cebula - 11518 przepisów (strona:191/768)

Kurczak w sosie pomidorowym z bananami 258

natomiast bardzo zaskakujący. Serdecznie zapraszam do jej wypróbowania! Naprawdę warto.  Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Pierś z kurczaka Papryka 2 banany 2 ząbki czosnku 2 cebule Puszka pomidorów w kawałkach Chili, przyprawa do kurczaka, oregano Zaczynamy od umycia piersi z kurczaka pod bieżącą wodą i pokrojenia jej w kostkę. Następnie cebulę obieramy i kroimy w pół(...)talarki. Paprykę dokładnie myjemy i kroimy w paski. Na patelnie dajemy kapkę oleju (opcjonalnie oliwy) i czekamy aż nam się nagrzeje. Wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie obieramy czosnek i wyciskamy przez praskę wprost na patelnie i od razu dodajemy paprykę. Na czosnek należy uważać, gdyż ma on tendencje do szybkiego przypalania się. Kurczaka obtaczamy w złocistej przyprawie do kurczaka

Kolizje Smaków
Zupa krem z zielonego ogórka 154

zrobienia i bardzo smaczna! Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 lub 3 zielone ogórki 2 kostki rosołowe ( lub gotowy bulion na bazie drobiu) Łyżka śmietany Cebula 40gram serka topionego Pieprz Cebule obieramy, kroimy w talarki i chwilkę podsmażamy. W garnku rozpuszczamy kostki rosołowe (można również użyć gotowego bulionu). Dodajemy do garnka podsmażoną cebulę. Ogórka obieramy i kroimy

Kolizje Smaków
Papryki zapiekane z farszem 200

zapiec również w cukinii lub bakłażanie, a smak nadal będzie wyśmienity. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 3 papryki 0,5kgmięsa mielonego z indyka Puszka krojonych pomidorów Cebula 1 woreczek ryżu brązowego 20g żółtego sera Sól, pieprz, oregano, chili Nastawiamy wodę na ryż i gotujemy go do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Na patelni rozgrzewamy(...)trochę oliwy i wrzucamy na to cebulę. Podsmażamy cebulkę na rumiany kolor. Następnie na patelnie wrzucamy mięso mielone. Smażymy póki nie wyparuje cała woda. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, oregano ( w sporej ilości) i chili ( w ilości mniejszej). W czasie gdy mięso będzie dochodzić dokładnie myjemy papryki, przekrajamy na pół i wydrążamy środek. Do mięsa dodajemy pomidory z puszki

Kolizje Smaków
Tarta z winogronem i kozim serem 193

jako przekąską na imprezie. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego (można oczywiście ciasto przyrządzić samemu) 100g sera koziego 100g sera z niebieską pleśnią 250g winogoron 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 czerwone cebule 50ml czerwonego wina ( lub octu winnego) 3 łyżeczki brązowego cukru Sól, pieprz, oliwa Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i lekko wałkujemy. Wykładamy nim formę do tarty, obcinamy nadmiar ciasta(...)obciążamy np. grochem. Pieczemy 8 minut w temp 220 stopni. W między czasie na rozgrzaną patelnie wylewamy odrobinę oliwy. Cebulę kroimy w pół talarki i delikatnie podsmażamy. Dodajemy wino i cukier oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, aż się skarmelizuje. Na upieczony spód tarty wykładamy cebulę. Winogrona kroimy w ćwiartki i dokładamy na tarte. Następnie dorzucamy kawałki szynki oraz

Kolizje Smaków
Dietetyczna pizza z kurczakiem i warzywami 401

kurczakiem i warzywami.   Mimo że dietetyczna to bardzo smaczna, a można ją zajadać bez wyrzutów sumienia.   My jako farsz użyłyśmy kurczaka, papryki, zielonego groszku, czerwonej fasoli i cebuli, ale można używać rozmaitych warzyw, takie jakie akurat mamy dostępne! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania 20 minut +  20 minut na leżakowanie ciasta. Składniki: Ciasto: 8 gr drożdży(...)szklance wody,  szklanka mąki pełnoziarnistej sól   łyżka oliwy Sos: puszka pomidorów sól, pieprz ząbek czosnku bazylia oregano szczypta brązowego cukru Farsz: dwie piersi z kurczaka papryka cebula zielony groszek czerwona fasola małe kuleczki mozzarelli (około 30 lub kilka większych kulek) Ciasto:   Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Na blacie wysypujemy mąke pełnoziarnistą, solimy, dodajemy łyżkę oliwy i wodę

