jest pyszne - czas na inne rarytasy;-) A co! Składniki: ok 1,20 kg warzyw (u mnie 2 ziemniaki, 2 marchewki, papryka czerwona, puszka pomidorów, 6 różyczek kalafiora, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, pół szklanki groszku mrożonego, jak jest sezon na fasolkę szparagową, dodaję ją również) puszka cieciorki gotowanej na parze 1/4 szklanki soczewicy czerwonej, bądź żółtej 1 kopiasta łyżka(...)dodałam;-) 1 kostka rosołowa warzywna BIO (ja swoje kupuje w Rossmann, na dziale ze zdrową żywnością) 1 szklanka wody 1 puszka mleko kokosowego (może być mała) sól pieprz 1. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy je wraz z wszystkimi przyprawami na patelni na odrobinie oliwy bądź oleju rzepakowego. 2. Podsmażoną cebulę z czosnkiem i przyprawami przekładamy
Restauracyjka Literackamniej lub więcej doprawiają. A ja grzybów mung dodałam, kapustę w woku przygotowałam, kminem doprawiłam i oto chińskie łazanki wymyśliłam. Składniki: 1 mała główka kapusty, 2 duże cebule, 250 g makaronu np. świderki, 20 g grzybów mung, sól himalajska do smaku, 50 ml bulionu, 1 łyżka kminu rzymskiego, pieprz kolorowy świeżo zmielony, pęczek szczypiorku, 1 łyżka masła, olej rzepakowy(...)oleju, dodajemy kapustę, zalewamy 200 ml osolonym wrzątkiem wody i dusimy pod przykryciem. Odlewamy wodę jeśli jest jej za dużo. Dodajemy podsmażoną na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Cebulę dodajemy do kapusty i całość smażymy, często mieszając do odparowania pozostałej wody. Grzyby mung namaczamy w gorącej wodzie ok. 20 min. Odcedzamy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy
Moniki SmakołykiSzybka w przygotowaniu, smaczna sałatka z makaronem i serkiem wiejskim SKŁADNIKI 1 zupka chińska 3 ogórki konserwowe 1 cebula ząbek czosnku 2 jajka ugotowane na twardo serek wiejski 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy koperek sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Makaron razem z przyprawą zalać wrzątkiem i odstawić, gdy napęcznieje przełożyć na sitko aby odsączyć z nadmiaru wody(...)Cebulę i czosnek obrać z łupin. Ogórki, jajka, cebulę oraz czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać makaron i serek wiejski, majonez, musztardę, doprawić solą i pieprzem dokładnie wymieszać. Sałatkę na wierzchu posypać posiekanym koperkiem. Przed podaniem schłodzić. rrarossa@gmail.com
RAROSSAFocaccia to przepyszne ciasto drożdżowe. Możemy skomponować do tego dowolne nadzienie. Polecam położyć na wierzch duszone warzywa. Dodając duszoną cebulę otrzymamy cebularze. Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: cebula, brokuł, papryka Rozczyn(...)rozczyn. Wyrabiam ciasto dość długo aż wchłonie całą mąkę i utworzy się kula. Smaruję kulę kapką oleju i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na godzinę przykryte ściereczką. Nadzienie: Kroję cebulę i podsmażam na oleju, dodaję pokrojonego brokuła i paprykę, sól i pieprz i duszę pod przykryciem przez 5 minut. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę
prawdziwe jedzeniełyżka soku z cytryny 130 g ryżu arborio 1 pomidor 1 łyżeczka oregano świeże listki tymianku sól, pieprz ok. 500 ml bulionu 100 ml białego wina 1 mała biała cebula 2 łyżki masła 1/2 mozzarelli 1 łyżka oleju Wykonanie: Filety z łososia zalać sokiem z cytryny i posypać przyprawą. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie łososia obsmażyć(...)filetów zapakować w folię aluminiową i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut/160 st.C. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła z 1 łyżką oleju, podsmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę. W tym czasie zaciętego na krzyż pomidora zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka chwil. Zdjąć z niego skórkę i pokroić w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodać ryż. Wszystko
