cebula - 11518 przepisów (strona:178/768)

Krewetkowa wariacja czyli jedź kolorowo! 157

smacznie :) Składniki dla dwóch osób: 2-3  pomidory  15-20 dag chudego białego sera  2 łyżki jogurtu naturalnego krewetki (10 dag) kilka sztuk zielonych oliwek 1/2 cebuli  lub cebula dymka 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła świeże zioła sól pieprz cytrynowy www.owocowyraj.eu Twarożek rozcieramy z jogurtem. Roztapiamy masło, smażymy drobno posiekany czosnek, dokładamy na patelnie krewetki(...)delikatnie oprószamy solą. Krewetki smażymy nie dłużej niż 2-3 minuty, wyciągamy na talerzyk do ostygnięcia. Do masy serowej dodajemy drobno posikane oliwki i cebulę, dodajemy przekrojone na pół ostudzone krewetki. Doprawiamy solą i pieprzem. Z pomidorów ścinamy górę, dół pomidora wydrążamy i napełniamy twarogiem. Wierzch ozdabiamy całymi krewetkami, oliwkami, świeżą natką pietruszki, można również skropić oliwą z oliwek. Podawać

Apetyczna babeczka
Syryjskie chlebki cebulowe 143

wypieka się z drobno zmielonej mąki razowej podobnej do mąki chapti. Obecnie jednak coraz częściej używa się do ich wyrabiania białej mąki. Chlebki syryjskie posypane są pyszną, aromatyczną mieszanką cebuli, ziół i przypraw. Firma Guardini oferuje całą gamę wysokiej jakości foremek, dzięki którym pieczenie staje się prawdziwą przyjemnością, produkty dostępne na stronie homemart.pl Składniki na 6-8 chlebków(...)mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 dag świeżych drożdży 280 ml ciepłej wody Do posypania: 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 cebule dymki razem z zieloną częścią 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki posiekanej świeżej mięty Przesiać mąkę do miski i zrobić zagłębienie na środku. Rozetrzeć drożdże z niewielką ilością wody, dodać resztę wody

Apetyczna babeczka
Ogórki w zalewie curry z liściem selera 1134

ogórków konserwowych. Warto zrobić kilka słoików i wypróbować nowe smaki. Curry zawsze od sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . Składniki: 1,5 do 2 kg małych ogórków gruntowych liście selera 2-3 cebule Zalewa: 3 łyżki curry 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1 i 1/2 łyżki soli 1 i 1/2 szklanki cukru  1. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki(...)przygotowanych, wyparzonych słoików wkładamy kolejno: liść selera - krążki cebuli - ogórki układamy pionowo, a na górze ponownie cebula i liść selera. 3. Gotujemy zalewę, curry dodajemy po zagotowaniu, mieszamy i gorącą zalewą zalewamy ogórki. Pasteryzujemy 10 minut.  Po ręcznie wykonane nakładki na słoje zapraszam na stronę Pani Karoliny

Apetyczna babeczka
Kabanosiaki na drożdżowym cieście curry 128

przyprawy curry do ciasta drożdżowego okazało się strzałem w dziesiątkę, bo po pierwsze smak jest obłędny, a do tego ma piękny intensywny kolor. Do nadzienia wybrałam klasyczne kabanosy, zioła, cebulę, czosnek, a to wszystko pod pierzynką z  żółtego sera.  Ze zdjęciami było ciężko, bo dzieci rozkradły w mig kabanosiaki. Składniki na 24 sztuki: 60 dag mąki pszennej(...)ciepłej wody łyżeczka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżeczki curry w proszku 2 stołowe łyżki oliwy z oliwek od Hiszpańskich Delikatesów Nadzienie: 4-6 sztuk kabanosów 4 średnie cebule oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 10-15 dag sera żółtego w kawałku do starcia sól pieprz 1.  W szklance wody rozpuścić drożdże z cukrem

