cebula - 11518 przepisów (strona:153/768)

Zupa wietnamska 172

Składniki na wywar jarzynowy:  - 2 kg włoszczyzny- 3 listki laurowe- 8 ziaren pieprzu- 4 ząbki czosnku- kawałek imbiru  (dałam 2 łyżeczki świeżo startego)- sól- 1 pęczek natki- 2 cebule                                                                                                                                                                 Dodatkowo:- 10 dag makaronu ryżowego- 10 dag groszku cukrowego (dałam mini fasolkę zieloną)- garść liści szpinaku (pominęłam)- garść kiełków fasoli mung- po ½ pęczka kolendry, dymki i mięty (zamiast kolendry dałam  natkę(...)ostrygowy- olej sezamowy Z powyższych składników gotujemy esencjonalny wywar. Ponieważ miałam wywar już ugotowany i wykorzystałam go, sposób przygotowania dosłownie przytaczam za autorem przepisu:  „Włoszczyznę pokrój. Składniki rosołu (bez cebuli i natki) zalej 3 l wody i zagotuj. Zmniejsz gaz, posól i gotuj na małym ogniu 40 minut. Cebulę pokrój na ćwiartki, przypal nad ogniem i razem z natką wrzuć

mojewypiekiinietylko
Uszka z grzybami 171

pozostało nawet śladu, ale są za to zaległe wpisy. U mnie, na pierwszy ogień, idą uszka z grzybami.      Składniki na farsz:  - 200g suszonych grzybów- 250g pieczarek brunatnych- 2 cebule- sól- czarny pieprz mielony- olej do smażeniaSkładniki na ciasto:- 500g mąki pszennej (dałam poznańską)- 2 łyżki oleju- 1 łyżeczka soli- ok. 1,5 szklanki wrzątku   Grzyby płuczemy(...)drugi dzień gotujemy w tej samej wodzie, ok. 40 minut, odcedzamy, studzimy i siekamy ( można blenderem – tylko nie na papkę) lub nożem. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce jarzynowej. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, podsmażamy, dodajemy starte pieczarki, solimy – smażymy do odparowania wody. Kolejno dodajemy suszone – posiekane  grzyby, doprawiamy pieprzem (farsz powinien być pikantny

mojewypiekiinietylko
Pierogi ze słodką kapustą i grzybami 240

drugi dzień gotujemy w tej samej wodzie, ok. 40 minut, odcedzamy (zostawiamy trochę wody do kapusty), studzimy i siekamy (można blenderem)  lub nożem. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce jarzynowej. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, podsmażamy, dodajemy starte pieczarki, solimy – smażymy do odparowania wody. Kolejno dodajemy ugotowane suszone grzyby (zmiksowane lub posiekane), doprawiamy pieprzem i solą(...)Całość jeszcze chwilę podsmażamy i odstawiamy. Kapustę i cebulę cienko szatkujemy na szatkownicy, marchew trzemy na tarce jarzynowej – całość mieszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i porcjami dokładamy kapustę, cały czas mieszając. Wlewamy  1/3 szklanki wywaru z gotowanych grzybów, dodajemy kminek. Smażymy ok. 10 minut, aż woda odparuje. Dodajemy grzyby, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi w płynie – mieszamy

mojewypiekiinietylko
Kuleczki rybne w zalewie 679

cukru 1 litr wody2 cebule3 listki laurowe4 kulki ziela angielskiego3 kulki pieprzu czarnego 5 ziarenek kolendrysól do smaku 0,5 szkl octu 10%Przygotowanie:Filety z morszczuka i obraną cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko i doprawić dość pikantnie solą i pieprzem. Energicznie wymieszać. Dłonie moczyć w zimnej wodzie i uformować z masy rybnej kuleczki wielkości orzecha włoskiego(...)wszystkich stron w bułce tartej i smażyć w głębokim tłuszczu na złoto. Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju.Cukier przypalić w garnku, wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy, cebulę pokrojoną w piórka i ocet. Zagotować i gotować około 5-10 minut na wolnym ogniu, aż cebula będzie miękka. Doprawić i odłożyć do wystudzenia. W szklanym naczyniu zalać usmażone kulki

