Wojciech JurzykSkładniki:1 kg białej kiełbasy3 cebule czerwone0,5 l bulionu warzywnego2 łyzki majeranku5 liści laurowych60 g miękkiego masła5 ziaren ziela angielskiego3 łyżki mąki3 łyzki chrzanu2 peczki koperku200 ml smietanygłowka czosnkuWykonanie:sos:MAsło roztapiamy na małym ogniu,cebulkę kroimy na kosteczkę,szklimy na masełku. Dodajemy bulion, a następnie chrzan,koperek,hatujemy smietanę i dolewamy do sosu,doprawiamy wg uznania(...)solą i pieprzem.Do garnka wrzucamy kiełbasę,zalewamy wodą,wrzucamy ziele angielskie,liście laurowe,całą cebule,majeranek.Gotujemy ok.15 minut na srednim ogniu.Kiełbasę przekładamy do blaszki,obkładamy krążkami cebuli i ząbkami czosnku.Polewamy olejem.Zapiekamy z dwoch stron na rumiano.Podajemy polane sosem
Z Majeczką w kuchnidrugie śniadanie. Skoro mamy wiosnę i czas nowalijek warto przemycić je także do tostów. Takie tosty można również pogrilować Składniki:op.chleba tostowegoop.przyprawy do tostów i zapiekanek Podravka2 cebule czerwone2 pomidorytyle ile tostów tyle plastrów żółtego seratyle ile tostów tyle plastrów ulubionej wędlinypęczek rzodkiewek1 długi ogórek wążmasłoWykonanie:Jedną kromkę chleba tostowego smarujemy masłem, posypujemy przyprawą Podravki,układamy plaster wędliny, zółtego(...)sera, plastry pomidory,cebuli, ogórka,rzodkiewek. Drugą kromkę posypujemy przyprawą, przykrywamy tosta, zapiekamy albo grilujemy.Bardzo fajne zestawienie przypraw do tostów (czosnek,sól, majeranek,cebula,cukier, koperek ,natka pietruszki, pieprz czarny,tymianek, bazylia chili ) sprawia że tosty zyskują nowego smaku i nie smakują zawsze tak samo. Zapraszam na stronę Podravki na fb:https://www.facebook.com/pages/Dzie%C5%84-z-Podravk%C4%85/201298713243423?fref=ts
Z Majeczką w kuchnitylko da to z niej robimy :) Dziś zapraszam na pyszna kremową zupkęSkładniki:2 l bulionu warzywnego3 cukinie młode1 cebula2 marchewki1 ząbek czosnku1 serek topiony kremowysólpieprzświeża bazyliaWykonanie:Cebulę drobno siekamy, cukinię kroimy w kosteczkę. Na rozgrzana patelnię wrzucamy cukinię, po chwili ( 2 minuty ) dodajemy cebulę, mieszając szklimy.Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Całośc przekładamy do gorącego bulionu. Gotujemy ok. 15 minut
Z Majeczką w kuchnicebulimały słoiczek koncentratusól,pieprz-do smakuolej do duszeniaWykonanie:Grzyby gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut i przepuszczamy przez maszynke o grubych oczkach. Marchew starkowac na tarce buraczanej,cebulę pokroic w grubą kostkę,dusić na oleju ok.10 minut.Na drugiej patelni poddusić zmielone grzyby ok.10 minut.Dodać marchew,cebulę,koncentrat pomidorowy.Przyprawić wg uznania solą i pieprzem.Powkładać do słoikczków,wekować
Z Majeczką w kuchnipyszne wegańskie sushi! Dzisiaj na stole lądują sushi maki z wędzoną newellą marynowaną w pesto, z dodatkiem czarnuszki i sushi maki z dużą ilością awokado, wasabi, kiełkami cebuli i wędzoną newellą marynowaną w oleju sezamowym!Takie sushi zachwyci Was i gości. Wspaniały i ciekawy smak, jak nietuzinkowe połączenie składników -a to już moja specjalność! ;-)Newella wędzona, to produkt naturalny(...)ponieważ możecie go połączyć niemal z każdym składnikiem. Polecam do wypróbowania!0% laktozy!0% glutenu! SKŁADNIKI:- 1 opakowanie Newella wędzona- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu do sushi- awokado- kiełki cebuli- 1 łyżka pesto- ocet ryżowy- sól, cukier- olej sezamowy- imbir marynowany- sos sojowy- czarnuszka- nori- wasabi (chrzan japoński)Ryż:ugotowany ryż dopraw octem ryżowym, solą i cukrem do smakuSUSHI MAKI
