cebula - 11518 przepisów (strona:188/768)

Paprykarz z tuńczykiem 317

paprykarzu. Paprykarz jest smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. Dla mnie najlepszy z świeżym pieczywem. Składniki: 2 puszki tuńczyka z grillowaną papryką Super Fish Graal 100 g cebuli 80 g marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu cygańskiego kieleckiego 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 70 g ryżu 2-3 łyżki oleju Przygotowanie:  Ryż ugotować(...)osolonej wodzie na sypko. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, czosnek, marchewkę i smażyć około 10 minut. Dodać odsączonego tuńczyka, koncentrat pomidorowy, sos cygański, paprykę słodką, ryż i całość smażyć kolejne 10 minut. Paprykarz doprawić do smaku solą i pieprzem.  Jeśli paprykarz będzie za suchy dolać wody

Ala piecze i gotuje
Frittata 172

zależności od naszych upodobań i od tego co akurat mamy w domu. Składniki: 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki brokuły kukurydza z puszki 1 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 cebula 1/2 filetu z kurczaka 6 jajek 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki 1/2 szklanki sera startego na tarce o grubych oczkach sól, pieprz masło do wysmarowania formy Cebulę kroimy w talarki(...)papryki w drobne paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i na nim smażymy cebulę i paprykę. Po chwili dodajemy brokuły i kukurydzę. Warzywa smażymy aż będą miękkie. Filet z kurczaka gotujemy, kroimy na paseczki i dodajemy do warzyw. Formę silikonową smarujemy masłem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, mleko i mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko należy zmiksować

Salonik smaków
WEGETARIAŃSKIE LECZO Z PATISONA I DYNI. 131

cukinia... To może i patison?  LECZO Z PATISONA. /własny;/ 3-4 porcje 1 średni patison (ok. 800g) po 1 dużej papryce: czerwonej, żółtej i zielonej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 300-400g obranej dyni 1 łyżeczka majeranku  1 liść laurowy 2 ziela angielskie 3-4 ziarenka pieprzu czarnego 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)sól, pieprz Patisona obieram ze skórki i kroję w kostkę, jak również obraną już dynię i paprykę, którą uprzednio oczyszczam z gniazd nasiennych. Cebulę drobno siekam, czosnek przeciskam przez praskę, szklę na maśle. Pieczarki kroję w plasterki i wrzucam do cebuli, smażę razem około 3 minuty, dodając także liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. po czym dodaję paprykę. Podduszam

W kuchni Karmel-itki
Leczo 137

Zaletą tego leczo jest to, że mięsa i cebuli nie smażyłam, tylko gotowałam. Ponadto nie dodałam mąki. Leczo jest lekkie jak zupa, za to nic nie traci na smaku...  Składniki: 300 g kiełbasy (użyłam małych kiełbasek śląskich, ale mogą być frankfurterki) 150 g cienkich kabanosów 3-4 kg bardzo dojrzałe pomidory (najlepiej malinowe) 2 małe cukinia 1 duża cebula(...)koncentratu pomidorowego cukier, sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki ostrego Ajvaru Kiełbaski i kabanosy pokroić na 1-2 cm kawałki, a cebulę obrać i posiekać w kostkę. Zalać bulionem i zagotować. Z papryk usunąć środki i pokroić w kostkę. Dodać do wywaru. C ukinię pokroić w kostkę. Również dodać do wywaru

Czerwień i błękit
Zielone risotto z kurczakiem, groszkiem i cukinią 364

wyjdzie pyszne i nigdy nie będzie nudne. ZIELONE RISOTTO Z KURCZAKIEM, GROSZKIEM I CUKINIĄ (4 porcje) Składniki: - 300 gram ryżu arborio - 500 gram piersi z kurczaka - 1 cukinia - 1 cebula - 250 gram zielonego groszku (mrożonego, nie z puszki!) - lampka białego wytrawnego wina - około 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowo-warzywnego - pół szklanki startego parmezanu (opcjonalnie) - 1 łyżka masła - oliwa(...)oliwek - sól, pieprz - 1 ząbek czosnku - łyżka sosu sojowego - pół łyżeczki słodkiej papryki Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek z dodatkiem szczypty soli. Do cebuli wsypać ryż. Potrzymać go chwilę na oliwie, po czym wlać białe wino. Gdy ryż wchłonie wino, dodać trochę bulionu. Ja zawsze dodaję 1 chochlę. Jeżeli dodacie zbyt dużo bulionu