Ala piecze i gotuje
Zrazy z marynowanej w winie wołowiny z boczkiem i śliwkami 246

polecam takie zraziki :)Marynata:2 litry wody,niepełna szklanka octu,szklanka wina (najlepiej czerwone wytrawne),łyżeczka ziaren pieprzu,3 duże ząbki czosnku,3 większe liście laurowe,3 średnie cebule,3 średnie pietruszki,4 średnie marchewki,1 łyżka soli.Warzywa i cebulę obrać i pokroić w talarki. Obrany czosnek pokroić na grubsze plasterki. Dodać do wody, wina(...)duszenia spinać szpilkami, wykałaczkami lub ewentualnie związywać bawełnianym sznurkiem.Zrazy (bez obtaczania w mące) ułożyć w formie do zapiekania natłuszczonej niewielką ilością oleju, dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Udusić w piekarniku przykrywając częściowo naczynie przykrywką lub kawałkiem folii aluminiowej.Podawać z ulubionymi dodatkami jako danie obiadowe lub na zimno, pokrojone w plastry, jako przekąskę.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryba po grecku 888

patelni rozgrzać olej, dorsza obtoczyć z wszystkich stron w mące i usmażyć z obu stron. Przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru oleju. Warzywa oczyścić, zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Na tej samej patelni co smażyliśmy dorsza (jeśli jest mało oleju trochę dolać) lekko zrumienić cebulę, dodać czosnek, ziele angielskie, listki laurowe i chwilkę podsmażyć

Ala piecze i gotuje
jabłka pieczone z kaszanką... 156

Składniki: kaszanka 2 sztuki, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 5 łyżek, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, jabłka 3 sztuki cebulę pokroić w kosteczkę i na oleju gorącym ją zeszklić, posypać pieprzem mielonym do cebuli dodać kaszankę obraną z flaka i pokrojoną w plastry, mieszając usmażyć kaszankę z umytych jabłek ściąć czubek z ogonkiem i wydrążyć gniazdo nasienne nożem spiczastym uważając

W Mojej Kuchni Lubię
Ryba po grecku 352

tarowanie warzyw zajmuje dłuższą chwilę, ale na prawdę warto poświęcić czas.Potrzebne nam:-1,5 kg ryby (już po rozmrożeniu)- 5 marchewek- pietruszka- pół dużego selera lub jeden mały- 4 cebule - sok z połowy cytryny- 200 g koncentratu pomidorowego- 2 liście laurowe- 2 czubate łyżeczki cukru- 3 x ziele angielskie- 6-7 ziaren pieprzu- 3 płaskie łyżeczki mielonej słodkiej papryki.- sól(...)pieprz cytrynowy- mąka- olej do smażeniaPrzygotowanie:Rozmrożoną rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i zwykłym. Następnie obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebulę pokroić w sporą kostkę, a marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i chwilę smażyć. Dodać pozostałe

W poszukiwaniu inspiracji
Tradycyjne ruskie pierogi 192

DSkładniki:Ciasto:  2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soli  Farsz500g ugotowanych ziemniaków250g twarogu chudego1 cebula ząbek czosnkusól i pieprzPonadto:1 cebulaolej do smażeniaPrzygotowanie:Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków

Bon Appetit Małgorzaty
Śnieżny śledzik (z żurawiną w cytrynach) 233

tylko walorem estetycznym do zdjęcia i nawiązaniem do mrożonych cytryn, w których podajemy sałatkę. Śnieg nie jest składnikiem potrawy :P Składniki: 4 filety matyjas 1 duża, czerwona cebula 100 g suszonej żurawiny 2 ogórki kiszone albo konserwowe (zależy od upodobań) 6 grzybków konserwowych 3 jajka na twardo 4 duże cytryny(...)posiekana natka pietruszki szczypiorek łyżeczka octu balsamicznego olej pieprz Filety moczymy w wodzie by pozbyć się nadmiaru słonego smaku Następnie kroimy je w kostkę. Cebulę i ogórki oraz grzybki kroimy w kostkę, żurawinę moczymy w gorącej wodzie i odsączamy. Do filetów dodajemy ogórki, cebulę, grzybki i zalewamy octem balsamicznym, sokiem z cytryny i olejem (tyle

Bon Appetit Małgorzaty
Śledzie z jabłkami w jogurcie 288

Uwielbiam do tych śledzi sos. Czasem przygotowuję go sam, bez rybki :) Słodycz jabłek świetnie przełamuje słoność śledzi i ostrość cebuli :) Moja gotowa sałatka czeka na święta, szczelnie zamknięta w słoiku :) trudno się oprzeć pokusę, więc się nie opieram tylko podjadam :-p Na Sylwestra robię repetę :) Składniki:pół kilograma matyjasów (śledzie solone(...)zmielonym pieprzem. Śledzie: matyjesay wcześniej moczymy z nadmiaru soli następnie kroimy w paseczki o szer. ok. 2 cm. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Cebulę również drobno siekamy. Wszystko razem łączymy czyli: śledzie z jabłkami, cebulą oraz sosem jogurtowym. Śledzie najlepsze są na następny dzień jak -wszystkie smaki się przegryzą. Wesołych i smacznych

Bon Appetit Małgorzaty
Brokułowe muffiny z salsą z liczi 184

rozmarynuszczypiorekłyżeczka solipieprzpół cebuli2 łyżeczki proszku do pieczenia10 dag wędzonego boczku15 dag żółtego sera u mnie cheddar Brokuły gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i rozgniatamy widelcem. Boczek i cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy. Ser ścieramy na tarce. W tym czasie także mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia następnie wbijamy jajka, zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz(...)posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy rozgniecione brokuły, boczek, cebulę, ser. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 - 190 stopniach aż się zarumienią czyli ok. 30 minut.składniki na Salsę z liczi:4 liczikilka pomidorków koktajlowychpół czerwonej cebuliszczypiorekoliwa

Bon Appetit Małgorzaty
Rybka lubi pływać (śledzie pod pierzyną) 206

duże ziemniaki0,5 kg Matyjasów2 duże marchwie4 jajka na twardo1 cebula250 ml naturalnego jogurtu250 ml majonezusól, pieprznatka pietruszkiMatyjasy wcześniej moczymy w wodzie by pozbyć się namiaru soli. Cebulę drobno siekamy. Jajko gotujemy na twardo, ziemniaki i marchwie gotujemy w łupinach w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu warzyw obieramy je z łupin. Śledzie kroimy w kostkę i układamy na półmisku, następnie(...)posypujemy cebulą, doprawiamy pieprzem. Jogurt mieszamy z majonezem i połową tego sosu polewamy na cebulę. Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy ziemniaki, później tak samo na tarce ścieramy marchwie, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch na tarce ścieramy jajka. Całość polewamy sosem majonezowym. Dekorujemy natką pietruszki.Ja swoje śledzie podałam w zamrożonych w zamrażarce łupinach od cytryn. Cytryny położyłam

Bon Appetit Małgorzaty
Ryba w sosie pomidorowo - miodowym (" po grecku ") 423

Wszyscy z pewnością znają rybę " po grecku ".My proponujemy rybę w naszym, nieco innym wydaniu.   Składniki:-1 kg ryby-7 średnich cebul-2 koncentraty pomidorowe po 200 ml-2 marchewki-4 łyżki miodu-1/2 szklanki wody-sól, pieprz, majeranek-olej do smażenia   Opłukaną, osuszoną rybę dzielimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem,majerankiem, skrapiamy olejem(...)odstawiamy na ok. 2 godziny.   Cebulę kroimy w cienkie ćwierćplasterki, marchew tarkujemy na grubych oczkach.   Rybę podsmażamy na oleju do zrumienienia.Zdejmujemy z patelni.   Na pozostałym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką.Dodajemy miód i smażymy jeszcze ok. 5 minut.   Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, doprawiamy do smakusolą i pieprzem

Maminek kulinarny
Krewetkowe risotto z cytrynowo-koperkową nutą 201

drobiowego1 cytryna0,5 cebulikilka gałązek koperku1,5 łyżki masłasólpieprz biały1 łyżka oliwyPrzygotowanie:Krewetki wyjmujemy z zamrażalnika kilka godzin przed przygotowywaniem risotto. Gdy się rozmrożą płuczemy je pod bieżącą wodą. Cebulę i koperek siekamy. Ścieramy skórkę z cytryny i przekrawamy ją na pół, tak by później wycisnąć z niej sok do risotto. Bulion podgrzewamy.Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią(...)cebulę. Smażymy aż się zeszkli. Zdejmujemy z patelni. Odmierzoną porcję ryżu wsypujemy na tą samą patelnię i smażymy 1-2 minuty. Dosypujemy cebulę. Małymi porcjami wlewamy bulion, cały czas pilnując by ryż był zakryty i by się nie przyklejał do dna patelni.Po około 12 minutach dokładamy krewetki. Gotujemy jeszcze chwilę i wrzucamy skórkę z cytryny. Gotujemy aż skończy nam się

Zakręcony Widelec

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję