cebula - 11518 przepisów (strona:198/768)

Pappardelle z wędzonym łososiem 158

Szybkie danie makaronowe z delikatnym, kremowym sosem z wędzonego łososia i śmietanki. Składniki na 3 porcje: 250 g makaronu pappardelle 2 cebule 200 g wędzonego łososia 200 g śmietany 18% 2 łyżki whisky (niekoniecznie) 2 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Makaron ugotować al dente, cebulę pokroić w kostkę, a łososia na drobne kawałki(...)patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać pokrojonego łososia i chwilę podsmażyć. Wlać whisky, przemieszać i poddusić około 3 minuty. Następnie wlać śmietankę i całość podgrzać. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać z makaronem i podawać

wyzwania kuchenne
Spaghetti alla bolognese 119

lżejsza wersja, ponieważ użyłam razowego makaronu, a mięso jest z indyka. Składniki na 4 porcje: 300 g makaronu spaghetti razowego 500 g mięsa mielonego z indyka łyżka oliwy 2 cebule 3 ząbki czosnku 200 g passaty pomidorowej sól, pierz, suszone zioła np. bazylia, oregano Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Mięso mielone(...)smażyć na rozgrzanej oliwie około 10 minut, pod koniec doprawić przyprawami. Dorzucić cebulę i czosnek, podsmażyć jeszcze kilka minut. Następnie wlać passatę, wymieszać i dusić całość około 20 minut. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Makaron odcedzić, przełożyć na talerz, polać sosem i podawać. Wierzch można posypać tartym parmezanem i udekorować świeżą bazylią

wyzwania kuchenne
Zupa krem z pomidorów z serem pleśniowym 138

zupa krem, którą przygotowuje się w kilka chwil. Swój intensywny smak zawdzięcza świeżym pomidorom i serowi pleśniowemu, który nadaje jej ciekawego aromatu. Składniki: 500 ml bulionu 7 pomidorów 1 cebula 100 g sera z niebieską pleśnią łyżeczka suszonego tymianku 3 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier garść pestek dyni 1/2 szklanki śmietany kremówki Cebulę drobno posiekać, pomidory obrać ze skóry(...)pokroić w większą kostkę. Czosnek obrać i rozgnieść nożem, a pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę. Dodać czosnek, pomidory i tymianek i smażyć kilka minut. Następnie wlać gorący bulion i gotować 5 minut. Ser pleśniowy pokroić i dorzucić część do zupy. Całość zmiksować i doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Krem zabielić

wyzwania kuchenne
Risotto alla milanese 185

Klasyczne kremowe risotto szafranowe o pięknym, żółtym kolorze dzięki dodatkowi najdroższej przyprawy świata. Podawane samodzielnie lub jako dodatek do głównego dania. Składniki na 3 porcje: 200 g ryżu arborio cebula 50 ml białego wina 2+3 łyżki masła 1 litr bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki nitek szafranu 50 g startego parmezanu sól, biały pieprz Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na głębokiej(...)patelni roztopić 2 łyżki masła i zeszklić na nim cebulę. Dodać ryż i całość smażyć około 2 minuty. Następnie wlać wino, dodać szafran i krótko pogotować, aż wino wyparuje. Wlać chochlę gorącego bulionu, zmniejszyć ogień i gotować ciągle mieszając, aż ryż wchłonie cały wywar. Dodawać stopniowo resztę bulionu i ponownie gotować jak poprzednio. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie

wyzwania kuchenne
Panzanella 145

toskańska sałatka z pomidorów i chleba, przyprawiona oliwą i octem z czerwonego wina. Świetna nie tylko na upały. Składniki: kilka pomidorów różnego rodzaju 2 kromki czerstwego pieczywa 1/2 czerwonej cebuli ząbek czosnku świeża bazylia sól, pierz łyżka octu z czerwonego wina 2 łyżki oliwy Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę na talarki. Kromki chleba pokroić w dużą grubą kostkę(...)przyrumienić na patelni lub wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Włożyć kawałki pomidorów do miski, doprawić pieprzem i solą. Dodać cebulę i przeciśnięty czosnek. Zamieszać całość. Następnie wlać oliwę, ocet i ponownie zamieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić. Przed podaniem dodać grzanki i listki świeżej bazylii

wyzwania kuchenne
Kwiaty cukinii faszerowane ricottą 189

jedzonko:) Polecam też wersję z mięskiem  klik . składniki: 14-15 kwaitów cukinii 250 g ricotty 8 dużych suszonych pomidorów z oleju 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 mała cebula sól ziołowa do smaku 150 ml mleka 1 jajko 4-5 łyżek maki szczypta soli morskiej olej do głębokiego smażenia do podania: roszponka, pomidorki cherry, kwiaty nasturcji Suszone pomidory drobno(...)pokroić, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ricottę przełożyć do miski. Następnie dodać pokrojone pomidory i cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Farsz doprawić do smaku solą ziołową. Z kwiatów cukinii usunąć pręciki i nadziać je farszem z ricotty. Przygotować ciasto. Wymieszać mleko z jajkiem, mąką i szczyptą soli. Nadziane kwiaty cukinii zanurzać w cieście i smażyć na głębokim oleju

