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziarenek kolendry utłuczonych w moździerzu sól świeżo mielony pieprz pół pęczka natki pietruszki(...)osobę) sambal oelek WYKONANIE Ciecierzycę zalewamy w garnku zimną wodą i odstawiamy na noc. Bób gotujemy na półmiękko. Obieramy schłodzony bób. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ciecierzycę, bób, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, kolendrę. Dodajemy wszystkie przyprawy i 3 łyżki wody. Formujemy kulki wielkości piłeczek pingpongowych, każdą delikatnie rozpłaszczamy. Wstawiamy falafele do lodówki. Przed smażeniem obtaczamy je mące besan (mąka
OstryKęsPolecam sałatkę z kurczakiem, rukolą i mozzarellą. A do sałatki dressing, bardzo aromatyczny, bo bazyliowy. Pycha ! Składniki: 1 cały filet z kurczaka 1 opakowanie liści rukoli 1/2 cebuli, najlepiej młodej opakowanie 125g mozzarelli w małych kulkach około 20 pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek duży pęczek bazylii 2 saszetki oleju bazyliowego Kujawski 2-3 łyżki octu jabłkowego sól do smaku(...)chłodne miejsce. Po tym czasie usmaż mięso, najlepiej na patelni grillowej. Usmażone mięso odstaw do wystygnięcia. Zimne pokrój w plasterki. Rukolę umyj i osusz. Pomidorki przekrój na pół, a cebulę pokrój w cienkie piórka. Przygotuj dressing. Liście bazylii zmiksuj blenderem dolewając olej i ocet jabłkowy. Dopraw do smaku solą. Rukolę wymieszaj z pomidorkami, cebulą i kulkami mozzarelli. Na sałatce ułóż
kolorowotorcikowopudełeczko kurek, które dało lekki upust mojej frustracji. Mając takie złoto w kuchni, trzeba było je dobrze spożytkować. Stanęło na najprostszej wersji. Kurki w śmietance. Składniki: 200g kurek 1/2 cebuli 80g śmietanki 30% łyżka masła zielona pietruszka Kroję cebulę w piórka i wrzucam na rozgrzane masło. Pozwalam cebuli lekko się zeszklić i po chwili dodaję kurki. Teraz smażymy, aby odparować
Brzuszki Łakomczuszkibidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: Grzyby (u mnie maślaki (najlepsze są młode, malutkie) i parę koźlaków ale tak naprawdę to co się uda uzbierać) Śmietana 18% Ziemniaki cebula Trochę masła Natka pietruszki Sól, pieprz Nie podaję proporcji, ponieważ każdy musi przygotować tak jak lubi z przewagą składników, które najbardziej odpowiadają. Obieramy i gotujemy ziemniaki. W międzyczasie kroimy cebulę(...)obieramy i kroimy w nieduże kawałki grzyby. Wszystko podduszamy (tak naprawdę podduszamy jednocześnie trochę podsmażając, czyli trzymamy na niedużym ogniu bez przykrycia) na maśle i oleju. Gdy grzybki i cebula zmiękną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i powoli dodajemy śmietanę, uważając żeby się nie zsiadła. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy jeszcze na trochę na małym ogniu aby sobie „pyrkało
Brzuszki ŁakomczuszkiLidla), jednak moja miłość skierowana jest w stronę Okrasy. Składniki: podudzie kurczaka: 8 szt. suszone pomidory: 150 g por: 300 g czosnek: 2 ząbki jasne piwo: 0,5 l cebula: 390 g olej rzepakowy: 80 ml masło: 30 g suszona bazylia: 1 łyżeczka ryż 2 torebki sól: do smaku pieprz: do smaku Podudzia myjemy, osuszamy, odcinamy torebki stawowe. Mięso doprawiamy(...)włożyć do piekarnika) rozgrzewamy około 80 ml oleju rzepakowego, następnie dodajemy 20 g masła i na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso z każdej strony do momentu, aż się pięknie zarumieni. Cebulę kroimy w piórka. 2 posiekane ząbki czosnku rozcieramy z solą. Odstawiamy. Obsmażonego kurczaka wykładamy na talerz, nadmiar tłuszczu z garnka odlewamy do miseczki. Do garnka, w którym smażyliśmy podudzia, wkładamy
Brzuszki Łakomczuszkimięsa mielonego, wieprzowo-wołowego 800 g pomidorów pelati, pokrojonych w mniejsze kawałki, wraz z sosem 200 g świeżego szpinaku, delikatnie posiekanego 7-8 ząbków czosnku 1 ½ cebuli, pokrojonej w drobną kostkę z Paczki Warzyw 2 marchewki, pokrojone w mniejsze części z Paczki Warzyw 1 korzeń selera (200 g), pokrojony w mniejsze części z Paczki Warzyw 80-90 ml oliwy(...)jeszcze około 5-6 minut. 2-3 ząbki czosnku siekamy. Mięso przekładamy z patelni do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek (ok. 25-30 ml), szklimy pokrojoną cebulę i czosnek. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy warzywa z mięsem. Podduszamy chwilę, podlewamy czerwonym winem i podduszamy do momentu, aż wino w całości odparuje. Dodajemy niewielką ilość gałki muszkatołowej
Brzuszki Łakomczuszkidobre. Mimo wszystko zakasałam rękawy i zrobiłam. Przepis z którego korzystałam znajdziecie tutaj . Składniki: 1kg ziemniaków 350g mięsa mielonego łyżeczka suszonego majeranku 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 cebula boczek i cebula na skwarki Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną cebulę i przyprawy i wyrabiamy. Dodatkowo warto dodać troszkę zimnej wody aby spulchnić masę. Ziemniaki dzielimy na 3 części
Brzuszki Łakomczuszkinieduże suszone grzyby 2 marchewki nieduży kawałek selera 1 nieduża pietruszka 4 nieduże ziemniaki por kostka rosołowa 5 ziarenek pieprzu kolorowego 2-3 ziela angielskie 3 listki laurowe cebula olej masło śmietanka 30% Grzyby oczyszczamy i kroimy w kawałki ok 5x5cm. Obieramy i kroimy cebulę w kostkę. Do garnka wlewamy olej i wrzucamy masło, podsmażamy cebul, gdy się zeszkli
Brzuszki Łakomczuszkiudało się kupić najzwyklejszą dynię, na szczęście niedużą) do ravioli przyda nam się 1 szklanka puree dyniowego 4 łyżki startego grana padano 1 łyżeczka startego świeżego imbiru nieduża cebula jajko 1 łyżka bułki tartej oliwa z oliwek Biolevita sól pieprz 300g mąki 2 jajka + 1 jajko z oddzielonym żółtkiem od białka 3-4 łyżki letniej wody masło świeża szałwia Kroimy(...)duża można wydłużyć ten czas do godziny). Gdy dynia się upiecze mielimy ja na gładką masę i odciskamy przez gazę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulę i starty imbir, czekamy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy szklankę puree dyniowego. Dosypujemy parmezan, dorzucamy jajko i bułkę. Doprawiamy solą i pieprzem ja zawsze używam świeżo mielony pieprz
Brzuszki Łakomczuszkiprzepis na zupę tajską ( tutaj ), pamiętam że była przepyszna. Teraz wersja szybsza i lżejsza - rewelacja. Zamiast kurczaka można wykorzystać krewetki. Składniki: 1 pierś z kurczaka łyżka oleju 1 nieduża cebula 2 łyżki drobno posiekanego czosnku 2 tyczki trawy cytrynowej mleczko kokosowe 1,5l wody 2 kostki rosołowe 2 papryczki pepperoni (może być chili) 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka(...)sosu sojowego 1 łyżka startego imbiru 3 łyżki cukru trzcinowego pół limonki 0,5 opakowania cienkiego makaronu ryżowego sól, pieprz Kroimy czosnek i cebulę i drobną kosteczkę. Zdejmujemy z trawy cytrynowej zewnętrzną skórę (1 warstwę), obraną trawę kroimy na 4 równe odcinki. Trawę rozbijamy tępą częścią noża. Do garna wlewam olej, gdy się rozgrzeje wrzucam czosnek, cebulę, trawę. Cały czas
Brzuszki Łakomczuszkiwięc jest bardzo dobrą propozycją na obiad. Połączenie różnorodnych smaków zapewnia wspaniały efekt. Składniki: sałata 3 małe ziemniaki garść fasolki szparagowej 3 jajka puszka tuńczyk w oleju kilka anchois cebula czerwoma garść czarnych oliwek kilka sztuk pomidorków koktajlowych liść laurowy sól dressing: 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 1 ząbek czosnku pieprz sól 2 łyżki octu winnego Zaczynamy(...)ziemniaków - obieramy i gotujemy. Do wody dorzucamy listek laurowy i solimy. Gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy resztę składników. Gotujemy jajka i fasolkę, myjemy warzywa. Kroimy pomidorki na pół, kroimy cebulę, rwiemy sałatę, otwieramy puszkę i słoiczek. Teraz czas na przygotowanie dressingu. Posiekany czosnek ucieramy z solą i łączymy z resztą składników. Porządnie mieszamy (najlepiej mikserem) tak aby sos zgęstniał. Ziemniaki
Brzuszki Łakomczuszki