kolację. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, dlatego sprawdza się także w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Składniki:* 150 g kaszy kus-kus* 1 średniej wielkości cukinia* 1 cebula* 1/2 bakłażana* 2 pomidory* 150 g sera sałatkowego* kilka oliwek* garść orzechów nerkowca * łyżka siekanej natki pietruszki* 3 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia* 2 łyżki octu jabłkowego* sol, pieprzWykonanie(...)ponad kaszę - odstawić. Gdy kus-kus wchłonie wodę i wystygnie, rozdrobnić go widelcem.Cebulę, cukinię i bakłażana pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić cebulę, po minucie dodać bakłażana. Smażyć 3 minuty. Na koniec dodać cukinię, smażyć jeszcze chwilę - warzywa mają pozostać lekko chrupkie. Pozostawić do wystygnięcia.Pomidora i ser sałatkowy pokroić w kostkę, oliwki w plastry
kolorowotorcikowożółtegosólpieprzbazylia, zioła prowansalskieWykonanie:Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Zahartować i odcedzić.Brokuła podzielić na różyczki, obgotować 3 min , przelać zimną wodąRozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną cebulę, oraz paprykę pokrojoną w paski. Podsmażać ok 5 min.Następnie dodać pokrojoną wędlinę .Wszystko smażyć jeszcze 5 min.Makaron przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę z wędliną, kukurydzę, sól
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniatakże śmiało może być podawana na kolację. Coś wspaniałego. Składniki: korpus z kury + pierś 80 dag pomidorów konserwowych 28 dag konserwowej kukurydzy 1 cebula 1 por (biała część) 1 czerwona papryka 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku po 1/2 łyżeczki: soli, pieprzu, słodkiej papryki, majeranku, tymiankugarść natki pietruszki(...)odrobina papryczki pepperoni Sposób przyrządzenia: Ugotować korpus z kury razem z piersią na bardzo małym ogniu do momentu zmiękczenia mięsa, bez przypraw. Obraną cebulę i por pokroić w plastry. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę i por podsmażyć na oleju, dodać paprykę i chwilę dusić. Następnie dodać kukurydzę i czosnek. Pomidory razem z zalewą i wcześniej przygotowanym bulionem
pieprzny smaczekzbieramy do worka, by je wymieszać z naszą filozofią kulinarną. Zapachniało i... paletę barw "w naszym stylu" władowałyśmy do aromatycznego, ziołowego ciasta bezglutenowego z czarnuszką. Nadziane na bogato - szpinakiem, cebulą, papryczkami, pieczarkami, pomidorkami i czosnkiem chlebki dostały smakową bombę, torpedę, rakietę (i nie wiemy jak jeszcze nazwać to COŚ) dzięki Ziarenkom i przyprawom. Było ostro, było bardzo smacznie, było barwnie(...)wody,- 75 ml mleka,- 2 dkg drożdży,- 1/2 łyżeczki soli,- łyżeczka cukru,- 2 łyżki oliwy z oliwek,- łyżka masła,- czarnuszka łyżka,- pieprz ziołowy łyżeczka,/Farsz:- pieczarki, 25 dkg,- cebula, 4,- pół papryki czerwonej,- pół papryki żółtej,- czosnek główka,- szpinak, pół opakowania świeżego, liściastego,- oliwa z oliwek 2-3 łyżki,- masło łyżka,- serek sałatkowy solankowy 1/2 opakowania,- ser żółty kilka plastrów
Wypisz WymalujZapraszam :)Składniki Ziemniaki resztki kurczaka np udko , noga , bazylia Skworcu oregano Skworcu sól selerowa Skworcu kilka jajek ser żółty cebula , pieczarki Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiarteczki , dodać przyprawy : sól selerową , pieprz , bazylię , oregano. polać oliwą i wymieszać. 2. Cebulę i pieczarki pokroić i zeszklić na maśle . 3. Kurczaka pokroić w grubą kostkę(...)Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną , na spód ułożyć plastry sera żółtego. Na ser wyłożyć ziemniaki , na ziemniaki ułożyć kurczaka wymieszanego z cebulą i pieczarkami.Wierzch zalać roztrzepanymi i posolonymi jajkami. 5. Piec w temp .180 st około 45 minut aż ziemniaki zmiękną
Sama słodycz i szczypta chiliszklankami gorącej wody i odstawić na około godzinę. Następnie ugotować w tej samej wodzie, aż grzyby będą miękkie. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić na małe kawałki, a cebulę i czosnek posiekać. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić na niej cebulę oraz czosnek, a potem wrzucić włoszczyznę i chwilę podsmażyć.Dodać ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki
wyzwania kuchennepuszki czerwonej fasoli2 łyżeczki słodkiej papryki Kamis0,5 łyżeczki papryki wędzonej sól, pieprz do smaku przyprawa do chili con carne KamisPrzygotowanie: Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy. Połowę puszki pomidorów zmiksować blenderem.Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i lekko zrumienić. Pod koniec dodać czosnek
Ala piecze i gotujeDzisiaj zapraszam Was na pyszną i nietuzinkową kartoflankę z pieczonych batatów i marchwi, podaną z wędzoną Newellą, olejem sezamowym, chrupiącym makaronem z młodej marchwi i kiełkami z cebuli. Zupa ma tak bardzo innym i wyrafinowany smak, że bardzo gorąco ją Wam polecam! Jest idealna na jesienny obiad, rozgrzewa i syci, dzięki dodatkowi Newelli posiłek zyskuje pełnowartościowe białko. Idealny obiad!ZAPRASZAM(...)ROZGRZEJ SIĘ!;-)SKŁADNIKI:- 3 bataty- 3 marchewki- kiełki cebuli- Newella wędzona- olej sezamowy- oliwa z oliwek - 3 ząbki czosnku- 1 korzeń pietruszki- 1 łyżka miodu- 1 cm imbiru świeżego- 1 litr wody- sól, pieprzNa dużej blaszce ułóż pokrojone i obrane bataty, marchewkę, czosnek i pietruszkę. Polej miodem i oliwą z oliwek. Piecz do miękkości przez około 35 minut.W garnku
SMYKWKUCHNIroboty. Wyszła obłędna! Zapraszam do pieczenia! :)Składniki na 2 zapiekanki:1 ciabatta200 g żółtego sera200 g pieczarek1 mała cebula1 łyżka masłaketchupCZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Pieczarki drobno siekamy, cebulę kroimy w małą kostkę, ser ucieramy na tarce, ciabattę kroimy wzdłuż. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy pieczarki, podlewamy odrobiną wody i smażymy do całkowitego odparowania wody. Dodajemy cebulę i masło
My Culinary Artplastry indyka i podsmażamy. do drugiego naczynia wlewamy szklankę wody i układamy podsmażony filet.Nakrywamy i na małym ogniu gotujemy ok 5 min.W tym czasie podsmażamy pokrojona w kostkę cebulę. Na tym samym tłuszczu na którym obsmażaliśmy indyka. cebulę chwilę podsmażamy nie szklimy. Dodajemy grzyby i chwile mieszamy, można doprawić solą pieprzem.Grzyby dodajemy do mięsa, nakrywamy i dalej gotujemy
W kuchennym oknie Ewydżemu wiśniowegosok z 1 pomarańczy1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy2 łyżeczki wytrawnego sherry1 łyżka sosu sriracha1 łyżeczka soli morskiej½ łyżeczki zmielonego imbiruPrzygotowanie: W średnim naczyniu połączyć wszystkie składniki glazury. Cebulę, mango i paprykę pokroić na 2 cm kawałki. Cebulę, mango i paprykę nabijać na przemian na bambusowe patyczki do szaszłyków. (Wcześniej moczone w zimnej wodzie min. 20 minut). Przygotowane szaszłyki
naRuszciesię również dobrze na mniejszym i większym przyjęciu domowymSkładniki:1 kg wyfiletowanego szczupaka - zostawiamy tez oczyszczony łeb i ogon2 litry bulionu warzywnego 3 marchwie 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 1 cytryna natka pietruszki 3 łyżki żelatyny sól,pieprz KamisWykonanie:Do bulionu dodajemy w całości obrana marchew, pietruszke, seler, cebulę.Gotujemy do miękkości warzyw.Mięso szczupaka mielimy przez maszynke(...)bardzo drobnych oczkach.Dodajemy 1 ugotowana marchew,cebulę pietruszkę, mielmy. Do zmielonej masy dodajemy bułke tartą i doprawiamy sola i pieprzem.Wyrabiamy, formujemy kule niczym pulpeciki, wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy ok 15 minut na wolnym ogniu.Pozostałe warzywa wyjmujemy z bulionu. Marchew i pietruszke kroimy w plastry, posłuża do dekoracji.Do szklanki bierzemy troszke bulionu,dodajemy żelatynę dokładnie mieszamy az do rozpuszczenia
Z Majeczką w kuchniWojciech JurzykSkładniki:1 kg białej kiełbasy3 cebule czerwone0,5 l bulionu warzywnego2 łyzki majeranku5 liści laurowych60 g miękkiego masła5 ziaren ziela angielskiego3 łyżki mąki3 łyzki chrzanu2 peczki koperku200 ml smietanygłowka czosnkuWykonanie:sos:MAsło roztapiamy na małym ogniu,cebulkę kroimy na kosteczkę,szklimy na masełku. Dodajemy bulion, a następnie chrzan,koperek,hatujemy smietanę i dolewamy do sosu,doprawiamy wg uznania(...)solą i pieprzem.Do garnka wrzucamy kiełbasę,zalewamy wodą,wrzucamy ziele angielskie,liście laurowe,całą cebule,majeranek.Gotujemy ok.15 minut na srednim ogniu.Kiełbasę przekładamy do blaszki,obkładamy krążkami cebuli i ząbkami czosnku.Polewamy olejem.Zapiekamy z dwoch stron na rumiano.Podajemy polane sosem
Z Majeczką w kuchnidrugie śniadanie. Skoro mamy wiosnę i czas nowalijek warto przemycić je także do tostów. Takie tosty można również pogrilować Składniki:op.chleba tostowegoop.przyprawy do tostów i zapiekanek Podravka2 cebule czerwone2 pomidorytyle ile tostów tyle plastrów żółtego seratyle ile tostów tyle plastrów ulubionej wędlinypęczek rzodkiewek1 długi ogórek wążmasłoWykonanie:Jedną kromkę chleba tostowego smarujemy masłem, posypujemy przyprawą Podravki,układamy plaster wędliny, zółtego(...)sera, plastry pomidory,cebuli, ogórka,rzodkiewek. Drugą kromkę posypujemy przyprawą, przykrywamy tosta, zapiekamy albo grilujemy.Bardzo fajne zestawienie przypraw do tostów (czosnek,sól, majeranek,cebula,cukier, koperek ,natka pietruszki, pieprz czarny,tymianek, bazylia chili ) sprawia że tosty zyskują nowego smaku i nie smakują zawsze tak samo. Zapraszam na stronę Podravki na fb:https://www.facebook.com/pages/Dzie%C5%84-z-Podravk%C4%85/201298713243423?fref=ts
Z Majeczką w kuchnitylko da to z niej robimy :) Dziś zapraszam na pyszna kremową zupkęSkładniki:2 l bulionu warzywnego3 cukinie młode1 cebula2 marchewki1 ząbek czosnku1 serek topiony kremowysólpieprzświeża bazyliaWykonanie:Cebulę drobno siekamy, cukinię kroimy w kosteczkę. Na rozgrzana patelnię wrzucamy cukinię, po chwili ( 2 minuty ) dodajemy cebulę, mieszając szklimy.Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Całośc przekładamy do gorącego bulionu. Gotujemy ok. 15 minut
Z Majeczką w kuchni