Kolizje Smaków
Rosół 311

figlami pogodowymi chciałyśmy Wam zaproponować przepis na rosół. Jest bardzo smaczny, klarowny i mega rozgrzewający. Czas przygotowania: 2h Ilość porcji: 4 Składniki: porcja rosołowa dwie marchewki dwie pietruszki cebula seler por sól, pieprz makaron Porcje rosołową myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy garnek wodą i stawiamy na gaz. Gdy woda zacznie wrzeć, wylewamy ją wraz(...)momencie, gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dolewamy dwie szklanki zimnej wody. Gotujemy około 20 minut. W tym czasie obieramy warzywa i myjemy pod bieżącą wodą. Cebule natomiast w całości opalamy nad ogniem. Przygotowane składniki dorzucamy do zupy. Doprawiamy ją solą i ziarenkami pieprzu ( około 8). Gotujemy na małym ogniu około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie

Kolizje Smaków
Tortilla po meksykańsku 149

minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 placki do tortilli (można uzyć gotowych lub zrobić według tego przepisu ) 500g mięsa mielonego Puszka czerwonej fasoli Puszka pomidorów w kawałkach 2 cebule (mogą być jasne lub czerwone) 2 ząbki czosnku Papryka Jogurt naturalny Mix sałat Przyprawa do kuchni meksykańskiej Cebule obieramy, przekrajamy na pół i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu(...)wrzucamy na to pokrojoną cebulę, chwilkę podsmażamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę wprost na patelnie.   Paprykę myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski, dorzucamy do pozostałych składników. Całość chwilę smażymy, uważając by czosnek się nie przypalił. Dodajemy mięso mielone oraz doprawiamy.   My dajemy 3 płaskie łyżeczki przyprawy do kuchni meksykańskiej, jednak każdy musi wyczuć ilość przyprawy

Kolizje Smaków
Kotleciki mielone przygotowane na parze w sosie pomidorowym 158

wśród dorosłych, jak i dzieci! Składniki: Kotleciki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 sucha bułka 1 jajko Nieco bułki tartej Sól, pieprz Sos pomidorowy: Puszka pomidorów w kawałkach 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka brązowego cukru pół łyżeczki suszonej bazylii 100ml śmietany 12% Przygotowanie zaczynamy od kotlecików. Bułkę namaczamy przez 10 minut w wodzie a następnie(...)Jeśli mamy ochotę możemy dorzucić do maszyny również obrane ziemniaki, ich czas robienia jest taki sam jak kotlecików. Nastawiamy parowar na 25 minut.  W między czasie przygotowujemy sos. Cebulę obieramy i kroimy jak najdrobniej, podsmażamy na patelni. Do garnka wkładamy puszkę pomidorów, dokładamy podsmażoną cebulę i przeciskamy ząbek czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią do smaku. My dodajemy jeszcze

Kolizje Smaków
Delikatne risotto na szybko 176

dzieci. Czas przygotowania: 30 minut  Ilośc porcji: 2   Składniki:   3/4 szklanki ryżu   1,5 szklanki bulionu*   4 parówki   puszka groszku   pół cebuli  * bulion można ewentualnie zastąpić kostką rosołową rozpuszczoną w ciepłej wodzie Cebule obieramy i bardzo drobno kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy nieco oliwy i podsmażamy przygotowaną cebulę. Parówki kroimy

Kolizje Smaków
Tarta z kurkami i kurczakiem pod pierzynką serową 337

teściowej przygotowałam danie z kurkami :) Od dawna nie robiłam dań z tym gatunkiem grzyba, więc w tym roku zaczęłam bardzo bezpiecznie od tarty. Dorzuciłam trochę dodatków w postaci kurczaka, cebuli i serów. Efektem jest pyszna serowa tarta z kurkami i kurczakiem. Prosta i szybka w przygotowaniu. W smaku kurki są bardzo delikatnie wyczuwalne, jednakże całość jest wyśmienita :) Czas przygotowania(...)minut +10 minut pieczenia Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 200g kurek dwie piersi z kurczaka 4 łyżki śmietany cebula ser mozzarella ser camembert ser z niebieską pleśnią przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, oregano Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy delikatnie przyprawą do kurczaka oraz smażymy na rogrzanym oleju. W międy czasie czyścimy kurki i myjemy. Kroimy