Apetyczna babeczka
Sałatka z kapustą, ogórkiem i pomidorami 181

Zimą dobrze sięgnąć po gotowe sałatki, zwłaszcza wtedy gdy się spieszymy, odkręcamy i gotowe. Warzywna, mieszanka dwóch rodzajów pomidorów, kapusty, cebuli, czosnku i ogórków, a wszystko to occie winnym, więc i zdrowo!. Jeśli macie robot kuchenny, który to poszatkuje w 5 minut, to jest to praca łatwa i bardzo szybka. Z tej porcji warzyw wychodzi 6 litrowych słoików gotowej sałatki(...)pochodzi z książki siostry Anastazji, w oryginale zielone pomidory zostały zamienione na żółtą Limę. Składniki: 1  kg czerwonych pomidorów Limo 1  kg żółtych pomidorów Limo 1 kg cebuli  1 kg ogórków gruntowych  1 kg kapusty białej  1/2 kg marchewki 4 ząbki czosnku 20 dag cukru 1 szklanka octu winnego 6% 2 łyżeczki soli 1 małe

Apetyczna babeczka
Gołąbki z mięsem, kaszą pęczak w sosie pomidorowym 165

gustach się nie dyskutuje. Składniki; 1 duża główka kapusty 40 - 50 dag grubej kaszy, (pęczak lub jęczmienna ) 1 kg mięsa, najlepiej mielona łopatka lub szynka 2 duże cebule  3 łyżki smalcu sól  pieprz zioła wg. upodobań: majeranek, tymianek, bazylia od www.Skworcu.com.pl Sos pomidorowy najsmaczniejszy z domowego przecieru pomidorowego,  KLIKNIJ TUTAJ . 1. W dużym rondlu gotujemy wodę, wkładamy(...)przestygnięcia, potem jeszcze wycinam z nich ostrym nożem grube żyłki, które są przez środek.  2. Gotuje kasze w lekko osolonej wodzie, odcedzam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i blanszuje cebule. Następnie wszystko razem mieszam, cebule z tłuszczem, surowe mięso mielone i kaszę, można jeszcze przez kilka minut zapiekać wszystko razem dobrze przyprawiając do smaku solą, pieprzem i ziołami. 3. Nadziewamy

Apetyczna babeczka
Marchewkowy paszet z czerwoną soczewicą 142

został srogo nadjedzony!. Jest pyszny, ale polecam  odstawić go jednak do ostudzenia.  Składniki do dużą keksówkę lub dwie małe: 5 dużych marchewek 40 dag czerwonej soczewicy 3 cebule 4-5  ząbków czosnku 2 jaja garść słonecznika 5 dag orzeszków piniowych  4-5 łyżek otrębów żytnich lub pszennych 5-6 suszonych pomidorów w oliwie 1 łyżeczka tymianku(...)Soczewicę gotować z podanymi przyprawami przez 20-25 minut, aż się dobrze rozgotuje. Odcedzić i wyjąć przyprawy. 2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i blanszować drobno pokrojoną cebule i czosnek. Na tarce zetrzeć marchewki i dodać do cebuli, dusić razem, aż marchew zmięknie, na końcu lekko podsmażyć. Dodać odcedzoną soczewicę, jaja, otręby, suszone pokrojone pomidory, wszystkie zioła i przyprawy, smażyć

Apetyczna babeczka
Czebureki 656

chrupiącą skórkę, odgrzewane już nie będą chrupiące. Bardzo dobrym dodatkiem do czeberuków jest barszcz czerwony. Farsz: 80 dag mięsa mielonego, dobre będzie wieprzowe mięso z golonki  1-2 cebule 2 łyżeczki suszonego majeranku  sól pieprz oliwa 2-3 łyżki zimnej wody 1. Na rozgrzanej oliwie blanszujemy drobno pokrojoną cebulę. Do mięsa dodajemy przyprawy, cebulę z oliwą oraz wodę

Apetyczna babeczka
96.Dobry środek na chłodek: czyli porowa-pietruszkowa zupa krem z wędzoną makrelą i koperkiem. 216

Ciekawi? Koniecznie spróbujcie: Składniki: (3-4 porcje) litr bulionu warzywnego 600g pora (2 dość duże sztuki) 200g pietruszki (1 dość duża sztuka)  3 średniej wielkości ziemniaki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 cm startego, świeżego imbiru (można zastąpić suszonym) pół pęczka świeżego koperku 1 łyżka masła lub oliwy do smażenia 2 łyżki śmietany 150g wędzonej makreli świeżo zmielona(...)łyżeczce śmietany i kilka pierścieni surowego pora do ozdoby Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy (pora przecinamy wzdłuż idokładnie opłukujemy przestrzenie między półpierścieniami) , obieramy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek równiez obieramy i siekamy na bardzo drobno. Pory kroimy w średniej grubości półpierścienie, a obraną pietruszkę w ćwiartki. Koperek siekamy na bardzo drobno

