przebojów nawet kluski z serem. Za to chłopakom smakowało w całości. Składniki: 8 kawałków kurczaka (podudzia lub uda) 200 ml śmietany kremówki 200 g pieczarek 1 cebula olej woda lub bulion sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć i dobrze osuszyć. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić(...)kostkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kurczaka na złoto z każdej strony. Zdjąć z patelni. Wrzucić pokrojone pieczarki i cebulę i podsmażyć. Dodać ponownie kurczaka i zalać wodą lub bulionem. Przykryć i dusić aż mięso będzie prawie miękkie. Zdjąć pokrywkę i dodać śmietanę kremówkę do powstałego sosu. Wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje
Sto kolorów kuchniwiem dlaczego ale skojarzył mi się z tym daniem tymianek. I to był strzał w dziesiątkę, dodatek tymianku, białego wina (cielęcina to jasne mięso więc wino czerwone raczej odpada), cebuli, czosnku i słodkiej śmietanki uczyniły to niby niepozorne danie iście królewską ucztą. Aromat był przecudny. Można oczywiście gulasz zagęścić mąką, ja nigdy tak nie robię, ale to już rzecz gustu(...)dodatkiem kaszy pęczak i pysznej surówki z selera. Pychotka!:-)Ja przygotowywałam z podwójnej porcji, przepis podaję jednak na jedną.Składniki:- 1kg mięsa cielęcego (u mnie udziec)- 1 średnia cebula- 1-2 ząbki czosnku- 1 łyżka suszonego tymianku- 250ml białego wytrawnego wina- sól, świeżo mielony pieprz- 1/2 łyżki masła klarowanego- 1/2 łyżki olej kokosowego- 50-100ml słodkiej śmietanki (u mnie
Smaczne Zdrowegodzinę. Osączamy i kroimy w paski .Wywar zostawiamy do kapusty.Kapustę mocno odciskamy. Jeżeli jest zbyt kwaśna, lekko przepłukujemy, zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy na małym ogniu. Cebulę obieramy i drobno kroimy.Pieczarki płuczemy obieramy kroimy w paski. Cebulę wrzucamy na patelnię, szklimy, dodajemy pieczarki i suszone pokrojone grzyby. Wszystko dusimy na małym ogniu.Do garnka z kapustą dodajemy(...)podduszone grzyby, pieczarki, cebulę, liście laurowe, wlewamy olej lniany.Przyprawiamy. Gotujemy do miękkości kapusty, często mieszamy, uważamy, aby się nie przypaliła.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyłagodzenia dolegliwości żołądkowych.-natka pietruszki- pęczek-cytryna-czerwony pieprz -pieprz czarny świeżo mielony-pikantna sól-vinaigrette Monini – pomarańcza i limonka-oliwa z oliwek Monini-gotowa mieszanka – rozmaryn, szałwia, tymianek, cebula, liść laurowy, lebiodka majeranek-Piekło-Niebo od Ziarenkowo-cebula suszona platki od SkworcuRybę natrzyj pikantną solą, oliwą z oliwek, ostaw do lodówki najlepiej na noc.Na drugi dzień, przygotuj naczynie żaroodporne(...)godziny.Przygotowujemy międzyczasie ziemniaki.Kroimy w cząstki i mieszamy z oliwą i solą pikantną. Dodajemy zielonej pietruszki oraz mieszankę ziaren Ziarenkowo Piekło Niebo. Skrapiamy troszkę vinaigrette pomarańcza i limonka. Posypujemy cebulą suszoną Skworcu.I dajemy do piekarnika na 200 stopni , i pieczemy ziemniaki ,aż do miękkości.Wyciągamy i rybę i ziemniaki.Wykładamy na talerze, serwujemy .Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniprzypraw tworzy fantastyczne danie, w sam raz na dzisiejszy obiad.Smaczne i zdrowo!Polecam!SKŁADNIKI:* soczewica czerwona – 1 szkl* pieczarki – ok. 150-200 g* marchew – 1 szt* cebula – 1 szt* ser żółty – 1 garstka* natka pietruszki – 1 pęczek* mąka – ok.3-4 łyżki* jajko – 1 szt* sól, pieprz , papryka – do smaku* olej do smażeniaSPOSÓB(...)PRZYRZĄDZENIA:Przepłukaną soczewicę gotujemy al dente w osolonej wodzie.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy drobno posiekaną cebulkę.Do przesmażonej cebuli dodajemy umyte i drobno pokrojone pieczarki, startą marchew, odrobinę soli i smażymy do miękkości.Soczewicę mieszamy z pieczarkami i cebulą, dodajemy garstkę ser żółtego, jajko oraz mąkę.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką i posiekaną natką pietruszki.Wszystko razem dokładnie mieszamy
Ostra na Słodkoskładniki* 50 dag piersi z kurczaka lub indyka* 2 cebule* 2 marchewki* 1 mała kapusta pekińska lub ćwiartka średniej białej kapusty* ok. 3 łyżki orzechów ziemnych (niekoniecznie)* 2 łyżki oleju* 1 szklanka bulionu* 2 łyżki sosu sojowego* sól, pieprzSposób przygotowaniaMięso umyć, osuszyć i pokroić w paski.Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i pokroićw paski. Marchewki obrać i pokroić w słupki(...)Cebulę obrać z łupin, pokroić w piórka.Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso, dodać marchewkę, kapustę, cebulę, orzechy ziemnei podsmażyć razem z mięsem.Wlać bulion, dodać sos sojowy, pieprz i dusić 20 min.Przyprawić do smaku solą i ewentualnie jeszcze pieprzem.Podawać z makaronem sojowym lub ryżowym
Mix smakuskładniki* 70 dag schabu lub szynki wieprzowej* 2 średnie cebule* 30 dag pieczarek* 2-3 ogórki konserwowe* 1-2 łyżki mąki* 200 ml śmietany* 2 kostki bulionowe najlepiej knorr* 3-4 łyżeczki niezbyt ostrej musztardy* sól, pieprz, papryka ostra* oliwa do smażeniaSposób wykonaniaMięso umyć osuszyć, pokroić w niezbyt grube paski. Cebulę obrać posiekać w drobna kostkę. Pieczarki umyć oczyścić(...)plasterki lub półplasterki i wypłukać z nadmiaru octu.Na patelni rozgrzać oliwę, i podsmażyć mięso, najlepiej porcjami.Mięso przełożyć do garnka, a na tej samej oliwie podsmażyć razem cebulę i pieczarki, przełożyć do mięsa.Wlać ok. 2 szklanki wrzącej wody, dodać kostki bulionowe i dusić pod przykryciem na delikatnym ogniu ok. 30 min.Następnie dodać pokrojone ogórki, sól, pieprz, szczyptę
Mix smakupostach. Składniki:300 g ryżu arborio,4-6 udek kurczaka,100 g kiełbasy chorizo,200 g krewetek (oczyszczonych),200 g muli,1 czerwona papryka,6 ząbków czosnku,1 średni cebula,szczypta szafranu,400 g pomidorow z puszki,1 cytryna,600 ml bulionu warzywnego,sól morska, pieprz,oliwa,dymka,natka pietruszkiNa dużej patelni rozgrzewamy oliwę, Następnie wrzucamy chorizo oraz kurczaka. Smażymy(...)minut, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Dosypujemy czosnek i całość smażymy 10 min.Dodajemy ryż, przesmażamy go na patelni 2 min i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Cały czas mieszamy tak około 15-18 minut.Wlewamy pomidory z puszki ( w sezonie świeże) dodajemy krewetki oraz mule.Całość dusimy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Chodzi
Kulinarna rozmowawłasny bulion)2 łyżki gęstej śmietany ( najlepiej do zup i sosów), może być też 18%garść posiekanej natki pietruszkiPrzygotowanie:Skrój marchewkę w słupki i wrzuć do miseczki. Pokrój cebulę w drobną kosteczkę. Na szerokiej i dość głębokiej patelni rozgrzej oliwę lub olej i wrzuć na niego cebulę, podsmaż chwilę, aż się zeszkli. Dodaj marchewkę, pomieszaj tak, by część cebuli poprzyklejała
Gotowanie to kochanienawet największe głodomory?Dziś znalazłam na to odpowiedź i wszyscy w domu zgodnie najedli się ... zupą.KRZEPIĄCA ZUPA CHŁOPSKA Składniki na 5-6 porcji:420 g mięsa mielonego1 cebula pokrojona w kostkę1 ząbek czosnku posiekany w plasterki1 łyżka oleju i 1 łyżka masła klarowanego3/4 puszki kukurydzy (bez soku)1 spora marchewka1 mała cukinia500 g ziemniaków obranych i pokrojonych(...)Przygotowanie:Przygotuj wszystkie warzywa: obierz i pokrój cebulę i czosnek, odcedź kukurydzę, marchewkę obierz i pokrój w talarki, cukinię obierz ze skóry( jeśli nie chcesz, nie musisz tego robić), wyjmij środek z pestkami i pokrój w kostkę, ziemniaki też obierz i pokrój w kostkę. W oddzielnym rondlu ugotuj bulion. Do dużego garnka wlej olej i wrzuć masło, niech się
Gotowanie to kochanietakie prosto z ogródka, dość małe, więc używam kilkunastu. Po posiekaniu ich na talarki wychodzi niepełna,spora miseczka- taka o szerokości 17 cm i głębokości 13cm)2 średnie pietruszkiduża cebula, pokrojona w kostkę1.5 łyżki startego imbiru1 / 1,5 łyżki startej pomarańczy2 łyżki masła klarowanegobulion warzywny (ok. pół litra)sól, pieprz czarnyjogurt bałkański lub śmietana 18% - ok. 3 łyżkiPrzygotowanie:Najpierw przygotuj(...)wszystkie potrzebne składniki. Obierz i pokrój marchewki, pietruszki i cebulę. Wrzuć każdy składnik do oddzielnej miseczki. Zetrzyj imbir i skórkę z pomarańczy. Podgrzej bulion. W sporym garnku rozgrzej masło. Dodaj cebulę i chwilę podsmażaj, niech się zeszkli. Dodaj marchewkę i też chwilę podsmaż. Wrzuć pokrojoną pietruszkę, wymieszaj wszystko i przykryj garnek. Zmniejsz ogień na średni i duś warzywa przez
