krewetek królewskich (świeżych lub mrożonych)- 3 łyżki sosu sojowego- 1 łyżka sosu ostrygowego- 2 ząbki czosnku- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry- 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru- 1 czerwona cebula- 1 szalotka- 1 zielona papryczka (ostra)- 1 puszka kiełków fasoli mung- 250ml wywaru z warzyw lub ryb- sok z ½ limonki- 3 łyżki mleka kokosowego- makaron chow mein(...)pasty curry, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku – mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy osuszone krewetki, dokładnie mieszamy z marynatą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Cebulę i szalotkę kroimy w dużą kostkę – podsmażamy chwilę na oleju kokosowym. Drobno kroimy zieloną papryczkę (nasiona usuwamy) i dodajemy do cebuli razem ze startym imbirem. Następnie dodajemy krewetki
mojewypiekiinietylkowarzywami. Składniki: - kurczak o wadze 1,5kg- sól morska- świeżo zmielony pieprz- papryka słodka w proszku- papryka wędzona w proszku- olej- gałązka świeżego rozmarynu- warzywa: ziemniaki, marchew, cebula biała, cebula czerwona, pomidorki koktajlowe (można jeszcze dodać, co kto lubi)- butelka 0,5 l piwa (gatunek ulubiony) Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dokładnie nacieramy (wewnątrz(...)woreczka foliowego i odkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmujemy go - ok. 2 godziny przed pieczeniem (aby nabrał temperatury pokojowej). Obieramy warzywa, myjemy i kroimy (ziemniaki i cebulę w zależności od ich wielkości – na połówki lub w ósemki, marchew w talarki). Skrapiamy lekko olejem i solimy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z butelki z piwem zdejmujemy nalepki (trzeba
mojewypiekiinietylkoSkładniki na wywar jarzynowy: - 2 kg włoszczyzny- 3 listki laurowe- 8 ziaren pieprzu- 4 ząbki czosnku- kawałek imbiru (dałam 2 łyżeczki świeżo startego)- sól- 1 pęczek natki- 2 cebule Dodatkowo:- 10 dag makaronu ryżowego- 10 dag groszku cukrowego (dałam mini fasolkę zieloną)- garść liści szpinaku (pominęłam)- garść kiełków fasoli mung- po ½ pęczka kolendry, dymki i mięty (zamiast kolendry dałam natkę(...)ostrygowy- olej sezamowy Z powyższych składników gotujemy esencjonalny wywar. Ponieważ miałam wywar już ugotowany i wykorzystałam go, sposób przygotowania dosłownie przytaczam za autorem przepisu: „Włoszczyznę pokrój. Składniki rosołu (bez cebuli i natki) zalej 3 l wody i zagotuj. Zmniejsz gaz, posól i gotuj na małym ogniu 40 minut. Cebulę pokrój na ćwiartki, przypal nad ogniem i razem z natką wrzuć
mojewypiekiinietylkopozostało nawet śladu, ale są za to zaległe wpisy. U mnie, na pierwszy ogień, idą uszka z grzybami. Składniki na farsz: - 200g suszonych grzybów- 250g pieczarek brunatnych- 2 cebule- sól- czarny pieprz mielony- olej do smażeniaSkładniki na ciasto:- 500g mąki pszennej (dałam poznańską)- 2 łyżki oleju- 1 łyżeczka soli- ok. 1,5 szklanki wrzątku Grzyby płuczemy(...)drugi dzień gotujemy w tej samej wodzie, ok. 40 minut, odcedzamy, studzimy i siekamy ( można blenderem – tylko nie na papkę) lub nożem. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce jarzynowej. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, podsmażamy, dodajemy starte pieczarki, solimy – smażymy do odparowania wody. Kolejno dodajemy suszone – posiekane grzyby, doprawiamy pieprzem (farsz powinien być pikantny
mojewypiekiinietylkodrugi dzień gotujemy w tej samej wodzie, ok. 40 minut, odcedzamy (zostawiamy trochę wody do kapusty), studzimy i siekamy (można blenderem) lub nożem. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce jarzynowej. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, podsmażamy, dodajemy starte pieczarki, solimy – smażymy do odparowania wody. Kolejno dodajemy ugotowane suszone grzyby (zmiksowane lub posiekane), doprawiamy pieprzem i solą(...)Całość jeszcze chwilę podsmażamy i odstawiamy. Kapustę i cebulę cienko szatkujemy na szatkownicy, marchew trzemy na tarce jarzynowej – całość mieszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i porcjami dokładamy kapustę, cały czas mieszając. Wlewamy 1/3 szklanki wywaru z gotowanych grzybów, dodajemy kminek. Smażymy ok. 10 minut, aż woda odparuje. Dodajemy grzyby, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi w płynie – mieszamy
mojewypiekiinietylkocukru 1 litr wody2 cebule3 listki laurowe4 kulki ziela angielskiego3 kulki pieprzu czarnego 5 ziarenek kolendrysól do smaku 0,5 szkl octu 10%Przygotowanie:Filety z morszczuka i obraną cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko i doprawić dość pikantnie solą i pieprzem. Energicznie wymieszać. Dłonie moczyć w zimnej wodzie i uformować z masy rybnej kuleczki wielkości orzecha włoskiego(...)wszystkich stron w bułce tartej i smażyć w głębokim tłuszczu na złoto. Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju.Cukier przypalić w garnku, wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy, cebulę pokrojoną w piórka i ocet. Zagotować i gotować około 5-10 minut na wolnym ogniu, aż cebula będzie miękka. Doprawić i odłożyć do wystudzenia. W szklanym naczyniu zalać usmażone kulki
Ala piecze i gotujepolecam takie zraziki :)Marynata:2 litry wody,niepełna szklanka octu,szklanka wina (najlepiej czerwone wytrawne),łyżeczka ziaren pieprzu,3 duże ząbki czosnku,3 większe liście laurowe,3 średnie cebule,3 średnie pietruszki,4 średnie marchewki,1 łyżka soli.Warzywa i cebulę obrać i pokroić w talarki. Obrany czosnek pokroić na grubsze plasterki. Dodać do wody, wina(...)duszenia spinać szpilkami, wykałaczkami lub ewentualnie związywać bawełnianym sznurkiem.Zrazy (bez obtaczania w mące) ułożyć w formie do zapiekania natłuszczonej niewielką ilością oleju, dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Udusić w piekarniku przykrywając częściowo naczynie przykrywką lub kawałkiem folii aluminiowej.Podawać z ulubionymi dodatkami jako danie obiadowe lub na zimno, pokrojone w plastry, jako przekąskę.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennapatelni rozgrzać olej, dorsza obtoczyć z wszystkich stron w mące i usmażyć z obu stron. Przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru oleju. Warzywa oczyścić, zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Na tej samej patelni co smażyliśmy dorsza (jeśli jest mało oleju trochę dolać) lekko zrumienić cebulę, dodać czosnek, ziele angielskie, listki laurowe i chwilkę podsmażyć
Ala piecze i gotujeSkładniki: kaszanka 2 sztuki, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 5 łyżek, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, jabłka 3 sztuki cebulę pokroić w kosteczkę i na oleju gorącym ją zeszklić, posypać pieprzem mielonym do cebuli dodać kaszankę obraną z flaka i pokrojoną w plastry, mieszając usmażyć kaszankę z umytych jabłek ściąć czubek z ogonkiem i wydrążyć gniazdo nasienne nożem spiczastym uważając
W Mojej Kuchni Lubiętarowanie warzyw zajmuje dłuższą chwilę, ale na prawdę warto poświęcić czas.Potrzebne nam:-1,5 kg ryby (już po rozmrożeniu)- 5 marchewek- pietruszka- pół dużego selera lub jeden mały- 4 cebule - sok z połowy cytryny- 200 g koncentratu pomidorowego- 2 liście laurowe- 2 czubate łyżeczki cukru- 3 x ziele angielskie- 6-7 ziaren pieprzu- 3 płaskie łyżeczki mielonej słodkiej papryki.- sól(...)pieprz cytrynowy- mąka- olej do smażeniaPrzygotowanie:Rozmrożoną rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i zwykłym. Następnie obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebulę pokroić w sporą kostkę, a marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i chwilę smażyć. Dodać pozostałe
W poszukiwaniu inspiracjiDSkładniki:Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz500g ugotowanych ziemniaków250g twarogu chudego1 cebula ząbek czosnkusól i pieprzPonadto:1 cebulaolej do smażeniaPrzygotowanie:Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków
Bon Appetit Małgorzatytylko walorem estetycznym do zdjęcia i nawiązaniem do mrożonych cytryn, w których podajemy sałatkę. Śnieg nie jest składnikiem potrawy :P Składniki: 4 filety matyjas 1 duża, czerwona cebula 100 g suszonej żurawiny 2 ogórki kiszone albo konserwowe (zależy od upodobań) 6 grzybków konserwowych 3 jajka na twardo 4 duże cytryny(...)posiekana natka pietruszki szczypiorek łyżeczka octu balsamicznego olej pieprz Filety moczymy w wodzie by pozbyć się nadmiaru słonego smaku Następnie kroimy je w kostkę. Cebulę i ogórki oraz grzybki kroimy w kostkę, żurawinę moczymy w gorącej wodzie i odsączamy. Do filetów dodajemy ogórki, cebulę, grzybki i zalewamy octem balsamicznym, sokiem z cytryny i olejem (tyle
Bon Appetit MałgorzatyUwielbiam do tych śledzi sos. Czasem przygotowuję go sam, bez rybki :) Słodycz jabłek świetnie przełamuje słoność śledzi i ostrość cebuli :) Moja gotowa sałatka czeka na święta, szczelnie zamknięta w słoiku :) trudno się oprzeć pokusę, więc się nie opieram tylko podjadam :-p Na Sylwestra robię repetę :) Składniki:pół kilograma matyjasów (śledzie solone(...)zmielonym pieprzem. Śledzie: matyjesay wcześniej moczymy z nadmiaru soli następnie kroimy w paseczki o szer. ok. 2 cm. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Cebulę również drobno siekamy. Wszystko razem łączymy czyli: śledzie z jabłkami, cebulą oraz sosem jogurtowym. Śledzie najlepsze są na następny dzień jak -wszystkie smaki się przegryzą. Wesołych i smacznych
Bon Appetit Małgorzatyrozmarynuszczypiorekłyżeczka solipieprzpół cebuli2 łyżeczki proszku do pieczenia10 dag wędzonego boczku15 dag żółtego sera u mnie cheddar Brokuły gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i rozgniatamy widelcem. Boczek i cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy. Ser ścieramy na tarce. W tym czasie także mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia następnie wbijamy jajka, zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz(...)posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy rozgniecione brokuły, boczek, cebulę, ser. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 - 190 stopniach aż się zarumienią czyli ok. 30 minut.składniki na Salsę z liczi:4 liczikilka pomidorków koktajlowychpół czerwonej cebuliszczypiorekoliwa
Bon Appetit Małgorzatyduże ziemniaki0,5 kg Matyjasów2 duże marchwie4 jajka na twardo1 cebula250 ml naturalnego jogurtu250 ml majonezusól, pieprznatka pietruszkiMatyjasy wcześniej moczymy w wodzie by pozbyć się namiaru soli. Cebulę drobno siekamy. Jajko gotujemy na twardo, ziemniaki i marchwie gotujemy w łupinach w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu warzyw obieramy je z łupin. Śledzie kroimy w kostkę i układamy na półmisku, następnie(...)posypujemy cebulą, doprawiamy pieprzem. Jogurt mieszamy z majonezem i połową tego sosu polewamy na cebulę. Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy ziemniaki, później tak samo na tarce ścieramy marchwie, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch na tarce ścieramy jajka. Całość polewamy sosem majonezowym. Dekorujemy natką pietruszki.Ja swoje śledzie podałam w zamrożonych w zamrażarce łupinach od cytryn. Cytryny położyłam
Bon Appetit Małgorzaty