Wszyscy znają leniwe pierogi; my zrobimy leniwe poduszeczki.Składniki farszu:-25 dkg chudego twarogu-5 ugotowanych ziemniaków-cebula-ząbek czosnku-1 jajko-warzywko-pieprz Cebulę i czosnek drobniuteńko siekamy, posypujemy warzywkiem i szklimy na minimalnej ilości oleju. Ugotowane ziemniaki gnieciemy. Twaróg rozdrabniamy widelcem, łączymyz ziemniakami, dodajemy jajko, cebulę i przyprawy do smaku.Dokładnie mieszamy
Maminek kulinarnyTroszkę inna wersja kotletów mielonych, bo bez jajek i bułki.Za to z pieczarkami lub marchewką.Na początek mielimy ok. 1 kg łopatki, jedną dużą cebulę i 2 ząbki czosnku.Jeśli mamy gotowe mięso mielone, to cebulę i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą barbecue i warzywkiem.Kroimy kilka pieczarek i jedną cebulkę.Posypujemy warzywkiem.Jeśli ktoś nie lubi pieczarek może zastąpić je marchewką i cebulką.Wtedy kroimy jedną cebulę, jedną marchewkę i też posypujemy warzywkiem. Aby przygotować pieczarki najpierw na niewielką ilość oleju wrzucamy cebulkęa kiedy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy do zrumienienia.Podobnie jest z marchewką i cebulką z tą różnicą, że na patelnię wrzucamy je razem. Z mięsa
Maminek kulinarnymięs, zarówno wędlin, jak i obiadów.Wybieramy najmniejsze buraczki.Gotujemy ok. 30 minut.Obieramy ze skórki. Na ok. 2 kg buraczków potrzebna nam będzie jedna pokrojona w plasterki cebula. Przygotowujemy zalewę octową.Jedna porcja to:-3 szklanki wody-0,5 szklanki octu-1 łyżka soli-5 łyżek cukru-2 ząbki czosnku-kilka listów laurowych-pieprz-ziele angielskieNa(...)buraczków potrzebujemy 2 porcje zalewy.Zagotowujemy wszystkie składniki, dodajemy pokrojoną cebulę a następnie buraczki. Gotujemy ok. 15 minut.Przekładamy buraczki i cebulę do słoików, zalewamy zalewą i zakręcamy.Gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnyDziś na obiad nostalgiczne danie barowe-krupniok, czy jak kto woli kaszanka z jajeczkiem.Składników jest niewiele:-krupnioki-cebula-jajka-pieprz-sól Krupnioki pozbawiamy osłonek i dzielimy na kawałki.Cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, na którym zeszklimy cebulę.Dokładamy pokrojone krupnioki i wszystko razem przesmażamy. Wbijamy jajka, pieprzymy
Maminek kulinarnyziemniaków można przyrządzić różne, ciekawe dania.My dziś proponujemy bułeczki ziemniaczane z farszem grzybowym; u nas będą to pieczarki.Składniki na bułeczki:-1,5 kg ziemniaków-1 mała cebula-1-2 jajka-mąka pszenna-warzywko-olejSkładniki na farsz:-30 dkg pieczarek lub innych grzybów-1 duża cebula-1 jajko-bułka tarta( 1-2 łyżki)-warzywko lub sól-pieprz-olejZiemniaki obieramy,gotujemy(...)ziemniaków.Ugniatamy ziemniaki w misce,dzielimy na cztery części i jedną z części odkładamy.Do zagłębienia wsypujemy tyle mąki, aby wypełniła dołek do poziomu ziemniaków. Małą cebulę kroimy w drobną kostkę, delikatnie przyprawiamy warzywkiem i szklimy na patelni na niewielkiej ilości oleju.Zbieramy cebulkę i dodajemy do ziemniaków, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Przygotowujemy farsz.Drobno kroimy
Maminek kulinarnyjest bardzo ważny wykorzystamy grzyby przez nas zebrane, czyli:-0,5 kg odgotowanych mrożonych opieniek ( jeśli ich nie mamy możemy wykorzystać pieczarki)-5 dkg grzybów suszonycha do tego:-3 cebule-sól, pieprz i olejNa ciasto:-4 szklanki mąki i dodatkowo mąka do posypywania-1,5 szklanki ciepłej wody-jedno żółtko-2 łyżki oleju-2 dkg drożdży-2 łyżki wody(...)je.Przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą, gotujemy ok. 5 minut.Pozostawiamy do zmięknięcia. Nie zlewamy wody, tylko odławiamy grzyby ( w wodzie pozostanie ewentualny piasek) i odciskamy z nich wodę.Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju.Do niej dodajemy surowe, pokrojone grzyby i wszystko razem smażymy do zrumienieniaa następnie studzimy. Grzyby z patelni i przygotowane grzyby suszone mielimy przez maszynkę
Maminek kulinarnymurowany. Składniki:-6 ćwiartek z kurczaka-0,5 kg łopatki-3 jajka-3 czerstwe bułki-przyprawa do mięs lub barbecue-pieprz-sól lub warzywko-3 marchewki-jedna cebula-3 ząbki czosnku-olej Z surowych ćwiartek z kurczaka zdejmujemy całe skórki i posypujemy je solą i pieprzem.Pozostałe mięso gotujemy tak, jak na rosół, dodając do niego(...)marchewkę, opaloną cebulęi czosnek.Mięso wyjmujemy z rosołu, studzimy i oddzielamy od kości. Zostawiamy kilka całych kawałków mięsa i posypujemy je słodką papryką.Wyjmujemy też marchew, cebulę i czosnek. Zostawiamy pół marchewki, którą kroimyw słupki. Będą nam potrzebne do wypełnienia klopsów.Bułki moczymy a następnie odciskamy wodę.Łopatkę mielimy dwukrotnie.Mięso z kurczaka, marchew, cebulę, czosnek i bułkę również
Maminek kulinarnysztuk krokietów. Składniki na farsz:-0,7 kg pieczarek-0,7 kg kapusty kiszonej-0,7 kg kapusty białej-0,7 kg mięsa np. łopatki-2 cebule-przyprawa warzywna i pieprz do smaku-masło do smażenia Mięso gotujemy do miękkości z dodatkiem przyprawy warzywnej. Białą kapustę szatkujemy i kroimy na drobno. Kapustę(...)białą kapustę i gotujemy ok. 15 minut.Dokładamy kapustę kiszoną i gotujemy ok. 60 minut.Odcedzamy wodę i studzimy. Ugotowane mięso wyciągamy z garnka i studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i lekko posypujemy warzywkiem. Pieczarki również. Na niewielkiej ilości masła szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki i wszystko podsmażamy
Maminek kulinarnyBiała kiełbasa z pieczarkami to proste danie, nie tylko na obiad.Składniki:-kiełbasa biała surowa-ok. 0,5 kg pieczarek-2-3 cebule-pieprz, sól, przyprawa warzywna-olej Cebulę kroimy w półplasterki a pieczarki w plasterki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę. Dodajemy pokrojone pieczarki a kiedy pojawi się sosik przyprawiamy solą, pieprzemi przyprawą
Maminek kulinarnyPierogi w rosole to propozycja na jednodaniowy obiad.Przygotowujemy składniki na rosół, czyli:-ok. 3 l wody-seler, por, pietruszka-marchewka-kilka suszonych grzybów-kilka ząbków czosnku-opalona cebula-ziele angielskie, listek laurowy-sól, pieprz Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego i 2 ćwiartek z kurczaka.Na ciasto:-3 szklanki(...)mąki ( ok. 1/2 kg )-4 jajka-5 żółtek W przygotowanej wodzie z warzywami ok. 1 godzinę gotujemy mięso. Wyciągamy mięso, cebulę, czosnek i pół marchewki.Po ostudzeniu ćwiartki obieramy z kości. W maszynce mielimy mięsa, marchewkę, cebulę i czosnek.Dodajemy jedno jajko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie wyrabiamy farsz. Do mąki dodajemy
Maminek kulinarnywykorzystaliśmy ubiegłoroczne, zamrożone opieńki, ale mogą to być pieczarki - ok. 0,7 kg świeżych pieczarek - po obgotowaniu i odsączeniu zostanie ok. 40 dkg )-30 dkg surowych pieczarek-2 cebule-2 jajka-2 czerstwe bułki-bułka tarta-warzywko, pieprz-olej Jeszce 1 roztrzepane jajko do smarowania babeczek. Do mąki dodajemy 2 żółtka i jedno jajko, margarynę, śmietanę(...)szczyptę soli, przygotowany rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do czasu przygotowania farszu. Dowolnie kroimy cebulę i świeże pieczarki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, przyprawioną warzywkiem, dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Moczymy w zimnej wodzie i odsączamy czerstwe bułki
Maminek kulinarnylasach mnóstwo borowików, podgrzybków i maślaków.Proponujemy więc potrawę, na którą czeka się prawie cały rok. Składniki naszej jajecznicy:-ok. 30 dkg grzybków-7 jajek-3 małe cebule-5 dkg masła-warzywko-pieprz-sól-szczypiorek Cebulę kroimy w drobną kostkę. Grzybki w kawałki. Jajka rozbijamy do naczynia, przyprawiamy warzywkiem i pieprzem(...)mieszamy. Cebulę delikatnie posypaną warzywkiem szklimy na maśle, dodajemy grzyby i razem podsmażamy. Dolewamy jajka. Dosypujemy pokrojony drobno szczypiorek i smażymy jajecznicę.Jajecznica gotowa.Smacznego
Maminek kulinarnywidokiem naszych ulubionych opieniek a potem zbierzemy je do koszyka. Składniki na sałatkę:-2,5 kg umytych grzybów ( opieńki, kurki, podgrzybki, pieczarki )-2 papryki-3 marchewki-5 cebul Składniki na zalewę:-9 szklanek wody-1,5 szklanki octu-15 czubatych łyżek cukru-3 czubate łyżki soli-kilka listków laurowych, szczypta gorczycy, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego(...)samo do słoików )oraz czosnek ( po ząbku do każdego słoika ) Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w grube ćwierćplasterkia paprykę w paski. Przygotowujemy też słoiki ( na podaną ilość produktów - ok. 5 szt. 0,9 l ). Grzyby obgotowujemy we wrzącej wodzie.W momencie pojawienia się szumu zbieramy go i gotujemy do chwili, kiedy wodaprzestanie się pienić
Maminek kulinarnydołożymy fasolkęszparagową i kilka innych warzyw a wszystko spakujemy w niewielkie strąki papryki. Składniki:-ok.10-15 małych papryk-1 kg małych ogórków-1/2 kg fasolki szparagowej-2 cebule-30 dkg małych pieczarek-2 marchewki Do słoików:-ząbki czosnku-ziarna ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy-liście laurowe Na zalewę:-2 l wody-4 szklanki cukru(...)szklanki octu-4 łyżki soli Z papryki wydrążamy gniada nasienne.Z umytej fasolki obcinamy końcówki i sparzamy ją wrzątkiem. Marchewkę kroimy w cienkie słupki a cebulę w plastry. Do wydrążonych strąków papryki wkładamy fasolkę i marchew. Ogórki myjemy, obcinamy końcówki i dzielimy na odpowiednie kawałki.Wkładamy do papryki. Na wierzch wkładamy
Maminek kulinarnyPyzy znają chyba wszyscy.Podawane są na różne sposoby. Składniki:-2 kg surowych ziemniaków-60 dkg ugotowanych ziemniaków-20 dkg surowego lub wędzonego boczku-cebula-sól-olej Ziemniaki gotowane przepuszczamy przez maszynkę lub zgniatamy w prasce. Surowe ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach tarki lub w maszynie. Odciskamy przez gazę. Delikatnie zlewamy(...)wodę a krochmal dodajemy do masy ziemniaczanej. Łączymy obie masy ziemniaczane i dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe kuleczki. Palcem robimy wgłębienia. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulę,dodajemy boczek i podsmażamy do zrumienienia skwarek. Zagotowujemy wodę, solimy, dodajemy odrobinę oleju i wkładamy porcjami nasze pyzy
Maminek kulinarny