Pasja Smakukupiła wnusi czarną fasolę. Wnusia więc zadowolona, bo czaiła się na Maurów od dawna, bo chrześcijan ma na co dzień. Przyprawy kuchni kubańskiej używam prawie codziennie, mianowicie: oregano, cebulę i czosnek . Kminku nie miałam oraz pieprzu zielonego, więc zastąpiłam go pieprzem ziołowym. Fajnie ze sobą współgrały. Moros y cristianos podaje się na uroczystościach rodzinnych. Mimo, że nic dziś nie świętowaliśmy(...)Fasola czarna ma bardzo niski IG (zaledwie 30). Jedna porcja dania została nam na później :) Składniki na 4 duże porcje: 400 g fasoli czarnej 100 g białego ryżu Pół cebuli Pół papryki czerwonej Oregano Sól Czosnek Pieprz zielony lub ziołowy Oliwa Przygotowanie: Fasolę opłukać i namaczać całą noc w wodzie. Następnego dnia gotować przez ok. godzinę aż zmięknie. Ryż gotować
Czarnawisienkacoś w sobie. Podany z jogurtem lub groszkiem ptysiowym jest znakomity, momentami smakował mi jak krem z brokułów na który niedługo dodam tu przepis. Składniki na 4 porcje: 1 cebula 300 g świeżego szpinaku Sałata lodowa 1/2 łyżeczki spiruliny 3 ząbki czosnku 850 ml bulionu warzywnego (gotując dodajemy spirulinę oraz podpaloną na palniku łupę cebuli) Sól, pieprz Olej(...)Przygotowanie: Na naoliwionej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucamy przeciśnięty czosnek, umyty szpinak oraz sałatę (najlepiej bez "ogonków"). Smażymy kilka minut, doprawiamy. Dorzucamy do bulionu i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut (ilość wody należy regulować). Po upływie czasu odstawiamy do ostygnięcia, następnie blendujemy, ewentualnie doprawiamy. Podajemy z gęstym jogurtem/groszkami ptysiowymi lub sucharkami. Zielony krem ze szpinaku
Czarnawisienkawersja z piekarnika! Wariant, słowo daję, o niebo lepszy! porcja na 6 dużych tortilli: Falafel: 400 g ciecierzycy namoczonej w wodzie przez 24h, bądź tylko na noc 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka pietruszki (u mnie poza sezonem zawsze mrożona) 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry szczypta pieprzu cayenne mała szczypta soli(...)morskiej świeżo mielony pieprz Cebulę wraz z pokrojonym czosnkiem zrumieniamy na patelni na odrobinie oleju rzepakowego. Sezam i przyprawy ugniatamy w moździerzu. W wysokim naczyniu łączymy ciecierzycę, cebulę i czosnek, sezam z przyprawami. Blendujemy na jednolitą masę. Wykładamy na blachę piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia, tworząc łyżką średniej wielkości płaskie kotleciki. Pieczemy
Restauracyjka Literackakonsystencji wystarczy dolać więcej bulionu. Czy nie wygląda zachęcająco? Częstujcie się! Składniki /dla 4 osób/: 1 duża czerwona papryka 4 małe żółte papryki sól świeżo mielony pieprz 1 czerwona cebula 1 główka czosnku 600 ml bulionu 150 ml przecieru pomidorowego szczypta chili zioła prowansalskie oliwa Wykonanie: Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce. Obok położyć czosnek w łupinkach(...)pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Warzywa polać oliwą i oprószyć solą. Wstawić do rozgrzanego do 200 st.C piekarnika i piec przez ok. 40 minut, a papryka będzie miękka. Upieczoną paprykę należy przełożyć do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i pozostawić na 15 minut. Po tym czasie zdjąć z niej skórę. Paprykę i cebulę przełożyć do garnka, czosnek wycisnąć z łupinek
Pasja Smakunajbardziej czyli z kwaśną śmietaną i podsmażaną cebulką mmmm pycha :) SKŁADNIKI 500 g mąki szklanka ciepłej wody odrobina drożdży 1 łyżeczka soli 1 kg ziemniaków 500 g twarogu 3 cebule 3 listki mięty 3 łyżki oleju sól, pieprz Ziemniaki obrać, zalać gorącą wodą z czajnika (szybciej się ugotują), posolić i gotować do miękkości a następnie ostudzić. W międzyczasie pokroić cebule(...)drobną kostkę a następnie podsmażyć na 3 łyżkach oleju aż będzie złota na brzegach. Ziemniaki i twaróg przepuścić przez praskę. Dodać drobno posiekaną miętę, wystudzoną cebulę, przyprawić solą i pieprzem. Z mąki, drożdży, wody i szczypty soli zagnieść ciasto na pierogi, następnie je rozwałkować i wyciąć szklanką kółka. Na każdym układać farsz i sklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie przez
Złote przepisypłatów lazanii (suchych) 350 g szynki gotowanej w plastrach 1 litr passaty (gęstego przecieru pomidorowego) ok 1 litr wody 2 kulki mozzarelli 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 100 g sera żółtego 60 ml czerwonego wina 3 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki soli Cebulę pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć w dużym rondlu na dwóch łyżkach oliwy(...)cebula zmięknie dodać mięso mielone i smażyć kilka minut do momentu aż straci różowy kolor. Wlać czerwone wino, passatę oraz wodę. Doprowadzić do wrzenia a następnie gotować przez 5 minut pod przykryciem. Jajka oraz mozzarellę pokroić w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dno naczynia wlać dwie chochle rzadkiego sosu pomidorowego następnie ułożyć warstwę z płatów lasagne - zużywając mniej
Złote przepisyBuckwheat muffins with figs in honey sauce Składniki. 10 dag kaszy gryczanej 2 łyżki masła 1 cebula 1 łyżka natki pietruszki 2 jajka 0,5 l mleka sól pieprz 5 fig 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 50 ml wina 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki cytrynowej Wykonanie. Kaszę gryczaną ugotować w mleku, osączyć. Cebulę posiekać(...)przesmażyć na maśle. W miseczce wymieszać kaszę z przesmażoną cebulą, natką pietruszki i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić foremki do babeczek i piec w temp. 200 stop. 25 minut. Na patelni stopić masło, dodać cukier, otartą skórkę z cytryny i włożyć ćwiartki fig. Podlać winem i sokiem cytrynowym. Smażyć figi 2 minuty. Gryczane babeczki podajemy z figami
Kulinarny karnet Christopheraspiżarnia systematycznie powiększa się o nowe zapasy. Dziś o sałatkę z czerwonej kapusty. Sałatka z czerwonej kapusty z marchewką Składniki: 3 kg czerwonej kapusty 1 kg marchewki 1 kg cebuli i na zalewę: 0,5 litra octu 10% 2 litry wody 0,5 kg cukru kilka liści laurowych 1 łyżka ziela angielskiego 2 - 3 łyżki soli Kapustę należy poszatkować(...)cebulę pokroić w piórka. Wymieszać, posolić i odstawić na 2-3 godziny lub na całą noc. Po tym czasie zetrzeć na tarce marchewkę. Składniki zalewy z agotować. Do wrzątku wrzucić kapustę i cebulę, gotować 20, następnie dodać marchew i gotować kolejne 10 minut. Gorącą sałatkę przekładać do przygotowanych wcześniej słoików, dokładnie zakręcić i pasteryzować około 10 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładeserów. Postanowiłem trochę poeksperymentować i połączyłem bakłażana ze świeżymi daktylami. Składniki na 4 osoby: 2 bakłażany 10 szt. świeżych daktyli 5 dkg masło klarowane ½ papryka czerwona 1 cebula ½ świeży ogórek 2 łodygi seler naciowy 3 ząbki czosnku 3-4 plasterki świeżego imbiru 5-6 pręcików szafranu Szczypta kolendry Sos sojowy kikkoman Sos chili słodko-pikantny tao-tao ½ soku(...)ugotowanym ryżem. Z daktyli usunąć pestki. 4 daktyle pokrojone w kostkę i 12 połówek krótko przesmażyć na 1 łyżce sklarowanego masła. Zdjąć z patelni, odstawić. Czosnek, imbir i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pozostałe warzywa paprykę, seler naciowy i ogórek pokroić również w kostkę, może być większa. Na patelnię, na której smażyliśmy daktyle, dodać pozostałe masło i smażyć bardzo
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg szynki wieprzowej 2 cebule 1 bułka namoczona w mleku 1jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz świeżo zmielony 1 cukinia ½ papryka czerwona Olej do smażenia i posmarowania folii Sposób wykonania : Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito(...)jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko taka rolada będzie wspaniała. Gotowe mielone to nieporozumienie. Chyba, że zmielą mięso przy nas w sklepie. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Tajemnica soczystości naszej rolady ( również jak robimy kotlety mielone), tkwi w dodaniu kwaśnej śmietany 18% . Z cukinii ściąć końcówki, środek wydrążyć
Kulinarny karnet Christophera