przyrządzić ręcznie :) Składniki : Ciasto : 1 + 1/2 łyżeczka suchych drożdży instant 100g wody 100g mleka 360g mąki pszennej 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczka soli Dodatki : 2 cebule 4 kiełbasy Diots pokrojone w plastry (można zastąpić inną!) 1/2 słoik pieczarek 1/2 słoik czarnych oliwek z pestką 250g (1 opakowanie) sera Raclette (można zamienić na mozarellę, goudę, emmentaler lub inny(...)czekamy, aż urośnie. Kroimy czosnek, podsmażamy go w garnku i dodajemy pomidory z puszki, bazylię, sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu. Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Przekładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy do zarumienienia. Ciasto wałkujemy na stolnicy, kładziemy wystudzony sos pomidorowy, kiełbasę, cebulę, oliwki oraz ser. Pieczemy
Kitchens AlphabetPrzepis znalazłam na kanale Kocham Gotować . Składniki: 10 skrzydełek z kurczaka 300 gram mąki 1 opakowanie sproszkowanego czosnku 1 opakowanie ostrej papryki 1 opakowanie słodkiej papryki 1 cytryna 1 cebula 1/2 główki czosnku 1/2 kostki masła 200ml ketchupu 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oleju roślinnego sól, pieprz Dzielimy skrzydełka z kurczaka na 3 części. Końcówki nie będą nam potrzebne(...)się zarumienią. Wyjmujemy i odsączamy je na papierowym ręczniku. Skrzydełka są już gotowe. Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju roślinnego i podsmażamy na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany drobno czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pół kostki masła, 2-3 łyżki brązowego cukru i około 200ml ketchupu. Dodajemy 1 łyżeczkę ostrej papryki, 1 łyżeczkę czosnku. Gotujemy
Animelka Blogleniwych pierogów ('wczorajsze' się świetnie nadają), SKŁADNIKI NA WARZYWA KARMELIZOWANE: - 2 marchewki, - papryki (żółte, zielone, ostre-czerwone), - 3 łyżki masła, - 3 łyżki cukru trzcinowego, - sok z brzoskwiń, - 2 duże cebule, - przyprawy: pieprz czarny, papryka ostra. Działamy szybko - wyciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z bazylią i olejem, obtaczamy w tym dokładnie indyczka, przekładamy go do naczynia żaroodpornego i posypujemy pieprzem ziołowym(...)przeszło smakiem. Indyk ląduje w piekarniku (180 stopni, góra-dół, termoobieg). W czasie gdy nasz indor będzie nabierał smaku, zajmiemy się warzywami. Z marchewki tworzymy tasiemki, kroimy papryki i cebulę. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy marchewkę i dusimy. Po chwili dorzucamy cebulę, następnie papryczki a po nich przyprawy. Mieszamy dość długo. Na koniec zalewamy sokiem z brzoskwiń
Wypisz Wymalujkoniecznie na słowo, może zdjęcia same się wybronią i zawędrujecie do kuchni, z naszym przepisem. SKŁADNIKI NA FARSZ: - opakowanie pomidorów suszonych, - ser pleśniowy, kostka. - czosnek - 2 główki, - cebula: 5. - masło. - przyprawy: oregano, bazylia, pieprz czarny, - ser biały twaróg - do smaku. Ma on przełamać słony smak pomidorów. Można dać sporo, a można tylko odrobinę. Wybór pozostawiamy Wam. (tylko próbując farsz(...)zjedzcie całego, czymś pierogi wypchać trzeba). WYKONANIE: Kroimy cebulę drobno i szklimy ją na maśle do uzyskania złocistego koloru. Pomidorki kroimy dość drobno i dorzucamy do cebuli. Dodajemy drobno pokrojony ser pleśniowy. Trzymamy na ogniu i mieszamy. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła oraz pieprz. Gdy wystygnie blendujemy i mieszamy z serem białym. Gotowe! Nic mu więcej nie potrzeba
Wypisz Wymalujwzględu na nietolerancję kurczaka), - papryka - czerwona i żółta, - grzybki Mun, 25 dag, /Można kupić i poczytać o nich tu: kliknij - marchew, 2, - kukurydza, pół puszki, - ananas, pół puszki, - cebula, 2 czerwone duże i dwie żółte duże, - kapusta pekińska, pół dużej, - pędy bambusa, 1/3 do pół puszki, - kiełki fasoli MUNG, 1/3 słoika, - przyprawy: pieprz czarny, papryka ostra, papryka słodka(...)Następnie kolejne 20 minut gotujemy (w świeżej wodzie). Jeśli grzybki zmiękną wyławiamy je. Nie wylewamy wody!!! Przyda się na koniec. Grzybki kroimy na długie paseczki. 3. Warzywa. Cebulę kroimy w pióra, paprykę, marchew, kapustę i ananasa w paski. Smażymy na 2 patelniach: 1. Cebula z marchwią smażymy na jednej patelni. Pod koniec dodajemy paprykę. Dosłownie na minutę wrzucamy
Wypisz Wymalujkogoś, komu by nie posmakowała, więc... polecamy. SKŁADNIKI: - por 2-3, - jajka 3-4, (uczuleni na jajko kurze - jaja przepiórcze będą pysznie je zastępować), - ser żółty/mozzarella 20 dag, - cebula 2-3 białe, - majonez, - przyprawy: pieprz czarny, vegeta, - kukurydza - opcjonalnie. Pora i cebulę kroimy w pióra, ser ścieramy lub wkrajamy mozzarellę (jeśli zamysł jest na "białą damę"), jajka gotujemy(...)względu na "obecność" cynku - dba o włosy i paznokcie. 4. Mozzarella - wapń, wapń i jeszcze raz wapń. Do tego witaminy (B12) a do tego wspaniały selen. 5. Cebula - właściwości lecznicze. Usprawnia trawienie i metabolizm. Działa moczopędnie i przeciwcukrzycowo. Zawiera: siarkę, żelazo, potas, magnes, mangan, fluor, wapń, fosfor, witaminy (A, B, C, E). 6. Kukurydza - i znów, do znudzenia - witaminy, sole
Wypisz Wymalujiść i zjeść sałatkę, bo coś z nami nie tak. SKŁADNIKI: - śledzie wiejskie, słoik, (cebulkę również możemy wykorzystać), - ananas, puszka, (sok również wykorzystujemy), - papryka, czerwona i żółta, - kukurydza, puszka, - cebula czerwona, 3-4 większe lub 5-6 mniejszych, - ziemniaki, 3-4, - majonez - najlepiej domowy! Można go połączyć lub zastąpić jogurtem (np. greckim) lub serkiem. - przyprawy - pieprz czarny, domowa vegeta - jajka(...)WYKONANIE: 1. Gotujemy ziemniaki w koszulkach i jajka na twardo. 2. Kroimy wszystkie składniki (śledzie, ananasa, papryczki, cebulę w pióra), 3. Gotujemy cebulę w soku z ananasa. 4. Mieszamy wszystkie składniki (cebulka, jajka i ziemniaki - pokrojone w kostkę, muszą być zimne), 5. Dodajemy sporo majonezu a z przyprawami ostrożnie - szczerze powiedziawszy i bez nich się obejdzie tym razem. 6. Mieszamy
Wypisz WymalujSkładniki, 4 osoby: 1/2 świeżego ogórka 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula czerwona sałata lodowa 1/2 opakowania paluszków krabowych 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu ząbek czosnku sól i pieprz do smaku cytryna Przygotowanie: Ogórka i cebulę pokroić w kostkę, paprykę w 3 cm paski. Paluszki krabowe sparzyć i pokroić w kostkę, a cebulę
cooklifeSkładniki, 4 osoby: 15 pieczarek 1,5 papryki czerwonej 1 brokuł 1 duża cebula biała 3 ząbki czosnku 1 marchewka 500 g dyni 2 piersi z kurczaka sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czubrycy czerwonej Opcje podania: z ryżem naturalnym z grillowanymi ziemniaczkami z naszym ulubionym sosem (u mnie czosnkowy) Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę przyprawić solą i pieprzem(...)Odstawić na czas przygotowania warzyw. Cebulę pokroić w piórka podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać rozgnieciony czosnek. Wyłożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w słupki marchewkę oraz dynię (bez pestek), pokrojoną w kostkę. Całość podsmażać około 7 minut. Dodać do cebuli. Pokrojone w ćwiartki pieczarki smażyć i podsmażone dodać do garnka. Kurczaka podsmażyć i podsmażonego połączyć
cooklifePodstawowa wersja nazywa się Gratin dauphinois i składa się z podstawowych, wyżej wymienionych składników. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby ją zmodyfikować. Ja dodałam plastry szynki oraz cebulę, co stworzyło pyszne połączenie. Składniki (w zależności od Waszej formy): 6 dużych, surowych ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki (można użyć nożyka, tarki do warzyw lub specjalny nożyk) 1 ząbek czosnku kosteczka(...)masła 100ml śmietany 30%* 1 jajko duża szklanka tartego sera (u mnie trochę mozarelli oraz parmezanu) sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie Opcjonalnie: 1 mała cebula, szynka (boczek również pasuje!) *wersja fit: zamiast śmietany można dodać mały jogurt naturalny Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200'C. Formę wysmarować masłem oraz przeciętym czosnkiem (nada to świetnego aromatu!). Surowe ziemniaki obieramy
Kitchens Alphabetdzieła :) Składniki: ciasto 200 g mąki 100 g miękkiego masła szczypta soli 5-7 łyżek ciepłej wody farsz 0,5 kg ziemniaków 150 g wędzonego boczku 2 cebule pęczek pietruszki 1 łyżka klarowanego masła 4 jajka 300 ml śmietany 18% 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta papryki ostrej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Formę do tary wysmarować(...)wykładamy nim formę tarty. Ziemniaki szorujemy, nie obieramy i gotujemy przez 20 minut w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni smażymy boczek, pokrojony w kosteczkę i cebulę na złocisty kolor. Ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą -ostudzić, obrać i pokroić na plastry. Na patelni rozgrzać klarowane masło i podsmażyć ziemniaki na złotobrązowy kolor. Ziemniaki wymieszać z cebulą
Niezły Młynekprzechowywać przez 3 dni (bez pasteryzacji). Doskonała do obiadu, ale nadaje się też do kanapek. Składniki: 1 mała główka białej kapusty 1 cebula 2 marchewki Zalewa: 1 łyżka musztardy 1/4 - 1/2 szklanki octu 1 niepełna szklanka oleju 1/2 szklanki wody 1/2 łyżki soli pieprz 1/4 - 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Kapustę poszatkować(...)Marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę posiekać. Wymieszać. Składniki zalewy włożyć do garnka. Proporcje dobrać do indywidualnego smaku. Całość zagotować i przestudzić. Lekko ciepłą zalewą zalać kapustę, marchew i cebulę. Można podawać niemal od razu (dobrze jednak, jak składniki przynajmniej przez kwadrans się przegryzą), albo przełożyć do słoja i przechowywać
Sto kolorów kuchniryżem. Zapraszam do gotowania! :) Składniki dla dwóch osób: 2 piersi z kurczaka sól świeżo mielona pieprz świeżo mielony mąka ziemniaczana 2 łyżki oleju Sos słodko-kwaśny: 1 mała cebula 4 plastry ananasa z puszki 1/2 szklanki soku ananasowego 2 połówki brzoskwiń z puszki 1/2 szklanki soku brzoskwiniowego 4 łyżki ketchupu* 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki octu ryżowego 1 papryczka(...)chilli (opcjonalnie) 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki słodkiej papryki +do podania : ryż basmati CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Cebulę kroimy w piórka, ananasy i brzoskwinie w kostkę, papryczkę w krążki (pestki wyrzucamy!). W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia (2-3 minuty). Dodajemy papryczkę, ketchup
Tajskie smakismakuje inaczej ;) Spokojnie można ją zapakować w pojemnik i zabrać ze sobą do pracy :) Porcja dla dwóch osób. Składniki: Na sałatkę: pół główki sałaty lodowej pół papryki pół czerwonej cebuli 1/4 zielonego ogórka połówka piersi z kurczaka pomidor 2-3 łyżki sezamu szczypiorek rozmaryn, pieprz ziołowy, curry, sól Na sos: 2 łyżki octu winnego 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki(...)rwiemy na mniejsze części, układamy na talerzu. Pomidora kroimy na 8 (jeśli wolicie mniejsze części, to ósemki dzielimy je jeszcze na pół ). Ogórka kroimy w pół-plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski, a szczypiorek siekamy drobno. Sezam prażymy na suchej patelni. Na sałacie układamy cebulę, ogórka, paprykę i pomidora. Wszystko posypujemy szczypiorkiem. Z miodu, oleju, octu
Czerwona Porzeczkamrożone nie będą wcale ustępowały świeżym... ani smakiem... ani zapachem. Uczta była niebiańska... Składniki: ok 50 dkg (oczywiście może być więcej) podgrzybków 1 duża lub 2 mniejsze cebule 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek duży pęczek natki pietruszki śmietana sól, pieprz Grzyby odmrozić, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Natkę opłukać i pokroić. Na patelni(...)rozgrzać oliwę i masło, wrzucić pokrojoną cebulę, oprószyć solą i zeszklić. Dodać grzyby i na silnym ogniu smażyć chwilę, delikatnie mieszając. Trzeba pilnować aby się nie przypaliły. Do grzybów dodać sporo natki pietruszki oraz śmietanę, doprawić solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu około 20 minut podlewając niewielką ilością wody
Walijskie Pichcenie