cebula - 11518 przepisów (strona:143/768)

Ogórki z przyprawą do grilla. 149

super przekąską, a także smacznym dodatkiem do dań obiadowych-polecam. Z tej porcji otrzymacie 14 słoików 0,5l. OGÓRKI Z PRZYPRAWĄ DO GRILLA Składniki: 4 kg ogórków 1 kg cebuli pęczek kopru 3 paczki gorczycy pęczek natki pietruszki papryczka chili 3szt.(w zasadzie wg. uznania) 4 szklanki octu 10 szklanek wody 6 szklanek cukru 6 łyżek przyprawy do grilla klasycznej(...)łyżek soli WYKONANIE: Ogórki porządnie umyć i pokroić w plastry grubości 1-2 cm , lekko posolić i odstawić na 2 godziny,  cebulę pokroić w plastry , posolić i odstawić na 2 godziny.  Do słoików włożyć koper, natkę pietruszki i gorczycę oraz papryczkę chili-paseczek (będą bardziej ostre jeśli włożymy więcej)  Ogórki i cebulę wymieszać, wkładać do słoików

Kuchnia Beaty
Ogórki w chili i curry 135

Sezon ogórkowy trwa, wobec tego czas na kolejną odsłonę ogórków. Nie jestem smakoszem curry, ale muszę przyznać, że w połączeniu z chili, czosnkiem i cebulą jest bardzo dobrą oprawą dla pikli z ogórków. Z podanych ilości otrzymacie  5 słoików 0,6l. SKŁADNIKI: 2  1/2 kg ogórków 2 cebule 8 łyżek oliwy ząbek czosnku na słoik Zalewa: 3 szkl(...)następnie zlewamy wodę z ogórków, składniki zalewy zagotowujemy i dodajemy oliwę- mieszamy ze sobą, Zalewamy odsączone ogórki i pozostawiamy na 4 godziny, Następnie wkrawamy do słoika 2-3 plastry cebuli ,układamy ogórki wraz z ząbkiem czosnku, zalewamy pozostałą po ogórkach zalewą zakręcamy i gotowe! Ogórki pasteryzować 6 min. od momentu zagotowania

Kuchnia Beaty
Makaron z sosem grzybowym i kiełbasą. 126

który można przygotować wcześniej i będzie smaczny. SKŁADNIKI: 1 paczka makaronu świderki garść suszonych grzybów parka kiełbasy wędzonej 200 ml. śmietanki słodkiej 18% 2 łyżki masła klarowanego 1 mała cebula sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: makaron ugotować, grzyby namoczyć ( 1 godz. - można to zrobić dzień wcześniej), pokroić drobno, smażyć na rozpuszczonym maśle na małym ogniu, dodać pokrojoną (1/2) w drobną kostkę(...)cebulę i przyprawy - razem smażyć około 1/2 godz. podlewając wodą, następnie zmiksować, kiełbasę pokroić w dowolne kawałki( ja półksiężyce), smażyć z resztą posiekanej cebuli (około 15 min.) , następnie dodać zmiksowane grzyby, dolać śmietankę gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia sosu,  makaron kładziemy na talerzu i polewamy sosem

Kuchnia Beaty
Gulasz myśliwski. 239

dodatek w tym przypadku. SKŁADNIKI: 80 dag. szynki wieprzowej lub łopatki 20 dag. boczku wędzonego parzonego 3 ogórki kiszone 50 dag. pieczarek garść suszonych lub mrożonych grzybów 2 małe cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia(ja używam masła klarowanego) przyprawy: sól, pieprz, papryka, szczypta rozmarynu, 3-4 ziarna jałowca, czosnek 2 ząbki. WYKONANIE: mięso pokrojone w kostkę smażymy(...)dodatkiem przypraw i posiekanej cebuli i czosnku około 1/2 godz., następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek, smażymy 10-15 min., grzyby moczymy a następnie gotujemy w vegecie 1/2 godz., na patelni smażymy (15 min.)pokrojone w ćwiartki pieczarki z dodatkiem posiekanej cebuli ,soli i pieprzu, dodajemy pokrojone w paski ogórki i ugotowane grzyby leśne,  mięso łączymy z grzybami, dolewamy

Kuchnia Beaty
Pierogi z kapustą i grzybami. 137

woreczków,  gotuję tuż przed podaniem na stół, około 5 min. (2-3 minuty po wypłynięciu). farsz: 40-50 g suszonych leśnych grzybów 50 dag. kapusty kiszonej 1 cebula sól, pieprz, vegeta ziele angielskie, liść laurowy 2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: grzyby gotuję w małe ilości wody z dodatkiem vegety około 1/2 godz.- studzę, cebulę kroję w drobną kostkę, wrzucam(...)smażę na lekkim ogniu, kapustę płuczę, gotuję z zielem angielskim, liściem laurowym, odrobiną vegety, wystudzone grzyby i kapustę mielę w  maszynce do mięsa o grubych oczkach,dodaję do cebuli, doprawiam solą i pieprzem ( ma być pikantne), smażę około 5-10 min., zostawiam do wystudzenia

Kuchnia Beaty
Sznycel na kapuście z grzybami. 162

grzybami, przepis Pana Adama z Jawora- wierzcie mi "niebo w gębie". SKŁADNIKI: 5-6 plastrów karkówki 2,5 kg. kapusty kiszonej 5-10dag. grzybów suszonych 5-6 średnich cebul 2-3 łyżki oleju  2-3 łyżki masła ewentualnie kilka ziaren kminku(u mnie bez ) cukier dla złamania smaku, majeranek roztarty w dłoniach(żeby uwolnić głęboki aromat), kilka ziaren(...)liście laurowe, przyprawy: sól, pieprz, vegeta, maga  WYKONANIE: kapustę gotujemy 1/2 godz., grzyby gotujemy około 1 godz. (wodę zostawiamy), na patelnię elektryczną wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i  smażymy, do zeszklonej cebuli dodajemy kapustę, drobno pokrojone grzyby i przyprawy do smaku, dusimy  do miękkości (w razie potrzeby podlewamy wodą, w której

Kuchnia Beaty
Zupa ziemniaczana z pulpecikami. 166

sobie o zupie ziemniaczanej w nieco niestandardowej wersji- z pulpecikami i roztrzepanym jajkiem. SKŁADNIKI: 5 średnich ziemniaków 3 średnie marchewki 1 większa pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 mała cebula  łyżka masła klarowanego 2 jajka przyprawy: vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Pulpeciki: 0,5 kg. zmielonej łopatki jajko sól, pieprz, 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,vegeta(...)majeranek WYKONANIE: łopatkę, jajko i przyprawy łączymy i wyrabiamy,  formujemy małe okrągłe pulpeciki, warzywa kroimy w drobną kostkę(za wyjątkiem cebuli),   zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy niemal do miękkości warzyw,  następnie wkładamy delikatnie pulpeciki i gotujemy na bardzo małym ogniu, masło wkładamy na patelnię dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy, (część dodajemy do masy na pulpety

Kuchnia Beaty
Na Ostatki - najlepsze sałatki! 407

włoskimi orzechami Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka(...)kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z soczewicy i cukinii Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat  Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą

Moja smaczna kuchnia
Klops z jajkiem 196

razem odrobinę inny, ponieważ dodałam sera cheddar. Składniki:     0,5 kg mielonego mięsa     sól     pieprz     2 cebule     1 jajko     2 ząbki czosnku     2 łyżki bułki tartej     2 łyżki startego sera cheddar     4 jajka ugotowane(...)twardo     około 10 cienkich plastrów wędzonego boczku Przygotowanie:    Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, bułkę tartą i łączymy składniki (ja robię to dłonią). Na końcu dorzucamy wystudzoną cebulę i starty ser i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Blaszkę keksówkę wykładamy papierem

Amatorka kuchenna
Śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem 143

Śledzik na ostatki- czemu nie? Śledzie są łagodne w smaku i szybkie do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: ½ kg śledzi matiasów, 1 jabłko, 1 cebula czerwona, 5 dag suszonej żurawiny, 6 łyżek śmietany 18%, sok z ½ cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Śledzie moczę dobę we wodzie (3-4 razy zmień wodę na czystą). Cebulę obieram i kroję w piórka(...)Solę i odstawiam na 15 minut. 2. Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do miski. Dodaję śmietanę, cebulę, żurawinę oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Doprawiam do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.  3. Dodaję śledzie. Mieszam i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce, aby śledzie się „przegryzły”. Gotowe śledziki wykładam na talerz

Tradycyjna kuchnia Kasi
Najlepszy śląski żurek 220

czarną nakrętką lub ten kupiony od babci na targu. Najlepszy śląski żurek Składniki: 2 litry wody 200 g wędzonego boczku 2 kości wędzone 2-3 białe kiełbasy 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 250 g pieczarek około 5-6 suszonych grzybów 5-6 sporych ziemniaków sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy litrem wrzątku, przykrywamy(...)oraz kości, zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy ziemniaki w osobnym garnku. Kiełbasę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki a cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni podsmażamy kiełbasę, cebulę, pieczarki i czosnek. Do wywaru dodajemy przyprawy. Po upływie 30 minut dodajemy produkty podsmażone na patelni, kontynuujemy gotowanie przez kolejne pół

Mania Gotowania
Rolada drobiowo - wieprzowa 214

przygotowuje w domu, niż te sklepowe, a ja lubię eksperymentować w kuchni Rolada drobiowo - wieprzowa  SKŁADNIKI: kurczak- 1 szt mięso mielone wieprzowe -0,5 kg pieczarki -300 g cebula -1 szt jajka - 2 szt sól i pieprz tłuszcz przyprawa do kurczaka  Przygotowanie Z kurczaka usunąć kości, następnie skórę naciąć wzdłuż, zaczynając od piersi udka i mięso z piersi(...)skórze. Dobrze przyprawić mięso przyprawą do kurczaka, włożyć mięso do miski, przykryć i odstawić na całą noc do lodówki. Farsz Pieczarki opłukać, pokroić w pół plastry, udusić na tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć. Mięso mielone wymieszać z pieczarkami i cebulę. Dodać jajka i przyprawy,dokładnie wymieszać. Wyłożyć farsz na skórę z mięsem, ciasno zrolować, obsypać przyprawą do kurczaka

Kuchnia Danusi
Schab duszony w keczupie z cebulą i czosnkiem 426

swój schab przygotował i opisał na swoim blogu, jeśli chcecie zobaczyć to zapraszam tam >klik!< Składniki: około pół kg schabu bez kości , 2 średnie cebule , 5-6 ząbków czosnku ,  sól , pieprz do smaku, około 100-150 ml ulubionego keczupu , odrobina tłuszczu do wysmarowania formy , opcjonalnie kawałek żółtego sera . Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem(...)poprzek włókien. Jeśli wyjdą grubsze plastry, wtedy można je lekko zbić tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek mięsa doprawić solą i świeżo zmielonym, najlepiej grubym pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, czosnek obrać o pokroić na mniejsze kawałki. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem (np. olejem) i układać warstwami plastry mięsa i cebulę z czosnkiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zielony Krem 256

się PRAWIE sam (bo tylko trzeba pokroić, wrzucić do garnka i zmiksować) to zapraszam do przeczytania tego postu! :)   Składniki: 250g szparagów 2 średnie ziemniaki 1 duża marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 800ml bulionu 2 łyżki oliwy z oliwek Gałka muszkatołowa Sól, pieprz Jak przygotować? Wszystkie warzywa umyć i obrać. Oderwać twarde końcówki szparagów, resztę pokroić na mniejsze kawałki(...)Następnie marchewkę pokroić na małe krążki, resztę warzyw w kostki. Czosnek z cebulą podsmażamy przez ok. 2 minuty na oliwie. Teraz przekładamy czosnek z cebulą do garnka i dodajemy resztę warzyw. Zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.  Następnie miksujemy zawartość garnka na gładki krem, dodajemy sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową - ilość według upodobań. Ponownie mieszamy. Do dekoracji użyłam

Chocolate Stop Tempting
Pasta z ciecierzycy 231

load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('7a27b50644614587dfda9a6dbc4c1d98').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Pasta z ciecierzycy Drukuj przepis Składniki 1 szklanka ciecierzycy 1 mała cebula 3 ząbki czosnku koperek w pęczku (może być mrożony) sól, pieprz, gałka muszkatołowa oliwa z oliwek listonic_name = "Pasta z ciecierzycy (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szklanka(...)ciecierzycy 1 mała cebula 3 ząbki czosnku koperek w pęczku (może być mrożony) sól, pieprz, gałka muszkatołowa oliwa z oliwek " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Ciecierzycę moczymy przez noc w wodzie. Następnego dnia płuczemy i gotujemy przez godzinę, aż zmięknie. Krok 2 Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Koperek siekamy. Krok 3 Ugotowaną ciecierzycę wrzucamy

CoolinarniePL