będą też z makaronem czy z ziemniakami. Dodatek imbiru oraz chili sprawia że danie rozgrzewa nas od środka. Składniki :* 600g mięsa mielonego - u mnie karkówka i wołowina * cebula * ząbek czosnku * mały słoiczek przecieru pomidorowego * 2 cm kawałek świeżego imbiru* szczypta chilli * pół czerwonej papryki* łyżka cukru * łyżeczka mąki ziemniaczanej* 3 łyżki zimnej wody(...)łyżki oliwy Przygotowanie :Cebulę i czosnek drobno posiekać. Połowę dodać do mięsa i wymieszać. Dodać starty imbir, przyprawy i wyrobić aż do połączenia wszystkich składników. Zrobić klopsiki. Rozgrzać oliwę, poddusić pozostałą cebulę oraz czosnek. Dodać paseczki papryki, koncentrat pomidorowy i dusić aż warzywa zmiękną i puszczą sok. Wrzucić klopsiki. Ugotować. Mąkę wymieszać z zimną wodą, dodać do sosu. Całość
Magiczne Życie Martywody1 jajko3 łyżki olejuokoło 1 i ½ szklanki mąkisól, pieprz do smakuolej do smażeniaKrem łososiowy:200 g wędzonego łososia250 g chudego twarogu100 g jogurtu naturalnego1 czerwona cebula½ pęczka koperku1 limonka1 papryczka chilisól, pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Naleśniki:1. Na łyżce oleju przesmażamy rozdrobniony szpinak i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy(...)łososiowy:1. W dużej misce za pomocą blendera miksujemy twaróg, posiekanego na mniejsze kawałki łososia, wyciśnięty sok z limonki, papryczkę chili i jogurt naturalny.2. Do zmiksowanych składników dodajemy czerwoną cebulę posiekana w drobna kostkę oraz drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dokładnie mieszamy.Nakładamy krem z łososia na ostudzone naleśniki, zawijamy w ruloniki. Odkładamy do lodówki
W kuchni KatieZAPIEKANKA Z GRZYBAMISkładniki:- 500g maślaków- 2 białe cebule- 100g żółtego sera- 100g kiełbasy żywieckiej- pieprzu czarnego mielonego- przyprawy "Kucharek"- 1/2 łyżeczki lubczyku otwartego- 1 łyżeczka cukru- 4 mini bagietki- 1 łyżeczka masła- ketchupSposób przygotowania:Grzyby czyścimy i kroimy na plastry. Pokrojone grzyby podsmażamy maśle. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę - dodajemy do grzybów i posypujemy cukrem. Dodajemy pozostałe(...)przyprawy i smażymy do miękkości. Bagietki kroimy na ćwiartki. Na każdą ćwiartkę nakładamy grzyby z cebulą. Następnie na grzybach umieszczamy dwa plastry żółtego sera i po jednym plastrze kiełbasy żywieckiej. Górę polewamy ketchupem. Nasze zapiekanki umieszczamy na ok. 4 minuty w urządzeniu halogenowym i gotowe. Smacznego
Mentor Smakuugotowanej kaszy jaglanej1 cebula4 łyżki oliwy z oliwek150g oliwek (w przepisie są zielone, ja jednak miałam pod ręką czarne)150g jogurtu naturalnego (2% tłuszcz)sól, pieprzPłuczemy i gotujemy kaszę. Cebulę kroimy w kostkę, drobno siekamy czosnek. Siekamy natkę pietruszki, kruszymy fetę. Czosnek rozcieramy z solą.Mięso mieszamy w misce z czosnkiem (3 ząbki), cebulą, natką, kaszą, serem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy
Brzuszki Łakomczuszkiukładamy starty ser i zwijamy dokładnie zlepiając ciasto. Na środek wykładamy porcję ulubionego sosu pomidorowego, na niego porcję startego żółtego sera i ulubione dodatki.Np. Pieczarki, pokrojona w cienkie półplasterki cebula, pomidory suszone pokrojone w paseczki, boczek i kiełbasa, oliwki. Pomidory PONTI są naprawdę rewelacyjne w smaku. Idealne jako dodatek do różnych dań, jak również do wyjadania od razu ze słoika(...)Kolejna moja propozycja o dość ciekawym smaku.Ser zamknięty w obrzeżu pizzy, sos pomidorowy na środek, ser żółty, boczek pokrojony w paseczki, cebula, śliwki suszone, oliwki.Pierwszy raz spotkałam się z oliwkami na ostro. Nie wypiekły za bardzo, ale smak ich jest fenomenalny. Kto lubi oliwki zakocha się w nich. Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika do 200 stopni
Malinowe Pocałunkinich przetworów.Ja robię najczęściej podstawowy sos z pomidorów i używam go jako bazę do dań głównych.Do naszego sosu potrzebujemy - 3 kilo pomidorów- 3 średnie cebule posiekane- sól, pieprz,- 4 pełne łyżki koncentratu pomidorowego- kilka liści laurowych (5szt).- olej do smażenia- 4 ząbki posiekanego czosnkuPomidory myjemy, robimy na czubku każdegowarzywa nacięcia i zalewamy wrzącą wodą.Po kilku(...)minutach zlewamy wodę, obieramypomidorki ze skórki, wycinamy stwardniałyśrodek (tak jak na zdjęciu u góry) i dzielimy na 4 części.Teraz rozgrzewamy w garnku olej, dorzucamy cebulę, liść laurowy i szklimy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Gdy cebula zmięknie solimy i pieprzymy,dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę mieszamy całość.Teraz dodajemy nasze pomidory, które puszczą
Pasje Jolkiosoby.- duży kalafior- opakowanie mielonej curry- 1/3 szklanki mleka kokosowego lub słodkiej 30% śmietany- sól, pieprz, liść laurowy,cynamon, pieprz cayenne- połowę pora i mała cebulalub 2 średnie cebule, olej do smażenia, cytryna lub ocet-pół obranego dużego jabłka,garść obranego prażonego słonecznika, blender.Por, cebulę i jabłko pokrój na kawałeczki, wrzuć na gorący olej kokosowy lub jaki odpowiada Tobie.Sma
Pasje JolkiDziałamy? Dla 3-4 osób szykujemy:- 600-700 g wątroby wołowej- majeranek - czarny pieprz grubo mielony- sól, liść laurowy- 1 kwaśne jabłko- 2 średnie cebule- 0,5 litra mleka- masło klarowane do smażeniawątróbkę myjemy, i na dwie godziny zanurzamy w mleku.Po tym czasie wyjmujemy, opłukujemy i ściągamy widoczną błonkę. Następnie wszystkie widoczne żyłki wycinamy.Jeżeli
Pasje JolkiJeżeli lubisz paprykę, to ta właśnie uduszona na patelni z cebulą jest właśnie dla Ciebie.Na gorąco i na zimno.Jako dodatek do mięs i nabiału, albo po prostu do pieczywa.Cebulka dodatkowo podkreśla smak papryki i daje słodki akcent.- trzy papryki- 2 średnie czerwone cebulę- 1 łyżka koncentratu pomidorowego- sól- olej do smażeniaPaprykę kroimy na pół i czyścimy z gniazda nasiennego
Pasje JolkiSticks z ryżem basmati (tydzień azjatycki w Lidlu) :) Polecam z ostrym sosem Składniki (duża porcja - zdjęcie): 70 g ryżu naturalnego 100 g (1 sztuka) marchewki 55 g (1 sztuka) cebuli 12 g (2 płaskie łyżki) bułki tartej 30 g (pół) roztrzepanego jajka 25 g (2 łyżki) kukurydzy z puszki 15 g pokruszonych płatków kukurydzianych przyprawa do mięsa mielonego, sól(...)cukru (pół miareczki stevi) Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy na sypko (40 min w parowarze, zalany wodą lekko ponad poziom ryżu) 2. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki (paski) 3. Cebulę siekamy. 4. Do kukurydzy dodajemy jajko (30 g) i blendujemy na gładko. 5. Płatki kukurydziane przesypujemy do torebki i kruszymy za pomocą tłuczka/zgniatamy. 6. Do jajka z kukurydzą dodajemy
Malowane smakiemfiletowaniu. Robi się z nich bulion rybny , służący jako baza zupy. Reszta składników to inwencja kucharza Składniki: 1 dorsz 1 puszka pomidorów pelati -400 g (razem z zalewą) 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 liść laurowy 3 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine) 1/3 łyżeczki chilli 1 duży ziemniak 1,5 l bulionu rybnego(...)pieprz Przygotowanie: Dorsza myjemy, filetujemy, z resztek gotujemy bulion rybny. Filety kroimy na większe kawałki, lekko solimy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Do garnka wlewamy bulion, pomidory, wino, pokrojonego w kosteczkę ziemniaka, zeszkloną cebulę i czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy do miękkości ziemniaka, następnie wyjmujemy liść laurowy i wszystko
Oryginalny smakteż ją polubicie. Polecam Składniki: kawałek żeberka wieprzowego 2,5 l wody 1/4 główki małej białej kapusty 3 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 malutka pietruszka 3 buraczki 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka mąki 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki soku z cytryny oliwa plasterek masła sól pieprz Dodatkowo: natka pietruszki(...)lekko posolić. Gotować na wolnym ogniu, do miękkości. Ugotowane wyjąć, obrać z mięska i pokroić na kawałeczki. Na dużej i szerokiej patelni rozgrzać masło z odrobiną oliwy, dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Marchewkę, pietruszkę i buraczki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można pokroić w słupki) i dodać do cebuli. Smażyć, aż lekko zmiękną. Następnie dołożyć koncentrat pomidorowy
Oryginalny smakPyszne ogóreczki z papryką i cebulką. Składniki: 4 kg ogórków 8 papryk ( różnokolorowe) 0,5 kg cebuli 1 duży seler Zalewa pierwsza: 9 szklanek wody 1 szklanka soli Zalewa druga: 6 szklanek wody 4 szklanki cukru 4 szklanki octu 10% Przyprawy: ziele angielskie liśc laurowy gorczyca pieprz ziarnisty Paprykę kroimy(...)paski, cebulę w talarki, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, ogórki większe kroimy na pół - mniejsze zostawiamy w całości. Przygotowujemy pierwszą zalewę. Wodę mieszamy z solą i zalewamy nią połączone ze sobą ogórki, paprykę, cebule oraz seler. Zostawiamy na 3 godz. Po tym czasie odlewamy solankę a warzywa przekładamy do słoików., wkładając przyprawy. Przygotowujemy drugą zalewę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniazapracowanych osób znajdzie się chwila, aby ją przygotować, a później się nią rozkoszować :) A więc do dzieła ! :) Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 łyżka przyprawy gyros 1 duża cebula kilka ogórków konserwowych majonez ketchup kukurydza kapusta pekińska Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć i pokroić na małe kawałeczki, usmażyć na oleju (ok 5-7 min) . Pod koniec smażenia dodać przyprawę(...)gyros i dokładnie wymieszać. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórki konserwowe pokroić na 'patyczki' (ja je kroję na paseczki a później dzielę je na 3, ale można też pokroić je w normalną większą kostkę lub półtalarki/talarki). Kukurydzę odsączyć. Kapustę pekińską poszatkować. Ułożenie : kawałki kurczaka --> ketchup --> kukurydza --> ogórki --> cebula --> majonez (rozsmarować warstwę
charlotte gotuje