Chcesz upiec pyszny pasztet...zapraszamy do wypróbowania tego przepisu;) Składniki; 1/2 kg fasoli, 5 cebul, 2 marchewki, 5 jaj, bułka tarta, 2 liście laurowe, przyprawa do dań z fasoli, curry, gałka muszkatołowa, kumin rzymski, ziele angielskie, olej, sól, pieprz, Wykonanie; Fasole namaczamy we wodzie na około 12 godzin. Po tym czasie gotujemy ją w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych(...)Odcedzamy. Cebule pokroić i zeszklić na oleju. Doprawić sola, pieprzem i curry. Marchewkę ugotować i zemleć razem z fasolą i zeszkloną cebulą. Całość doprawić przyprawami. Do przestudzonej masy dodać jajka i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej foremki. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku /wcześniej do 200 stopni/ w temp. 180 st. przez ok. 30-40 minut. Pasztet
Anioły w kuchniSezon grillowy trwa...sos barbecue obowiązkowy;) Składniki: 1 łyżka oliwy 1 posiekana cebula 400 g pomidorów z puszki 3 ząbki czosnku 85 g cukru trzcinowego 3 łyżki octu(...)łyżki sosu Worcestershire / dostępny w sklepie wysyłkowym http://www.skworcu.com.pl/ / 1 łyżka koncentratu pomidorowego Wykonanie: Podsmażamy cebulę na oliwie na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodajemy pozostałe składniki,doprawiamy do smaku. Gotujemy wszystko na niewielkim ogniu przez 20-30 minut, aż sos zgęstnieje. Źródło " Sto kolorów
Anioły w kuchniŻółte ogórki z posmakiem curry... Składniki; 2,5 kg ogórków, 2-3 cebule, gorczyca, Zalewa; 7 szklanek wody, 3 szklanki cukru, 1 i 1/2 łyżki soli, 1 i 1/2 szklanki octu, czubata łyżka curry, Ogórki myjemy, suszymy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w cienkie plastry. Przygotowujemy zalewę gotując wszystkie składniki. Do słoików wkładamy ogórki, parę ziaren gorczycy, plasterki cebuli
Anioły w kuchniMacie już dość przetworów? Ja jeszcze nie ale :)Dzisiaj leczo do słoików.. Składniki: 0,5 kg pieczarków, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 1/2 kg pomidorów, cukinia, sól, pieprz, papryka w proszku, Po przyprawy zapraszam na SKWORCU Po śliczne naklejki zapraszam do sklepu HanuśZZ Wykonanie: Pieczarki kroimy w kostkę, z papryki i cukinią ,wyjmujemy gniazda nasienne(...)kroimy w plasterki. Pomidory sparzyć zdejmujemy z nich skórkę, kroimy w ćwiartki. Cebule pokroić w kostkę. Pieczarki , paprykę pomidory i cukinię podlewamy woda i dusimy. Cebulę dodajemy do duszących się warzyw. Podgotowujemy razem do miękkości, dolewając wody według potrzeby. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku
Anioły w kuchniktórych potem kroimy kluski Pokrojone kluski wrzucamy na gotujaca sie wode i po wyplynieciu na wierzch gotujemy ok 5min Sos : 500 g miesa ze schabu 2 srednie cebule smietana woda Mieso myjemy i osuszamy w recznickzach Kroimy mieso w drobna kosteczke Cebule pokroic drobno Na rozgrzana patelnie wsypac cebule i podsmarzyc
Klaudynkowa kuchniarodziny i przyjaciół stwierdzam, że wszystko jest możliwe. Naprawdę WSZYSTKO. ZUPA Z SOCZEWICY I CUKINII. własny; 1 szklanka suchej soczewicy 750 ml bulionu warzywnego 2/3 niedużej cukinii 1 cebula 1 ząbek czosnku niecała łyżka posiekanej świeżej kolendry 1/2 posiekanego pęczka pietruszki świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki wędzonej papryki (mielonej) 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej ew. sól olej roślinny(...)smażenia Obieram i siekam cebulę oraz czosnek, szklę na niewielkiej ilości oleju. Cukinię kroję w małą kostkę, wrzucam do rondla z cebulą i czosnkiem, mieszam i chwilę podsmażam, po czym dodaję soczewicę i mieszając, razem podprażam. Następnie wlewam bulion i doprowadzam do wrzenia, gotuję do miękkości soczewicy i zgęstnienia zupy, dodając przecier pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę, świeżo
