cebula - 11518 przepisów (strona:152/768)

Kurczak w sosie pieczarkowym 278

przebojów nawet kluski z serem.  Za to chłopakom smakowało w całości.   Składniki: 8 kawałków kurczaka (podudzia lub uda) 200 ml śmietany kremówki 200 g pieczarek 1 cebula olej woda lub bulion sól, pieprz  Wykonanie: Kurczaka umyć i dobrze osuszyć. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.  Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.  Cebulę pokroić(...)kostkę.  Na patelni rozgrzać olej i smażyć kurczaka na złoto z każdej strony.  Zdjąć z patelni.  Wrzucić pokrojone pieczarki i cebulę i podsmażyć.  Dodać ponownie kurczaka i zalać wodą lub bulionem.  Przykryć i dusić aż mięso będzie prawie miękkie.  Zdjąć pokrywkę i dodać śmietanę kremówkę do powstałego sosu. Wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje

Sto kolorów kuchni
GULASZ CIELĘCY Z TYMIANKIEM, W DELIKATNYM ŚMIETANOWYM SOSIE 172

wiem dlaczego ale skojarzył mi się z tym daniem tymianek. I to był strzał w dziesiątkę, dodatek tymianku, białego wina (cielęcina to jasne mięso więc wino czerwone raczej odpada), cebuli, czosnku i słodkiej śmietanki uczyniły to niby niepozorne danie iście królewską ucztą. Aromat był przecudny. Można oczywiście gulasz zagęścić mąką, ja nigdy tak nie robię, ale to już rzecz gustu(...)dodatkiem kaszy pęczak i pysznej surówki z selera. Pychotka!:-)Ja przygotowywałam z podwójnej porcji, przepis podaję jednak na jedną.Składniki:- 1kg mięsa cielęcego (u mnie udziec)- 1 średnia cebula- 1-2 ząbki czosnku- 1 łyżka suszonego tymianku- 250ml białego wytrawnego wina- sól, świeżo mielony pieprz- 1/2 łyżki masła klarowanego- 1/2 łyżki olej kokosowego- 50-100ml słodkiej śmietanki (u mnie

Smaczne Zdrowe
Kapusta z grzybami i pieczarkami 137

godzinę. Osączamy i kroimy w paski .Wywar zostawiamy do kapusty.Kapustę mocno odciskamy. Jeżeli jest zbyt kwaśna, lekko przepłukujemy, zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy na małym ogniu. Cebulę obieramy i  drobno kroimy.Pieczarki płuczemy obieramy kroimy w paski. Cebulę wrzucamy na patelnię, szklimy, dodajemy pieczarki i suszone pokrojone grzyby. Wszystko dusimy na małym ogniu.Do garnka z kapustą dodajemy(...)podduszone grzyby, pieczarki, cebulę,  liście laurowe, wlewamy olej lniany.Przyprawiamy. Gotujemy do miękkości kapusty, często mieszamy, uważamy, aby się nie przypaliła.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Sum cytrynowo-pomarańczowy pieczony, z ziemniaczkami 168

łagodzenia dolegliwości żołądkowych.-natka pietruszki- pęczek-cytryna-czerwony pieprz -pieprz czarny świeżo mielony-pikantna sól-vinaigrette Monini – pomarańcza i limonka-oliwa z oliwek Monini-gotowa mieszanka – rozmaryn, szałwia, tymianek, cebula, liść laurowy, lebiodka majeranek-Piekło-Niebo od Ziarenkowo-cebula suszona platki od SkworcuRybę natrzyj pikantną solą, oliwą z oliwek, ostaw do lodówki najlepiej na noc.Na drugi dzień, przygotuj naczynie żaroodporne(...)godziny.Przygotowujemy międzyczasie ziemniaki.Kroimy w cząstki i mieszamy z oliwą i solą pikantną. Dodajemy zielonej pietruszki oraz mieszankę ziaren Ziarenkowo Piekło Niebo. Skrapiamy troszkę vinaigrette pomarańcza i limonka. Posypujemy cebulą suszoną Skworcu.I dajemy do piekarnika na 200 stopni , i pieczemy ziemniaki ,aż do miękkości.Wyciągamy i rybę i ziemniaki.Wykładamy na talerze, serwujemy .Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
KOTLETY PIECZARKOWE Z SOCZEWICĄ 163

przypraw tworzy fantastyczne danie, w sam raz na dzisiejszy obiad.Smaczne i zdrowo!Polecam!SKŁADNIKI:* soczewica czerwona – 1 szkl* pieczarki – ok. 150-200 g* marchew – 1 szt* cebula – 1 szt* ser żółty – 1 garstka* natka pietruszki – 1 pęczek* mąka – ok.3-4 łyżki* jajko – 1 szt* sól, pieprz , papryka – do smaku* olej do smażeniaSPOSÓB(...)PRZYRZĄDZENIA:Przepłukaną soczewicę gotujemy al dente w osolonej wodzie.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy drobno posiekaną cebulkę.Do przesmażonej cebuli dodajemy umyte i drobno pokrojone pieczarki, startą marchew, odrobinę soli i smażymy do miękkości.Soczewicę mieszamy z pieczarkami i cebulą, dodajemy garstkę ser żółtego, jajko oraz mąkę.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką i posiekaną natką pietruszki.Wszystko razem dokładnie mieszamy

Ostra na Słodko
Kurczak w kapuście 298

składniki* 50 dag piersi z kurczaka lub indyka* 2 cebule* 2 marchewki* 1 mała kapusta pekińska lub ćwiartka średniej białej kapusty* ok. 3 łyżki orzechów ziemnych (niekoniecznie)* 2 łyżki oleju* 1 szklanka bulionu* 2 łyżki sosu sojowego* sól, pieprzSposób przygotowaniaMięso umyć, osuszyć i pokroić w paski.Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i pokroićw paski. Marchewki obrać i pokroić w słupki(...)Cebulę obrać z łupin, pokroić w piórka.Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso, dodać marchewkę, kapustę, cebulę, orzechy ziemnei podsmażyć razem z mięsem.Wlać bulion, dodać sos sojowy, pieprz i dusić 20 min.Przyprawić do smaku solą i ewentualnie jeszcze pieprzem.Podawać z makaronem sojowym lub ryżowym

Mix smaku
Mój strogonow 658

składniki* 70 dag schabu lub szynki wieprzowej* 2 średnie cebule* 30 dag pieczarek* 2-3 ogórki konserwowe* 1-2 łyżki mąki* 200 ml śmietany* 2 kostki bulionowe najlepiej knorr* 3-4 łyżeczki niezbyt ostrej musztardy* sól, pieprz, papryka ostra* oliwa do smażeniaSposób wykonaniaMięso umyć osuszyć, pokroić w niezbyt grube paski. Cebulę obrać posiekać w drobna kostkę. Pieczarki umyć oczyścić(...)plasterki lub półplasterki i wypłukać z nadmiaru octu.Na patelni rozgrzać oliwę, i podsmażyć mięso, najlepiej porcjami.Mięso przełożyć do garnka, a na tej samej oliwie  podsmażyć razem cebulę i pieczarki, przełożyć do mięsa.Wlać ok. 2 szklanki wrzącej wody, dodać kostki bulionowe i dusić pod przykryciem na delikatnym ogniu ok. 30 min.Następnie dodać pokrojone ogórki, sól, pieprz, szczyptę

Mix smaku
Paella 160

postach. Składniki:300 g ryżu arborio,4-6 udek kurczaka,100 g kiełbasy chorizo,200 g krewetek (oczyszczonych),200 g muli,1 czerwona papryka,6 ząbków czosnku,1 średni cebula,szczypta szafranu,400 g pomidorow z puszki,1 cytryna,600 ml bulionu warzywnego,sól morska, pieprz,oliwa,dymka,natka pietruszkiNa dużej patelni rozgrzewamy oliwę, Następnie wrzucamy chorizo oraz kurczaka. Smażymy(...)minut, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Dosypujemy czosnek i całość smażymy 10 min.Dodajemy ryż, przesmażamy go na patelni 2 min i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Cały czas mieszamy tak około 15-18 minut.Wlewamy pomidory z puszki ( w sezonie świeże) dodajemy krewetki oraz mule.Całość dusimy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Chodzi

Kulinarna rozmowa
Marchewka to zdrowie! 175

własny bulion)2 łyżki gęstej śmietany ( najlepiej do zup i sosów), może być też 18%garść posiekanej natki pietruszkiPrzygotowanie:Skrój marchewkę w słupki i wrzuć do miseczki. Pokrój cebulę w drobną kosteczkę. Na szerokiej i dość głębokiej patelni rozgrzej oliwę lub olej i wrzuć na niego cebulę, podsmaż chwilę, aż się zeszkli. Dodaj marchewkę, pomieszaj tak, by część cebuli poprzyklejała

Gotowanie to kochanie
Krzepiąca zupa 138

nawet największe głodomory?Dziś znalazłam na to odpowiedź i wszyscy w domu zgodnie najedli się ... zupą.KRZEPIĄCA ZUPA CHŁOPSKA Składniki na 5-6 porcji:420 g mięsa mielonego1 cebula pokrojona w kostkę1 ząbek czosnku posiekany w plasterki1 łyżka oleju i 1 łyżka masła klarowanego3/4 puszki kukurydzy (bez soku)1 spora marchewka1 mała cukinia500 g ziemniaków obranych i pokrojonych(...)Przygotowanie:Przygotuj wszystkie warzywa: obierz i pokrój cebulę i czosnek, odcedź kukurydzę, marchewkę obierz i pokrój w talarki, cukinię obierz ze skóry( jeśli nie chcesz, nie musisz tego robić), wyjmij środek z pestkami i pokrój w kostkę, ziemniaki też obierz i pokrój w kostkę. W oddzielnym rondlu ugotuj bulion. Do dużego garnka wlej olej i wrzuć masło, niech się

Gotowanie to kochanie
Zupa krem marchewkowa-lova 208

takie prosto z ogródka, dość małe, więc używam kilkunastu. Po posiekaniu ich na talarki wychodzi niepełna,spora miseczka- taka o szerokości 17 cm i głębokości 13cm)2 średnie pietruszkiduża cebula, pokrojona w kostkę1.5 łyżki startego imbiru1 / 1,5 łyżki startej pomarańczy2 łyżki masła klarowanegobulion warzywny (ok. pół litra)sól, pieprz czarnyjogurt bałkański lub śmietana 18% - ok. 3 łyżkiPrzygotowanie:Najpierw przygotuj(...)wszystkie potrzebne składniki. Obierz i pokrój marchewki, pietruszki i cebulę. Wrzuć każdy składnik do oddzielnej miseczki. Zetrzyj imbir i skórkę z pomarańczy. Podgrzej bulion. W sporym garnku rozgrzej masło. Dodaj cebulę i chwilę podsmażaj, niech się zeszkli. Dodaj marchewkę i też chwilę podsmaż. Wrzuć pokrojoną pietruszkę, wymieszaj wszystko i przykryj garnek. Zmniejsz ogień na średni i duś warzywa przez

Gotowanie to kochanie
Czerwone śledzie 251

Składniki:pół kilograma śledzi a'la matias3 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego2 cebule, pokrojone w krążki2 łyżki oleju 10 łyżek rodzynek, sparzonych wrzątkiem2 łyżki miodułyżka soku z cytryny2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego5 ziaren pieprzuPrzygotowanie:Śledzie zalałam zimną wodą i moczyłam przez godzinę. Wymieniłam wodę i odstawiłam na kolejną godzinę, po czym jeszcze raz wymieniłam wodę, dodając ocet. Moczyłam(...)przez godzinę.Osączone śledzie pokroiłam w poprzek na nieduże kawałki.Cebulę podsmażyłam na oleju i ostudziłam.Gdy cebula ostygła, dodałam do niej koncentrat pomidorowy, przyprawy, miód, rodzynki, sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszałam.Do słoika lub salaterki układałam na zmianę warstwami śledzie i czerwoną mieszankę, zaczynając od mieszanki.Odstawiłam do lodówki na dobę

Kulinarny Pamiętnik
Moqueca de peixe com camarao czyli jak rozładować stres przy meczu Brazylia – Chille? 132

filetów dorsza (tą rybę polecamy)- 250 gram krewetek (najlepsze tygrysie)- 0,5 litra mleczka kokosowego- 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą)- 2 duże pomidory- 2 cebule- 2 lub 3 ząbki czosnku- 2 Cytryny- 6 łyżek oleju palmowego dende (dobrze działa na ceręJ)*- 2 łyżki kuminu w proszku*- 2 kostki knor (i tu niespodzianka może być drobiowy(...)krewetek marynujemy z startymi 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami kuminem, szczyptą soli i sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut.czosnek startykumintrochę cytrynyryba i krewetki zamarynowaneKrok 2: Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi a kolendrę drobniutko.Krok 3: Bierzemy głęboką patelnię, najlepiej wok. Na dnie układamy pierwszą warstwę warzyw (cebula, papryka, pomidory). Druga warstwa to płaty dorsza. Trzecia warstwa

Smaki Brazylii
Porada dla bohaterek "Kto poślubi mojego syna" 175

kawałek mięsa. Podsumowując Drogie Panie - zapunktujecie.Zacznijmy od przygotowania Spaghetti:Do garnka wlewamy oleju tak aby przykryć dno. Na rozgrzany olej wsypujemy roztarty ząbek czosnku oraz pół skrojonej w kostkę cebuli czerwonej.Dodajemy również 3 łyżki sosu pomidorowego do makaronu (polecamy Pudliszki z płatkami czosnku). Dodajemy łyżkę octu vinaigrette. Gdy sos jest za gęsty możemy również dodać kilka łyżek wody (koniecznie zagotowanej(...)część dla mięsożerców. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, solimy, marynujemy startym czosnkiem i kuminem, skrapiamy sokiem z cytryny.  Następnie kroimy w kostkę paprykę zieloną, cebulę czerwoną. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone kawałki kurczaka i podsmażamy pod przykrywką. Następnie wrzucamy skrojoną cebulę i paprykę oraz dodajemy łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego. Dusimy około 10 minut.Czy

Smaki Brazylii
"Moqueca de bacalhau a baiana" czyli potrawka z dorsza (wersja druga) 157

przygotować również odsyłamy do przepisu z sierpnia. Składniki dla 4 osób:250 gram bacalhaumała puszka (0,2 mililitrów) mleczka kokosowego1 średnia papryka zielona1 duży pomidor1 cebula czerwona2 ząbki czosnku pół cytryny4 łyżki oleju palmowego dende2 łyżki kuminu w proszkugarść świeżej kolendry zielonej Przygotowanie: Płaty dorsza  marynujemy z startymi 2 ząbkami czosnku(...)łyżkami kuminu, sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut. Odmiennie niż przy sierpniowej moqueca tym razem kroimy cebule, pomidory, paprykę w kostkę a kolendrę drobniutko. Bierzemy głęboką patelnię (najlepiej wok). Wrzucamy wszystko od razu: bacalhau, warzywa (cebulę, paprykę, pomidora),  kolendrę. Zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende. Nie dodajemy żadnej wody!Dusimy na wolnym ogniu

Smaki Brazylii

Proponowane wyszukiwania