cebula - 11518 przepisów (strona:184/768)

Krokiety z pieczarkami 394

Krokiety z pieczarkami Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki roztopionego masła woda mineralna Farsz 800 g pieczarek 100 g cebuli sól pieprz 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia Panierka 1 jajko tarta bułka Wykonanie: Składniki ciasta, oprócz wody  miksujemy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy(...)dużo soku, można go odlać do zlewu. Pieczarki przekładamy do innego naczynia, a na patelni na gorącym oleju podsmażamy pokrojoną w  kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy do niej pieczarki i smażymy przez 10 minut. Przyprawiamy i dodajemy tartą bułkę. Naleśniki smażymy, na każdym naleśniku kładziemy pieczarkowy farsz i ciasno zwijamy wedle upodobania

Kulinarne przygody Gatity
Pâté z drobiowych wątróbek 193

użyłam smalczyku roślinnego, zamiast oleju. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że doskonale zastępuje inne tłuszcze do smażenia. Pâté z drobiowych wątróbek Składniki: 500 g drobiowych wątróbek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda 100 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 60 ml whisky 2 łyżki(...)łyżki roztopionego masła Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy  smalczyk roślinny Smakowita Pajda, wkładamy i wątróbki i smażymy do momentu, aż wątróbki się przyrumienią, ale w środku pozostaną lekko różowe. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Usmażone wątróbki przekładamy do miski, a na patelni smażymy czosnek i cebulę, do lekkiego zeszklenia. Następnie warzywa

Kulinarne przygody Gatity
Tortilla española de patatas, czyli omlet ziemniaczany 226

rozmarzyłam się :-). A przepis na lekki sos alioli znajdziecie  tutaj . Tortilla española de patatas, czyli omlet ziemniaczany Składniki: 500 g ziemniaków 1 duża cebula 5 dużych jajek sól pieprz szczypta wędzonej  papryki olej rzepakowy do smażenia, u mnie   Olej Beskidzki Bielmar Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie pół plasterki. Cebule kroimy(...)nadaje się do smażenia. Ziemniaki smażymy na małym ogniu, aż do momentu kiedy będę miękkie. Mniej więcej w połowie  smażenia na patelnię dorzucamy cebulę. Do smażenia tortilli z podanej wyżej ilości składników będziemy potrzebować patelni o średnicy 18 cm Do miski wbijamy jajka, mieszamy je dokładnie widelcem, przyprawiamy i dorzucamy

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekana cukinia z mielonym mięsem 222

która ma cienkie i ostre brzegi, widoczną na zdjęciu poniżej. Zapiekana  cukinia z mielonym mięsem Składniki: 4 średnie cukinie 500 g zmielonej w domu łopatki wieprzowej 200 g cebuli 1 jako 3 ząbki posiekanego czosnku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz 4 - 5 łyżek świeżo startego parmezanu olej do smażenia Wykonanie: Cukinie(...)układamy do góry nogami, żeby obciekły z  nadmiaru soku. Natomiast miąższ kroimy w kostkę i odkładamy na bok. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy  zmieloną łopatkę. Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa, dalej smażymy. Gdy mięso i cebula będą lekko zrumienione dodajemy do nich cukinię i przyprawy. Smażymy jeszcze około 5 minut, aż cukinia lekko

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z czerwonej soczewicy i pora w wersji light 210

namoczyć przed gotowaniem  na 2-3 godziny w zimnej wodzie. Zupa krem z czerwonej soczewicy i pora w wersji light Składniki: 400 g czerwonej soczewicy 2 pory 1 cebula 1,5 litra bulionu ( przygotowanego na bazie   domowej warzywnej pasty bulionowej ) sól pieprz 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne olej do smażenia Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, w garnku o grubym(...)dnie podgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Po chwili dorzucamy pokrojonego w plasterki pora. Do zupy użyłam prawie całego pora, nie tylko jego białą część. Warzywa dusimy przez 5 minut, po czym dodajemy soczewicę i dolewamy bulion. Wszystko gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości warzyw, około 20 minut. Zupę przyprawiamy i miksujemy

Kulinarne przygody Gatity
Curry z ziemniakami i fasolką 208

Curry z  ziemniakami i fasolką Składniki na 4 porcje Czas przygotowania:  60 minut Składniki: 200 g zielonej cienkiej fasolki 500 g ziemniaków 2 szalotki 1 mała cebula 1 papryczka chili 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki kuminu 3 cm kawałek świeżego imbiru sok z 1/2 cytryny 400 ml jogurtu typy bałkańskiego 300 ml bulionu warzywnego(...)Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy, pozostawiamy ze skórką i kroimy na pół lub na ćwiartki, w zależności od tego jak są duże. Fasolkę płuczemy i odcinamy końcówki. Cebulę i szalotki obieramy i kroimy w piórka, chili drobniutko siekamy. Na rozgrzany tłuszcz na patelni wrzucamy cebulę i szalotki i delikatnie przesmażamy. Następnie dodajemy starty

Kulinarne przygody Gatity
Sos grzybowy II 251

planach jest też dynia faszerowana  grzybami i może jakaś tarta... ? Sos grzybowy II Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 500 g świeżych grzybów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu warzywnego (przygotowana na bazie   domowej pasty bulionowej ) 2-3  łyżki serka mascarpone świeżo zmielony pieprz sól morska olej do smażenia(...)Wykonanie: Grzyby dokładnie czyścimy, sprawdzamy czy nie są robaczywe. Ja grzybów nie myję, bo bardzo chłoną wodę. Następnie kroimy je w grube plastry. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę i rozcieramy z solą. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażamy cebulę, aż do momentu gdy będzie szklista, wtedy dodajemy do niej grzyby i chwilę

Kulinarne przygody Gatity
Dynia zapiekana z grzybami 217

Dynia zapiekana z grzybami Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 2 średnie dynie Futsu black 340 g świeżych  grzybów, u mnie podgrzybki 2 cebule 250 g mascarpone 3 łyżki serka śmietankowego 100 g startego parmezanu 3 jajka 1,5 łyżeczki gałki  muszkatołowej masło do podsmażenia grzybów sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Grzyby(...)czyścimy i kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy masło i smażymy na nim grzyby i cebule przez około 10 minut. Wszystko solimy i pieprzymy i odstawiamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z dyni odcinamy górę, kapelusik odkładamy na bok, a ze środka dyni wydrążamy miąższ (miąższ odkładamy, przyda się

Kulinarne przygody Gatity
Cukinia zapiekana z grzybami 199

zapiekana z grzybami Składniki  na 4 porcje Czas przygotowania:  70 minut Składniki: 2 średnie okrągłe zielone cukinie 250 g świeżych  grzybów, u mnie podgrzybki 1 cebula 100 g mascarpone 3 łyżki serka śmietankowego Almette 50 g startego parmezanu 2 jajka 1 łyżeczka gałki  muszkatołowej masło do podsmażenia grzybów sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie(...)Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy masło i smażymy na nim grzyby i cebule przez około 10 minut. Wszystko solimy i pieprzymy i odstawiamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z cukinii odcinamy górę, kapelusik odkładamy na bok, a ze środka cukinii wydrążamy miąższ, zostawiając około 1-centymetrowej

Kulinarne przygody Gatity
Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym 242

sosu z pieczarkami, przez co nabrał mocy. Sos podałam do tradycyjnych gołąbków. Składniki: 1 duża biała kapusta 400 g ryżu 1 g mielonego mięsa, wieprzowego, np. łopatki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku kminek i majeranek 1 łyżka ziół prowansalskich sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku  Sos grzybowy: 1 duża cebula 350 g świeżych grzybów (dałam(...)zdejmować z kapusty liście za pomocą kuchennych szczypiec. Kiedy ostygną, ściąć ostrym nożem wystające nerwy liści u ich nasady. Ryż ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzić. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mielone mięso i usmażyć. Na końcu dodać zmiażdżony czosnek oraz zioła prowansalskie i majeranek z kminkiem. Dodać do ryżu, wymieszać, doprawić solą, pieprzem

Czerwień i błękit
Chutney z brzoskwiń 116

Indyjski gęsty owocowy sos, używany na zimno jako dodatek do mięs lub warzyw. W jego skład wchodzą dojrzałe brzoskwinie usmażone z cebulą, czosnkiem, octem oraz przyprawami. Polecam również dodać odrobinę chilli, aby uzyskać lekko pikantny smak :) Składniki: 5 brzoskwiń 5 łyżek cukru 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 cm kawałek imbiru 50 ml białego octu winnego szczypta soli mała(...)papryczka chilli - opcjonalnie Brzoskwinie, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Imbir zetrzeć, czosnek i papryczkę posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do rondla, wymieszać i gotować około 30 minut bez przykrycia na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Często mieszać, aby chutney się nie przypalił. Wystudzić

wyzwania kuchenne
Jak zrobić rozgrzewającą zapiekankę bez mięsa? 205

hokkaido, oczyszczonej i obranej ze skóry 1/2 średniej cukinii 2 średnie i obrane ziemniaki 1/2 czerwonej papryki 100 g irlandzkiego cheddara w plasterkach 3 ząbki czosnku 1 bardzo mała cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 szczypty suszonego estragonu+ 2 szczypty do oprószenia przed włożeniem do piekarnika 2 szczypty ostrej papryki szczypta kurkumy sól, biały mielony pieprz do smaku 1 łyżeczka(...)oleju Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Cebulę i czosnek siekamy i przekładamy do dużej miski, pozostałe warzywa ścieramy na tarce, na największych oczkach "łezkach" i dodajemy do cebuli i czosnku. Tak przygotowane warzywa oprószamy kurkumą, tymiankiem, estragonem i ostrą papryką. Gotujemy makaron, a w tym czasie na patelni z olejem podsmażamy warzywa tak, aby zmiękły. Do wcześniej przygotowanej formy

Moja smaczna kuchnia
Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym 337

Składniki: 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka lub 1 duża 250-300 g makaronu tagiatelle 150-200 g kurek 60 g startego parmezanu ½ papryczki chili 1 mała czerwona cebula około 7-8 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 2 garści rukoli 250 ml śmietany 18% 2 jajka sól, pieprz bazylia, oregano, papryka słodka, tymianek, majeranek olej do smażenia lub masło Przygotowanie(...)jeszcze doczyścić pukając kurki zimną wodą. Kurczaka kroimy w niewielką kostkę, przyprawiamy bazylią, oregano, papryką słodką, tymiankiem i   majerankiem. Na patelni podsmażamy kurczaka. Odkładamy na bok.     Cebulę, czosnek oraz papryczkę kroimy w kosteczkę. Rozpuszczamy małą łyżeczkę masła i podsmażamy cebulę oraz czosnek, dodajemy kurki i nadal smażymy. Dodajemy następnie pokrojone w kostkę suszone pomidorki oraz chili. Smażymy

Mania Gotowania
Ryba po grecku 240

pomidory to podstawa tego przepisu. Zorientowałam się, że czegoś nie dodałam dopiero jak ją jadłam i zachwycałam się sama sobą, jak wyjątkowo pyszną rybę po grecku zrobiłam. Potrzebujesz: włoszczyzna cebula kawałek ryby (dorsz super pasuje) masło, oliwa z oliwek, sól Co robić? 1. Piec nagrzać do 180 C góra-dół. 2. Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na dużych(...)oczkach. 3. Cebulę pokroić w kostkę, a pora w talarki. 4. Na patelni, na oliwie podsmażyć cebulę i pora, dodać resztę warzyw, podlać minimalnie wodą dołożyć łyżkę (lub dwie) masła. Posolić i poddusić 5. W naczyniu żaroodpornym ułożyć osoloną rybę na oliwie i piec 30 minut pod przykryciem. 6. Podawać rybę przykrytą duszonymi warzywami. (Jeśli chcesz być bliżej oryginalnego przepisu

Matka Żywicielka
Zapiekanka chłopska 217

razie ja dzisiaj zapraszam na taką wersję piekarnikową, którą nazwałem zapiekanką chłopską. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg ziemniaków, 500 gram wędzonego boczku, 250 gram kiełbasy śląskiej, 3 średnich cebul, 1 selera, 1 czerwonego buraka, 4 ząbków czosnku, 2 marchewek, 1 puszki rozdrobnionych pomidorów, oliwy z oliwek, suszonego majeranku, suszonego tymianku, suszonego rozmarynu, mielonej gałki muszkatołowej, całych ziaren kminku, soli(...)około 5 mm, w trochę cieńsze półplasterki (3 mm) pokroiłem obranego selera i buraka. Marchewki po ich obraniu pokroiłem w plasterki o tej samej grubości, co seler i burak. Cebule obrałem z łupinek i pokroiłem w półcentymetrowe półplasterki. Ząbki czosnku również obrałem z łupin, po czym lekko rozgniotłem je nożem i grubo posiekałem. Naczynie żaroodporne delikatnie wysmarowałem oliwą

Wyprawy kulinarne