Składniki : 2 kg mięsa wieprzowego ( łopatka,karkówka ) 60 dkg wątroby drobiowej 4 średnie cebule 3 całe jajka 1 łyżeczka solanki (rodzaj soli do wyrobów wędliniarskich) 3 zwykłe bułki (mogą być suche) 2 łyżki przyprawy do mięs np. Delikat sól 3 ząbki czosnku pieprz majeranek olej kminek cały do posypania Sposób wykonania : Mięso pokroić na kawałki, podsmażyć(...)oleju w patelni do miękkości. Wątróbkę sparzamy przez 15 minut w gorącej wodzie,odcedzamy. Cebulę i czosnek kroimy w paski, wlewamy na patelnię olej ( 2-3 łyżki ) i smażymy na złoty kolor. Przestudzone mięso,wątrobę i cebulę mielimy przez maszynkę o małych oczkach. Bułkę moczymy w zimnej wodzie,następnie wyciskamy i także mielimy w maszynce. Dodajemy przyprawy do smaku,pieprz
Przepisy i porady kulinarneMalyshchyts Viktar - Fotolia.com Składniki : 1 kg czerwonej kapusty 1 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1 kg kalafiora 5 cebul Zalewa na 1 kg krajanki : 3/4 szklanki wody 1 łyżka soli ( najlepiej nie jodowanej ) 2 łyżki cukru 1 łyżka kminku 1 łyżka białej gorczycy 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 /2 szklanki octu Sposób wykonania : Kapustę poszatkować. Marchewkę(...)opłukać i pokroić w plasterki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, wrzucić do wrzątku na 5 minut. Następnie przelać zimną wodą i pokroić w paski. Kalafior podzielić na małe różyczki. Cebulę pokroić w cienkie plastry. Posiekane warzywa kapustę , marchewkę , cebulę i kalafior wsypać do garnka, podgotować do miękkości, a następnie wymieszać z czerwoną papryką. Mieszankę warzywną wyłożyć do czystych słoików
Przepisy i porady kulinarneDiana Taliun - Fotolia.com Składniki : 1 średnia bulwa selera 1 cebula 2 jajka 1 pomidor 10 dkg szynki ( gotowanej ) zielona natka pietruszki 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich estragon tymianek Sos : 3-4 łyżki majonezu sól cukier Sposób wykonania : Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę , skropić sokiem z cytryny i oliwą(...)pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Ugotowane na twardo jajka i szynkę pokroić w kostkę. Połączyć z selerem i cebulą. Pomidor obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki opłukać, posiekać. Pokrojony pomidor wsypać do warzyw, dodać pozostałe składniki, doprawić ziołami do smaku. Na koniec dodać sos ( majonez wymieszany
Przepisy i porady kulinarnemitrs3 - Fotolia.com Składniki : 4-5 płatów śledziowych ( matiasów ) 3 cebule ( średnie ) 2 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu wielokwiatowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki oliwy pieprz czarny mielony sól Sposób wykonania : Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na 3 łyżkach oliwy. Miód, ocet, koncentrat pomidorowy i pozostałą oliwę dokładnie wymieszać ( lub najlepiej zmiksować ), dodać do cebuli i zagotować na niedużym
Przepisy i porady kulinarnepiatnica.net/ Składniki : 300 g makaronu Penne Fabijańscy 250 g mięsa mielonego 8 dużych pieczarek 1 puszka fasoli czerwonej 6 pomidorów suszonych w oliwie 1 duża cebula 1 kulka mozzarelli około szklanki sera żółtego startego około 6 plasterków sera zółtego Vegeta , pieprz do smaku Przyprawa pomidor, czosnek , bazylia Piątnica około 3 łyżek 3 łyżki szczypiorku(...)łyżki ziół prowansalskich Piątnica 3 łyżki oliwy 6 jajek Wykonanie : Makaron ugotować al dente . Pomidorki pokroić w paseczki lub kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w pół talarki. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę , dodać mięso , pieczarki , cebulę , pomidory i przyprawy. Smażyć na małym ogniu około 10 minut. Do dużej miski przełożyć makaron
Sama słodycz i szczypta chiligrillu aż ładnie zbrązowieją z każdej strony. W trakcie grillowania obrócić tylko raz. Te kotlety podawać najlepiej średnio wysmażone. Udziec jagnięcy z granatem Sok z granatów, czerwone wino, czosnek, cebula, cytryna i zioła tworzą wyjątkową marynatę do jagnięciny. Składniki: 1 szklanka soku z granatów ½ szklanki słodkiego czerwonego wina 1 duża cebula, pocięta na duże kawałki sok i starta skórka(...)łyżeczki suszonego rozmarynu lub 1 łyżeczka świeżego ¼ łyżeczki suszonego tymianku lub ½ łyżeczki świeżego 1 łyżka koszernej soli 1 udziec jagnięcy bez kości Przygotowanie: Umieścić sok z granatów, wino, cytrynę, cebulę, czosnek, pieprz, mięte, tymianek, rozmaryn i sól w blenderze. Całość dokładnie wymieszać. W jagnięcinę dokładnie wetrzeć przygotowaną marynatę. Umieścić ją w worku do przechowywania żywności, zalać pozostałą marynatą. Z worka
naRuszciedodatkiem masła, cebulki i natki pietruszki. Podawane najczęściej z chrupiącą bagietką. Znane głównie we Włoszech (Cozze alla marinara) oraz Francji (Moules marinieres). Składniki: 1 kg świeżych oczyszczonych małży cebula 2 łyżki masła 100 ml białego wytrawnego wina pęczek natki pietruszki pieprz - ewentualnie Cebulę drobno pokroić. W głębokim garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać białe wino i natkę. Doprowadzić
wyzwania kuchennewszystko wynagradza :) Mam nadzieję, że i Wam posmakuje! Przepis znalazłam jakiś czas temu w internecie. Składniki: 1 filet białej ryby (u mnie dorsz) 1/4 małej główki kapusty pekińskiej 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany sól, pieprz sok z cytryny przyprawa do ryb Sposób wykonania: 1. Rybę podzielić(...)porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić wedle uznania. 2. Na patelni rozgrzać olej z masłem, dodać posiekany czosnek i cebulę, zrumienić. 3. Do cebuli dodać pokrojoną w kostkę kapustę, lekko posolić i chwilę dusić. Dodać koperek, wlać ok 1/4 szklanki wody i dodać śmietanę, wymieszać. 4. Na kapuście ułożyć rybę, dusić, po jakimś czasie rybę przewrócić na drugą stronę
Kuchnia domowa AniPrzy tłustem czwartku, wiadomo, każden jeden pączki wpaździerza. Wpaździerzamy i my, ale że marmalada różana na zakąskie nie pasuje, zrobilim swojo wersję pączków – z wątróbko, z cebulo, z winiunciem – czyli tak, jak lubim najbardziej! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 400 ml mleka 6 żółtek 60 g drożdży 60 g masła 4 łyżki cukru smalec do smażenia Nadzienie: 40 dkg wątróbki(...)cebule 3 ząbki czosnku 50 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka miodu odrobina mąki majeranek, tymianek, sól, pieprz masło do smażenia Sposób przygotowania: Do miski wkruszamy drożdże, wlewamy kilka łyżek mleka i po dwie łyżki mąki i cukru. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy stopione i przestudzone masło, żółtka i pozostałą mąkę
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha