lasach mnóstwo borowików, podgrzybków i maślaków.Proponujemy więc potrawę, na którą czeka się prawie cały rok. Składniki naszej jajecznicy:-ok. 30 dkg grzybków-7 jajek-3 małe cebule-5 dkg masła-warzywko-pieprz-sól-szczypiorek Cebulę kroimy w drobną kostkę. Grzybki w kawałki. Jajka rozbijamy do naczynia, przyprawiamy warzywkiem i pieprzem(...)mieszamy. Cebulę delikatnie posypaną warzywkiem szklimy na maśle, dodajemy grzyby i razem podsmażamy. Dolewamy jajka. Dosypujemy pokrojony drobno szczypiorek i smażymy jajecznicę.Jajecznica gotowa.Smacznego
Maminek kulinarnywidokiem naszych ulubionych opieniek a potem zbierzemy je do koszyka. Składniki na sałatkę:-2,5 kg umytych grzybów ( opieńki, kurki, podgrzybki, pieczarki )-2 papryki-3 marchewki-5 cebul Składniki na zalewę:-9 szklanek wody-1,5 szklanki octu-15 czubatych łyżek cukru-3 czubate łyżki soli-kilka listków laurowych, szczypta gorczycy, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego(...)samo do słoików )oraz czosnek ( po ząbku do każdego słoika ) Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w grube ćwierćplasterkia paprykę w paski. Przygotowujemy też słoiki ( na podaną ilość produktów - ok. 5 szt. 0,9 l ). Grzyby obgotowujemy we wrzącej wodzie.W momencie pojawienia się szumu zbieramy go i gotujemy do chwili, kiedy wodaprzestanie się pienić
Maminek kulinarnydołożymy fasolkęszparagową i kilka innych warzyw a wszystko spakujemy w niewielkie strąki papryki. Składniki:-ok.10-15 małych papryk-1 kg małych ogórków-1/2 kg fasolki szparagowej-2 cebule-30 dkg małych pieczarek-2 marchewki Do słoików:-ząbki czosnku-ziarna ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy-liście laurowe Na zalewę:-2 l wody-4 szklanki cukru(...)szklanki octu-4 łyżki soli Z papryki wydrążamy gniada nasienne.Z umytej fasolki obcinamy końcówki i sparzamy ją wrzątkiem. Marchewkę kroimy w cienkie słupki a cebulę w plastry. Do wydrążonych strąków papryki wkładamy fasolkę i marchew. Ogórki myjemy, obcinamy końcówki i dzielimy na odpowiednie kawałki.Wkładamy do papryki. Na wierzch wkładamy
Maminek kulinarnyPyzy znają chyba wszyscy.Podawane są na różne sposoby. Składniki:-2 kg surowych ziemniaków-60 dkg ugotowanych ziemniaków-20 dkg surowego lub wędzonego boczku-cebula-sól-olej Ziemniaki gotowane przepuszczamy przez maszynkę lub zgniatamy w prasce. Surowe ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach tarki lub w maszynie. Odciskamy przez gazę. Delikatnie zlewamy(...)wodę a krochmal dodajemy do masy ziemniaczanej. Łączymy obie masy ziemniaczane i dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe kuleczki. Palcem robimy wgłębienia. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulę,dodajemy boczek i podsmażamy do zrumienienia skwarek. Zagotowujemy wodę, solimy, dodajemy odrobinę oleju i wkładamy porcjami nasze pyzy
Maminek kulinarnySzybka zapiekanka na obiad i nie tylko.Składniki:-ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków-ok. 60-70 dkg kaszanki-30 dkg odciśniętej kiszonej kapusty-15 dkg wędzonego boczku-cebula-pieprz ziołowy Lekko przestudzone ziemniaki zgniatamy i układamy w delikatnie natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju
Maminek kulinarnyBeskidami a szczególnie z Wisłą.My również zmienimy nieco bliny.Upieczemy je z ziemniaków z dodatkiem kaszy gryczanej. Składniki:-ok. 1 kg ziemniaków-10 dkg kaszy gryczanej-1 cebula-1 ząbek czosnku-1 jajko-2-3 łyżki mąki pszennej-olej-sól-pieprz ziołowy-susz warzywny do gotowania kaszy Do dekoracji wykorzystaliśmy szczypiorek, czerwoną cebulę, ogórek i papryczki(...)Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego przez 20 minut.Odsączamy i studzimy. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C.Wstawiamy na 5 minut blaszkę
Maminek kulinarnyskrzydełka z kurczaka są inne w smaku, ale aby się o tym przekonać należy jeprzygotować. Składniki:-10-12 skrzydełek z kurczaka ( można je zastąpić podudziami )-5 średnich cebul-marchew-200 ml koncentratu pomidorowego-2 łyżki miodu-1/4 szklanki wody-sól, pieprz, majeranek-bułka tarta-olej do smażenia Skrzydełka gotujemy, jak na rosół. Cebulę(...)Obtaczamy tylko w bułce tartej i układamy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju.Smażymy z obu stron do zrumienienia. Skrzydełka zdejmujemy a na patelnię wrzucamy cebulę, marchew i smażymydo zeszklenia. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy miód i smażymy na niewielkim ogniu 2-3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, mieszamy i gotujemy ok. 5 minut
Maminek kulinarnyDelikatne naleśniki z chrupiącą panierką a w środku aromatyczny farsz grzybowy. Składniki na farsz:-40 dkg odciśniętych gotowanych grzybów -5 dkg grzybów suszonych-3 cebule-sól, pieprz-pieprz ziołowy-olej Składniki na ciasto naleśnikowe:-1,5 szklanki mąki pszennej-2 szklanki mleka-1/4 łyżeczki cukru-1 łyżka oleju-2 jajka-bułka tarta(...)Grzyby suszone moczymy.Cebulę kroimy w grube półplastry i delikatnie solimy. Cebulę podsmażamy na oleju, do zeszklenia, zdejmujemy z patelni a olej pozostawiamy.Grzyby suszone odciskamy z wody. Grzyby i cebulę mielimy w maszynce. Przekładamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i podsmażamy do delikatnego zrumienienia. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe.Składniki
Maminek kulinarnyugotowanego bobu100g boczku lub szynki1 cebula2-3 ząbki czosnkunatka pietruszkisól, pieprz Przygotowanie:Ugotowany bób obieramy z łupinek. Na patelni smażymy boczek/szynkę, po kilku minutach dodajemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy kolejne 10 minut. Usmażony boczek z cebulą dodajemy do bobu. Czosnek przeciskamy przez praskę, natkę siekamy i dodajemy do sałatki. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem
Smakowity Blog Kulinarnysprawą kuminu (kminu rzymskiego) i papryczek chilli, peri peri, jalapeno.Idealnie komponuje się z dodatkiem kwaśnej, gęstej śmietany, guacamole, tartym serem i nachosami. Składniki:1 łyżka oliwy1 biała cebula, pokrojona w kostkę1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)500g mielonej wołowiny1 puszka 400g obranych pomidorów1 czerwona papryka pokrojona w kostkę1 biała papryka, pokrojona w kostkę2-3 papryczki(...)jalapeno1 puszka 400g czerwonej fasoli w zalewie, odsączonej i przepłukanej3 łyżki koncentratu pomidorowego1 łyżeczka cukrusól, pieprz Przygotowanie:Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek, ostre papryczki, kumin. Stopniowo dodajemy zmieloną wołowinę i pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy mięso będzie wysmażone dodajemy pomidory z zalewą, koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Całość
Smakowity Blog Kulinarnywołowego2 średnie cebule2 łyżki masłasól, pieprzśmietanamakaron łazanki ugotowany al dentenatka pietruszki Przygotowanie:Grzyby czyścimy, myjemy, suszymy i następnie kroimy.Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na maśle. Do cebuli dodajemy pokrojone grzyby i smażymy około 10 minut. Następnie usmażone grzyby dodajemy do gotującego się bulionu i wszystko razem gotujemy kolejne 10 minut. Zupę przyprawiamy solą i pieprzem, miksujemy blenderem
Smakowity Blog Kulinarnyłyżeczki przyprawy do pierników1 szalotkaPrzygotowanie:Śledzie musimy namoczyć w wodzie lub mleku na 2 godziny. Po tym czasie osuszamy filety ręcznikiem papierowym i kroimy w poprzek na centymetrowe kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Z oleju, octu, miodu i przypraw przygotowujemy sos, mieszając wzystkie składniki razem. Do słoika sypiemy warstwę cebuli, na niej układamy warstwę śledzi, którą pokrywamy przygotowanym sosem(...)Nasępnie kładziemy kolejną wastwę cebuli i powtarzamy wszystkie czynności. Danie będzie gotowe gdy śledzie spędzą w lodówce 24 godziny
Smakowity Blog Kulinarnyskłada się wyłącznie z szatkowanej, gniecionej kapusty z dodatkiem soli, pieprzu, cukru oraz oliwy lub sosu winegret. W mojej wersji surówki coleslaw poza kapustą znalazła się też marchewka i cebula oraz odchudzony sos majonezowy (z jogurtem naturalnym) zamiast winegret. Spotkałam się też z przepisami w których były też rodzynki, jabłka oraz inne warzywa (np czerwona papryka, ogórek). Tak więc, przepis(...)łyżki jogurtu naturalnego1 łyżeczka musztardysok z 1/2 cytrynysól, pieprzcukierPrzygotowanie:Kapustę trzemy na grubych oczkach tarki, solimy i ugniatamy dłońmi w misce, aż zmięknie. Na grubych oczkach trzemy marchew i cebulę i dodajemy do kapusty. Z majonezu, jogurtu, soku z cytryny i musztardy przygotowujemy sos, który dodajemy do surówki i mieszamy. Na koniec przyprawiamy solą (jeśli to konieczne), pieprzem
Smakowity Blog Kulinarnyświeżych drożdży1/2 szklanki ciepłego mleka1 jajkołyżka cukrułyżeczka soli2 łyżki roztopionego smalczyku roślinnego Smakowita PajdaPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzewamy smalczyk roślinny i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę. Drobno kroimy kapustę kiszoną i szatkujemy czerwoną kapustę. Obie kapusty dodajemy do cebuli i smażymy wszystko razem kilka minut. Do kapusty dodajemy żurawinę i podlewamy szklanką wody. Dusimy do momentu
Smakowity Blog KulinarnyPozostawiamy na 24 godziny w lodówce. Wyjmujemy z lodówki na godzinę przed pieczeniem.Farsz: Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na suchej patelni, kiedy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na złoty kolor. Ugotowane gęsie podroby mielimy w maszynce do mięsa i mieszamy z boczkiem i cebulą. Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem
Smakowity Blog Kulinarny