W kuchni Karmel-itkijest pyszne - czas na inne rarytasy;-) A co! Składniki: ok 1,20 kg warzyw (u mnie 2 ziemniaki, 2 marchewki, papryka czerwona, puszka pomidorów, 6 różyczek kalafiora, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, pół szklanki groszku mrożonego, jak jest sezon na fasolkę szparagową, dodaję ją również) puszka cieciorki gotowanej na parze 1/4 szklanki soczewicy czerwonej, bądź żółtej 1 kopiasta łyżka(...)dodałam;-) 1 kostka rosołowa warzywna BIO (ja swoje kupuje w Rossmann, na dziale ze zdrową żywnością) 1 szklanka wody 1 puszka mleko kokosowego (może być mała) sól pieprz 1. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy je wraz z wszystkimi przyprawami na patelni na odrobinie oliwy bądź oleju rzepakowego. 2. Podsmażoną cebulę z czosnkiem i przyprawami przekładamy
Restauracyjka Literackamniej lub więcej doprawiają. A ja grzybów mung dodałam, kapustę w woku przygotowałam, kminem doprawiłam i oto chińskie łazanki wymyśliłam. Składniki: 1 mała główka kapusty, 2 duże cebule, 250 g makaronu np. świderki, 20 g grzybów mung, sól himalajska do smaku, 50 ml bulionu, 1 łyżka kminu rzymskiego, pieprz kolorowy świeżo zmielony, pęczek szczypiorku, 1 łyżka masła, olej rzepakowy(...)oleju, dodajemy kapustę, zalewamy 200 ml osolonym wrzątkiem wody i dusimy pod przykryciem. Odlewamy wodę jeśli jest jej za dużo. Dodajemy podsmażoną na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Cebulę dodajemy do kapusty i całość smażymy, często mieszając do odparowania pozostałej wody. Grzyby mung namaczamy w gorącej wodzie ok. 20 min. Odcedzamy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy
Moniki SmakołykiSzybka w przygotowaniu, smaczna sałatka z makaronem i serkiem wiejskim SKŁADNIKI 1 zupka chińska 3 ogórki konserwowe 1 cebula ząbek czosnku 2 jajka ugotowane na twardo serek wiejski 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy koperek sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Makaron razem z przyprawą zalać wrzątkiem i odstawić, gdy napęcznieje przełożyć na sitko aby odsączyć z nadmiaru wody(...)Cebulę i czosnek obrać z łupin. Ogórki, jajka, cebulę oraz czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać makaron i serek wiejski, majonez, musztardę, doprawić solą i pieprzem dokładnie wymieszać. Sałatkę na wierzchu posypać posiekanym koperkiem. Przed podaniem schłodzić. rrarossa@gmail.com
RAROSSAFocaccia to przepyszne ciasto drożdżowe. Możemy skomponować do tego dowolne nadzienie. Polecam położyć na wierzch duszone warzywa. Dodając duszoną cebulę otrzymamy cebularze. Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: cebula, brokuł, papryka Rozczyn(...)rozczyn. Wyrabiam ciasto dość długo aż wchłonie całą mąkę i utworzy się kula. Smaruję kulę kapką oleju i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na godzinę przykryte ściereczką. Nadzienie: Kroję cebulę i podsmażam na oleju, dodaję pokrojonego brokuła i paprykę, sól i pieprz i duszę pod przykryciem przez 5 minut. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę
prawdziwe jedzeniełyżka soku z cytryny 130 g ryżu arborio 1 pomidor 1 łyżeczka oregano świeże listki tymianku sól, pieprz ok. 500 ml bulionu 100 ml białego wina 1 mała biała cebula 2 łyżki masła 1/2 mozzarelli 1 łyżka oleju Wykonanie: Filety z łososia zalać sokiem z cytryny i posypać przyprawą. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie łososia obsmażyć(...)filetów zapakować w folię aluminiową i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut/160 st.C. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła z 1 łyżką oleju, podsmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę. W tym czasie zaciętego na krzyż pomidora zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka chwil. Zdjąć z niego skórkę i pokroić w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodać ryż. Wszystko