Monia miesza i gotuje
Feast of cabbage by bastalena 136

Niech tam Norwedzy mają swoje kapuściane łódki, i tak nic nie dorówna mojej zupie ;)  wywar mięsny (lub kostka rosołowa mięsna)  ziele angielskie, liść laurowy kapusta kiszona marchew cebula ziemniaki kiełbasa majeranek, sól, pieprz grzyby suszone Przygotowałam wywar na bazie mięsa, dodałam ziele angielskie i liść laurowy (jeśli wydzieliły się flufki z mięsa należy je usunąć). W międzyczasie przygotowałam(...)pozostałe składniki (kapustę poszatkowałam, ziemniaki, cebulę i kiełbasę pokroiłam w kostkę, marchew starłam na grubej tarce, grzyby namoczyłam we wrzątku). Do gotowego wywaru dodałam ziemniaki. Po mniej więcej 15 min. dodałam kapustę kiszoną i marchew, gotowałam aż kapusta zmięknie (czyli ok. 1h). Grzyby odsączyłam z wody i pokroiłam na drobno. Na patelni podsmażyłam cebulę i kiełbasę. Grzyby i kiełbasę dodałam

bastalena
Pyrland 180

Polaka maluje się w oczach typowego Norwega. O ironio! A to w tutejszych sklepach półki uginają się od Potet Salat. Ziemniaczane "coś" 5-6 ziemniaków ugotowanych w łupinkach 1/2 cebuli w piórkach 2 kabanoski (lub kilka plasterków boczku) sos czosnkowy Ziemniaki wystudziłam, a następnie obrane pokroiłam w kostkę.  Cebulę podsmażyłam na oliwie, dodałam kabanoski pokrojone w kostkę. Cebulę

bastalena
Prosiaczek w koronie #1 154

międzyczasie przygotowałam sobie warzywny dodatek, który ma urozmaicić nasze "nudne" mięsiwo ;) Może on być dowolny- pieczarki, kurki, papryka, ogórek kiszony... czego dusza zapragnie.  6-8 pieczarek 1 cebula 4-6 plastrów żółtego sera przyprawy do smaku Pieczarki umyłam, obrałam i pokroiłam w plastry; cebulę w piórka. Cebulę zeszkliłam na dobrze rozgrzanej patelni, następnie wrzuciłam pieczarki i dusiłam do odparowania

bastalena
I wyszedł z tego prosiaczek w pieczarkach 166

bułki tartej, ale ostatnimi czasy uciekam od moich kuchennych stereotypów i trochę kombinuję. Dziś ją wyrolujemy.  Roladki pieczarkowo- serowe 2 płaty karkówki 7-8 szt. pieczarek 1/2 cebuli 4 plastry żółtego sera 1 łyżka musztardy 1 łyżka oliwy 1 łyżka mąki sól, pieprz Karkówkę rozbiłam tłuczkiem na cienkie kotlety. Doprawiłam solą, pieprzem, wewnętrzną stronę posmarowałam musztardą. Pieczarki pokroiłam(...)plasterki, cebulę w piórka. Na łyżce oliwy podsmażyłam cebulę (przez ok. 3 min. na dobrze rozgrzanej patelni), następnie wrzuciłam pieczarki i smażyłam do miękkości (i odparowania wody). Gotowy farsz rozłożyłam na plastrach karkówki, położyłam  ser, zwinęłam i spięłam wykałaczką (lub związać nitką). Roladki obtoczyłam w mące i smażyłam na oliwie do czasu, aż mięso będzie miękkie i straci surowy

bastalena
U Zorby 142

coś po swojemu.  Tymbaliki z dorsza czyli moja ryba po grecku dorsz przyprawa do ryb oliwa mąka do oprószenia 1 marchew 1 por (biała część) 1 jabłko 1/2 cebuli sól, pieprz, słodka papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego Zaczęłam od warzyw. Pora pokroiłam w plasterki. Marchew, jabłko i cebulę starłam na dużych oczkach tarki. Na oliwie podsmażyłam w kolejności pora(...)cebulę, jabłko i marchew. Całość ok. 20min., w międzyczasie podlewając nieco wodą. Na koniec dodałam przyprawy i koncentrat pomidorowy. Po mniej więcej 10min. wspólnego duszenia zdjęłam z ognia.  Czas na dorsza. Misio go wyfiletował. Następnie ja gotowe filety pokroiłam na nieco mniejsze cząst ki, oprószyłam przyprawą do ryb, mąką i w takiej postaci wrzucałam na rozgrzaną patelnię. Smażyłam

bastalena
Rolmopsy dla hardcorów 131

warzywach.  Rolmopsy śledziowe... filety śledzie ogórek konserwowy papryczka piri piri musztarda 1 szklanka przegotowanej wody 1/3 szklanki octu 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 goździki 1 cebula Śledzie wymoczyłam w zimnej wodzie. Cebulę pokroiłam w drobną kostkę. W garnku zagotowałam wodę, ocet i przyprawy. Do gotującej zalewy wrzuciłam cebulę i jeszcze chwilę pogotowałam. Całość wystudziłam. Ogórka pokroiłam

bastalena
No i co, że barszcz z papierka 155

pozostałymi składnikami i delikatnie miksowałam. Przez 10 min. wyrabiałam jeszcze ręcznie. Ostatecznie ciasto pozostawiłam w ciepłym miejscu pod ściereczką na ok. 1h.  Farsz: kapusta kiszona  2 cebule 1 szklanka suszonych grzybów ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz oliwa do smażenia Ja miałam 1l słoik ukoszonej własnoręcznie kapusty, całość przyrządziłam tak samo, jednak pewną część pozostawiłam do łazanek(...)wrzątku, tak aby woda ją lekko zakrywała. Dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Grzyby zalałam wrzątkiem i pozostawiłam na ok. 30min. (równie dobrze jest je zaparzyć przed wyrabianiem ciasta). Cebulę pokroiłam w piórka i podsmażyłam na oliwie. Grzyby odcedziłam z wody, pokroiłam na drobno i dodałam do cebuli, chwilę smażąc. Na koniec dodałam ugotowaną kapustę. Całość doprawiłam do smaku solą

bastalena
Stary człowiek, a może... 176

podwójnie urodzinowy obiad do czegoś zobowiązuje! Dzisiejszy wpis nie będzie może spektakularny pod względem kulinarnym. Zamieszczam go raczej jako ciekawostkę kulinarną.  Smażony wieloryb z warzywami mięso z wieloryba cebula 1 łyżka oliwy mąka do obtoczenia pieprz ryż marchew groszek zielony kukurydza kminek 1 szklanka rosołu warzywnego Mięso z wieloryba miałam okazję jeść już 2 razy. Jak dla mnie(...)wyglądu, konsystencji i trochę smaku przypomina wątrobę wieprzową. Dlatego nie kombinowałam z jego przyrządzeniem i zrobiłam go najprościej jak się dało.  Na patelni podsmażyłam pokrojoną w piórka cebulę. Kawałki mięsa posypałam pieprzem, obtoczyłam w mące i dołożyłam do cebuli. Smażyłam, aż zmiękło.   Ryż wrzuciłam na rozgrzaną patelnię. Gdy lekko zbrązowiał zalałam go szklanką rosołu. Po chwili dorzuciłam

bastalena
Dziwne? Ale zjadliwe #1 Ślimak, ślimak pokaż rogi... 161

totalnie z innej beczki. A raczej innej kiełbasy. Próbowaliście kiedyś tak? szklanka mąki razowej szklanka mąki pszennej 100g masła 3 łyżki wody szczypta soli 2 pętka białej kiełbasy 1 cebula 1 jajko majeranek, oregano liść laurowy, ziele angielskie sos beszamelowy (dodatkowo łyżka chrzanu, starty ząbek czosnku) *** Wszystkie składniki ciasta połączyłam ze sobą, zagniotłam, wstawiłam do lodówki na 15min. W trakcie(...)wzbogacony startym czosnkiem i chrzanem. Kiełbasę ugotowałam z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, tak ok. 10-15min. Wystudziłam, przekroiłam wzdłuż. Wywar wykorzystałam na zrobienie żurku. Cebulę obrałam, pokroiłam w krążki i w takiej postaci starałam się je podsmażyć. Gotowe ciasto wyłożyłam w naczyniu do tart. Podpieklam przez 20min. Następnie spód wysmarowałam sosem, rozłożyłam kiełbasę

bastalena