Zgrabne Gotowanie
Makaron z kurkami 234

polegają na użyciu dodatkowo kurek. Opcjonalnie można też dodać parę łyżek białego wina. Składniki na 2/3 porcje 200 g Makaronu spaghetti 100 g kurek 80 g chudego boczku 1 cebula 1 czosnek 3/4 szklanki śmietany 30% 1 żółtko sól pieprz oliwa do smażenia opcjonalnie szczypiorek Przygotowanie 1. Makaron ugotować wedug przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Do przygotowania potrawy przyda(...)się głęboka patelnia. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie, na „szklisto”. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej podsmażamy jeszcze minutę. Boczek kroimy w kostkę dorzucamy do cebuli i czosnku, smażymy jakieś 5 minut aż do wytopienia boczku, tłuszcz ze smażenia odlewamy, aby całość nie była za tłusta. Kurki oczyszczamy i płuczemy pod bieżącą wodą, dodajemy je na patelnię

zjem to blog kulinarny
Soczewicowy pasztet ze śliwką 197

najostrzejszy) nóż wyrządził mi krzywdę. Prosty, zdrowy i niesamowicie pyszny. W tym tygodniu też zrobię podobny! Składniki: 200 gram soczewicy czerwonej 100 gram kaszy jaglanej  3 małe cebule szczypta kurkumy szczypta soli pieprz majeranek łyżka oliwy z oliwek 10 suszonych śliwek mała garść nasion słonecznika Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy (osobno) w wodzie, według czasu podanego na opakowaniu. Cebulę(...)oliwek, doprawiamy solą, kurkumą i majerankiem. Dusimy kilka minut, aż zmięknie. Ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną porządnie odcedzamy (muszą być dość suche) i blenderujemy na gładką masę, dodajemy cebulę, odrobinę soli i pieprzu i ponownie blenderujemy. Gdy powstanie gładka masa, przelewamy 2/3 do prostokątnej, niewielkiej blaszki (dajmy na to 27 cm długości). Następnie układamy ciasno śliwki i wylewamy resztę masy

Mango Papaja
Zupa krem ze świeżych ogórków 179

rzeczy były w lodówce, więc wystarczyło wziąć się za pichcenie i spożytkować, to co zalegało w jej zakamarkach. Składniki na 3 porcje: 6 ogórków gruntowych 1 dymka lub nieduża cebula 1 ząbek czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 25g serka topionego 3 małe ziemniaki 1 czubata łyżka śmietany -18 % 0,75l bulionu Sól Pieprz 1 łyżka oleju Przygotowanie(...)Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać, a ogórki ze skórką pokroić w kostkę. Do gotującego bulionu dodać ziemniaki, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok. 5 minut.  Na łyżce oleju zeszklić cebulę, czosnek i ogórki. Następnie warzywa przełożyć do bulionu i gotować około 10 minut. Zabielić śmietaną (do miseczki odlać wywar wymieszać ze śmietaną

Fabryka pomysłów
Zupa krem z kurek 190

fanem. Dzisiaj prosta i smaczna zupa krem z kurek. Do przygotowania zupy użyłem: 400 gram kurek, 50 gram masła,  3 suszonych borowików, 1 litr bulionu drobiowego, 1 dużej cebuli, 250 ml kwaśnej śmietany 18%, 2 żółtek, świeżego tymianku (można zastąpić suszonym), gałki muszkatołowej, soli,  czarnego świeżo mielonego pieprzu, łyżki mąki ziemniaczanej. Przygotowanie kremu z kurek jest banalnie proste(...)patelni rozpuściłem 50 gram masła, a następnie lekko zeszkliłem na nim pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Następnie dodałem dokładnie oczyszczone kurki, całość lekko posoliłem i podsmażałem na średnim ogniu, aż woda, która wydobyła się z kurek w całości odparowała. Kilka kurek odłożyłem do udekorowania gotowej potrawy, a pozostałe (wraz z cebulą i resztkami płynu z patelni) wrzuciłem do bulionu drobiowego

Wyprawy kulinarne
Szaszłyki z karkówki 199

karkówki 6 łyżek oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól/pieprz do smaku 1 duża czerwona papryka 14 niedużych pieczarek 3 cebule Karkówkę pokroić w dużą kostkę. Przygotować marynatę. Wymieszać dokładnie oliwę z sokiem z cytryny, słodką papryką i czosnkiem. Do smaku dodać nieco soli i pieprzu. Do tak przygotowanej marynaty wrzucić(...)mięso i dokładnie wymieszać aby pokryła mięso. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki, im dłużej tym lepiej. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w ćwiartki. Na patyki do szaszłyków nadziewać po kawałku karkówki, cebuli, papryki i pieczarkę itd. Szaszłyki grillować ze wszystkich stron aż mięso dobrze się zarumieni

Monia miesza i gotuje
Ravioli z pieczarkami 215

polubienia ich profilu na fb klik na którym są informacje o nowościach i pyszne przepisy z wykorzystaniem ich produktów. Składniki: 250 g ravioli z serem 300 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 2-3 łyżki majonezu kielecki Omega 3 sól i pieprz do smaku Przygotowanie:   Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzać(...)olej dodać cebulę lekko podsmażyć. Dodać pieczarki i podsmażać od czasu do czasu mieszając do odparowania płynu. W osolonej wodzie ugotować ravioli zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ravioli wymieszać z pieczarkami dodać majonez doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i podać na ciepło

Ala piecze i gotuje
Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli 130

Składniki:  4 gniazdka makaronu tagliatelle (użyłam Barilla)  1 mała cukinia  150 g pieczarek  1 cebula  3 szczypty suszonego cząbru  sól, pieprz do smaku  5 łyżek oliwy z oliwek z białych trufli  Przygotowanie:  Umyte pieczarki i cukinię kroimy w paski, cebulę w kostkę. Gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oliwie(...)oliwek z białych trufli obsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki z cukinia, całość na najmniejszym ogniu obsmażamy z dodatkiem suszonego cząbru, aż warzywa będą miękkie,do warzyw dodajemy odcedzony makaron, doprawiamy do smaku, mieszamy, po 3 minutach gasimy płomień

Moja smaczna kuchnia
GOŁĄBKI Z MŁODEJ / WŁOSKIEJ KAPUSTY 151

coś koło 30 lat) nie wyobrażam sobie innego sposobu przyrządzania.   Składniki: - 1,5 kg mielonego mięsa ( np.karkówka, łopatka, szynka) - 2 paczki ryżu ( u mnie Basmati) - 2 duże cebule - 0,5-1 l soku pomidorowego - główka młodej lub włoskiej kapusty ( najlepiej duże, niezbyt zwarte) - 1-2 łyżki masła - 1-2 łyżki smalcu lub oleju kokosowego bezwonnego - 1 szkl. bulionu(...)skrobia kukurydziana ( maizena) - sól, pieprz, ketchup  Ugotować 2 paczki ryżu w osolonej wodzie. Wysypać do miski i przestudzić. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na 1 łyżce masła lub oleju kokosowego. Odstawić do przestygnięcia. Kapustę obrać , tzn. oderwać delikatnie całe liście. Te lepsze umyć, ściąć delikatnie zdrewniałe części od strony głęba i obgotować kilka minut we wrzątku. Przy

Smaczne Zdrowe
ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM - PIKANTNA 206

przelewam do słoików ok.0,5l i mrożę. Mam wtedy zawsze pod ręką bazę do pysznej zupy. Dzisiaj Na bazie takiego rosołu polecam Wam pikantną zupę pomidorową. Można oczywiście pominąć cebulę, czosnek , chili i wówczas otrzymamy tradycyjną , łagodną pomidorówkę ( też niekiedy taką robię- dla odmiany) Składniki: - 0,5l rosołu - 1 puszka pomidorów - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 0,5 kg warzyw(...)łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego W garnku rozgrzać oliwę lub olej kokosowy bezwonny ( daję trochę oleju i trochę oliwy). Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, gdy lekko się przyrumieni dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Zalać rosołem, dolać wodę, wrzucić pokrojone w kostkę: marchew,pietruszkę i por. Ja często ratuję się mrożonymi warzywami w paski ( daję ich ok.0

Smaczne Zdrowe
ZALEWA OCTOWA 183

np.na kolację. Moi domownicy uwielbiają rybki z octu. Grzybki oczywiście też. :-) Składniki: - 5 szklanek wody - 1 szklanka octu 10% - 3 kopiaste łyżki ksylitolu - 1 kopiasta łyżka soli - 2-3 cebule - ziele angielskie ( daję 6-10), liście laurowe (daję 3-4) lub wedle uznania Do garnka wlać 5 szklanek wody, wsypać ksylitol, sól, dodać ziele angielskie , liście laurowe  oraz pokrojoną(...)krążki cebulę i zagotować. Gotować ok.2-5 minut, tak by zmiękła cebula. Następnie dodać ocet i zagotować. Nasza zalewa gotowa. Możemy już zalewać nią nasze rybki, itp. Smacznego

Smaczne Zdrowe