dużych marchewek 4 ziemniaki 1,5 l bulionu 1 duża cebula sól, pieprz, czosnek granulowany olej pół szklanki jogurtu naturalnego pęczek szczypiorku PRZYGOTOWANIE Gotujemy bulion. Dodajemy pokrojone drobno marchewki i ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu ok 30 minut, aż warzywa zupełnie zmiękną. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Miksujemy zupę razem z cebulą. Przyprawiamy obficie solą, pieprzem
Moje Kuchenne Rewelacjegęś (ok.4,5 kg) 5 jabłek 5 ząbków czosnku 1 cebula 2 paczki majeranku sól, pieprz słodka papryka PRZYGOTOWANIE Gęś natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić do lodówki nawet na dobę. Jabłka obrać,pokroić w ósemki i obtoczyć w majeranku. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek posiekać. Nadziać gęś jabłkami wymieszanymi z cebulą
Moje Kuchenne Rewelacjeklasyk kuchni polskiej - ryba po grecku, o istnieniu której 99,9 % Greków nie ma pojęcia :) SKŁADNIKI 1/2 kg filetów np. dorsza czy morszczuka 4 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 1 por (biała część) kawałek selera 2/3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii 1 łyżeczka(...)cukru 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka mąki, olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cebulę i pora kroimy w półplasterki. Pozostałe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę i pora. Dodajemy pozostały warzywa. Przesmażamy przez chwilę. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez około 15-20 minut. Dodajemy koncentrat, paprykę
Moje Kuchenne RewelacjePrzepyszne polędwiczki wieprzowe z własnoręcznie nazbieranymi borowikami szlachetnymi :) Pysznie smakują z makaronem tagliatelle SKŁADNIKI 500g polędwiczek wieprzowych 300g świeżych lub mrożonych borowików 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 1/2 szklanki bulionu mięsnego 150ml śmietany 200g sera pleśniowego lazur 1/2 szklanki białego półsłodkiego wina pęczek natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło i oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Polędwiczki kroimy(...)plastry (ok. 1 cm grubości). Solimy, pieprzymy i odstawiamy na kwadrans. Cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek podsmażamy na maśle w dużym rondlu. Dodajemy pokrojone w plasterki prawdziwki. Smażymy kilka minut, po czym zalewamy bulionem. Dusimy kilka minut. W tym czasie na mocno rozgrzanej oliwie obsmażamy z obu stron polędwiczki. Dodajemy je do rondla z cebulą
Moje Kuchenne RewelacjeTarta ze szparagami czyli pyszne szparagi zapiekane z boczkiem:) SKŁADNIKI 500g zielonych szparagów 1 płat ciasta francuskiego 100g wędzonego boczku w cienkich plasterkach 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka ugotowane na twardo duża garść świeżego oregano 200g śmietany 30% 1 jajko 100g sera żółtego - najlepiej ostrego 2 łyżki oliwy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Szparagi czyścimy(...)złamie się on w odpowiednim miejscu). Myjemy, wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem soku z cytryny na 3 minuty i odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy z dwóch stron boczek. Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zaginamy boki lekko
Moje Kuchenne RewelacjeSezon grzybowy w pełni, zapraszam więc na polędwiczki w sosie kurkowym ze śmietaną i świeżymi ziołami SKŁADNIKI 450g polędwiczek wieprzowych 300g kurek 1 cebula 200g śmietany 18% 1 łyżka mąki 1/2 szklanki wody sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielone) papryka czerwona słodka szczypta kurkumy gałązka rozmarynu kilka gałązek majeranku olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Kurki czyścimy i jeżeli są duże(...)kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy pokrojone w centymetrowe plastry polędwiczki oprószone solą i pieprzem. Kiedy się zrumienią z obu stron - zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę. Dodajemy kurki i chwilę obsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Wlewamy pół szklanki wody, przykrywamy i dusimy około
Moje Kuchenne Rewelacjemale kabaczki 1 papryka czerwona 1 cebula jarzynka pieprz mielony tymianek Warzywa myjemy Obieramy cebule, dzielimy na cwiartki i kroimy Papryke kroimy w duza kostke Kabaczek obieramy i kroimy w plasterki Wszystko razem podgrzewamy stopniowo dorzucajac cebule, papryke i na koncu kabaczek Doprawiamy przyprawami wedlug gustu smakowego Wszystko
Klaudynkowa kuchniaklasycznych i przy tych bez zawijania jest troszkę więcej roboty. A Wy co sądzicie? Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 500 g kapusty 100 g ryżu 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki Skworcu sól pieprz 1 słoiczek koncentratu pomidorowego mąka do obtoczenia gołąbków 1,5 litra bulionu olej(...)smażenia Wykonanie: Kapustę drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Ja poszatkowałam. Ryż ugotowałam w osolonej wodzie. Cebule obrałam, pokroiłam w kostkę, obsmażyłam na oleju. Do dużej miski włożyłam mięso, ugotowany ryż, poszatkowaną kapustę, połowę przesmażonej cebuli, wbiłam jajka, wsypałam kaszę mannę, paprykę, sól, pieprz i wyrobiłam dokładnie ręką. Z gotowej masy uformowałam nieduże wałeczki, każdy obtoczyłam w mące i obsmażyłam
Blondynka GotujeSkładniki na jedną porcję. Składniki: 100 g tortellini z wędzonym tofu Polsoja 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 cebuli 1 łyżeczka startego żółtego sera Sól, oregano, bazylia, chili w proszku, czosnek granulowany Olej do smażenia Przepis: Tortellini z tofu gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na popakowaniu. W czasie, gdy tortellini się gotuje, cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę(...)podsmażamy na złoty kolor. Następnie do cebuli dodajemy zmiksowane za pomocą blendera pomidory z puszki i przyprawy. Całość smażymy przez ok. 5 minut cały czas mieszając. Po tym czasie do sosu dodajemy odcedzone tortellini - mieszamy. Tuż przed podaniem, wierzch dania posypujemy startym żółtym serem
Emcia Pichcimięsa wołowego, kilku kolorowych pomidorków koktajlowych, 5 papryczek chili, 2 dużych (400 gram) jogurtów naturalnych, oliwy, białego octu winnego, 1 jajka, ziół prowansalskich, majonezu, 3 ząbków czosnku, 2 czerwonych cebul średniej wielkości, 1/2 główki kapusty rzymskiej, 2 pomidorów, bakłażana, kilku niewielkich ziemniaków, soli morskiej, wody mineralnej, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kminku, kminu rzymskiego, słodkiej mielonej papryki, suszonego lubczyku, suszonego rozmarynu(...)suszonego oregano. Przygotowanie kebaba zacząłem od przyprawienia mięsa. Do 500 gram zmielonego mięsa wołowego dodałem 3 łyżki oliwy, 1 bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulę i odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. W moździerzu roztarłem 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę kminku, 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, a następnie roztarte
Wyprawy kulinarneużyłem: płatów makaronu lasagne - użyłem zielonego makaronu szpinakowego, wyłącznie ze względu na jego kontrastujący kolor, 500 gram wieprzowego mięsa mielonego z łopatki, 1 puszki pomidorów, koncentrat pomidorowy, 1 dużej cebuli, 4 ząbków czosnku, 1 papryczki chili, oregano, tymianku, bazylii, 1 łyżki octu balsamicznego, 150 gram tartej mozarelli, 50 gram tartego parmezanu, 1 serka mascarpone, kilku pomidorków koktajlowych, oliwy, soli, pieprzu(...)Przygotowanie dania rozpocząłem od posiekania cebuli w drobną kostkę. Na patelnię wylałem około 2 łyżek oliwy i po jej podgrzaniu dodałem do niej posiekaną cebulę. Po jej lekkim zeszkleniu dodałem niewielką drobno posiekaną papryczkę chili oraz 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość podsmażałem na średnim ogniu przez około 3 minuty, po czym dodałem na patelnię mięso mielone. podgrzewałem
Wyprawy kulinarnegram filetu z dorsza (może być jakakolwiek ryba o białym mięsie, nie polecam jedynie nienadającej się do konsumpcji pangi), 1 czerwonej papryki, 1/2 czerwonej papryczki chili, 3 limonek, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, 3 łyżeczek czerwonej pasty curry, 400 ml mleczka kokosowego, oliwy, oleju sezamowego, sosu sojowego, sosu rybnego, 1 szklanki czerwonego ryżu jaśminowego (można zastąpić białym ryżej jaśminowym), soli(...)zacząłem od przygotowania składników, które w czasie początkowego smażenia na dużym ogniu należy dość szybko dodawać na patelnię i nie ma czasu na ich przygotowanie już w czasie smażenia. Cebulę posiekałem w cienkie piórka, czosnek w cienkie plasterki. Połowę papryczki chili posiekałem w cienkie plasterki (w zależności od upodobań, czy chcemy otrzymać danie bardziej pikantne, czy mniej pikantne albo pozostawiamy
Wyprawy kulinarnegrecy do sałatki greckiej nie używają sałaty i taką też wersję przygotowałem i polecam. Do przygotowania sałatki użyłem: 1 dużego ogórka, 3 średnich pomidorów, 1/2 zielonej papryki, 1/2 białej cebuli (można zastąpić czerwoną), 1 ząbka czosnku, 150 gram sera feta, 50 gram oliwek czarnych, 50 gram oliwek zielonych, 1 cytryny, suszonego oregano, oliwy z oliwek extra virgin. W przypadku(...)następnie każdy plasterek na ćwiartki, które przełożyłem do miseczki, w której zamierzałem podać sałatkę. W podobnej wielkości kostkę pokroiłem pomidory i położyłem je na ogórka. Pół białej cebuli, która ma dość słodki smak (ewentualnie można zastąpić ją cebulą czerwoną) pokroiłem w piórka, porozdzielałem je palcami i posypałem je po wierzchu ogórka i pomidorów. Pół zielonej papryki pozbawiłem gniazd nasiennych
Wyprawy kulinarnetrochę pracochłonne, jednak zapewniam, że warto, a efekt powinien zadowolić nawet wyrafinowane podniebienie. Do przygotowania dania użyłem: 3 małych cukinii, 200 gram kalmarów, 1 puszki pomidorów krojonych, 1/2 białej cebuli, 2 ząbków czosnku, 150 ml czerwonego półwytrawnego wina, 1 cytryny, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, suszonego oregano, sproszkowanego cynamonu, oliwy z oliwek, octu balsamicznego, cukru trzcinowego. Przygotowanie dania rozpocząłem(...)późniejszemu wylewaniu się farszu. Pokrojone i wydrążone cukinie od wewnątrz bardzo delikatnie posoliłem, a następnie skropiłem lekko oliwą z oliwek i posypałem odrobiną suszonego oregano. Pół białej cebuli pokroiłem w dość drobną kostkę, a 2 ząbki czosnku przecisnąłem przez praskę. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem cebulę wraz z czosnkiem i smażyłem do ich zeszklenia przez około
Wyprawy kulinarnepuszek pomidorów pelati, 1 puszki (200 ml mleka kokosowego), 300 gram ryżu basmati, kawałka świeżego imbiru wielkości kciuka, 1 czerwonej papryczki chili, 1 zielonej papryczki chili, 1 średniej cebuli, 5 ząbków czosnku, pęczka natki świeżej kolendry, 3 łyżeczek kminu rzymskiego, kawałka kory cynamonu (może być też cynamon w proszku), 3 łyżeczek ziaren kolendry, 1 łyżeczki pieprzu syczuańskiego, 3 łyżeczek kurkumy(...)suszonych listków curry, oliwy, 70 gram masła, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od naszykowania poszczególnych składników, które trzeba w dość szybkim tempie umieszczać na patelni. Cebulę pokroiłem w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekałem. połowę czerwonej i połowę zielonej papryczki chili wraz z pestkami (do przygotowania mniej pikantnej wersji należy usunąć pestki) posiekałem w cienkie plasterki
Wyprawy kulinarne