SMYKWKUCHNIkońcu przepisu. *Trochę poszalałam i wzburzyłam :) całą recepturę chilli con carne , tak jak i historia potrawy zmieniła mnie :)Polecam i zapraszam po przepis. Zaczynamy: Składniki: 600 gr mielonego2 cebule 2 puszki czerwonej fasoli 2 puszki pomidorów200 gr pieczarek 3 ząbki czosnku sól, pieprz, chilli oliwa natka pietruszki Wykonanie: Posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wyciskamy do cebuli przez praskę czosnek
Smaki Edytybędą też z makaronem czy z ziemniakami. Dodatek imbiru oraz chili sprawia że danie rozgrzewa nas od środka. Składniki :* 600g mięsa mielonego - u mnie karkówka i wołowina * cebula * ząbek czosnku * mały słoiczek przecieru pomidorowego * 2 cm kawałek świeżego imbiru* szczypta chilli * pół czerwonej papryki* łyżka cukru * łyżeczka mąki ziemniaczanej* 3 łyżki zimnej wody(...)łyżki oliwy Przygotowanie :Cebulę i czosnek drobno posiekać. Połowę dodać do mięsa i wymieszać. Dodać starty imbir, przyprawy i wyrobić aż do połączenia wszystkich składników. Zrobić klopsiki. Rozgrzać oliwę, poddusić pozostałą cebulę oraz czosnek. Dodać paseczki papryki, koncentrat pomidorowy i dusić aż warzywa zmiękną i puszczą sok. Wrzucić klopsiki. Ugotować. Mąkę wymieszać z zimną wodą, dodać do sosu. Całość
Magiczne Życie Martywody1 jajko3 łyżki olejuokoło 1 i ½ szklanki mąkisól, pieprz do smakuolej do smażeniaKrem łososiowy:200 g wędzonego łososia250 g chudego twarogu100 g jogurtu naturalnego1 czerwona cebula½ pęczka koperku1 limonka1 papryczka chilisól, pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Naleśniki:1. Na łyżce oleju przesmażamy rozdrobniony szpinak i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy(...)łososiowy:1. W dużej misce za pomocą blendera miksujemy twaróg, posiekanego na mniejsze kawałki łososia, wyciśnięty sok z limonki, papryczkę chili i jogurt naturalny.2. Do zmiksowanych składników dodajemy czerwoną cebulę posiekana w drobna kostkę oraz drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dokładnie mieszamy.Nakładamy krem z łososia na ostudzone naleśniki, zawijamy w ruloniki. Odkładamy do lodówki
W kuchni KatieZAPIEKANKA Z GRZYBAMISkładniki:- 500g maślaków- 2 białe cebule- 100g żółtego sera- 100g kiełbasy żywieckiej- pieprzu czarnego mielonego- przyprawy "Kucharek"- 1/2 łyżeczki lubczyku otwartego- 1 łyżeczka cukru- 4 mini bagietki- 1 łyżeczka masła- ketchupSposób przygotowania:Grzyby czyścimy i kroimy na plastry. Pokrojone grzyby podsmażamy maśle. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę - dodajemy do grzybów i posypujemy cukrem. Dodajemy pozostałe(...)przyprawy i smażymy do miękkości. Bagietki kroimy na ćwiartki. Na każdą ćwiartkę nakładamy grzyby z cebulą. Następnie na grzybach umieszczamy dwa plastry żółtego sera i po jednym plastrze kiełbasy żywieckiej. Górę polewamy ketchupem. Nasze zapiekanki umieszczamy na ok. 4 minuty w urządzeniu halogenowym i gotowe. Smacznego
Mentor Smakuugotowanej kaszy jaglanej1 cebula4 łyżki oliwy z oliwek150g oliwek (w przepisie są zielone, ja jednak miałam pod ręką czarne)150g jogurtu naturalnego (2% tłuszcz)sól, pieprzPłuczemy i gotujemy kaszę. Cebulę kroimy w kostkę, drobno siekamy czosnek. Siekamy natkę pietruszki, kruszymy fetę. Czosnek rozcieramy z solą.Mięso mieszamy w misce z czosnkiem (3 ząbki), cebulą, natką, kaszą, serem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy
Brzuszki Łakomczuszkiukładamy starty ser i zwijamy dokładnie zlepiając ciasto. Na środek wykładamy porcję ulubionego sosu pomidorowego, na niego porcję startego żółtego sera i ulubione dodatki.Np. Pieczarki, pokrojona w cienkie półplasterki cebula, pomidory suszone pokrojone w paseczki, boczek i kiełbasa, oliwki. Pomidory PONTI są naprawdę rewelacyjne w smaku. Idealne jako dodatek do różnych dań, jak również do wyjadania od razu ze słoika(...)Kolejna moja propozycja o dość ciekawym smaku.Ser zamknięty w obrzeżu pizzy, sos pomidorowy na środek, ser żółty, boczek pokrojony w paseczki, cebula, śliwki suszone, oliwki.Pierwszy raz spotkałam się z oliwkami na ostro. Nie wypiekły za bardzo, ale smak ich jest fenomenalny. Kto lubi oliwki zakocha się w nich. Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika do 200 stopni
Malinowe Pocałunkinich przetworów.Ja robię najczęściej podstawowy sos z pomidorów i używam go jako bazę do dań głównych.Do naszego sosu potrzebujemy - 3 kilo pomidorów- 3 średnie cebule posiekane- sól, pieprz,- 4 pełne łyżki koncentratu pomidorowego- kilka liści laurowych (5szt).- olej do smażenia- 4 ząbki posiekanego czosnkuPomidory myjemy, robimy na czubku każdegowarzywa nacięcia i zalewamy wrzącą wodą.Po kilku(...)minutach zlewamy wodę, obieramypomidorki ze skórki, wycinamy stwardniałyśrodek (tak jak na zdjęciu u góry) i dzielimy na 4 części.Teraz rozgrzewamy w garnku olej, dorzucamy cebulę, liść laurowy i szklimy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Gdy cebula zmięknie solimy i pieprzymy,dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę mieszamy całość.Teraz dodajemy nasze pomidory, które puszczą
Pasje Jolkiosoby.- duży kalafior- opakowanie mielonej curry- 1/3 szklanki mleka kokosowego lub słodkiej 30% śmietany- sól, pieprz, liść laurowy,cynamon, pieprz cayenne- połowę pora i mała cebulalub 2 średnie cebule, olej do smażenia, cytryna lub ocet-pół obranego dużego jabłka,garść obranego prażonego słonecznika, blender.Por, cebulę i jabłko pokrój na kawałeczki, wrzuć na gorący olej kokosowy lub jaki odpowiada Tobie.Sma
Pasje JolkiDziałamy? Dla 3-4 osób szykujemy:- 600-700 g wątroby wołowej- majeranek - czarny pieprz grubo mielony- sól, liść laurowy- 1 kwaśne jabłko- 2 średnie cebule- 0,5 litra mleka- masło klarowane do smażeniawątróbkę myjemy, i na dwie godziny zanurzamy w mleku.Po tym czasie wyjmujemy, opłukujemy i ściągamy widoczną błonkę. Następnie wszystkie widoczne żyłki wycinamy.Jeżeli
Pasje Jolki