cebula - 11518 przepisów (strona:185/768)

Babka ziemniaczana 284

Pora na wykopki a więc zabieramy się za babkę ziemniaczaną Składniki: 1,70 kg 1 duża cebula , 2 jaja 2 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g  boczku wędzonego Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami, boczek pokroić w kosteczkę i obsmażyć do chrupkości, cebulę pokroić w kostkę i również obsmażyć. Boczek z cebulą dodać do startych

Niezły Młynek
Mielone roladki obiadowe 171

klasyczne kotlety mielone, napełnione dowolnym nadzieniem. Zamiast smażenia na tłuszczu godzinka w piekarniku. Wygodny sposób zwłaszcza gdy potrzebujemy przygotować większą ilość. 1 kg łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 jajko 1 bułka kajzerka 1 łyżka smalcu mleko  kucharek, sól, pieprz, czosnek granulowany bułka tarta Do Nadziewania: np. żółty ser, kiełbasa, ogórek konserwowy Kajzerkę namoczyć w mleku, a gdy rozmoknie(...)odcisnąć. Cebulę pokroić, zeszklić na smalcu. Mięso zmielić razem z cebulą i kajzerką. Dodać jajko, przyprawić. Masę dokładnie wymieszać.  Z masy mięsnej formować płaskie placki, kłaść na nich ser i kiełbasę pokrojoną w słupki, po czym formować ruloniki. Obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Praktyczna pl
Polsko-angielsko 98

kielbasa slaska  jajka  cebula  Kielbase przekrajamy na pol i od gory nacinamy w trzech miejscach  Cebule przeprajamy i kroimy w plasterki  Na tluszczu podsmazamy cebule dorzucamy kielbase i wszystko razem smazymy az kielbasa sie nie zrumieni ( kielbase nalezy obracac aby przysmazyla sie z obu stron)  Na koniec sadzimy jajaka  Wszystko wykladamy na talerz

Klaudynkowa kuchnia
Pasztet z czerwonej soczewicy z dynią 154

kaszą i soczewicą. Są takie pożywne i pyszne. A przede wszystkim zdrowe. Składniki: 200 gram czerwonej soczewicy 100 gram kaszy jaglanej 600-700 gram dyni, waga po obraniu 2 cebule ząbek czosnku curry 1/2 szklanki otrębów pszennych 1 jajo sól pieprz łyżka oliwy z oliwek szczypta majeranku pestki słonecznika do posypania świeże zioła do dekoracji Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy(...)według przepisu na opakowaniu. Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, smażymy na niej cebulę i czosnek oraz startą dynię. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem oraz curry. Smażymy 10-15 minut. Do jednego garnka wrzucamy ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną i 3/4 usmażonej dyni z cebulką i czosnkiem

Mango Papaja
Tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem 336

sosie szpinakowo- śmietanowym z kurczakiem. Pycha! Składniki (3 porcje): makaron tagliatelle wedle uznania 250 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka oleju 1 cebula 100 ml śmietany kremówki sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, czosnek i cebulę drobno(...)siekamy. 2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, smażymy do zeszklenia. Dodajemy czosnek i kurczaka, smażymy na małym ogniu, aż kurczak będzie gotowy (ok. 10 min).  3. Dodajemy mrożony szpinak. Gdy się już rozmrozi, wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wszystko mieszamy. Całość gotujemy jeszcze ok. 5 min. 4. Makaron dodajemy do szpinaku i dokładnie mieszamy. Wykładamy

My Culinary Art
Zupa- krem z dyni 182

papkę. My złamiemy dzisiaj ten stereotyp i zrobimy pełną intensywnego smaku i aromatu potrawę. Zupa- krem z dyni SKŁADNIKI: - 1.5 kg dyni piżmowej - 1 litr bulionu drobiowego - 1 cebula - 4 ząbki czosnku - pół jabłka - kawałek świeżego korzenia imbiru (wielkości kciuka) - pęczek świeżego majeranku - pęczek świeżego tymianku - sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do posypania(...)kolendry - pół łyżeczki pieprzu ziołowego - 1 łyżka ziarenek smaku - 2 łyżki oleju do polania blachy PRZYGOTOWANIE: Najpierw myjemy, obieramy dynię ze skórki i  kroimy na kawałki. Następnie kroimy cebulę w piórka, jabłko w plasterki, imbir w plastry i ząbki czosnku na pół. Blaszkę wykładamy pergaminem i polewamy olejem. Dynię układamy na blaszce na nią kładziemy czosnek, cebulę, jabłka, imbir