Symfonia Smaków
Gołąbki w kapuście pekińskiej 216

Gołąbki w kapuście pekińskiej  kapusta pekińska -1 główka mięso mielone -250 g ryż -1 saszetka cebula -1 szt sól i pieprz tłuszcz sos do spaghetti -1 słoik PRZYGOTOWANIE: Oddzielić liście od kapusty pekińskiej,umyć, osączyć, zalać liście wrzącą wodą, odstawić na 3 minuty, odlać, osączyć, z liści przyciąć białe części. Ryż opłukać, osączyć, włożyć do wrzącej i osolonej wody(...)gotować do miękkości. Ugotowany ryż odcedzić, osączyć na sicie, ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone wymieszać z ryżem, cebulą, solą i pieprzem. Na liściach kapusty pekińskiej nakładać farsz, zwijać gołąbki. Układać gołąbki na brytfannie wysmarowanej tłuszczem, zalać sosem do grilla, przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w 180 stop. Przed końcem

Kuchnia Danusi
Kotlety mielone z brokułami 182

Kotlety mielone z brokułami mięso mielone wieprzowe -0,5 kg jajko -1 szt bułka czerstwa -1 szt cebula 1 szt mała tłuszcz sól i pieprz różyczki brokuła -6 szt bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Brokuły ugotować w osolonej wodzie,odcedzić. Cebulę obrać,zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Mięso mielone przełożyć do miski,dodać cebulę, jajko,sól i pieprz. Bułkę czerstwą namoczyć

Kuchnia Danusi
Mielone z kalafiorem 155

Mielone z kalafiorem SKŁADNIKI: mięso mielone -800 g bułka czerstwa -1,5 szt sól i pieprz jajko -2 szt cebula -1 szt tłuszcz bułka tarta mleko kalafior -0,5 szt kwasek cytrynowy PRZYGOTOWANIE: Kalafiora ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kwasku,aby nam nie ściemniał. Odcedzić na durszlaku,podzielić na różyczki. Cebulę obrać,bułkę namoczyć w mleku,odcisnąć. Bułkę(...)cebulę zemleć w maszynce,dodać do mięsa. Wbić do masy mięsnej jajka,dodać przyprawy,dokładnie wymieszać. Z masy formować okrągłe kotlety,lekko spłaszczyć,nakładać na środek kotleta po różyczce kalafiora,dokładnie skleić. Smażyć kotlety na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Następnie dosmażyć na wolnym ogniu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Kuchnia Danusi
Kotlety mielone z marchewką 140

Kotlety mielone z marchewką SKŁADNIKI: 1 bułka kajzerka 400 g mięso mielone 1 jajko 1 cebula sól i pieprz tłuszcz 2 szt marchewka gotowana z rosołu bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać,cienko posiekać. Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie,odcisnąć ,dodać do mięsa mielonego. Wbić jajko,dodać cebulę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Marchewkę osączyć z rosołu pokroić na kawałki

Kuchnia Danusi
Zawijaniec drobiowo prowansalski 135

Zawijaniec drobiowo prowansalski SKŁADNIKI: 1 kurczak 1 kg piersi z kurczaka 0,5 słoika papryki konserwowej kolorowej 1 łyżka zioła prowansalskie 1 łyżka majeranku 1 cebula 2 jajka 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka przyprawy chili sól i pieprz 2 ząbki czosnku 1 opak przyprawy do kurczaka tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Kurczaka wytrybować,rozciąć wzdłuż zaczynając od piersi. Skórę i mięso(...)kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Następnie piersi z kurczaka zmielić w maszynce. Cebulę obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na tłuszczu,ostudzić. Do zmielonego mięsa dodać jajka,cebulę,kaszę,przeciśnięty przez praskę czosnek,oraz przyprawy,dokładnie wymieszać. Paprykę osączyć z zalewy,pokroić w kosteczkę. Na mięso z kurczaka wyłożyć masę,dobrze rozprowadzić,papryką posypać

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania