cebula - 11518 przepisów (strona:161/768)

Barszcz ukraiński 247

Barszcz ukraiński...Wiórki czerownych buraków, marchewki, selera i pietruszki.W towarzystwie białej kapusty, cebuli, fasoli i pomidorów.A z tego duuuuży gar pysznej, gęstej i pożywnej zupy.Rozgrzewającej, idelanej na jesienne i zimowe popołudnia.Smacznego!Składniki:1 kg czerwonych buraków;250 g fasoli Jaś;2 duże pomidory; 1 kg ziemniaków;2 marchewki;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora(...)cebula;1/4 małej główki białej kapusty;2 łyżki białego cukru;4 łyżki octu spirytusowego;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;1 czubata łyżka majeranku;2 ząbki czosnku;3 litry wody;Pieprz ziołowy;Sól.Sposób przygotowania:Fasolę namoczyć (tj. zalać zimną wodą

Gospodyni Miejska
Menemen - turecka jajecznica 179

obiad czy kolacja.A dla Was jaki posiłek będzie stanowić?Zapraszam! Składniki:1 czerwona papryka;1 pomarańczowa papryka;1 żółta papryka;Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);1 duża cebula;1 ząbek czosnku;1/2 łyżeczki mielonego kuminu;1/2 łyżeczki chili w płatkach;1 łyżka oleju;4 jaja;Pęczek natki pietruszki;Sól.Sposób przygotowania:Cebulę obrać, pokroić w krążki.Papryki umyć(...)osuszyć, oczyścić z nasion i pokroić w paski.Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.Natkę pietruszki drobno posiekać.Na rozgrzany na patelni olej wrzucić krążki cebuli, paski papryki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać kumin i płatki chili i smażyć, co jakiś czas mieszając, przez około 5 minut.Po tym czasie zalać krojonymi pomidorami z puszki i smażyć na małym

Gospodyni Miejska
Zupa krem buraczano-pomidorowa z fetą 241

krem buraczano-pomidorowa z fetą...Soczyste, słodkie pomidory i rubinowe buraki.Delikatny, kwaskowaty posmak octu balsamicznego.Kleks kwaśnej śmietany i okruszki fety.A całość oprószona szczypiorkiem.Zapraszam! Składniki:4 średnie buraki;1 cebula;Puszka pomidorów (waga 400 g);1 łyżka oliwy z oliwek;2 ząbki czosnku;1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + łyżka vegety);250 g sera feta(...)oczkach.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Szczypiorek drobno posiekać.Czosnek obrać, przeciśnąć przez praskę.W granku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.Do podsmażonej cebuli dodać starte buraki i chwilę razem podsmażać.Następnie wlać pomidory (razem z zalewą) i bulion. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut.Po tym czasie

Gospodyni Miejska
Sałatka brokułowa z papryką i czerwoną fasolą 631

Sałatka brokułowa z papryką i czerwoną fasolą...Różyczki zielonego, jędrnego brokuła.Pokrojona w drobną kosteczkę czerwona cebula i papryka.Czerwona fasola, jajka i uprażony słonecznik.A całość oblepiona sosem czosnkowym.Chrupiącego smacznego!Składniki:1 brokuł (o wadze około 500 g);4 jaja ugotowane na twardo;1 średnia, czerwona papryka;1 mała, czerwona cebula;Puszka czerwonej fasoli konserwowej (waga netto po odsączeniu(...)jeszcze mniejsze różyczki.Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w kostkę. Dodać do brokuła. Wymieszać.Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki i wymieszać.Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Dodać do sałatki i wymieszać.Fasolę odcedzić z zalewy, dodać do sałatki i wymieszać.Słonecznik uprażyć na złocisty kolor na suchej patelni, wystudzić, dodać

Gospodyni Miejska
Makaron z tuńczykiem, brokułem i prażonym słonecznikiem 209

sosie.Pycha!Składniki:250 g makaronu (u mnie sprężynki);1 średni brokuł (o wadze około 500 g);Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto po odsączeniu 130 g);1 cebula;50 g łuskanych ziaren słonecznika,200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 ząbki czosnku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.Brokuł(...)suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Na patelni rozgrzać olej z puszki z tuńczykiem i podsmażyć na nim cebulę i czosnek.Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać tuńczyka, wymieszać. Całość podsmażać przez około 5 - 8 minut.Dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.Do ugotowanego, odcedzonego makaronu dodać

Gospodyni Miejska
Pieczarki w kremowym sosie pod talarkami z ziemniaków 222

sojowo - pomidorowym sosie.Rumiane talarki z ziemniaków. I świeża zielona pietruszka.Pyszny dodatek do obiadu lub aromatyczne, samodzielne danie!Zapraszam! Składniki:500 g pieczarek;4 średnie ziemniaki;2 białe cebule;2 ząbki czosnku;1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego;1 łyżka musztardy;3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka jasnego sosu sojowego;1 łyżka słodkiej papryki(...)pokroić w plastry.Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę.Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać.Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażać przez około 3 minuty.Następnie dodać przeciśnięty czosnek i podsmażać razem przez kolejne 2 minuty.Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojone pieczarki i podsmażać na małym ogniu

Gospodyni Miejska
Zupa szpinakowa z jajkiem 315

łyżka ulubionej przyprawy do zup;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3 ząbki czosnku;1,5 litra zimnej wody;Sól;Pieprz.Dodatkowo:4 średnie ziemniaki;1 średnia cebula;1 czubata łyżka masła;Jaja  - po 1 na talerz.Sposób przygotowania:Marchewki, pietruszkę i seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Cebulę(...)lekko osolonej wodzie.Cebulę zeszklić na maśle na złoty kolor.Jaja ugotować na twardo, pokroić na połówki.Na talerze nakładać ziemniaki, połówki jajek i nalewać zupę. Ziemniaki oprószyć podsmażoną cebulą.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1,5 - 2 litry zupy.Zupa posiada kawałki rozdrobnionego szpinaku, których nie widać na zdjęciach, gdyż opadły na dno talerza.Do zupy można użyć

Gospodyni Miejska
Pasztet z selera 145

Pasztet z selera...Wiórki aromatycznego selera.Paseczki cebuli, zmiażdżone ząbki czosnku.Delikatny zapach grzybów.Pyszny, zasmakuje nawet zagorzałym mięsożercom.Polecam!Składniki:1 kg selera;2 duże cebule;250 g masła;3 ząbki czosnku;1 szklanka wody;1 szklanka bułki tartej;6 jaj;2 kostki bulionowe, grzybowe;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Seler obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebule obrać, zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach.Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.Do garnka/ lub dużej patelni włożyć starty seler i cebulę. Zalać 250 ml zimnej wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kostki bulionowe, szczyptę soli i pieprzu oraz masło. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Wystudzić.Do zimnej masy dodać bułkę tartą

Gospodyni Miejska
Zabielany barszcz czerwony zagęszczony warzywami 270

kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 litry zimnej wody + opcjonalnie jeszcze 0,5 litra, gdyby zupa okazała się zbyt gęsta. Dodatkowo:1 kg ziemniaków;1 duża cebula;Olej do podsmażenia cebuli.Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Utłuc.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.Buraki(...)zagotować. Zdjąć z ognia.Do miseczki wlać śmietanę, dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Nie gotować.Podawać z tłuczonymi ziemniakami oblanymi podsmażoną cebulą.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy.Razem z cebulką można podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek i takimi skwarkami polać ziemniaki.Ocet spirytusowy można zastąpić sokiem

Gospodyni Miejska
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu 222

mleka;3/4 szklanki letniej wody;100 g świeżych drożdży;1 czubata łyżeczka soli.Farsz:1,5 kg kiszonej kapusty;100 g suszonych grzybów;1 kostka bulionowa o smaku grzybowym;3 średnie cebule;1 liść laurowy;Sól;Pieprz;2 łyżki oleju.Dodatkowo:1 roztrzepane widelcem jajo;Kminek do oprószenia po wierzchu.Sposób przygotowania:Grzyby umyć pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą (tak, aby przykryła grzyby(...)wodą) i przełożyć do garnka.Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.Namoczone grzyby odcedzić (wodę z moczenia pozostawić), drobno posiekać.Na rozgrzanym na patelni oleju (2 łyżki) podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać pokrojone grzyby i jeszcze przez krótką chwilę razem podsmażać. Zestawić z ognia. Dodać do garnka z kapustą.Do garnka z kapustą, cebulą i grzybami dodać kostkę bulionową, liść laurowy

Gospodyni Miejska
Rzymskie kluski z boczkiem i rozmarynem 167

zadowoleni z takiej opcji :) choć ja też chętnie zajadą tą wersje a boczek i cebulka aż się prosi o ogórek kiszony to towarzystwa tego dania :) Danie cudownie pachnie słodka cebula i chrupiący boczek rozpływają się w ustach. Kluski z wierzchu chrupiące a w środku mięciutkie. Warto czasem nie liczyć kalorii ( na szczęście nie muszę tego robić:))  SKŁADNIKI :porcja(...)masła plus dodatkowo do posmarowania naczynia 250g semoliny 100 g startego parmezanu 2 żółtka boczek wędzony 3 plastryrozmaryn świeży 1 gałązkę 1 małą cebule czerwoną sól, świeżo zmielony pieprz do smakugałka muszkatołowa do smaku  SPOSÓB WYKONANIA :- w garnku zagotuj mleko z wodą z 2 łyżkami masła i pół łyżeczki soli- gdy zacznie się gotować

Basia w kuchni
Ciasto francuskie z brokułami i serem pleśniowym blu 211

upieczeniem  i mamy gotową ciepłą przekąskę.SKŁADNIKI : na 4 osoby czas ok 40 minut (przepis autorski)1 opakowanie ciasta francuskiego 1 mała brokuła świeża 2 cebule czerwone 3 plastry boczku pancetta 100 gram serka pleśniowego niebieskiego1 łyżkę cukru brązowego sól, i świeżo zmielony pieprz 2 gałązki świeżego tymianku 2 łyżki masła(...)stopni  - brokuły tnę na małe różyczki i blanszuję 4-5 minut (wrzucam do osolonej wrzącej wody po upływie tego czasy wyciągam i przelewam zimną wodą )- obieram cebulę kroję ja w plastry, wrzucam na rozgrzane masło, odrobinę sole i szkle po ok 1 minucie posypuję ją łyżką cukru brązowego i karmelizuję ok kolejnej minuty- gotowe brokuły układam na cieście, posypuje

Basia w kuchni
Gazpacho 115

schłodzić minimum 2 godziny smaki się super połączą i stworzą wyśmienitą całość. SKŁADNIKI:4 duże pomidorypół papryki żółtejpół papryki czerwonej 1 średni ogórek świeży 1 mniejszą cebulę 2 ząbki czosnkubazylie kilka listków sól do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku płatki mielone chili do smaku chleb pszenny klik jak go zrobić(...)SPOSÓB WYKONANIA  :- pomidory umyć, sparzyć  obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki - paprykę umyć pokroić odciąć kawałek na małe kosteczki a resztę pokroić na większe- ogórek, cebulę część pokroić na większe a po gruby plaster skroić na drobną kostkę - do blendera wrzucić wszystkie większe kawałki, pomidory, czosnek, ok 5-7 listków bazylii, zmiksować na jednolitą masę

Basia w kuchni
Gołąbki bez zawijania 365

mielonego 7 łyżek ryżu  6 łyżek kaszki manna 6 jaj 0,5 kg marchwi 1 korzeń pietruszki 1 mały seler 2 cebule  pieprz do smaku sól do smaku majeranek do smaku bułka tarta do obsypania   łyżka smalcu (możemy użyć też oleju ) plus olej do posmażenia świeża(...)główkę kapusty oczyszczamy z niepotrzebnych liści i szatkujemy na drobno, pokrojoną solimy i odstawiamy aż puści sok i zmięknie- włoszczyznę oczyszczamy i zetrzemy na tarce warzywnej na grubych oczkach- cebulę kroimy w kostkę i zeszklimy ją na patelni - mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem- do mięsa dodajemy naszą włoszczyznę, wyciśniętą z soków kapustę, cebulę oraz resztę składników

Basia w kuchni
Tradycyjny kapuśnaik 172

historię babcinego kapuśniaczka opowiem przepisem :) SKŁADNIKI :kapusta kiszona 70 dag klik jak ją zrobić marchew 1 dużą pietruszka korzeń 2 szt seler korzeń 1 mały cebula 1 małarozmaryn św.1 gałązkę tymianek św. 2 gałązki oregano św. 2 gałązki lubczyk św. 2 gałązki ziele angielskie 3 szt liść laurowy(...)kroję w kostkę drobną lub paseczki a pietruszkę, seler przekrawam na pół- gdy nasze mięso zaczyna się gotować i  jeżeli są to zbieram szumowiny- wtedy dodaję włoszczyznę obraną cebulę, pietruszkę, marchew, seler, zioła (najlepiej przewiązane nitką , aby było  łatwiej je wyjąć) oraz przyprawy - gdy warzywa już lekko zmiękły dodaję kapustę kiszoną (jeżeli jest długa warto ją pociąć będzie

Basia w kuchni