Zainspiruj się kuchnią
GRZYBY MARYNOWANE, W ZALEWIE OCTOWEJ 226

garnku z podwójnej porcji. Składniki: - świeże leśne grzyby: borowiki, podgrzybki (ilość dowolna) - zalewa octowa:  - 5 szklanek wody (1250ml)  - 1 szklanka + 50ml octu 10% (300ml)  - 1 duża cebula lub 2 mniejsze  - kilka ziaren ziela angielskiego (6-8 kulek)  - 1-2 liście laurowe  - 3 kopiaste łyżki ksylitolu (lub cukru)  - 3 kopiaste łyżki soli Do garnka(...)wlać wodę, zagotować,  dodać cebulę pokrojoną w krążki, dodać ksylitol lub cukier, sól, ziele angielskie i liście laurowe, doprowadzić do wrzenia i gotować ok.3-5 minut aż cebula zmięknie. Następnie dodać ocet i zagotować. Garnek odstawić. Oczyszczone i umyte, dość małe grzyby (gdy są bardzo brudne do wody dodajemy garść soli) umieścić w garnku, zalać wrzątkiem i doprowadzić do wrzenia

Smaczne Zdrowe
Żeberka z winnym sosem barbecue i żurawiną 129

smaku, pieprz świeżo zmielony, 400 ml wina czerwonego wytrawnego, 6 łyżek żurawiny, 2 okrągłe sery camembert (po 120 g). Składniki na sos barbecue: 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 mała cebula, 1 łyżka cukru brązowego, 2 ząbki czosnku, 200g pomidorów z puszki, 50g pikantnego ketchupu, 1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżeczka sosu sojowego, szczypta imbiru, ½ łyżeczka sosu  czerwonej papryczki chili(...)grubości żeberek) w 180°C. Kilka razy w czasie pieczenia odwróć żeberka, aby  jednakowo się upiekły z dwóch str.  Pod koniec pieczenia, podlej żeberka winem. Przygotowanie sosu: Cebulę obierz, pokrój w kostkę, czosnek wyciśnij przez praskę. Pomidory zmiksuj i przetrzyj przez sitko, aby usunąć pestki. W garnku rozgrzej olei i podsmaż cebule z czosnkiem. Dodaj pozostałe składniki

Moniki Smakołyki
Letnia zupa z odrobiną pikanterii 149

bardzo orzeźwiająca, lekka, a dzięki papryczce chili wyrazista i delikatnie pikantna.  Składniki: 4 marchewki, 4 pietruszki korzeń, 3 gałązki selera naciowego, 10 ziaren obranego bobu, 1 duża czerwona cebula, 1 garść ziaren zielonego groszku, 10 zielonej fasolki szparagowej, ½ papryczki chili, 5 młodych ziemniaków, liście selera, zielona pietruszka, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, 3 ziarna(...)ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 ząbki czosnku 1 gałązka świeżego lubczyku, 1 łyżka sosu Worcestershire . Przygotowanie: Warzywa myjemy. Selera kroimy w plasterki, a ziemniaki i cebulę sześć części. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy marchew, pietruszkę, selera naciowego, cebulę, fasolkę szparagową (jeśli jest długa to dzielimy ją na mniejsze kawałki), ziemniaki. Dodajemy ziela angielskiego, liście laurowe, nać pietruszki, lubczyk, liście

Moniki Smakołyki
Pietruszkowy kuskus z wątróbką na grillowanej cukinii 152

Składniki: 2 porcje ¾ szklanki kuskusu, 150 g  wątróbki z indyka, 1 mała cukinia, 2 małe cebule, 250 ml bulionu drobiowego, 300 ml mleka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka masła klarownego, zielona pietruszka, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku. Przygotowanie: Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z wystających żyłek. Moczymy w mleku ok. 10 min. Cebulę kroimy(...)mieszamy. Do wątróbki dodajemy cebulkę i doprawiamy solą, tuż  przed samym podaniem, żeby nie zrobiła się twarda. Cukinię układamy na talerzu, na nią kładziemy wątróbkę z krążkami cebuli, dodajemy kuskus. Na patelnię gdzie grillowała się cukinia dodajemy masło i kilka sek. podsmażamy na nim paseczki cukinii z  szczyptą soli. Paseczki razem z masłem dodajemy na kuskus. Całość ozdabiamy

Moniki Smakołyki
Spaghetti owinięte cukinią 155

Składniki:   ½ op. spaghetti pełne ziarno, średnia cukinia, 300g pieczarek, 1 mała cebula, 100 ml wody, 1 łyżka mąki pełnoziarnistej, olej rzepakowy, kapary,   sól,   pieprz do smaku,   zielona pietruszka, 3 łyżki jogurtu naturalnego.   Przygotowanie: Sos pieczarkowy: cebulę obieramy, na oleju lub maśle podsmażamy, solą pieprzem doprawiamy. Pieczarki drobno siekamy, do cebuli dokładamy, wszystko razem dusimy

Moniki Smakołyki
Kurczak na prażonym ryżu z pietruszkowym pesto 187

Składniki: 2 filety z kurczaka, 1 czerwona cebula, olej rzepakowy, świeży tymianek, świeży rozmaryn, starta skórka z cytryny, 200 ml bulionu, 100 g ryżu okrągłego brązowego, pęczek natki pietruszki, 1 łyżka ziaren słonecznika, 1 łyżka ziaren dyni, 1 łyżka kapary, 50 g startego parmezanu, młody groszek zielony, szczypiorek, sól himalajska, pieprz kolorowy świeżo zmielony.   Przygotowanie: Filety myjemy, nacieramy solą(...)posiekanego rozmarynu. Dodajemy skórkę z cytryny i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.  W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kurczaka. Zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki, przykrywamy i dusimy ok. 30 min. (w zależności od wielkości filetów).  Raz na jakiś czas odwracamy mięso. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej i prażymy

Moniki Smakołyki
86.Jesienna symfonia: czyli pieczone na dyni i chili polędwiczki z dorsza, chrupka panierka, camembert i świeża kolendra! 233

obiad : Składniki:  (dla 2 osób) 2 z polędwiczki dorsza lub innej preferowanej ryby ( po 150g każda) 200/50g obranej i pozbawionej miąższu i pestek dyni  1 mała czerwona cebula 1 spory ząbek czosnku 1 mała papryczka chili (ok.15g) 1 ser camembert  garść posiekanych listków świeżej kolendry kilka gałązek rozmarynu oliwa z oliwek  pół łyżeczki miodu świeżo zmielona(...)ręcznikiem papierowym, posypujemy odrobiną soli i pieprzu i dostawiamy na bok. Dynię kroimy w prostokątne plasterki, z papryczki chili usuwamy pestki, siekamy ją wraz z czosnkiem na bardzo drobno. Cebulę obieramy i kroimy w póltalarki. Kawałki dyni umieszczamy w misce, podlewamy ją oliwą, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i chili, posypujemy po szczypcie kurkumy, curry i świeżo startej gałki muszkatołowej

Symfonia Smaków
Placuszki z tartej cukinii 198

cukinii , najlepsza taka o grubej, jasnej skórze 4 łyżki mąki kukurydzianej - jesli takiej nie mamy to może być tylko pszenna 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 mała , starta cebula sól, olej do smażenia Przygotowanie ; Utartą cukinię i cebulę mieszamy  ze solą oraz jajkiem Dodajemy obydwa rodzaje mąki - mieszamy na gładka masę , jeśli byłaby zbyt rzadka ( a musi przypominać(...)bardzo się nam śpieszy , a jesteśmy fanami cukinii to zróbmy sobie jajecznicę właśnie z cukinią .  Wystarczy zetrzeć warzywo na tarce o grubych oczkach ( ewentualnie  dodać do tego cebulę ) , przełożyć na rozgrzany tłuszcz na patelni i obsmażyć , aż cukinia straci surowiznę i stanie się szklista. Potem wbić do tego 2 - 3 jajka , gotowe. Aha , jeszcze ciut posolić . Warto wypróbować

Proste Potrawy
Żeberka smażone w własnym sosie 148

Składniki : około 50 dag żeberek wieprzowych mąka do obsmażania żeberek sól, pieprz, liść laurowy cebula, zioła prowansalskie, tymianek, majeranek Przygotowanie ; Umyte żeberka pokroić na małe kawałki W garnuszku zagotować około pół litra wody, dodać liść i pieprz ziarnisty Żeberka oprószyć mąką i usmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia Na końcu usmażyć pokrojoną w krążki cebulę Przełożyć usmażone żeberka do wrzątku(...)przyprawami Cebulę dodać pod koniec gotowania i wtedy tez posolić do smaku oraz dodać ewentualnie pieprz mielony, zioła prowansalskie, tymianek oraz majeranek Gotować tak długo ( pod przykryciem ), aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości Jeśli sos będzie za rzadki, to zrobić zasmażkę z mąki na tłuszczu lub "zatrzepkę" ( do mniej niż pół szklanki zimnej wody wsypać łyżkę mąki

Proste Potrawy