Gotowanie to kochanieSkładniki:pół kilograma śledzi a'la matias3 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego2 cebule, pokrojone w krążki2 łyżki oleju 10 łyżek rodzynek, sparzonych wrzątkiem2 łyżki miodułyżka soku z cytryny2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego5 ziaren pieprzuPrzygotowanie:Śledzie zalałam zimną wodą i moczyłam przez godzinę. Wymieniłam wodę i odstawiłam na kolejną godzinę, po czym jeszcze raz wymieniłam wodę, dodając ocet. Moczyłam(...)przez godzinę.Osączone śledzie pokroiłam w poprzek na nieduże kawałki.Cebulę podsmażyłam na oleju i ostudziłam.Gdy cebula ostygła, dodałam do niej koncentrat pomidorowy, przyprawy, miód, rodzynki, sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszałam.Do słoika lub salaterki układałam na zmianę warstwami śledzie i czerwoną mieszankę, zaczynając od mieszanki.Odstawiłam do lodówki na dobę
Kulinarny Pamiętnikfiletów dorsza (tą rybę polecamy)- 250 gram krewetek (najlepsze tygrysie)- 0,5 litra mleczka kokosowego- 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą)- 2 duże pomidory- 2 cebule- 2 lub 3 ząbki czosnku- 2 Cytryny- 6 łyżek oleju palmowego dende (dobrze działa na ceręJ)*- 2 łyżki kuminu w proszku*- 2 kostki knor (i tu niespodzianka może być drobiowy(...)krewetek marynujemy z startymi 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami kuminem, szczyptą soli i sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut.czosnek startykumintrochę cytrynyryba i krewetki zamarynowaneKrok 2: Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi a kolendrę drobniutko.Krok 3: Bierzemy głęboką patelnię, najlepiej wok. Na dnie układamy pierwszą warstwę warzyw (cebula, papryka, pomidory). Druga warstwa to płaty dorsza. Trzecia warstwa
Smaki Brazyliikawałek mięsa. Podsumowując Drogie Panie - zapunktujecie.Zacznijmy od przygotowania Spaghetti:Do garnka wlewamy oleju tak aby przykryć dno. Na rozgrzany olej wsypujemy roztarty ząbek czosnku oraz pół skrojonej w kostkę cebuli czerwonej.Dodajemy również 3 łyżki sosu pomidorowego do makaronu (polecamy Pudliszki z płatkami czosnku). Dodajemy łyżkę octu vinaigrette. Gdy sos jest za gęsty możemy również dodać kilka łyżek wody (koniecznie zagotowanej(...)część dla mięsożerców. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, solimy, marynujemy startym czosnkiem i kuminem, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie kroimy w kostkę paprykę zieloną, cebulę czerwoną. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone kawałki kurczaka i podsmażamy pod przykrywką. Następnie wrzucamy skrojoną cebulę i paprykę oraz dodajemy łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego. Dusimy około 10 minut.Czy
Smaki Brazyliiprzygotować również odsyłamy do przepisu z sierpnia. Składniki dla 4 osób:250 gram bacalhaumała puszka (0,2 mililitrów) mleczka kokosowego1 średnia papryka zielona1 duży pomidor1 cebula czerwona2 ząbki czosnku pół cytryny4 łyżki oleju palmowego dende2 łyżki kuminu w proszkugarść świeżej kolendry zielonej Przygotowanie: Płaty dorsza marynujemy z startymi 2 ząbkami czosnku(...)łyżkami kuminu, sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut. Odmiennie niż przy sierpniowej moqueca tym razem kroimy cebule, pomidory, paprykę w kostkę a kolendrę drobniutko. Bierzemy głęboką patelnię (najlepiej wok). Wrzucamy wszystko od razu: bacalhau, warzywa (cebulę, paprykę, pomidora), kolendrę. Zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende. Nie dodajemy żadnej wody!Dusimy na wolnym ogniu
Smaki Brazylii