królowa wędlin idealnie nadaje się do smażenia, w czasie którego oddaje trochę swojej paprykowej dobroci innym składnikom. Ma złożony, wyrazisty smak, który dobrze prezentuje się w prostych daniach. Trochę cebuli, paseczki słodkiej papryki i drobinki papryki chilli, ot, to wszystko czego potrzeba, aby wyczarować z jej udziałem wspaniały posiłek. Chętnie przygotowujemy z Mężem takie danie na śniadanie lub kolację. Koniecznie(...)zamówiłam aż trzy pętka (większość zjedzona;P). Kiełbasa chorizo smażona z papryką i cebulką przepis własny na 2 porcje Składniki: 1/2 pętka kiełbasy chorizo (ok. 120 g) 1-2 cebule (białe lub czerwone) 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli (lub wg uznania) oliwa sól, pieprz szczypiorek do przybrania dodatkowo: świeży chleb Przygotowanie: Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią kiełbasę pokrojoną
Chilli Czosnek i Oliwachce siedzieć w kuchni gdy zabawa trwa? Na pewno nie ja:) Zaczniemy przepisem na kolorową tortillę z piekarnika . Tortilla to hiszpańska odmiana omletu, przygotowywanego z jajek, ziemniaków i cebuli (klasyczna tortilla de patatas ), tu wzbogaconego dodatkiem zielonej i czerwonej papryki. Tradycyjną tortillę smaży się na patelni. Jednak przewracanie omletu na drugą stronę wymaga żonglerskich zdolności (ja sobie radzę zsuwając(...)pochodzi z książki pt. Tapas, Wyd. Naumann & Gobel czas przygotowania: 25 min. + 35 min pieczenie Składniki: 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cebulki dymki lub 1 mała cebula, posiekane 1 papryka zielona i 1 czerwona, pokrojone w drobną kostkę 3 ugotowane ziemniaki 5 jaj 75 g kwaśnej śmietany 150 g świeżo startego sera o wyrazistym smaku ( z hiszpańskich
Chilli Czosnek i Oliwazaserwujcie razem z imprezowymi przekąskami. Ja zrobiłam go jako dodatek do "cygar" z ciasta filo nadziewanych serem feta ( Sigara Böreği , przepis wkrótce). Przygotowanie dipu nie jest skomplikowane - pomidory, cebulę i czosnek układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy oliwą, octem i przyprawiamy (przypomina to szykowanie sałatki z pomidorów), następnie pieczemy i miksujemy. To wszystko. Zapraszam:) Do czego można wykorzystać(...)pieczonych pomidorów na podstawie przepisu z bloga An Edible Mosaic czas przygotowania: 45 min. (w tym 30 min. pieczenie) Składniki: 2 dojrzałe pomidory pokrojone na plasterki 1 mała cebula lub pół większej, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta cukru szczypta soli szczypta płatków chilli lub ostrej papryki (według preferencji
Chilli Czosnek i Oliwazaczęłam kombinować. Pomyślałam o grzankach z serem, ale znowu ketchup? I wtedy wpadłam na pomysł, aby przygotować prosty farsz z kilku składników, które mam zawsze pod ręką- cebuli, chilli, czosnku i oliwek, które związałam przecierem pomidorowym . Farsz przykryłam pierzynką z żółtego sera i zapiekłam w piekarniku . Powstała pyszna grzanka bardzo przypominająca w smaku pizzę. Na bazie poniższego przepisu możecie(...)wypróbuję ten pomysł przy okazji jakiejś imprezy dla znajomych. Grzanki śródziemnomorskie przepis własny na 4 grzanki czas przygotowania: 15 min. Składniki: 4 kromki chleba, np. ciabatty oliwa 1 cebula pokrojona w półplasterki 1 łagodna chilli, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki przecieru pomidorowego garść czarnych oliwek bez pestek, posiekanych sól, suszone oregano 4 plastry żółtego sera
Chilli Czosnek i OliwaEmilią . Zachęcam Was do odwiedzenia blogów dziewczyn. Havuc plakisi - duszona marchewka z Turcji przepis własny na 2-4 porcje czas przygotowania: 30 min Składniki: 1/4 szklanki oliwy 1 cebula 4 marchewki 1/2 szklanki wody 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta cukru sok z 1/2 cytryny sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru* * zamiast mielonego imbiru możecie użyć mielonych(...)goździków lub gałki muszkatołowej Przygotowanie: Cebulę pokrój w drobną kostkę. Marchewki obierz i pokrój w cienkie plasterki. W rondelku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i duś 3 minuty, aż się zeszkli. Dodaj marchewkę i duś przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Do rondla wlej wodę (powinna prawie przykryć marchewkę), wsyp natkę pietruszki (odłóż trochę do dekoracji), dopraw cukrem