Kolizje Smaków
Zupa krem z dyni wg Julii Child 125

więc baza do zupy jest z książki „Gotuj z Julią” natomiast pozostała część (w tym doprawianie) już naszą inwencją :) Składniki: co najmniej 500g dyni 1 łyżka masła 1 cebula 1/6 szklanki mąki około 500ml wywaru drobiowego* przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka i odrobina chili *Julia dodaje jeszcze mleko do bazy, ale my ten składnik pomijamy(...)ktoś chciałby się trzymać dokładnie oryginalnego przepisu to powinien go dodać. Wówczas ilość wywaru drobiowego powinna być zmniejszona. Dynie obieramy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na miękko. Cebulę podsmażamy na maśle w rondelku. Smażymy kilka minut często mieszając, by się nie przypaliła. Kiedy cebula się zeszkli i zmięknie dorzucamy mąkę. Smażymy jeszcze 2,3 minuty. Zdejmujemy z ognia

Kolizje Smaków
Pierogi z ciasta francuskiego ze szpinakiem polane sosem koperkowym 278

czosnkowym. Szybkie, niedrogie i mega pyszne! Ilość porcji: 16 pierogów Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 250g szpinaku mrożonego 150g fety 120g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz Sos koperkowy lub Sos czosnkowy Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Na zarumienioną cebulę wrzucamy szpinak. Suszone pomidory

Kolizje Smaków
Rolada ze schabu z nadzieniem szpinakowym 155

Ilość porcji: 6   Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia   Składniki: 1 kg schabu w kawałku 120g mrożonego szpinaku  60g fety 60g suszonych pomidorów w oleju Cebula Czosnek Sól, pieprz, majeranek Dodatkowo potrzebna będzie nitka oraz folia aluminiowa Schab rozcinamy ostrym nożem po spirali. Następnie rozbijamy go na płat grubości około 1 cm. Powinien wyjść podłużny prostokąt(...)Rozcinamy go na dwa mniej więcej równe kawałki. Posypujemy solą, pieprzem oraz małą ilością majeranku i odkładamy na chwilę. Przygotujemy farsz: Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Na zarumienioną cebulę wrzucamy rozmrożony szpinak. Suszone pomidory kroimy w kostkę, a fetę rozdrabniamy palcami. Dorzucamy do szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić według gustu

Kolizje Smaków
Świąteczna tarta z kapustą i grzybkami 148

przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Idealna na ciepło posiłek nie tylko podczas świąt :) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 600g kiszonej kapusty 150g suszonych śliwek 50g suszonych grzybów np. prawdziwki, borowiki Cebula olej Przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz Grzyby moczymy w wodzie przez jakieś dwie godziny. Śliwki również zalewamy szklanką wody. Kapustę kiszoną siekamy nożem. Cebule obieramy(...)kroimy na małe kawałki, smażymy na kapce oleju. Do garnka przelewamy cebulę, dodajemy kapustę kiszoną i namoczone, pokrojone grzyby. Zalewamy szklanką wody i ewentualnie wodą z grzybków.   Dorzucamy przyprawy, sól i świeżo mielony pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu. Śliwki odcedzamy i siekamy na drobne kawałeczki. Po około godzinie gotowania kapusty dorzucamy śliwki i mieszamy wszystkie składniki. Sprawdzamy smak farszu

Kolizje Smaków
Uszka z kapustą i grzybami 241

Ilość porcji: około 60 średniej wielkości uszek Składniki: Na ciasto: 500g mąki 1 jajko Odrobina gorącej wody Szczypta soli Farsz: 600g kiszonej kapusty 100g suszonych grzybów 100g masła 1 cebula Sól, pieprz, liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu Przygotowanie farszu: Grzyby moczymy w wodzie przez jakieś dwie godziny, następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy. Można również wykorzystać(...)grzyby, które był moczone do barszczu. Odsączone grzyby kroimy na drobne kawałki. Kapustę siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle. W garnuszku umieszczamy kapustę, grzyby oraz podsmażoną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz zielem angielskim i liściem laurowym. Dusimy całość na małym ogniu przez co najmniej godzinę uważając by dno się nie przypaliło. Próbujemy i ewentualnie

Kolizje Smaków