Pasja Smakukupiła wnusi czarną fasolę. Wnusia więc zadowolona, bo czaiła się na Maurów od dawna, bo chrześcijan ma na co dzień. Przyprawy kuchni kubańskiej używam prawie codziennie, mianowicie: oregano, cebulę i czosnek . Kminku nie miałam oraz pieprzu zielonego, więc zastąpiłam go pieprzem ziołowym. Fajnie ze sobą współgrały. Moros y cristianos podaje się na uroczystościach rodzinnych. Mimo, że nic dziś nie świętowaliśmy(...)Fasola czarna ma bardzo niski IG (zaledwie 30). Jedna porcja dania została nam na później :) Składniki na 4 duże porcje: 400 g fasoli czarnej 100 g białego ryżu Pół cebuli Pół papryki czerwonej Oregano Sól Czosnek Pieprz zielony lub ziołowy Oliwa Przygotowanie: Fasolę opłukać i namaczać całą noc w wodzie. Następnego dnia gotować przez ok. godzinę aż zmięknie. Ryż gotować
Czarnawisienkacoś w sobie. Podany z jogurtem lub groszkiem ptysiowym jest znakomity, momentami smakował mi jak krem z brokułów na który niedługo dodam tu przepis. Składniki na 4 porcje: 1 cebula 300 g świeżego szpinaku Sałata lodowa 1/2 łyżeczki spiruliny 3 ząbki czosnku 850 ml bulionu warzywnego (gotując dodajemy spirulinę oraz podpaloną na palniku łupę cebuli) Sól, pieprz Olej(...)Przygotowanie: Na naoliwionej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucamy przeciśnięty czosnek, umyty szpinak oraz sałatę (najlepiej bez "ogonków"). Smażymy kilka minut, doprawiamy. Dorzucamy do bulionu i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut (ilość wody należy regulować). Po upływie czasu odstawiamy do ostygnięcia, następnie blendujemy, ewentualnie doprawiamy. Podajemy z gęstym jogurtem/groszkami ptysiowymi lub sucharkami. Zielony krem ze szpinaku
Czarnawisienkawersja z piekarnika! Wariant, słowo daję, o niebo lepszy! porcja na 6 dużych tortilli: Falafel: 400 g ciecierzycy namoczonej w wodzie przez 24h, bądź tylko na noc 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka pietruszki (u mnie poza sezonem zawsze mrożona) 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry szczypta pieprzu cayenne mała szczypta soli(...)morskiej świeżo mielony pieprz Cebulę wraz z pokrojonym czosnkiem zrumieniamy na patelni na odrobinie oleju rzepakowego. Sezam i przyprawy ugniatamy w moździerzu. W wysokim naczyniu łączymy ciecierzycę, cebulę i czosnek, sezam z przyprawami. Blendujemy na jednolitą masę. Wykładamy na blachę piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia, tworząc łyżką średniej wielkości płaskie kotleciki. Pieczemy
Restauracyjka Literackakonsystencji wystarczy dolać więcej bulionu. Czy nie wygląda zachęcająco? Częstujcie się! Składniki /dla 4 osób/: 1 duża czerwona papryka 4 małe żółte papryki sól świeżo mielony pieprz 1 czerwona cebula 1 główka czosnku 600 ml bulionu 150 ml przecieru pomidorowego szczypta chili zioła prowansalskie oliwa Wykonanie: Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce. Obok położyć czosnek w łupinkach(...)pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Warzywa polać oliwą i oprószyć solą. Wstawić do rozgrzanego do 200 st.C piekarnika i piec przez ok. 40 minut, a papryka będzie miękka. Upieczoną paprykę należy przełożyć do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i pozostawić na 15 minut. Po tym czasie zdjąć z niej skórę. Paprykę i cebulę przełożyć do garnka, czosnek wycisnąć z łupinek
Pasja Smaku