Chilli Czosnek i Oliwaosób czas przygotowania: 20 min. Składniki: 6 łyżek oliwy 2 łyżki octu z sherry lub białego octu winnego 250 g kiełbasy chorizo w pętku 1 cebula 2 puszki ciecierzycy posiekana natka pietruszki sól, pieprz wiejski chleb do podania Przygotowanie: 5 łyżek oliwy wymieszaj z octem, solą i pieprzem. Kiełbasę chorizo obierz ze skóry i pokrój na półplasterki. Cebulę drobno(...)posiekaj. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj cebulę i kiełbasę i smaż na małym ogniu przez 3-5 minut. Przełóż do oliwy z octem. Ciecierzycę odsącz z zalewy. Połowę rozgnieć widelcem, po czym całość (czyli pół rozgniecionej i pół w całości) dodaj do kiełbasy chorizo. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj posiekanej natki pietruszki i wymieszaj. Gotową masę
Chilli Czosnek i Oliwarównież je uwielbiam:) Kto się pisze na zielony omlet? Zielony omlet ze szparagami i szpinakiem przepis własny czas przygotowania: 30 min. Składniki: pęczek zielonych szparagów 2 szalotki lub cebula 2 ząbki czosnku 2 garści szpinaku 6 jajek sól, pieprz parmezan i mięta do posypania oliwa Przygotowanie: Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki i pokrój każdego szparaga na 4 części. Zagotuj wrzątek(...)garnku (ja używam głęboką patelnię) i blanszuj szparagi przez 3 minuty. Odcedź, przełóż je do zimnej wody, aby zachowały kolor i ponownie odcedź. Szalotki lub cebulę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Szpinak dokładnie umyj i posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę oraz czosnek. Smaż 2 minuty po czym dodaj szpinak. Gdy szpinak zwiędnie
Chilli Czosnek i OliwaCzemu nie?:) Jajka zapiekane z botwinką i parmezanem przepis własny na 4 porcje c zas przygotowania: 25 min. Składniki: 1 pęczek botwinki (tylko liście) 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli łyżka posiekanej natki pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz oliwa 4 duże jajka parmezan Przygotowanie: Odetnij liście botwinki od buraczków. Dokładnie je umyj i posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij(...)przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Duś 2-3 minuty po czym dodaj liście botwinki i natkę pietruszki. Gdy zwiędną (po kolejnych 2-3 minutach), dodaj rozgnieciony czosnek i smaż jeszcze minutę. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Rozłóż botwinkę pomiędzy 4 kokilki. Posyp parmezanem, a następnie do każdej kokilki delikatnie wbij jajko. Wstaw
Chilli Czosnek i Oliwazawładnęły, gdy wyszła na jaw prawda o paprykarzu. Lubię odtwarzać sobie niektóre smaki. WEGETARIAŃSKI PAPRYKARZ . /źródło: Jadłonomia ;/ na słoiczek 350 ml 2 marchewki 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 3-4 łyżki sosu sojowego chili w płatkach Marchewki obieram(...)ścieram na grubych oczkach. Przesmażam na odrobinie oleju z posiekaną cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim oraz koncentratem, a gdy cebula się zeszkli, a marchew zmięknie, zdjąć z palnika i wyjąć z mieszanki ziele oraz liść laurowy. Kaszę jaglaną zalewam wodą w stosunku 1:2 i gotuję w lekko osolonej wodzie, około 15 minut od zagotowania wody. Musi wchłonąć cały
W kuchni Karmel-itkiróżny sposób. Czy to pikantna, czy to łagodna, bardziej kwaśna, bardziej słodka - wybór zależy od Was. Składniki: * 1 dynia hokkaido lub mniejszy butternut * 3 średniej wielkości marchewki * 1 cebula * nieduży kawałek selera * 700-800 ml wody * 200 ml mleczka kokosowego * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego * 1 łyżeczka sosu chilli * 1 łyżeczka przyprawy curry * sok z 1/2 limonki * sól * oliwa z oliwek(...)migdały w płatkach Wykonanie: Warzywa umyć, osuszyć. Dynię obrać ze skóry, wydrążyć nasiona i pokroić w kawałki. Skropić oliwą i upiec do miękkości w piekarniku. Cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę - podsmażyć. Dodać pokrojoną w plastry marchewkę oraz pokrojony w kostkę seler - podsmażyć przez 5-7 minut, aż warzywa zaczną się delikatnie rumienić. Podsmażone
kolorowotorcikowoKoncepcja i sposób przyrządzenia pasty jest podobny do mojej pasty z bobu i bazylii . Pasta z czerwonej fasoli (w takiej wersji z patelni) jest uwodząco słodziutka dzięki czerwonej cebuli, której nie zamieniajcie na żadną inną. Teraz jest to nasz hit :) Wszyscy się nią zajadaliśmy, więc może i Wam zasmakuje :) Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli, 35 dag czerwonej cebuli (inna(...)może być), 2 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, pieprz, oliwa z oliwek. Cebulę przekrawamy na pół i jej połówki kroimy w plastry. Podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek. Następnie dodajemy odsączoną fasolę i smażymy na wolnym ogniu przez 7 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wszystko wrzucamy do blendera, dodajemy majonez i miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku pieprzem.Wstawiamy
Delicious Titbitsdelikatny -wystarczy mu także około 8 minut. Polecam pyszny i zdrowy obiad. Zaczynamy: Składniki: około 0,5 kg kurczaka około 0,5 kg łososia pomidorki koktailowe 3 cebule 3 kolorowe papryki sól, pieprz, papryka, pietruszka, oliwa z oliwek patyki to szaszłyków Wykonanie: Najpierw namaczamy patyki na 20 minut w wodzie. Myjemy kurczaka, kroimy w większą kostkę. Solimy , pieprzymy(...)paprykujemy,dodajemy natkę pietruszki, polewamy oliwką- mieszamy i odstawiamy do lodówki na 20 -30 min. Z łososiem robimy tak samo. Myjemy paprykę i kroimy w grubsze kawałki. Cebule kroimy w talarki. Nadziewamy łososia z żółtą papryką i pomidorkami- naprzemiennie. Teraz nadziewamy na mokre patyki kurczaka z cebulą i papryką. Rozpalamy grilla :) Grill musi być gorący- grilujemy łącznie
Smaki EdytyNiezwykle sycąca i aromatyczna zupa krem zaspokoi głód każdego domowego głodomorka. Składniki - 1,5 L bulionu warzywnego - 8 średnich ziemniaków - 1,5 główki czosnku - 2 cebule - sól, pieprz - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni proszę abyś przed opuszczeniem tej strony kliknął na reklamę zamieszczoną poniżej(...)blogu. Dla Ciebie to będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Czosnek obrać, posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Razem zeszklić na rozlanym oleju. Podsmażoną cebulę i czosnek przełożyć do bulionu. Ziemniaki pokroić w kostkę i również dodać do bulionu. Całość gotować na małym ogniu
Świat SmakuPopularne jednogarnkowe danie kuchni węgierskiej, bardzo sycące i aromatyczne. Głównym jego składnikiem są papryki, pomidory i podsmażona kiełbasa. Ja dodaję również cukinię :) Składniki: 400 g kiełbasy 2 cebule 4 pomidory 6 papryk (różne kolory) cukinia 500 g passaty pomidorowej łyżka słodkiej papryki suszonej sól, pieprz, ew. chilli Paprykę, cebulę, pomidory i cukinię pokroić w większą kostkę. Kiełbasę pokroić na talarki(...)połówki. W dużym szerokim garnku podsmażyć kiełbasę, aż się zrumieni a tłuszcz wytopi. Przełożyć ją na talerz. W tym samym garnku podsmażyć cebulę, dodać suszoną paprykę. Następnie wrzucić pokrojone papryki i cukinię, smażyć kilka minut. Dodać pomidory i całość poddusić na średnim ogniu. Wlać passatę, doprawić i nadal gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać podsmażoną wcześniej kiełbasę, wymieszać. Przelać na talerze
wyzwania kuchennesamo. POTRAWKA RYBNA DLA ZABIEGANYCH. /własny;/ na 3-4 porcje 350g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz, itp.) 1 słoik mieszanki warzywnej (marchew, groszek, kukurydza) 1 cebula pęczek natki pietruszki 2 zielone ogórki gruntowe 250 ml śmietanki 12% 250 ml mleka 1,5% 3 łyżki mąki 1 cytryna olej do smażenia sól, pieprz Filety rybne nacieram solą, pieprzem(...)skrapiam sokiem z połowy cytryny. Po kwadransie kroję w mniejsze kawałki. Cebulę obieram, siekam i szklę na odrobinie oleju. Mieszankę warzywną odcedzam, wrzucam do cebuli, a do tego wszystkiego obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki. Podsmażam, zalewam śmietanką. Wrzucam rybę, doprowadzam do wrzenia. W mleku rozprowadzam mąkę, po czym dodaję do zawartości garnka. Najlepiej przelać przez drobne
W kuchni Karmel-itki